Steam/Valve mikro gazdasági válság 2019

írta: Spet, 5 éve

2019.07.26.-át nem hiszem, hogy igen könnyen elfogják felejteni a cégcsoportnál, de biztos nagyobbat szólt mint bármi eddig is:
- 2019 summer sale exloit-ok (Starboind üdítő, CS:GO kulcs exploit)
- 2018 Salien summer sale, ahol a botfarmok csaptak össze
- 2015 rúpia-dollár váltás hiba

Hogy mit is jelentett ez a hiba, ami felborított mindent?

A játékban találhatóak úgynevezett ellátmány ládák (Mann Co. Supply Crate), amelyek bizonyos tárgyakat "dobnak", ha kulcs használatával kinyitja a játékos. A legértékesebb tárgyak a játékon (illetve a virtuális piacon) belül, az úgynevezett Unusual sapkák(melyek nyitási esélye ~1% későbbiekben ez fontos lesz), amik speciális effektekkel vannak ellátva mint pl az alábbi darab:

Ezt a rendszert a történelem szerint a Valve-nak sikerült létrehoznia/bevezetnie 2010-ben (így létrehozva a táptalajt más kiadóknak), ami eddig nagyjából gond nélkül üzemelt (2017 halloween update kicsit megnövelte a %-t, de ebbe nem rokkant bele a "gazdaság").

Aztán jött 2019-es update, és berúgta az ajtót, két lábbal.

Az 1%-s esély hirtelen 100%-s lett, de ez nem érintett minden ládát, csak az alábbiakat:
- első generációs effekteket tartalmazó ládák (#1- #20)
- harmadik generációs effekteket ládák (#82 illetve #85)
- illetve becsúszott a #61 is.

Ezen ládák ára szó szerint kilőtt a piacon:

Míg bizonyos effektekkel ellátott bizonyos sapkák ára a béka segge alá esett be (hiszen egyre több jelent meg a piacon):

Halandó emberként, jómagam félre tettem a TF2-t rég (inkább Cs:Go-val ütöm az időt, és ölöm az idegeimet), de a Steam topic bejegyzés alapján (thx wjbhbdux), de átpörgettem a raktáramat, és kiszórtam a dolgokat.

A cég reakció ideje igen lassú volt (majdnem 1 napig élt a hiba), nagy eséllyel nem tudták mit kezdjenek a dologgal. E közben több ezer, de véleményem szerint több tízezer tárgy cserélt gazdát a megnőtt, illetve nyomott áron (ezzel természetesen besöpörve a mikrotranzakciós díjat az anyacég, lol), a traderek legnagyobb bánatára.

Végső megoldásként, első lépésben befagyasztották a piacot, majd elérhetetlenné tették a játékon belül a ládákat (a játékos nem látta a ládát, hiába voltak a raktárában, bár egy ideig ezt is kijátszották az emberek).

Utolsó lépésként pedig lesöpörték az addig nyitott sapkákat a piacról, illetve nem cserélhetővé, eladhatóvá tették azokat (az-az értékük 0 lett, hacsak nem Gift Wrap-al tovább adhatóak lesznek majd).

Hogy mi lehet a következő lépés? Rollback? Hagyják így a rendszert? Nagy eséllyel a pénz fog dirigálni, nem más.