Ladies and Gentlemen... Introducing... Xbox 360!

írta: tghwinner, 2 hónapja

Mivel is nyithatnám alábbi bejegyzésemet, mint az Xbox One elhíresült bemutató mondatával. Talán fél éve vagyok benne a casual konzol gamingben. PS2 és PS3 játékokkal nyomultam a nyáron, lassan kezdek a gép elé is oda ülni. Viszont előkerült ismét az exkluzívok iránti érdeklődés. Az Xbox One és PS4 címek 90%-ban már megjelennek PC-re, viszont van olyan játék, amit még mindig csak a 2005-2006-ban megjelent konzolokon lehet játszani. PS3 alatt jelenleg az Uncharted 2-nél járok, talán az egyik legjobb választás volt exkuzív címek terén (...el fog érkezni a Last of Us ideje is). De mi a helyzet a Microsoft háza táján?

Miért pont az Xbox 360?

Halo, Forza, Gears... Sorolhatnám. A visszafelé kompatibilitás miatt miért nem az újabb tagok választása mellett döntöttem? A válasz egyszerű: A redmondi cég játéksorozatainak újabb címei vagy újra kiadásai 90%-ban már jön PC-re, Game Pass-ba, Xcloud-ra. Pont emiatt választottam a régebbi kozoljukat. A PS3 esetében is PS4-re Remasterelték a játékaikat, de a Playstation Studios mostanában kezdte kiadni személyi számítógépre is portjaikat. Az eredeti PS3-as játékok szintén elérhetőek streaming platformon, offline nem lehet játszani velük. Kihúzzák alólam a platformot és volt-nincs régebbi játékok. Van, mikor 1 hétig nem játszok, így az összeg kidobását nem szeretném.
Érdemes figyelni a használt konzolok árait is, egyre inkább megy felfelé az áruk. Nyáron 1-2000 Forint értékben lehetett használt PS3 játékokat vásárolni, megfigyelésem szerint azóta már 2000-rel drágábbak lettek a címek. Az Xbox esetében még mindig ki van tartva a 2000-es határ, így érdemesebb erről az oldalról is begyűjtenem néhány címet. Visszafelé kompatibilis a classic Xbox szoftverekkel is, több cím működik vele, mint az újabb szériáknál. Ez sem elhanyagolandó.

Hardver és szoftver

Nem szeretnék teljes specifikációkat leírni a konzolról, mert sok helyen írásban és videóban megtalálható. Hozzám egy 2012-es slim verzió került Kinect-el. Ha ránézek a TV szekrényre és összehasonlítom a PS3 slim modellel külsőleg, számomra nem érződik akkora erőgépnek. Tudom, a fejlesztők a 360-ra fejlesztettek először, PS3-on a játékok rosszabban futnak (főleg külsős AAA játékoknál). A lemezmeghajtó olcsónak tűnik. Mintha egy kis dobozba épített számítógépet éreznék a kisugárzásából. Nem érzem azt, hogy konzol lenne. Ezek csak külsőségek. Általában a kontrolleren dől el a játékélmény, és igen, Az Xbox kontrollere jobb, mint a Dualshock! A Project Gotham Racing 4-et próbáltam ki vele először és éreztem az autót. A ravasz készre áll. Az, hogy az analóg kar két külön helyen van, könnyebbé teszi az orientálódást. Manapság gyakran merül fel az a kétely, hogy hátráltatja a kontroller fejlődést, ugyanis 2005 óta nem nyúltak hozzá. PS5 esetében visszarúgó ravaszokat kapunk, mozgásérzékelő, mikrofon, beépített aksi. De ez is csak szőrszál hasogatás.
A Kinect csúnyán elbukott. Mégis adtam neki egy lehetőséget. Miért is? Mert még nem próbáltam. A VR esetével is úgy vagyok, hogy kipróbálni hatalmas élmény, de nem játszanék vele minden nap. A Doom PSVR alatt émelyegtem is. Aktív mozgást viszont ritkán végzek, ülő munkám van, ritkábban is mozgolódok külső helyszínekre. Így adok az alkalmon, hogy megpróbáljam aktivizálni magam egy kis mozgással.

Szoftveresen egy 2015-ös verzió van fent, "fürdőszobai" csempékkel. Hát, ez az a rész, amit figyelmen kívül fogok hagyni. Kapom az Xbox Live reklámokat a kezdőképernyőn, viszont nem fogok élni a lehetőséggel. Csupán az offline gamingre fogok koncentrálni. Megveszem a lemezt, bekapcsolom a konzolt és átélem a slingle player kampányt. PC-s szemmel az, hogy fizetnem kell a multiért, nálam nem bejövős ajánlat. A PS3 esetében a multi ingyenes és vannak működő online szolgáltatások (Az összes CoD szerver aktív!).

További tervek

Mindenképp szeretném kipörgetni a Gears of War trilógiát, a Forza Horizon 1-2-t, a Crackdown-t és természetesen a Halo-t! A konzolt tegnap vásároltam, úgyhogy az alábbi írás csupán csak pár óra tapasztalatait tükrözi. Nem bánom a beruházását, az én igényemnek teljesen megfelel, várom a WoW faktort, amit hardveresen ki tud facsarni a PowerPC és a módosított Nvidia chip a képernyőre.

Köszönöm a figyelmet!