Az idei első grillezés, Csülök Smokey módra.

írta: Xaels, 4 éve

Sziasztok. Úgy alakult kb. 2 éve, hogy após eltörte a kerti grilljét és akkor úgy döntöttünk párommal, hogy veszünk mi helyette valamit. Nem volt profi a régi sütő sem, az új sem kifejezetten az de mivel közös udvarban vagyunk és közösen is használjuk ezért talán nem akkora baj ez ha történnek váratlan balesetek. Az a lépés megmozgatott bennem valamit, nem vagyok egy konyhatündér alkat de azóta a hobbigrillezés egyre komolyabban megmérgez. De nem szaporítom tovább a szót, jöjjön a lényeg.

Az eredeti recept szerint 4db kb. 300g-os malac hátsó csülök kellett volna, de mivel az aktuális beszerzési helyemen nem nagyon volt ilyesmi és csontos csülök sem akadt, így 1,5kg csontozott csülök lett helyette, amiből az egészet elfeleztem és így 3 nagyjából egyforma szeletet kaptam, hogy egyszerre süljenek át a húsok.

Kezdésnek száraz pácot (Seasoning) kell felvinni a húsikra.
Hozzávalók (300g):
- 50g őrölt pirospaprika
- 50g füstölt őrölt pirospaprika
- 50g só
- 50g kristálycukor
- 25g barna cukor
- 20g fokhagymapor
- 25g vöröshagymapor
- 1 ek őrölt fekete bors
- 1 tk chilipor
- 1 tk mustárpor
- 2 tk szárított bazsalikom
- 2 tk szárított kakukkfű
- 2 tk édesköménypor
- 1/2 tk fahéj

Ebből a pácból 8 evőkanállal ír a recept. Itt sem ment minden simán, mert nem sikerült minden fűszert beszerezni. Fél adagot készítettem, a vöröshagymapor helyett több fokhagymaport és az édeskömény helyett sima köményt használtam.

A sütőt indirekt módon kell előkészíteni 120°C-ra hevítve, a befűszerezett húsokat a rácsra kell tenni és ezen a hőmérsékleten 2,5 órát sütjük miközben fél óránként egy 1:1:1 arányú almalé-almaecet-whiskey trióval locsolgatjuk (a recept 300ml-t ír ebből).

Amikor letelik ez a 2,5 óra akkor a húsokat alufóliára téve bekenjük 100ml folyékony margarinnal, 100ml mézzel, 100ml whiskey-vel, 4 ek tabasco szósszal és jól becsomagoljuk őket a fóliába. Ezután visszatesszük őket a rácsra még kb. 1,5 órát. A csülkök akkor készültek el ha a belső hőmérsékletük elérte a 80°C-ot, ha ez megtörténik kicsomagoljuk és bekenjük őket BBQ szósszal, amit pár perc alatt rápirítunk a külsejükre. Ezután tálaljuk ízlés szerint.

Bocsi a minőségért de mire végeztem besötétedett és nem sikerült jobb fotót csinálni

Jó étvágyat.