Celeron Dual Core E1600 - A Spectre és a Meltdown "kinyírta" volna?

írta: tghwinner, 5 éve

Korábbi posztomban említettem, hogy Dual Core konfigokat fogok tesztelgetni. Úgy adódott, hogy egy proci cserét kellett végre hajtanom a nappalinkban található netezős PC-ben, így egy kis ízelítőt tudok adni a fejleményekről.

A gépen egy Linux Operációs Rendszer fut (Xubuntu 14.04.5 32bit). 2 évig 2 GB DDR2 800MHz memóriákkal futott zökkenőmentesen. Mivel csak Facebook, YouTube, Jófogás, Időkép és egyéb hasonló feladatokra van használva, így nem is nagyon kellett hozzá nyúlni. Az év elején kernel szintű frissítés jött Linux alá a Spectre és Meltdown sebezhetőségre. Miután települt a javítás, a család tagjai panaszkodtak a sebesség miatt, érezték a lassulást. Mivel én csak ritkán ülök oda, így nem volt viszonyítási alapom. A 2 GB memóriát bővítettem 3-ra. Azt hittem megoldja a problémát, de csalódnom kellett. Elméletileg a betöltési idő volt a sok. Gondoltam egyet, így a tavaly év végén beszerzett Core 2 Duo e8400 processzorral helyettesítettem a Celeron Dual Core-t. Az eredmény meglepett: Egész gyors lett a gép. YouTube 720p lagmentes, ha nem mozgatom az egerek, pici laggal 20-25 FPS kijön 1080p-ben is. Meg kell jegyeznem, hogy integrált videovezérlőjét használja (bővíthető PCIe x16 kártyával is) 80 GB IDE merevlemezzel.

A legközelebbi fejlesztés a merevlemezt fogja érinteni, mivel elég lassan indul el a Google Chrome első indításkor. Szerencsére SATA2 foglalat található az alaplapon, így a legközelebbi újratelepítés alkalmával egy 64 bites Xubuntu 18.04 kerül fel a gépre, melyről videóteszt várható.

Végszó
Többen mondták az előző posztom alatt, hogy a 2 magos rendszerek a végüket járják. Valamilyen szintem egyet kell értenem ezzel. Én se szoktam ajánlani másnak, hogy 4 mag alatti konfigot vagy laptopot vásároljanak, de úgy néz ki, néha hiába beszélek másoknak. Olcsó húsnak híg a leve, de ha jó kezekben kerül, a régebbi hardverből is ki lehet hozni a maximumot.