Konzol gaming PC-s szemmel

írta: tghwinner, 8 hónapja

Keresztszüleim lomizásából előkerült unokatestvérem PS2 FAT és Slim modelje, tartozékukkal együtt megváltak tőle. A FAT modelről tudtam, hogy nehezen olvassa be a lemezeket, a Slim modell pedig Myth chippel van ellátva. 2021. májusában előkerült a korábban hibásnak hitt 70 cm-es CRT TV-nk, melyet TV okosítóval használok manapság. Ekkor jött elő a gondolat, hogy meg kellene nézni a konzolok működését. Beszereztem a NFS Underground 2-t, Most Wanted-et, Burnout 3-at és Revenge-et, és a Black-ek. A lendület alábbhagyott, egészen 2022. áprilisig.

Megvilágosodás

Meglepődve láttam bemutató videókon, hogy a Hot Pursuit 2 PS2 verzióját az a Black Box csapat készítette, akiktől a 2000-es években a tuningolós versenyjátékokat köszönhetjük. PC-n emulátor alatt ki is próbáltam, csak a jelenlegi gépemben lévő videókártya nem a legerőssebb, így kis felbontáson tudtam kipróbálni. Itt kezdődött minden. Tavaly már gondolkodtam PS3-on, viszont a kontroller használata sosem állt kézre több 10 éves PC-s múltam miatt. Megnéztem a játék kínálatot, melyek miatt használt PS3-at vásároltam. A cél az volt, hogy olyan konzol exkluzív játékokat szerezzek be, melyek nem jelentek meg PC-re: Red Dead Redemption, The Last of Us, Uncharted trilógia, Battlefield Bad Company...
Megnéztem a használt játékok árát, meglepődve tapasztaltam, hogy fillérekért dobálják a teljes áru játékokat, 1500-5000 Ft értékben. 2002 és 2013 között jelentek meg azok a játékok, melyeket tizen éves koromban játszottam gyenge számítógépes hardveren és ez az az időszak, amikor el voltunk halmozva rengeteg új IP-kkel (magam ezt a gaming reneszánszának hívom). Nem mellesleg a rendszergazdai munka miatt nem szívesen ülök le már otthon a gép elé játszani, bőven elég 8 óra gép előtt munka közben. 3 hét alatt jelentős játék csomagot vásároltam:
- Need for Speed: The Run
- South Park - The Stick of Truth
- Far Cry 3
- Syndicate (Bontatlan csomagolású volt)
- Bioshock Infinite
- Saints Row The Third
- Uncharted 1-2
- Call of Duty Modern Warfare Collection (MW 1 és MW2)
- Resistance Fall of Man
- Rayman Origins
- Call of Duty Modern Warfare 3, Black Ops, Black Ops 2, Ghosts
- Grand Theft Auto V
- Red Dead Redemption

Tapasztalatok

Az első játék a The Run volt, amivel ki akartam próbálni a konzolt. PSN fiókot ekkor még nem készítettem. Az élmény lenyűgöző! A kontroller azonnal reagált, a 108 centis 4K TV-n már "lassabban" reagált a válaszidő nagysága miatt. A játékok java része így is 720p-hez közelítő felbontáson üzemelnek, így ez a szempont nem a legfontosabb. PSN regisztrálását követően a The Run nem indult el, később tudtam meg, hogy lelőtte az EA a szervereket. Nem probléma, létre hoztam egy offline fiókot hja véletlen beleütközök hasonló problémába.
A másik érvágás ami ezután jött, az FPS játékok kontrolleren való játszása. Első körben a Black című játékot próbáltam PS2-n, borzasztó élmény. Nem is tudtam még végig vinni. Ehhez még gyakorolnom kell. A Call of Duty Finest Hour-nál már könnyebb volt a helyzet. Miután megvettem a MW Collection csomagot, gondoltam hogy egy olyan játékkal próbáljam meg a kezelését megtanulni, amiben PC-s is több száz órát gyűrtem bele. Az MW2 esetében már kezdtem rájönni a turpisságra, mert közel az elenfélnél célzás segítség kapcsol be (Aim Assist kikapcsolása mellett is), így sokkal könnyebb mozgás közben osztani az olmot.

További tervek

Kellemes tapasztalatokkal gyarapodtam. Korábban mindig szidtuk a PC-s játékokat, gyakran illettük őket gyenge konzol portos kiadásoknak. A 6. generációban a nagyobb AAA játékok meg sem jelentek, maximum egy spin off formájában (pl. Call of Duty). A 7. konzol generációnál már párhuzamos fejlesztések történtek. Játék közben azon csodálkoztam, hogy "Hogyan képes ez a konzol ilyen grafikát lekezelni"? Az árnyék felbontás alacsony, a textúrák minősége sem a legélesebbek, de valamiért elvarázsolt. Annyira, hogy begyűjtöm azokat a játékokat, amikkel a tizen éves koromban a legjobb gaming élményeket szereztem.

Köszönöm a figyelmet!