Samsung Galaxy Gio - szubobjektíven

írta: aggleány, 9 éve

Megszereztem. Itt van. Itt figyel a kezemben. Még a homlokát is ráncolja a nagy koncentrálásban. :DDD

Már volt néhány androidos telefonom, de egyik sem volt tökéletes valamilyen okból. Ez sem az, de már közelít a számomra ideális felé. Kezdésnek akár egy kézzel is tudom kezelni (szemben a Galaxy S-sel), és nagyító sem kell hozzá (mint az X10 Minihez). Ha kapott volna egy vakut és egy exponálógombot, akkor már nagyon közel lenne az igazihoz. Úgy már csak az kellene, hogy... Hagyjuk. Most a Gio a főszereplő. :K

Tehát a Samsung Galaxy Gio. A doboz igen pici, egy közepes női táskában már kényelmesen elfér, tehát könnyen becsempészhetjük a lakásba, nem fogunk lebukni vele.

Külső

Szerintem szép.

Lehetne egy kicsit egyedibb is, de így legalább a kicsit is hozzáértő személy ránézésre tudja, hogy Samsung készülékkel van dolga. Ha jóindulatú vagyok, akkor hasonlít a Galaxy S-re, csak kicsit legömbölyítették a sarkait. A kijelző 3,2", nem túl nagy, de nem is túl kicsi. Befekszik a női kézbe, mint cica az ágyba. Mivel sehol nincs rajta határozott él, így nem is nyomja az ember lányának a kezét, kényelmes fogni. Természetesen férfiemberek kezében sem lehet rossz látvány, sőt, mivel női szemmel elegánsnak és szépnek is mondható, az is lehetséges, hogy az áhított hölgy elkéri megnézni, és akkor a többi már a gazdin múlik.

A telefon nagyon egyben van, nem nyöszörög, nem nyikorog, semmiféle extrém hangot nem ad ki magából, ha határozottabban megmarkoljuk. A készülék kényelmesen megbújik egy nadrágzsebben is, lehet tőle mozogni, nem nyom (nem farzsebre gondoltam, az valószínűleg nem tenne jót a kijelzőnek az első leülés után). Nagyon mutatós, hogy a home gomb szálcsiszolt felületet kapott. Ez semmilyen konkrét pluszt nem ad a készüléknek, de határozottan jól néz ki.

A Gio érintőképernyője nagyon érzékeny, eddig ez az egyik legfinomabb érintést is érzékelő kijelző, amit volt szerencsém kipróbálni - és mivel ott voltam a Mobile Meetingen (ahol majdnem minden készüléket szorgalmasan megtapogattam), ráadásul néhány saját androidos készülékem is volt már, van összehasonlítási alapom. Kb. olyan érzékeny, mint a nagy testvér (Galaxy S) kijelzője.

Kijelző, menü

A TouchWiz, a Samsung által megálmodott kezelőfelület nekem bejön, mivel nem zsúfolták tele a kijelző alját öt ikonnal, csak négyet kapunk, ami a menüben is fixen látszik. Egy nagyobb kijelzőn természetesen kényelmesen használható öt ikon is egy sorban, de a Gionál szerintem ez a megoldás kifejezetten praktikus - nem kell vigyázni, hogy nehogy mellényomjunk. Ebből a négy ikonból három cserélhető, csak a menü ikonja van bebetonozva, amiben azért van némi logika. Az alsó ikonsorban lévő ikonok cseréjének menete: alkalmazáslistába belép, opciók gomb (bal alsó) megnyom, egyetlen lehetséges "Szerkeszt" nevű gombot megnyom, az elhelyezni kívánt ikont odahúz az alsó sorban kiválasztott helyére. Ennyi. Az az ikon, aminek a helyére betettük, automatikusan felmászik a menübe a többiek közé. Nem túl bonyolult dolog. Így néz ki a menürendszer, ha megnyomtuk a "Szerkeszt" gombot. (Ilyenkor az általunk telepített alkalmazások jobb felső sarkában egy kis piros mínuszjel látható. Ha törölni akarunk egy alkalmazást, akkor csak nyomjuk meg röviden, és a készülék máris tájékoztat arról, hogy törölni fogjuk ezt az alkalmazást.)

