Július 01-től ÁFÁ-t mindenre!

írta: Mr. Y, 11 hónapja

Én megértem, hogy kizsákmányolt népünkről Hazánk felsőbbjei még több bőrt akarnak lehúzni, de a tegnap délután történt eset azért kiborító.

Törvényt hoztak, miszerint 2021 Július 01-től minden külföldről rendelt tételért (akár 1 USD az ára, akár több) áfát kell fizetni, 150 EURÓ felett pedig VÁM-ot is. Tiszta sor, fel lehet fogni. DE! A pofátlanságnak is van határa (avagy a fóf*sznak is van vége!).

Történt ugyanis, hogy kaptam egy értesítőt, miszerint csomagot vehetek át a helyi Posta hivatalban. Ez már megszokott volt, noha bosszantó, mert eddig 2021-ben nem fordult olyan elő, hogy házhoz hozták volna, holott házhozszállítást fizettem. Már-már törzsvendég vagyok a Postán :)

Ez az értesítő azonban más volt. Írták ugyanis, hogy 150 HUF lesz rajta az áfa, amit be kell fizetni. Utána jártam a dolgoknak, egy kemény 699 HUF tételről volt szó, házhozszállítással együtt lehetett ~1300 HUF.

Bementem a Postára. Azt mondja nekem a hölgyemény, 950 HUF lesz. Mondom mivan?
Azt mondja, hogy ugyan 150 HUF az áfa, de 799 HUF a VÁM kezelés. Egy picit eltorzult az arcberendezésem, hogy többet fizessek be, mint a rendelt cucc értéke. Sőt, maga a VÁM kezelés többe kerül, mint ami lapul a csomagban. Hát kérdezősködtem.

Kiderült többek között, hogy az a 150 HUF a csomag értéke és a házhozszállítás összegének eggyütteséből számolt ÁFA. Remek, csakhogy a szó szoros értelmében házhozszállítás nem történt! De én akkor is fizessek. Kiderült továbbá az is, hogy ha az SMS értesítőre én Online bankkártyás fizetési módot választottam volna, akkor 950 HUF helyett mindössze 450 HUF lett volna a fizetendő. Szerintük. Szerintem meg az a + 400 HUF elment volna a Banknak, utalási költség címén.

Tehát végülis rendesek, mert felajánlják a döntést nekem: Mindenképpen 950 HUF lesz a fizetendő, de én határozhatom meg, hogy ebből 400 HUF a Postáé, vagy a Banké legyen. Remek.

A félreértések és savazások elkerülése érdekében fontosban tartom leszögezni, hogy nem az itt felsorolt kifizetendő értékkel van a probléma, tehát nem azzal, hogy ezt az ~ 1000 forintot ne tudtam volna odaadni. Tudom, 3 kávé ára, de én nem kávézok (ezért van egy ezresem :) ). Hanem azzal, hogy több, mint 2x kell kifizetni az adott terméket. Esetemben ez kb 4 USD összegre volt kiterjesztve. De mivan azokkal, akik egy ezrest fizetnek egy 200 Forintos tételért plusszba?

Magam résézről nem azért rendelgetek külföldről, mert ott olcsóbb lenne (bár bele tartozik), hanem azért, mert az általam rendelt tételek nem kaphatóak hazánkban. Tehát lényegében, ha olyanra vágysz, amit a sarki boltban nem tudsz leemelni a polcról, fizesd meg az értékének sokszoroság (itt még mindig a filléres vackokról van szó), hiszen a Posta hivatalának 800 Forintjába kerül, hogy Gizi néni leüssön a billentyűzeten 10 karaktert. Köszönjük Magyarország!