Csatlakozás a valódi szélessávhoz - A Telekom Bonding

írta: mbalint987, 5 éve

Egy Hajdú-Bihar megyei kisváros szélén élek, és nem éppen a nagyvárosok közelében, szóval nálunk a telekom. szolgáltatók nem igazán versengenek az előfizetésért. Egy helyi szolgáltató (4 Mbit-es max. sebességgel) és a Telekom biztosít nálunk szolgáltatást, mi az utóbbinál vagyunk már vagy 10 év óta (mobilos tekintetben még régebb óta).

Konkurensek hiányában (egészen mostanáig) a Telekom sem iparkodott a fejlesztésekkel: tavaly novemberig az utolsó fejlesztés egy ADSL2+-ra történő átállás volt. Én egy 20 Mbit-es Internet-szolgáltatást vettem igénybe ezidáig: az anno a Matáv által fektetett jó minőségű kábeleknek köszönhetően 18 Mbit "jött is" a Pirelli A4201G-es HGW-em keresztül.

Egyszer az üfsz.-szel történő beszélgetésem során a fejlesztésekre is rákérdeztem a lakóhelyemen, és örömmel vettem tudomásul, hogy a címemen az 50 Mbit-es Internet is létesíthetővé vált, méghozzá DSL-alapon. Sejtettem, hogy egyszer elérhetővé teszik, ugyanis tavaly novemberben említette egy szerelő, hogy volt egy alközpont-csere, és valahogy valószínű volt, hogy egy fejlettebb, VDSL2-képes központra cserélnek.

Leadtam a megrendelést, majd hívnak időpontot egyeztetni. Rákérdeztem, hogy mégis hogyan tervezik megoldani ezt a sebességet, a válasz pedig a Bonding volt. Remek, mondom, stabilabb szolgáltatásom lesz mint ha egy érpáron jönne, és ráadásul nem valami ipari hulladékot (Speedport), hanem egy ZTE HGW-t kapok, amiről azt olvastam, hogy elég jó.

Egy hét múlva megjelent egy szerelő, aki felmérte a vonal(ak) állapotát. Akadt egy kis probléma: a másik érpár nincs jól kiépítve, az utcán át kell kötni, mielőtt létesíteni lehetne. Mondta, hogy leadja az illetékesnek, és ha kész lesz, akkor majd visszajön. Illetékesek pár nap múlva jöttek megnézni a vonalt, de igazából nem sok mindent tudtak kezdeni a helyzettel, mert kábelhibára lett leadva a munkalap, és a kábel nem hibás, csak rossz helyre van bekötve. Sebaj, továbbították az illetékesnek.

Itt jött egy pici szünet, mert valahogy a megrendelést a műszaki csoport teljesíthetetlennek látta, ami miatt írtam az ügyfélszolgálatra egy panaszt. A válasz az volt, hogy akkor megpróbálnák újra. Próbálják!

Szeptember elején hívott egy szerelő, hogy van szabad érpár, már fel is ásta azt a helyet, ahol át kell kötni az ereket, de hozzá kéne férnie a külső falon lévő csatlakozási ponthoz. Intézkedtem a beengedését illetően, ezután mondta, hogy jövő héten jön, és felszereli a HGW-t is!

Jövő héten tényleg jött, és hozta magával a Telekom egyetlen bonding-képes HGW-jét, egy ZTE H368N-et! Érpárt a csatlakozási ponton beköti, majd megjegyzi, hogy kíváncsi lenne arra, hogy a Matávos kollégák milyen felindulásból vágták ki a házba bejövő vezetékből a második érpárt. Sebaj, új kábellel ezt is megoldotta, majd a régi, megsárgult Matávos belső csatlakozási pont helyett egy újat rakott fel. Majd a HGW-t ráköti, beaktiváltatja, és elment.

Az eddigi tapasztalatok: az 50 Mbit-es letöltés és a 8 Mbit-es feltöltés tényleg sokkal kellemesebb az előző kapcsolatomnál. A HGW és az Internet stabil, végre mindenkinek jut elég sávszélesség, és letöltés mellett is használható az Internet!

Az új sebességünk a Speedtest.net-en keresztül mérve

A vonal(ak) adatai VDSL2-n

Előttem az utódom (a régi csatlakozási pont a Matávos időkből és az új)