Ha soknak találjuk alul a négy ikont, ki is vehetjük a nem kívánt példány(oka)t. Ez már kicsit bonyolultabb folyamat: szerkesztés nézet, fogjunk meg egy mozdítható ikont a menüből, húzzuk le az alsó fix sorba, majd kapcsoljuk ki a szerkesztést. Utána újra szerkesztés gomb, és az alsó sorból a mozdíthatót húzzuk fel a többi közé, és készen is vagyunk, már csak három fix ikonunk van alul. A kezdőképernyő működése (widgetek, gyorsgombok) majdnem ugyanolyan, mint a többi androidos készülékben, úgyhogy erre nem is vesztegetem a karaktereket, már ezerszer olvashatta sok helyen, aki akarta.

A Gio 2.2 Froyoval érkezik, ami sokaknak azért lehet fontos, mert innentől kezdve már lehet az alkalmazásokat a memóriakártyára is telepíteni, ami szignifikánsan megnöveli a letölthető alkalmazások számát. :C

A menürendszer ikonos, oldalra lehet lapozni. Ez nekem először nagyon furcsa volt a szokásos függőleges görgetés helyett, de meg lehet szokni. Az ikonok sorrendje húzogatással változtatható, maga a készülék a telepítés sorrendjében rendezi őket, az utoljára telepített program ikonja lesz az utolsó. A menürendszer körbefut, tehát ha már az utolsó oldalon jársz, és mégis tovább lapozol, akkor megint az első oldalon találod magad.

Alkalmazások

A Samsung elég sok kis finomságot csempészett a készülékbe, amit a legtöbb androidos készülékben nélkülöznünk kell. Természetesen mivel Androidról van szó, minden beszerezhető és telepíthető. Na jó, majdnem minden. Van egy pár érdekesség, amit más gyártó készülékeiben eddig nem láttam.

Először az egyedi ínyencségeket vesszük sorra, a többi, máshonnan is beszerezhető, de jelen esetben előre telepített alkalmazás csak később következik. Itt van nekünk rögtön a Samsung Apps, ami mindenféle programokat kínálgat, és csak a Samsung készülékeken elérhető. A teljesség igénye nélkül néhány példa: mindenféle hírolvasók, játékok, utazással kapcsolatos dolgok, egyéb érdekességek. Húzásra hívás vagy sms: az egyik legpraktikusabb dolog a gyártó apróságai közül, hogy ha a névjegyzékben vagyunk, és az ujjunkat jobbra elhúzzuk egy néven, akkor már hívjuk is az illetőt. Ha balra műveljük ugyanezt, akkor pedig az SMS kezelőfelülete nyílik meg, és a címzett megadásával már nem kell foglalkoznunk. Ebből következően nem túl praktikus megnyitott névjegyzéknél törölgetni a kijelzőt. Betűtípus cseréje: főként a hölgyeknek (pl. nekem) lehet fontos a következő kedvesség a gyártótól: meg lehet változtatni a betűtípust a készüléken. Ez annyit jelent, hogy mindenhol az a típusú betű fog megjelenni, amit beállítottunk magunkak. Nem csak itt-ott, hanem mindenhol. A kezdőképernyőn, a menürendszeben, és magukban az alkalmazásokban is. Nagyon jópofa dolog, bár biztos vagyok benne, hogy nem túl sokan szórakoznak azzal, hogy összevadászgassák ezeket a betűtípusokat innen-onnan. A használható betűtípusok neve FlipFont, és egy betűtípus egy .apk. Ugyanúgy kell telepíteni, mint az összes többi alkalmazást. Ha már telepítettünk egy betűtípust, akkor nem a menürendszerben kell keresnünk, hanem a Beállítások/Kijelző/Betűstílus menüben. Ha új FlipFontot választottál, akkor ahhoz, hogy betöltődjön, újra kell indítani a telefont, de ezt magától is felajánlja a készülék.

Pl.

A később is beszerezhető, de a Gioban gyárilag telepített, szerintem nagyon hasznos alkalmazások a következők. Az első versenyzőnk az impozáns Saját fájlok névre hallgat, és egy fájlkezelő alkalmazást jelöl. Ez főleg olyan emberkéknek jöhet nagyon jól, akik nem tudnak netközelben lenni az első bekapcsoláskor, de azért jól meg akarják tömni a memóriakártyájukat mindenféle valamikkel. Azért én biztos ami tuti alapon letöltöttem mellé az Astrot is, az mégiscsak többet tud, de az alapvető fájlkezelési funkciók ellátására a gyári verzió is tökéletes. Egy másik ilyen program a Feladatkezelő. Meg tudjuk nézni vele az éppen aktív alkalmazásokat, az alkalmazások méretét, és el is tudjuk távolítani a kiválasztott alkalmazást a készülékről. A harmadik ajándék a Giotól a ThinkFree Office, amivel meg tudunk tekinteni Office dokumentumokat. Külön pozitívum, hogy nem csak megnézni, hanem szerkeszteni is tudjuk az Office fájlokat a telefonon. Ezt a lehetőséget (mármint a szerkesztést) más gyártók csak a csúcskategóriás készülékekbe teszik bele, de ismerünk olyan márkát is, ahol még a legcsúcsabb szupergépben is hiába keresünk valami hasonlót. A News and Weather név furmányos módon a híreket és az időjárásjelentést takarja. Van még egy apró figyelmesség, a Hangrögzítő. Szerintem nem árulok el vele nagy titkot, ha megmondom, hogy ez az alkalmazás hangot rögzít. Utoljára, de utolsósorban egy nagyon hasznos dolog: ha lehúzzuk a felső értesítési sávot, gyorskapcsolókat kapunk. Itt tudjuk ki- és bekapcsolni a következő funkciókat: Wi-Fi, Bluetooth, GPS, Csendes üzemmód, és ide került a képernyő automatikus elforgatását engedélyező gomb is. Ezek mind nagymértékben befolyásolják a készülék üzemidejét - ha mind ki van kapcsolva, akkor ritkábban kell tölteni a telefont.

Ha képernyőfotót akarunk készíteni, akkor "fogjuk meg" a vissza gombot, közben nyomjuk meg a home gombot, és már el is készült a felvétel, amit a telefon a memóriakártya ScreenCapture nevű mappájába ment el. Van néhány hely, ahol nem működik a dolog, fotózás helyett inkább kilépünk a programból, de ez legyen a legnagyobb baj. Eddig az androidos készülékről általában rootolás + valamilyen screenshot progi, vagy számítógépes babrálás szükségeltetett az ilyesmihez, úgyhogy az előbb említett pici hibát én hajlandó vagyok elnézni a készüléknek. Ez nem a Giora vonatkozó egyedi képesség, tudomásom szerint más készülékek is tudnak ilyet, de a Gionak biztosan megy.

Nálam még soha nem bírt ki két napot egy töltéssel, de a 3G folyamatosan be van kapcsolva, a szinkronizálás is folyamatos, és kb. napi másfél órát olvasni is szoktam rajta.

A hivatalos Mobilarénás tesztet a készülékről itt találod.

A Mobilaréna tesztjéban azt olvashatjuk, hogy a vissza billentyű néha hektikusan működött. Nálam ez nem fordult elő, mindkét érintőgomb hibátlanul teszi a dolgát.

Jelen firkálmány nem vetélkedni akar a linkelt cikkben szereplő dolgokkal. Igyekeztem figyelni arra, hogy ne ismételjem az egyszer már kifejtett dolgokat, de néhány helyen elkerülhetetlen volt. Ezt az írásművet inkább afféle szubjektív kiegészítésnek szántam a hivatalos teszt mellé.

Egy kis tapasztalati infó a WestEndben található Samsung szervízről: bevittem a telefont, mondván, hisztizik a kijelző. Bontja a hívást, elkezd sms-t küldeni hívás közben, kihangosítja magát. A telefont elvették, adtak cserébe egy papírt, majd 7 nap múlva kaptam egy sms-t, hogy mehetek érte. Mikor kihozták a készüléket, mondtam, hogy ez nem az enyém, mert az enyémen már nincs fólia. Azt a választ kaptam, hogy azért van rajta fólia, mert ez egy vadiúj készülék. :Y Az enyémet sajnos nem tudták megcsinálni, ezért adtak egy újat. Mindenféle sírás, nyávogás, hiszti nélkül, teljesen önként, mosolyogva. Na ez az a hozzáállás, amit igazán értékel az ügyfél. :C Legalábbis azóta valahogy sokkal jobban szeretem a Samut, mint előtte.

Meglepi: aki ilyen kitartó volt, hogy végigolvasta az egészet, ajándékot kap - aminek sajnos csak akkor tudja hasznát venni, ha Samsung androidos készüléke van. FlipFont csomag innen letölthető. Saját gyűjtemény, tessék örülni. ;)