[Re:] [Parci:] Életem első steakje - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


JoeYi
(őstag)
Blog

fényképet!


Zolaash
(aktív tag)
Blog

Nóráról... ;]


DeFranco
(nagyúr)
Blog

Milyen húsból csináltad? Pácolás? Köret?


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

érlelt bélszín (tournedos). pácolás nyista, csak a (már megsült oldalát) sóztam, borsoztam, vajat olvasztottam rajta. köretnek saláta volt, a "benikuty-féle" atom olivaolajjal. meg vörösbor. előtte bemelegítésnek meg sajttál fehérborral, paradicsomos kenyérrel. akartam egy maxidurva vacsit csinálni az asszonynak...

...hogy megmutassam, mit várok el minden este! :DDD


DeFranco
(nagyúr)
Blog

khm... ön egy úriember. :D

Nekem eddig még nem sikerült jól egyszer sem, amikor próbálkoztam vele (ez az egyetlen, ezen kívül bármilyen lvl. 80+ kaját megcsinálok). Mondjuk a bélszín az nálam hátszín, mert egyrészt nagyon fájna a négyszeresét kifizetni, és mivel nem értek a marhaságokhoz, félnék tőle, hogy mit kapok bélszín árban.

Pácolni mustáros-olajos pácban szoktam kb 12 órát, de valahogy nem az igazi. Hiába sütöm well-re , rágós, ízetlen, fojtós.

Okíts mester! :)

[ Szerkesztve ]


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

4x-es ár? mennyiért veszed azt a hátszínt?

amúgy: cora, magyar tarka, érlelt bélszín ilyen vákumfóliás csomagolásban. hihetetlen, hogy ezt mondom, de ez komoly anyag, nem kapsz egy random hentesnél (aki ráadásul valóban simán át is vág, és mást ad, de ha bélszínt, akkor sem érleltet). hétezer sokszáz forint / kiló, negyed kilót vettem, ez két karika volt, nem sok, de mivel előtte sajtoztunk és boroztunk, meg ehhez is volt saláta, elég volt.

fontos, hogy kb. 3 cm-es vastagság meglegyen, ha több, nagyon nyers marad belül, ha kevesebb, nem marad elég lédús belül. hús legyen szobahőmérsékletű, jól fel kell hevíteni a serpenyőt (tényleg jól), nagyon kevés olaj/vaj kell csak alá (csak ne égjen le, ezért), és jó hirtelen kell megsütni mindkét szélét 3-3 percig kb. (ha nagyobb/vastagabb a hús, talán több, nálam, mint írtam, kevesebb kellett)

sózni csak a már megsült oldalt szabad, ne szárítsa a húst.
ha kész van, kirakod egy tányérra és lefeded, vársz 5-6 percet. utána rögtön megeszed.

kb. ennyi. a lényeg, hogy ne száradjon ki a hús, azaz ne süsd túl, ne sózd előre, én nem is pácolnám. ezen kívül legyen érlelt és legyen jó méretű, jó fajtájú (hátszín is jó elvileg).


DeFranco
(nagyúr)
Blog

Tavaly decemberben (akkor vettem utoljára) volt kb. 2k a Bosnyák téri piacon. Kösz a tippet, ez valami cora specialitás, vagy van valami márkája is? Kipróbálnám.


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

jó kérdés, nem tudom. cora specialitás, ha tippelnem kell. szokott lenni amúgy hátszín is, meg rostélyos stb. (ja, és a wellre sütést semmiképp sem ajánlom, egyrészt nagyon nehéz is, másrészt finomabb, ha legalább rózsaszín marad a közepe. szerintem célozd meg a mediumot. az érlelés amúgy azért is fontos; hogy omlós, porhanyós legyen a hús.)

[ Szerkesztve ]

üzenetek