A Lidl Silvercrest kenyérsütő jó?.........Jelentem:Jó!

írta: Meggyi001, 4 éve

A vírus helyzet miatt nagyon sok ember átállt most az otthoni kenyérsütésre, akár gépi úton, akár kézzel gyúrva. (Remélem ti jól vagytok, és senki nem kapta meg. Bár már egy topictársat tudok, aki elkapta, szegény egy hétig full lázon volt. Vigyázzatok magatokra!) Én már legalább 200 kenyeret sütöttem az elmúlt két évben, egy olcsó Tesco-s kenyérsütővel. Igaz, hogy mindig csak a sima alap fehér kenyeret, más módozatot még nem. A bolti ára 10-12 ezer környékén volt pár éve, de én egy garázsvásárban vettem kemény 1500 forintért. Az akkori tulajdonosai lekvárt akartak készíteni vele, de nem sikerült nekik, tiszta bordó ragacs volt belül a sütő. És ahogy hallottam kb. 20-szor használhatták összesen. Szóval jó üzlet volt 1500-ért. Nemrég adta meg magát sajnos végleg. Két héttel ezelőtt kora délután kezdett el kerregni a kenyérkészítés elején. Leesett az ékszij, és persze nem lehet szétszedni, csak speciális csavarhúzókkal vagy kalapáccsal. Úgy is lett. Kalapács. És hiába raktam vissza az ékszíjat, és nagyjából az alját is, többet nem volt hajlandó életjeleket mutatni. Szinte azonnal eszembe jutott, hogy a Lidl-ben is szokott lenni kenyérsütő. Meg amúgy is most van a idénye a vírus miatt. A porélesztővel és egyéb kellékekkel nem kellett foglalkoznom, hónapokra be vagyok tárazva velük. Gyorsan elmentem hát a Lidl-be, és nagy szerencsémre, egy! darab volt még a raktárban bent. Gyorsan hazajöttem vele, és beüzemeltem. Mint minden Lidl-s termék, számomra ez is minőségi terméket jelent. A sütő is nagyon szép, és ráadásul dupla keverőlapátos, és nagyobb űrtartalmú. Nem sokat bajlódtam a kézikönnyvel és a leírással, hanem inkább megsaccolva a mennyiséget, (kb. a duplája mindennek, mint a tescos), beleszórtam mindent amit szoktam egy normál kenyérhez. Azt viszont nem értem, hogy a sütés kezdetekor miért melegít elő, vagy 15 percig. A gyorssütésnél nem, csak a normálaknál. Tehát beleszórtam:

a vízre a lisztet:

a lisztre az étolajat:

rá a porélesztőt:

kis kristálycukrot rá:

csipetnyi lenmag:

majd egy kis Lidl-s vegeta:

Aki még nem látta élőben, hogy az ilyen kenyérsütők hogyan dagasztanak, a kedvűkért az első dagasztást felvettem. Így lesz a sok hozzávalóból tészta massza: videó. Az első dagasztás után pihen vagy 20-30 percet, majd dagaszt másodszor is, akkor már szebb a massza. Utána keleszt vagy 50-70 percet, majd süt kb 45-60 percet. Az egész kb. 3 óráig tart. A kivétel után másfél vagy két órán keresztül hűlni kell hagyni a kenyeret. Ha nem így teszel, vizes lesz a kenyér, és amibe tárolod.

kelés közben:

teljesen megkelve:

és megsülve:

Nagyon szép formájú és ropogós kenyér lesz belőle. Két napig fogyasztható, a harmadik napon már érzek némi savanykás ízt.

Szép lista a készíthető dolgokról.

Egymás mellett a Tescos és a dupla keverős Lidl-s. (fakanalakat azért teszek alá, mert amíg ki nem hűl, az alja is vizes lesz, ha hozzáér valamihez)

Műszaki leírás: [link] Gyári receptfüzet: [link]

Konklúzió: a sima fehér kenyér, ugye eddig csak ezt próbáltam, az tökéletes. Még rendesen el kell olvasnom a kézikönyvet, végig bújni a receptkönyvet, és szeretném kipróbálni a többi lehetőséget is, ami a sütő repertoárjába beletartozik. Szóval, lesz mit csinálni....

Ti csináltatok már kenyérsütőgéppel sokmagvas kenyeret, barna kenyeret, vagy teljes kiőrlésű kenyeret? Vagy egyéb dolgokat?