Avatto B033 - Billentyűzetek királya

írta: Mr. Y, 2 éve

AVATTO. Mi is jut erről eszünkbe? Szinte biztos vagyok benne, hogy senkinek semmi.
Pedig létező gyártó és termékei koránt sem rosszak, viszont mégis ismeretlen. Ezen bemutatót azért írom meg, mert a gyártó nem teljesen őszinte a vásárlókkal, de ez nem baj! A miértekről később.

Mérete csupán 304,4 x 97,95 x 8 mm

Mi is ez? Ahogy a képen is látszik, egy három részből álló, összecsukható, hordozható Bluetooth-os billentyűzet. Plusz egy TouchPad.
Nekem angol kiosztással érkezett, ráadásul UK formátumban, ami azt jelenti, hogy kevesebb rajta a billentyű, mint egy átlag hazai kiosztásún. A képen látható, hogy a sok fehér felfestés mellett rengeteg kék is található, ezek mind Fn gombbal elérhető funkciók, ezeket később jobban is kifejtem.

Összcsukásnál 8 darab mágnes gondoskodik arról, hogy ne nyíljon ki.

TouchPad

A három eltérő méretű része közül a legkisebb. Ezen a részen található 3 darab visszajelző LED. Legfelül az akkumulátort jelzi, ha 3,3V alá esik a feszültség, mindezt piros villogással, középen kéken világít, ameddig kapcsolódik egy eszközhöz, a legalsó pedig akkor világít kéken, ha a CapsLock aktív.
Maga a "Tapipad" 54,8 x 44,8 mm, ami kicsi, de elég. Funkciói viszont érdekessé teszik:

Egyujjas kattintás: Felér az egér bal kattintásával.
Kétujjas kattintás: Egér jobb oldal.
Kétujjas fel-le mozgatás: Scroll-kerék.
Kétujjjas ZOOM művelet: Közelítés-távolítás.
Háromujjas kattintás: Kombinációs művelet, beállítható (WIN+S).
Háromujjas oldalra mozgás: A tálcára tett appok megjelenítése.
Háromujjas felfelé mozgatás: Kombinációs művelet, beállítható (WIN+TAB).
Háromujjas lefelé mozgatás: Kombinációs művelet, beállítható (WIN+D).

Ennek a résznek a tetején van még egy áramtalanító kapcsoló, egy Bluetooth párosító gomb és egy MicroUSB töltő port.

Billentyűzet

A két nagyobb rész, egyben. 63 gomb, négyszer ennyi funkció.
Akinek volt már dolga laptoppal, az el tudja képzelni ezt a billentyűzetet. Ugyan az a méret, működés és összeszerelési szabvány jellemző rá.
Minden szükséges gomb megvan, még a Commad is, így nincs művelet, amit ne tudna. Az Fn gomb segítségével érhetünk el megannyi funkciót, ezeket mind kék színnel festették fel. Legkülönlegesebb azonban a Q, W és E betűre festett feliratok, miszerint: iOS, Android és Windows.
Ezek megnyomásával egyrészt a kiosztást módosíthatjuk, viszont ha ezen három rendszerrel rendelkező eszközeinkkel mind párosítjuk, egyetlen gombnyomás kell csak a váltáshoz. Vagyis ha aktív az összes eszközünk, eldönthetjük, hogy melyik eszköznek küldje éppen az információt.

Összeszerelés

Az eszköz anyaghasználatára nem panaszkodhatunk. Alumínium a ház, műanyag gombokkal és minőségi összeszereléssel. A három rész Flexkábellel csatlakozik egymáshoz kommunikáció szinten, ami nem zavaró és a látványba sem zavar bele. 4 darab acél zsanér segíti a becsukás műveletét.
Az eszköz gumitalpakkal is rendelkezik,így a csúszásgátlás is meg lett oldva. Az anyaghasználat és méret ellenére a súlya mindössze 197,3 g.

Tapasztalatok, vélemény

Az UK kiosztás engem kezdetekben sem zavart, mivel korábbi két laptopom is ilyennel rendelkezett, így hozzászoktam. Az elválasztás viszont kezdetekben okozott nehézséget, de ez is megszokható.
A gyártó a 140 mAh-s akkumulátorhoz 2-3 órás töltési időt és 48 órás üzemet garantált 540 óra készenléti idővel, de ez nem igaz. A töltéséről nem tudok mit mondani, mert nem töltöttem még soha. Ezért is írom ezt a bemutatót...

Kereken egy évvel ezelőtt érkezett meg, azóta napi használatban van és nem merült még le!!!

10 perc inaktivitás után megy el aludni, amely állapotából bármely gomb megnyomása felébreszti, 1-2 másodpercen belül csatlakozik a legutóbbi eszközhöz és már használható is. Mindehhez hozzátenném, hogy soha nem mapcsoltam még ki.
Hogy mondjak valami negatívumot is: Zavaró a kettébontott Space billentyű és zavaró, hogy néha túlságosan is érzékeny.

Összegzésképpen elmondhatom, hogy nem bántam meg az érte kiadott ~8-9000 forintot, mert remek kis eszköz nagy, 10 méteres hatótávval (kipróbálva).
A legfontosabb kérdés azonban az, hogy "Milyen rajta gépelni?" Nos, én tanultam gépírást és elég jól is megy...

Ez a komplett bemutató ezzel az eszközzel készült!