Windows 10 lecsupaszítás Windows 7 stílusra

írta: tghwinner, 6 éve

Mostanában gyakran csak olyan újonnan vásárolt laptopok kerülnek hozzám, amire csak Windows 10-et lehet telepíteni UEFI módban. Véleményem szerint a Windows 10 a Modern alkalmazásaival igen rossz irányt vesz az Operációs Rendszerek piacán. Hiába ez a trend, de én még a .exe alkalmazások híve vagyok. A karácsonyi szabadidőmben volt egy kis időm egy friss Windows 10-es telepítést szétkapnom Virtual Box alatt. Azt még meg kell jegyeznem, hogy az első Technical Preview kiadás kimondottan tetszett! A cél az volt, hogy a felület hasonlítson a Windows 7-re, lepucoljam a Modern alkalmazások 90%-át, így csökkentve a Windows adatfigyelését és a lemezhasználatot.

1. Konfiguráció (VBox alatt is)

CPU: AMD Phenom II x6 1055T 2,8 GHz 95W TDP
RAM: RAMMAX 2x4GB DDR3 1600 PC3 12800 CL11
GPU: Sapphire Radeon HD 5770 Vapor-X 1GB
Alaplap: Asrock N68C-S UCC
Táp: FSP Hyper 600W (Nem moduláris)
Ház: egy régi 12 éves Mercury, de ez nem fontos :D

A Virtual Box ezeket kapta:
CPU: 3 mag, PAE/NX támogatás, VT-x/AMD-V
RAM: 3 GB (3072MB), Memóriavirtualizáció
GPU: 256MB, 2D és 3D gyorsítás
HDD: Egy adattárolásra használt SAMSUNG 400GB IDE merevlemezre készült a virtuális lemezkép
Integrációs szolgáltatások telepítve, egy megosztott mappa a Gazda gép között (1TB).

2. Eredmény

- Asztal

Az eredmény önmagáért beszél: Nincs Kapcsolatok, nincs külön Kereső a Windowsban, nincs Műveletközpont, nincs OneDrive.

- Start menü

A csempékkel nem is lenne igazán gondom, de az újfajta csoportosítás a bal oldalon nem tetszik! Ezért feltettem a Classic Shell alkalmazást Windows 8 témával, az automatikus Update kikapcsolva.

- Fájlkezelő és Vezérlőpult

A Vezérlőpult sokkal átláthatóbb, mint a Gépház, nem mellesleg tudom, hol kell a dolgokat beállítanom benne. A Fájlkezelőből egy Registry módosítással eltávolítva a OneDrive integráció.

- Modern alkalmazások törölve!

..., Mert ezeket gyűlölöm a legjobban. Nem egy telefont használok, hogy megmutassa honnan használom. Ez egy asztali gép, nem fogom hordozgatni. :D A programok nagyrészét simán lehet törölni a CCleaner Free-vel a beépített Uninstall tooljával.

3. Megérte?

Szerény véleményem szerint igen. Sokan nem szeretik az új Windows felületet (Egyet tudok érteni velük!), ezért is volt izgalmas egy kicsit viszont látni a régi fajta Windows-t új köntösben. Végezetül egy Feladatkezelő képet is posztolok az írás végére:

Hamarosan telepítem fizikálisan a gépre, úgyhogy lesz összehasonlítás a Windows 7-el.