Type-C vs Lightning - Pro/Kontra

írta: Mr. Y, 2 éve

Régóta foglalkoztat a téma, így összegezem a gondolataimat.
Sok helyről lehet hallani, leginkább az internetes médiában, hogy több gyártó, állam és szervezetek akarják rávenni az Apple céget, hogy mobiltelefonjaikban használják ők is a Type-C USB-t, ezzel univerzálissá téve a töltőportot.
A válasz azonban mindig nemleges volt. Ez az írásom arról szól, hogy miért akarja mindenki rávenni az almás vállalatot erre a lépésre, illetve, hogy az említett cég miért viszakozik.

Az Apple, mint olyan, sosem közösködött. Sosem használt Mini- vagy MicroUSB-t, inkább saját csatlakozókat tervezett, melyek a 4S szériáig inkább hasonlítottak egy elfeledett Nokia töltőjére, mint a konkurens cégek addigi univerzális megoldásaira, viszont többet is tudott. Legalábbis képes volt egyszerű dokkolásra audió-eszközökhöz.
Az 5-ös szériával azonban megjelent egy újfajta csatlakozó, ez volt és van a mai napig: Lightning. A csatlakozó, melyet már nem kellett forgatni, bárhogyan elfogadta az adott eszköz és hibátlanul is működik. Ekkor 2012-t írtunk.
A konkurenseknél is fejlődni kezdett a csatlakozó, itt jött képbe a C típus, ismertebb nevén a Type-C. Ez 2016-ban lett először elfogadott szabvány.

A Type-C folyamatos fejlődése és felhasználási köre egyre csak nőtt, már szinte mindenki ezt kezdte használni, évről évre fogadták el az újabb és újabb szabványokat. Egy egyszerű töltő csatlakozóból már oly sok minden lett, hogy összegezni is nehéz lenne. HDMI kimenet, Thunderbolt port, stb. Már jelen vannak laptopokban, telefonokban, tabletekben, szóval szinte mindenhol.

Mindeközben a Lightning szinte semmi fejlődést nem mutatott. Legalábbis ekkorát biztosan nem, hiszen akkor nem használná az Apple laptopjaiban is a C-t, mint Thunderbolt.

Mindezt összevetve jogosnak ítélhetjük, hogy rá akarják beszélni a cégóriást a szabvány használatára. Azonban itt jön a csavar, vagyis jelen esetben a Kontra.

A Lightning fizikai tulajdonságaiban jobb, mint a Type-C!

Kifejtem: A Type-C szerkezeti felépítését tekintve, ha bármi balul sül el egy csatlakoztatás során, sokkal inkább törik el a készülékben lévő aljzat, mint maga a kábel vég. Hiszen a készüléken adott egy üreg, aminek közepéből kiáll egy papírlap vékonyságú, 24 érintkezőflületből álló lapka. A lapka csúszik be a kábel csatlakozójába, mikor azt bedugjuk a készülékbe.
Ezzel szemben a Lightning csatlakozónál a kábel részén van ez a megoldás, sokkal vastagabb, erősebb kiadásban, igaz, csak 16 érintkezővel. De ez a 16 érintkező a kábel fejének külső oldalán található, így az eszközökön tényleg csak az üreg található, nincs a belsejében semmi sérülékeny. Így takarítani is könnyebb, megbízhatóbb és ha baj van, max az 5 ezer forintos kábel megy a kukába, nem pedig a 3-4-500 ezer forintos telefon.

Összegzésként a saját véleményem a témával kapcsolatban az, hogy ötvözni kellene a két technológiát. Mindenkinek Lightning csatlakozót kellene használnia, csak több Pinnel és a Type-C minden tulajdonságával.
Azonban mivel a mesterséges elavulás és felesleges tömeggyártás világát éljük, minderre semmi esély nem lesz a jövőben.

Kedves fórumtársak! Vitatkozzunk ezen egy keveset!