vs. Samsung Galaxy S2, S3 és S4 Mini

írta: aggleány, 7 éve

Ez a cikk azért született meg, mert tudomásom szerint elég sokan gondolkoznak azon, hogy S3-at vagy S4 Minit vegyenek az S2 után. Remélem, egy kicsit tudok nekik segíteni ezzel az összehasonlítással.

Ha professzionális szemszögből megírt, adatokkal teletűzdelt, különféle mérésekkel megspékelt irományt vársz, akkor ez nem a Te olvasmányod lesz. Az alábbiakban a címben szereplő három készüléket hasonlítom össze aszerint, amit az ember a kezében lát és használ.

Mindhárom telefonon Jelly Bean van, melyikre mi éppen elérhető verzióban. Az S2 és az S3 kártyafüggetlen, az S4 Mini szolgáltatófüggő. Mindegyiken az eredeti gyári szoftver van, egyik sem buherált, rootolt. Az S2-ben normál SIM, az S3-ban és az S4 Miniben microSIM teljesít szolgálatot. A fényerőt minden telefonnál automatára állítottam, a kamerákat szintén, ha nincs külön jelezve egyéb opció.

Az alábbi írásmű nem sok-sok, hanem egy-egy nevezett készülék képességei, tulajdonságai alapján készült, tehát nem reprezentatív felmérés. Tudomásom szerint mindhárom készülék hibátlan, tökéletesen működik, fagyás, egyéb renitens magatartás egyiknél sem tapasztalható.

Sokan panaszkodnak arra, hogy ezek a telefonok vacak műanyagból vannak. Igen, műanyagból vannak, de nem vacakból. Mindhárom ketyerénél minőségi az összeszerelés, nem nyekeregnek-nyöszörögnek, nagyon jól vannak összerakva. Mások szerint törékenyek. Az egyik készüléket törésteszt címén összehasonlították egy másik megagyártó üvegházas készülékével. Az üvegfont finoman leejtették, a Galaxyt keményen földhöz vágták, és mégis a határozottabban attrocitált versenyző úszta meg épebb bőrrel a próbát. Erről tehát ennyit.

Most pedig nézzük a részleteket, amelyekben mint tudjuk, az ördög lakozik.

Akkumulátor

Átlagos használat nálam napi fél-egy óra beszélgetés, fél óra net, e-mail nézegetés kb. kétóránként. A netet és a Wifit csak akkor kapcsolom be, ha használom. Éjszakára repülő üzemmód. 40-50% körül szoktam feltenni töltőre, tehát az erre vonatkozó értékeket tudom megadni.

S2

Két, két és fél nap. A harmadik nap végére az akksi kb. 20-30%-on.

S3

Két, két és fél nap. A harmadik nap végén az akksi kb. 20%-on.

S4 Mini

Három nap. A harmadik nap végén az akksi kb. 30%-on.

Kijelző

S2

Erős, kontrasztos színek jellemzik. A fekete nagyon fekete, a fehér viszont egy kissé sárgás, ha a másik két készülék mellé tesszük. A fényerő jó, de a két másik készülék mellett kissé gyengének hat. Önmagában nézve tökéletes.

Napsütésben jól olvasható, bár nem túl kontrasztos, ha tényleg nagyon erős a napsütés.

S3

Nagyon szép, telt színek, a fehér már-már tökéletesen fehér, mindaddig, amíg nem nézzük meg az S4 Mini mellett. A fényerő nagyon jó, és véletlenül sem érdemes maximumra állítani, mert kiégeti a felhasználó szemét.

Sajnos itt nem tudok túl sok jót írni. Ha erősen süt a nap, nagyon nehezen olvasható a kijelző, még akkor is, ha kézzel próbáljuk árnyékolni.

S4 Mini

Színtelítettségben sajnos elmarad az S3 mögött, de azért hibántannak mondható, ha nem pont a nagy testvérekkel hasonlítjuk össze (S3, S4, Note2, mindenféle pad-ek). A fekete tényleg fekete, a fehér tényleg fehér, de színek nem annyira élénkek, mint az S3-nál. A fényerő nagyon jó, és ha automatára van állítva, gyorsan kapcsol.

Nagyon jól olvasható kültéren, erős napsütésben is, bár kell neki egy másodperc, mire kapcsol, és felemeli a fényerőt. Nem tökéletes, de látható, nem kell az embernek meresztgetnie a szemét, hogy nagy nehezen lásson valamit.

Beszélgetésnél hangerő és hangminőség, kihangosítás

S2

Beszélgetésnél a hangminőség megfelelő.

S3

Beszélgetésnél a hangminőség megfelelő.

S4 Mini

Beszélgetésnél a hangminőség megfelelő.

GPS

Hivatalos Navigon navigációval.

S2

Megfelelő, általában 2-3 perc alatt talál jelet. Nem veszíti el a kapcsolatot, de nagyon meríti az akksit, egy óra navigálás kb. 30%-ot elvisz.

S3

Általában 2 percen belül megvan a jel, stabil kapcsolat, szintén nagyon merül az akksi, egy óra navigálás itt kb. 25-30%-ot visz.

S4 Mini

A jel mindig megvan 2 percen belül, de gyakran 1 perc alatt. Az akksi itt is gyorsan merül, kb. 30%-ot egy óra alatt.

A hiányzó tulajdonságokat sajnos nem volt időm tesztelni, mert az S3-at egy nap alatt eladtam, így nem volt időm rá. :(

Szubjektív vélemény

Mindhárom készülék tökéletesen megfelel egy átlagfelhasználó számára, de egy olyan telefonbolond szemében, mint én, az S2 már kissé öregecske. Sok olyan "felhasználóbarát" dolog hiányzik belőle, ami nélkül kényelmesen lehet élni, de azért nagyon élvezetes és megkönnyíti a dolgokat, ha van.

Az S3 már lényegesen újabb kiadás, nagyon jól használható készülék, és több téren komoly előrelépés az S2-höz képest. A szebb kijelző, a nagyobb felbontás és a rengeteg felhasználót elkápráztató funkció miatt mindenképpen ajánlom azoknak, akiket nem zavar a hatalmas méret.

És a kedvenc, az S4 Mini! Papíron gyengébb, mint az S3, de ebből én a gyakorlatban semmit nem vettem észre. Sőt! Gyorsabb. Lényegesen. Minden téren. Gyorsabban lehet váltani repülőgépes, normál és mobilinternetes üzemmód között. Számomra (átlagos női méretű kezem van) tökéletesen kézbeillik, és még elöl a farmerzsebben is elfér. Egy kézzel kényelmesen kezelhető, a kijelző minden sarkát el lehet érni, mégsem túl kicsi. Nekem a formája is tetszik, az S2 és az S3 keveréke. Nagyon kompakt, kézreálló és szerethető készülék. Bátran ajánlom mindenkinek, aki hajlandó beérni a jelenlegi csúcskészülék kistestvérével, és nem akar hatalmas kijelzőt, hanem beéri a normális, kezelhető mérettel is.