Algieba blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Elgondolkoztam

  Egyik ismerősöm a héten új mobilt vett magának, Samsung Galaxy A7-est. Beszélgettünk a Samsungokról, megemlítettem, hogy az A széria a középkategória, a felső az S és a prémium a Note. Ennek hatására tegnap este böngésztem az apróhirdetéseket. Megakadt a szemem egy teljes dobozos, óvott Note 4-esen. Vajon megéri megvenni? Mert 39 ezerért bődületesen sokat tud. Ironikus, hogy óriásnak számított 2014-ben. A jelenben szinte pont ekkora a lepényem, ami jóval szerényebb tudású. Azonban csak kellemesen csiklandozza mobilmániámat az egykori csúcsgép birtoklásának gondolata. Körülvéve mobilokkal, egyszerre két telefonnal mászkálva nincs igazán szükségem még egyre. Alaposan át fogom gondolni a következő vásárlásomat. :))

  Blogbejegyzés 1 napja 19

 • Apró túlélő

  A Samsung Galaxy Young 2011-ből az egyik családtagom által landolt nálam. Régi kedvenc mobilja volt, ami már évek óta pihent a szekrény mélyén. Nálam éppen tombol kikapcsolódásképpen a mobilmánia, így elkértem tőle, hogy tegyek a régiséggel egy próbát. Sikerül-e életre kelteni? Végül a barátom segítségét kértem, aki újra romolta, vagy mi erre a pontos kifejezés? A lényeg, hogy működik. A képen a lepény (Nokia 2.1) és a HTC Wildfire S társaságában látható, ami a kortársa. A cikk írása közben a Samsungról hallgatom a zenei válogatásomat. Teljesen rendben van. Mp3 lejátszónak máris bevált. Egyébként felhívtam róla az ajándékozó családtagomat, és a beszéd hangminőségével sincs gond. Tisztán hallottuk egymást. Persze a rendszer sebessége ööö,ööö, azért teszi a dolgát. A kijelzője nem egy nagy eresztés, de az információk láthatók. A mobil jól összerakott. Picinysége ellenére masszívan ellenáll a szorításnak. Egyedül a microUSB takarója vált ketté, lifeg a felső része, de majd szilikonpisztollyal megragasztom.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 napja 5

 • A biztonságos fogás szempontja

  Nincs értelme a kisméretű modelleknek? cikk felriasztotta a majdnem elszunnyadt mobil frusztrációmat. Feltéptem a fiókot és kikaptam belőle a HTC-t és beüzemeltem. Nekem lehet bármilyen ficsőrje a lepénynek, amikor a legfontosabb szempont, hogy a hüvelykujjammal átérjem a kijelzőt. Nem kényelmes a Nokia 2.1-sel telefonálni és nem biztonságos a használata. Tele az apró zúzott kijelzős mobilokkal. Csak egy hajszálrepedés... :U Egyértelmű, hogy két kézzel használom, de oda a mobil mobilitása. Ha értitek, hogy mire próbálok kilyukadni.
  Egy nem elhanyagolható szempont, hogy a lapos, széles forma a súllyal együtt instabillá teszi az eszközt a kezemben közeli fotók készítésénél. Egyszerűen beremeg. Ott izzadok, hogy sikerüljön a kép. A kompakt fényképezőgép esetén a direkt kézbarát forma segítségemre van. Nincs ilyen nyűgöm, pedig a kompaktom nehezebb a lepénynél.
  Sajnos a gyönyörű Lumia 925-ösöm is szélesebb az ideálisnál. Nem érem át.
  Olyasmi érzésem van a Nokia 2.1-sel kapcsolatban, mintha a GPS-t cipelném magammal. Azzal se telefonálok. Szóval tök jó, hogy a sokféle alkalmazással zsebkönyv méretű számítógépem van, de ez már nem mobil. Meg vagyok lőve.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 napja 4

 • Miért nem trendi a normális mozgás?

  Megakadt a szemem a topik nevek közt az egyiken: Elektromos rollert mutatott be xy cég. Az elmém tigris bukfencet vetett, ennyire sérült lenne a mai fiatalság, hogy elektromos segítségre van szükségük a mozgáshoz? Vagy mi ebben a jó? Nekem az igazi élmény önerőből, a saját két lábamon eljutni a célhoz. Egy túrán könnyedén mászkálok 10-15 kilométert, és fel se tűnik. Ha én, a nem túl acélos állóképességemmel ennyire bírom és élvezem a természetjárást, de akár a városi sétát is, nem hinném, hogy a fiatalnak gond lenne ugyanez. Mi a fenének az elektromos roller?! Ez nem normális a józan paraszti logikám szerint. Ha egy faj ennyire rágyógyul a technikára, természeti kataklizma esetén légy módjára hullani fognak az egyedei.
  Ha van két lábad, használd!

  Blogbejegyzés 5 napja 58

 • piciKÉK

  A ligeti csillagvirágot 2017-ben láttam először. Direkt kerestem, mert érdekelt az ártéri ligeterdőt jelölő, kora tavaszi virágzású növényke. Közel kell hajolni hozzá, de megéri a fáradozás, mert kék virágai szépek.
  A töveket felszedni nem illik, mert védett, és nemzetségének van kertészeti faja, ami nagyobb virágú is.
  Ami számomra jelentősé teszi, hogy bizonyítja, a 30-as évek erdőtelepítései előtt már voltak erdők Békés megyében, csak azokat zömmel elpusztították a török kor zavaros évtizedeiben. Aztán azok sarjerdőit termelték ki a 19. században, és a helyükön lettek kialakítva a faültetvények. Sajnos mára rendkívül lecsökkent a fajgazdagság. Kevés üde erdei fajunk maradt. Ezek egyike a ligeti csillagvirág.

  Megjegyzés: A fotót a Lumia 925-sel lőttem.

  Blogbejegyzés 1 hete 0

 • Apróság

  A laptopom monitorjának peremére ragasztottam egy cetlit három Nokia telefon méret és súly adataival. Egyértelmű, hogy nem fogok 5,5-nél nagyobb kijelzős modellt választani utódnak, mert hiába jobb filmet nézni vagy böngészni ekkora kijelzőn, ha a mobil méretei kényelmetlenné teszik a mindennapos, rutinszerű használatot.
  Napközben zsebre vágtam a 2.1-est és teljesen olyan érzés volt mintha zsebkönyv lenne. Nem nadrág zsebbe tettem, mert a gatyát "letépte" volna rólam a súlyával, hanem a tavaszi kabátoméba csúsztattam. Túl nagy. Csak táskában cipelhető kategória nálam.
  Alaposan feltúrtam 2014-ig visszamenően a teszteket és megdöbbentően kevés mobilt találtam 5 körül vagy alatt. Vicces, hogy nagynak éreztem anno a Lumia 520-ast, most pedig oly pinduri. Ha nem avult volna el, miközben működőképes maradt, nem cserélem le. Négy évig szolgált. Tavaly ősszel tűnt fel, hogy eljárt felette az idő. Nem is tudom, hogy mi ébresztett rá, hogy gyakorlatilag retro lett a kedvencemből.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hete 13

 • Pite ment a lepényre

  2014-2018 között teljesen kimaradtak az életemből a mobilok. Volt más dolgom, nem jutottak eszembe a kedvenc játékszereim. A Lumia 520 jól szolgált. Ezért életemben először frissítettem robotos mobilt. Megjött a lepényre a pite. Micsoda élmény a rendszerfrissítés. :))

  Blogbejegyzés 2 hete 0

 • Folytatásos szappanoperám

  Direkt választottam pink fotót illusztrációnak a mai Lumia 925-ös képek közül.
  Ez egy személyes bejegyzés, nincs sok értelme, magamnak írom. Kiöntöm habzó mobilmániám tajtékát.
  Semmi különös nincs. Lehiggadtam. A zavaró apróságok lehetősége elgondolkoztatott. Oké, a Huawei P Smart 2018 fekete alumíniumburkolata "megszólított", de nincs IP védelme, így nem ácsingózok utána. Tetszik a kanárisárga Sony Z5 Compact, de 2015-ös modell, fog a fene szopni a régebbi droiddal. Mondom ezt úgy, hogy a Lumia 925 rendszere "halott" és korábbi kiadású. Azonban az öreget megszereztem teljes dobozzal kilencért, míg a Compactot a gsm bolt töltővel kínálja 45-ért. Igen, biztosan ennyi pénzt elszórok egy ki tudja milyen előéletű mobilra... Leállítottam a mobilmániámat. Semmi értelme a futkosásának az idegeimen. Persze nyitva tartom a szememet, frissítem a beszerzési listámat, de nem kapkodom el a vásárlást.
  A Nokia 2.1 az egyszerűsége és mérete ellenére pont jó mobil iroda. A Lumia 925 elegáns telefon. Oké, két okostelefonnal szaladgálni picinykét esztelen, de elférnek nálam. Egyik a táskában, másik az ingzsebben.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hete 0

 • Csak úgy nézelődtem

  Tulajdonságaik alapján sokkal jobbak bármelyik jelenlegi mobilomnál, de a birtoklási vágyat mégsem tudták felszítani bennem. Kimerültem a túl sok agyalásba, hogy mégis melyik modell lehetne a tökéletes számomra. Fáradtan pedig kinek van kedve lelkesedni? Ennek ellenére elismerem, hogy a Samsung Galaxy A3 és A5 páros 2017-ből meglepően jó. Az A3 csodásan kicsi és könnyű, nevetve kiüti a Nokia 2.1-et. Sóhaj.
  Mennyi lehet a reális használt ára, mert a boltban 39900-ért kínálják (dobozos) és nincs rá garancia.
  A5-öt újat másik boltban akciósan láttam annyiért, amennyiért a használtat adnák 49900. Ennél a modellnél csak az újat venném meg. De jelenleg nem merek mobilt venni, mert tutira ezeknél is előjönne valami "apróság", amitől falnak mennék. :))

  2019.03.03. Tegnap és ma másik gsm boltba is benéztem, ahol három modellt tapogattam meg: Sony Z5 Compact, Samsung Galaxy A5 2017, Huawei P Smart 2018.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hete 14

 • Megvilágosodtam

  Este jót nevettünk a barátommal, amikor kijelentettem, hogy a Nokia 2.1 lesz az első telefonom, amit "baleset" ér, vagyis szándékosan elveszejtem. Részben azért lett jókedvünk, mert mindketten tudjuk, hogy nem fogok ártani a mobilnak, de azért leesett a poén neki is. Ez egy izé. &#&{{, most már majdnem mindent értek. Volt értelme az eltelt két hétben átnyálazni legalább 20-30 (vagy több) mobil tesztet, elveszni a specifikációkban. A tanulság röviden, hogy nincs tökéletes mobil, még a prémium készülékeknek is van hiányossága, melyekről egy fika bajnok igen csak ízesen tud írni. De lényeg, hogy sose vegyél 1GB RAM-mal és 8GB belső memóriával telefont. SOHA. NE. Gyűjts még egy kis pénzt a meglévő összeghez, legyél türelmes. Gondold át alaposan, hogy mely funkció a legfontosabb számodra (mondom, tökéletes mobil nincs, valahol valami agyadra fog menni), és ez alapján keresgélj.
  Jó kérdés, hogy miért idegesít csóró Nokia 2.1. Amit ígért, tudja. Nem elviselhetetlen ócskaság. Valójában korrekt fapados okostelefon. Talán már ott elkezdődött a morcosságom, amikor először feszegettem le vékony hátlapját. Ez egyszerűen idegesít. A készülék testes, súlyos, van fogása, de a hátlap kaka. Mostanra szilikontokba bújtattam, de még így is érzem, hogy meg-megnyikkan a vékony műanyag. Akkor egy apróság, amikor váltok alkalmazások közt vagy csak kilépek a böngészőből a fő menübe, feketén villan a kijelző.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hete 10

 • Nokia C2-01: makacs vakarcs

  Valamikori tartaléktelefonja volt a rokonomnak, ami két éve nálam kötött ki, és pakolgatás közben megtaláltam. Sose használtam, mivel magenta függő, de időközben vettem 30-as simet is, amit beleraktam. Az apróság azonnal életre kelt. 2011-ben került hazai piacra, de a nyolc év ellenére hibátlanul működik. Kész felüdülés a használata. Egyszerűen horror számomra a modern okostelefonok kezelése, mert ormótlanul nagyok. Én még régi motorosként az egykezes használatot részesítem előnyben, mert kényelmesebb és gyorsabb. (Sokat ront az okostelefonok élvezeti értékén a körültekintő kezelésük, mert a leesést nem tolerálják.) Nálam az elsődleges funkció a telefonálás, és ha hívnak, akar a fene tötyörögni. Ezért most az okostelefonra érkező hívásokat átirányítottam az apróságra. Eleve sose hallom meg a táskámban utazó okos ketyere csörgését. Akármennyire hangos, városi környezetben nem lehet hallani. Ellenben az ing vagy nadrágzsebben lapuló mobil hangja/rezgése könnyebben észlelhető. Egy ilyen pici eszközt attól sem kell féltenem, hogy súlyánál fogva kiesne a zsebből. 89 gramm. Majd kétszer nehezebb a Nokia 2.1.
  Ami nagyon tetszik, hogy ébresztőhangnak megadható a rádió. Persze ehhez csatlakoztatva kell lennie a fülhallgatónak.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hete 7

 • Négy mobil

  Kész őrület, amit tavaly ősz óta művelek. Szeptemberben kék halál ütötte ki a négy évig hűségesen szolgáló Lumia 520-asomat. Elszontyolodtam és nyugdíjaztam. Vettem helyette strapafont, hiszen a mobil elsődleges funkciója a telefonálás. Azonban eltelt pár hónap, ismét élénkült az életem, szükségem lett a nagyobb kommunikációs palettára. Itt volt az ideje újabb okostelefon beszerzésének. Azon töprengek, ha nem lett volna a kedvező akció az év elején, nem biztos, hogy veszek új készüléket. Azonban 29 ezer forintért jó vásárnak láttam a Nokia 2.1-est. Ennyi pénzt megért nekem a kártyafüggetlen, két kártyás, Android Go Oreo rendszerű alap okostelefon. Nem sokkal később bánni kezdtem, hogy csak fapadosra volt pénzem, mert vágyni kezdtem a jobbra. Kicsit turkáltam az apróhirdetések között, benéztem a helyi adok-veszek fórumba és puff, ott volt a csali. Az erős nosztalgia érzés, az 520-as jó emlék, és a felső kategória vonzereje együtt kiütötte a józanságomat és lecsaptam az ajánlatra. Megvettem a Lumia 925-öst. Most négy mobilom van, de csak két kezem. :DDD
  Egyébként az 520-as is működik, ismerősöm még novemberben újratelepítette rá a WP 8.1-est, mondhatni új agyat kapott.

  Blogbejegyzés 3 hete 15

 • A minőség szelleme

  Február 16-án Mobilarénás fórumtárstól megvettem régi mobilját. Őszintén szólva nem volt rá szükségem, hiszen a táskámban már ott kucorgott a pár hete vásárolt Nokia 2.1. Azonban a nosztalgia és a prémium minőség együtt legyűrte a józanságomat és megkaparintottam a szépséget. Szerintem apró csillagocskák röpködtek szememből, amikor megláttam dobozát és a készüléket. Oda és vissza lettem az örömtől pár másodperc alatt. A vékonyka plexi házba csomagolt Nokia 2.1 fasorba sincs minőségileg az alumíniumkeretes, Gorilla Glass 2 kijelzős, polikarbonát hátlapos Lumia 925-sel. Szinte vigyorognak az ujjaim, amikor bal tenyeremben fekve gondosan szorítom, hogy nehogy leejtsem, amíg használom. Gyönyörűség. Jobban belegondolva még nem is volt AMOLED kijelzős mobilom. Úgy elszaladt mellettem 4 év mobil technológia, amíg boldogan éltem az 520-sal, hogy még mindig nem értem utol a technikát, de jól haladok. Amúgy is leült 2016-ban a mobil szektor, hiszen már az akkori modellek is bitang erősek. Lassíthatok és örömömet lelhetem 2013 egyik csúcs készülékében, ami az 520-as márka- és kortársa.

  02.17. Kipróbáltam a kameráját. A képek egyik fele sorozat kép. Ezért más a felbontása. Mindet átméreteztem, 200 és 160 dpi-sek, amikkel érzékeltetem a két kameramódot:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 hete 15

 • Három generáció

  Jobbra HTC Wildfire S, balra Huawei Y3 II, középen Nokia 2.1. Mindhárom készülék működik. A Nokia egy hete van beüzemelve, így ez a legfiatalabb hármójuk közül. A képet Nokia Lumia 520-sal lőttem. Kirakhattam volna az asztalra az LG C660-ost is, de ez inkább a fiókban maradt, mert qwertys. Kicsit kilógott volna a csapatból.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hónapja 8

 • Álom és valóság

  Amikor kislány voltam, egy-két rokonomnak volt menedzserkalkulátora. Egyből akartam egyet, de nyolc éves gyerkőcnek minek is ilyen eszköz? Nem kaptam se karácsonyra, se születésnapra. Ellenben az álmaimban megjelent a képzelet által feljavított verziója, amin lehetett rádiót hallgatni, tévét nézni, rajzolni, és színes volt a kijelzője. Egyszer álmomban a csoda kütyüt a párnám alá raktam, hogy majd ébredéskor előveszem onnan. Nagy csalódásomra a terv nem vált be, nem sikerült a varázslat.
  Teltek az évek és a technika fejlődése megvalósította a gyerekkori álmomat. Az okostelefon pont olyasmi, amire kicsiként őrületesen vágytam volna és fülig ért volna a mosolyom, ha kapok egyet. Most pedig a legközönségesebb termékek egyike. Ennek ellenére én a legegyszerűbb változatára is döbbenten nézek, mert a megvalósult álmok kísértetiesek. Szóval tényleg vannak dolgok, amik idővel létrejöhetnek. Életre szóló tanulság.

  Megjegyzés: Rákerestem a menedzserkalkulátorokra és a Sharp Zaurus sorozatától leesett az állam. 2002-ben jött ki olyan modell, amiben már volt kamera is.

  Blogbejegyzés 2 hónapja 2

 • Ez nem mobil

  A tesztjében szereplő készülék színében vettem meg a saját példányomat hétfőn. Akciós áron 29 ezerért számomra jó vételnek tűnt. A kiválasztott telefonok közül a harmadik helyen szerepelt. Prózai okból lett a befutó, csak hozzá tudtam venni üvegfóliát, a másik két mobilhoz nem tudtak helyben adni, de még tokot sem. Nálam fixa idea a telefon azonnali beöltöztetése, mert rendkívül sérülékenynek vélem a nagy méretű telefonokat.
  A másik kettő sem volt sokkal kisebb, de ez konkrétan hatalmas. Annyira nagy, hogy kapásból visszahozott csomó régi emléket, például életem első okostelefonjáról, a 2005-ben használtan vett Sony Ericsson P800-ról, vagy a 2009-ben retro emlékként beszerzett Nokia 7650-ről. Vagy a Nokia E61-ről, amit szintén kimondottan kedveltem. (De a legszebb is eszembe jutott, amit mai napig bánok, hogy eladtam, persze az is használtan került hozzám, a Nokia E60. Soha többé nem lesz olyan egyedi okostelefonom mint az volt.)

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hónapja 15