Mobilinternet (3G 4G LTE) megosztása wifis OpenWRT routerrel

írta: btz, 6 éve

Hogyan oszthatjuk meg mobilinternet előfizetésünket, több wifis kliens között egy wifis OpenWRT routerrel és egy mobilinternet stickel? Az alábbi leírásból és videóból megtudhatod!

Tehát először is szükségünk lesz egy USB-s routerre, amin openwrt fut és egy mobilinternetes stickre.
A sticket bedugjuk a router USB portjára.

Ezt a kombinációt hozzákötjük kábelesen a gépünkhöz, ami lehet laptop vagy pc, de akár egy ethernet portos tablet is!
Ezen az eszközön elindítjuk a böngészőt. A címsorba a routerünk default ip címét írjuk, ami az openwrt esetén nagy valószínűséggel 192.168.1.1 lesz.

Ha ezt megtettük, ez a bejelentkező ablak fogad.

Rákattintunk az Hálózat fül - Interfészek menüpontra. Itt láthatjuk az openwrt interfaceinek felsorolását.

Nem fontos, de a nem használt interfacek törölhetők.
Ezután, ha a Rendszer fül - Szoftver rész alatt ellenőriztük, hogy telepítettük a luci-proto-3g csomagot és annak függőségi csomagjait, akkor a Hálózat fül - Interfészek menüpontján található Új Interfész hozzáadása... gomb segítségével új interfészt veszünk fel, aminek a neve lehet akármi, de a beszédesség kedvéért legyen mondjuk "3G". A protokollja pedig UMTS/GPRS/EV-DO

Ezután a "3G" nevű interfészünket konfigurálhatjuk be. Először is kivállassszuk hogy pontosan melyik protokollra van szükségünk. Választhatjuk akár a csak UMTS-t is, ha azt akarjuk, hogy a modem ne váltson le GPRS-re. A lista legördítése után láthatjuk, hogy milyen lehetőségeink vannak. Ugyanitt állíthatjuk be a szolgáltatói APN-t is, ami lehet többféle, ezt a szolgáltató adja meg. Telenornál például online vagy net, a Telekomnál talán internet vagy internet.telekom, ha jóltudom. Ha van SIM PIN beállítva, akkor azt is megadhatjuk a kérdéses felületen.

Ha mindent megfelelően beállítottunk, már meg is kaptuk a szolgáltatónktól az IP címünket.

Beállítjuk a 3G interfészünk tűzfalzónáját is, még pedig ez egy wan zóna lesz, egy 3G-wan tulajdonképpen, hasonlóan egy vezetékes wan kapcsolathoz.

Ezzel már a routerünk és a routerre kapcsolt vezetékes eszközök elérik az internetet. Ha wifis eszközeink is vannak, akkor a lan-hídon aktiválnunk kell egy wifi kapcsolatot is.

A Hálózat fül - wifi fül alatt ezt meg is tehetjük, a kapcsolódó videóban bemutatásra kerül ez is részletesebben.

Egy wifi only androidos tab segítségével felcsatlakozom a "VanNet" nevű wifihálózatra, akkor a mobilnetemet használhatom internetezésre, amit a router oszt meg. A videóban "Openwrt" nevű SSID-t hagytam meg a wifi kapcsolat nevének, de ez is bármilyen név lehetne, mondjuk "MOBILINTERNETMEGOSZTOROUTER" vagy "Ne lopd a netet" név is.

A router beállításáról csináltam egy videót is: