Algieba blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Tíz májusi fotóm 2021-ben

  Hat a Canon PowerShot A630 képei, az elsőt és a nyolcadikat a Nikon D7500 18-55 kit objektívével lőttem, míg a kilencedik és tizedik a Galaxy Note 4 kamerájának a tesztfotói.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 napja 1

 • Két hete ismét munkában

  Két hete, hogy kiszabadítottam a retro telefonok vitrinjéből az egyik helyi GSM boltban. Az elsődleges mobilom lett, mert hibátlan, tökéletesen működik. Persze az akkuideje lehetne jobb, de júniusban kap egy powerbankot. Ha munkanap közben megéhezik, enni adjak neki. Órákon át nyomkodom, piszmogok rajta a tollal, még szép, hogy gyorsan lemerül. Most is itt van kéz közelben. Azon töprengek, hogy nem taszítom le trónjáról a Note 9-cel, hanem társának egy kisebb méretű S szériás modellt kap. Valami abszurd mód vonz a klasszikus formája és a tudása bőségesen elegendő nekem. Minő csodás álom két Samsung zászlóshajót egyidőben birtokolni és használni. De a Galaxy Note 4 marad a főnök.

  Blogbejegyzés 4 hete 8

 • Algieba és az öreg zászlóshajó

  Hat napja van nálam és beköltözött az ingzsebembe, a helyre, ahol munkanapokon az elsődleges phablet tartózkodik. Nem terveztem teljes szolgálatba állítani, aztán mégis beleraktam a fő számomat. Túlságosan tetszik. Más érzés felvenni mint a Mi 9 Litét, ami szintén gyönyörű, de a Note 4 mégis csak Note. Van saját karaktere. És nekem mindig is bejöttek a tollas okostelefonok. Örök kedves emlékek a SE P800 és P990. De azokkal ellentétben már jóval korszerűbb, nagy kijelzős készülék. Jó ránézni és kézbe venni. Annyira jól néz ki, hogy kizárólag ultravékony, átlátszó szilikon tokot tennék rá, ha kapható lenne. Egy üvegfóliát kapott, ami a finoman ívelt kijelzőjén kissé furán áll, de legalább ad némi védelmet. Egyébként nem volt nagyon karcos. A fémkeretén, ami masszív érzést ad a készüléknek, csak szolid kopásnyomok vannak. A vékony, de jól illeszkedő műanyaghátlap a bőrhatású felületének köszönhetően tapad a tenyérhez. Nem csúszik. Nem kell attól tartanom, hogy szappanként kipattan az ujjaim közül, ami a Mi 9 Liténél reális veszély. Bár azon rajta van a gyári szilikontokja, ami védi, de ugyanakkor teljesen elfedi gyönyörű üvegburkolatát. Valamit valamiért. Szerencsére a Note 4 stabilan fekszik a tenyeremen, szinte büszkén mutogatja magát.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 hónapja 5

 • "Írástudó óriás"

  Abszolút érzelmi döntést hoztam, amikor megvettem a Samsung Galaxy Note 4-est ma kora délután.
  2014-ben jelent meg, abban az évben vásároltam meg, így májusban, a Nokia Lumia 520-ast, ami négy éven át szolgált. Életem eddigi legjobb telefonja volt, hiába számított fapados okostelefonnak. Sajnos 2018 októberében végleg tönkrement. Most pedig itt van negyven centire a bal kezemtől az íróasztalomon 2014 egyik zászlóshajója, egy komoly üzleti phablet. Olyan szeretettel simogatja a tekintetem, ahogy az egy kütyü bolondnál teljesen normális. Fülig ér a mosolyom. (Bármeddig is bírja, akár már holnap kileheli lelkét, nem érdekel. Persze ez ne történjen meg, maradjon működőképes.) Megszerzésének pillanata örökre beleégett a memóriámba. Imádom. Szegény Mi 9 Litét arrább "dobtam", a tévé előtt hever a töltőjén lógva. A helyén fekszik a Note 4 és bitang jó ránézni. Pedig a Xiaomi bevált, remek munkás telefon, megbízhatóan működik, de mégsem tudta tartósan megragadni a kütyübolond szívemet. Ilyen a szerelem, totál kaotikus és mindig az igazira vár. A Note 4 közel van az eszményihez.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 hónapja 24

 • Szabadvers a mai napra

  Nehéz feladvány volt és belebuktam.
  Nem tudtam zöld ágra vergődni anyámmal.
  Semmi idilli nem volt a kapcsolatunkban.
  Szomorúan nézem a sok virágot.

  Blogbejegyzés 2 hónapja 4

 • Tíz áprilisi fotóm 2021-ben

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hónapja 4

 • Társadalmi felelősségvállalás, az vajon mi?

  A járványhelyzet engem is negatívan érint, csökkent a bevételem, szűkösen élek, plusz stressz van rajtam. Azonban a brit Covid variáns még jön-megy a társadalomban és sokkal genyább mint a tavaly fertőző alap vírus. Mire észleli magán az ember az életveszélyes oxigénhiányt és mentőt hív, addigra a tüdeje tönkrement és kicsi az esélye a túlélésre. Ezért halnak meg a korosztályomból is, a negyvenesek közül többen a Covidba. Ugyan tényleg sokan kaptak már oltást (én nem), de sokaknál még nem alakult ki az immunválasz. Valamint szerintem erősen túl van becsülve a Covidon rejtve átesettek száma. Nagyon korai a lazítás. És az emberek totálisan megőrültek. Olyan jövés-menés volt szombat este még az én csendes kisvárosomban is, hogy nem hittem a szememnek.
  Öt éves korom óta gondolok a halálra, olvastam könyvet, amit szakorvos írt a halál módjairól, például infarktus, rák, baleset stb. Így jól tudom, hogy a nagypofájúak, akik még nem szaladtak bele a Covid súlyosabb lezajlásába erősen túlbecsülik saját tökösségüket és lekicsinylik a vírust. Ami valóban kicsi, de veszettül hatékony. Engem nem nyomaszt az újabb veszélyforrás, de nem vagyok ostoba, hogy alábecsüljem a megfulladás kínját, amivel a kétoldali tüdőgyulladás jár.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hónapja 60

 • Írom a végrendeletemet

  Tök nyomi kis életem volt. Nem halmoztam fel javakat, szóval egy oldal elég lesz felsorolni ingóságaimat és szellemi javaimat. Három ember közt osztom szét ezeket. Szerintem negyvenen túl időszerű gondolni a halálra. Megöregedni szar. Bárki bármit is mondjon. A halál félelem pedig teljesen zsigeri, valójában lényegtelen a dolgok kifutását jól ismerve. Amit akartam láttam, átéltem. Nem lep meg, ha hamarosan vége életem történetének.

  Blogbejegyzés 2 hónapja 122

 • Mielőtt meghalok lesz egy Samsung zászlóshajóm

  200 dpi

  Havi használt gsm bolti látogatásomat ma megejtettem. Két kézzel szorongattam a kütyümániám torkát, hogy engedje el a pénztárcát és ne vegyen még egy phabletet. A Mi 9 Lite jó választás volt, nincs szükségem újabbra. Persze a kütyümániám nyüszített, bokán harapott és síró smájlivá változva adta vissza a kikért Edge pluszt. :DDD Jaj-jaj. Ugyan sikerült győznöm, de csak csatát nyertem. Még idén biztosan lesz a kezemben Samsung zászlóshajó. :))

  Egyébként melyiket ajánlanátok? Ki melyiket használta? Mik a tapasztalatok?

  Ui.: A zászlóshajó birtoklása nem létszükséglet számomra. Egzotikus gyümölcs, ami nélkül lehet élni. A sóvárgás a csúcstechnika iránt szimpla hóbort nálam. Bár tény, hogy egyetlen egy technikai eszköz érdekel igazán, az "okostelefon".
  A havi fotóválogatásomnál ott van, hogy mivel fotóztam. Van kompaktom és tükörreflexesem is. :)

  Blogbejegyzés 2 hónapja 48

 • Algieba, kettőscsillag az Oroszlánban

  200 dpi

  Az Oroszlán a tavaszi égbolt ura, könnyen felismerhető csillagkép, amiben az egyik legszebb kettőscsillag található, a Gamma Leonis, Algieba. A képen sikerült megörökíteni a Rák Jászol nevű csillaghalmazát, a Hydra főcsillagát, az Alphardot, a Bereniké haját.
  Ha derült égen megtaláltad az Oroszlánt, akkor tőle balra lefelé látni fogsz egy kékesfehér csillagot, ami a Spica és a Szűz főcsillaga. Ha innen felfelé tekintesz balra és fényes, narancs csillagot pillantasz meg, az az Arcturus, az Ökörhajcsárból. Ez a három csillagkép a tavaszt jelzi. Mindig szívesen gyönyörködöm bennük.

  Blogbejegyzés 2 hónapja 2

 • Csillagfotók mobillal

  Felkaptam a Mi 9 Litét, a tripodot és kimentem az udvarra pár tesztfotót lőni. Két éve, március 28-án a Lumia 925-öst vittem az ég alá, hogy megtudjam lehetséges-e mobillal csillagokat fotózni. A maximális ISO és záridő láthatóvá tette az éjszakai égboltot. A sokkal újabb phablet még jobb fotókkal lepett meg. Itt is ugyanannyi volt mindkét érték, vagyis 3200 és 4 másodperc. Sokkal szebbek a képek. Bár az állvány is sokat segített. Elégedett vagyok.

  200 dpi

  200 dpi

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hónapja 7

 • Phabletekről

  A képen látható trióból mindhárom működik, a jobb oldali HTC Wildfire S 2011-es és a bátyám egyik régi mobilja volt, a bal oldali Huawei Y3 II 2016-ból ismerőstől landolt nálam mint nyugdíjazott készüléke. A középső a Nokia 2.1, ami hasznos igáslovam volt, amíg a 10-es frissítéssel a gyártó szinte lenullázta a használhatóságát.
  Kicsit fura, hogy kütyümániám ellenére a 2010-es trendforduló elrobogott mellettem és évekkel később váltottam Androidra. Ez azért is lehet, mert nem városhoz, irodához vagy tech szektorhoz kötött munkám/életvitelem van, és bár vonzanak a kütyük, de nem fontosak számomra. Legyen megbízható, tegye a dolgát, ne legyen kényes és kész.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hónapja 9

 • Tíz márciusi fotóm 2021-ben

  Az első fekete-fehér képet a Xiaomi Mi9 Litével, hármat Nikon D7500 vázzal és 70-300 kit objektívvel, hatot Canon PowerShot A630 kompakttal készítettem a hónap során.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hónapja 1

 • A mobilok aranykora 2000-2010

  Feltúrtam a fiókot, szekrényt és összeszedtem pár nyugdíjazott mobilt, amik az ágyon szétszórva hevernek. Van itt Motorola V3i almazöld színben, Nokia 6131, Samsung X160, amik kagyló kialakításúak, és a finn gyártó dizájn szériájából Nokia 7210, és egy mai napig működő Nokia C2-01, valamint néhány egyszerű Alcatel és a képen látható trió a múltból: Alcatel A1018s, Nokia 7650 és Siemens MT50.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hónapja 14

 • Mobilokról

  2005-ben vettem meg az első színes kijelzős mobilomat, ami mp3 csengőhangot is meg tudott szólaltatni, a Sony Ericsson K508-ast. Erre már lehetett telepíteni apró java alkalmazásokat. Töltöttem rá magyar-angol szótárt, planetáriumot, és böngészőt, ami az Opera volt. Aztán még abban az évben megszereztem az első telefon+pda hibridemet használtan, a Sony Ericsson P800-ast. A buszon utazva internetezni a színes kijelzőjét böködve a tollával nagyon cool élmény volt. Utána volt még három E szériás Nokiám: E61, E60, E65 és még egy P szériásom, a 990-es. Aztán évekig nem volt okostelefonom. Hiába indult hódító útjára a modern okostelefon, az első tapicskolós mobilomat 2014-ben vettem meg, amit 2018-ig használtam. A Nokia 520 nagyon jól eltalált alap okoska volt. Tökéletes méret, megbízható működés. Csak a rendszer lett kihúzva alóla. Használhatatlan lett. Szomorúan nyugdíjaztam. Mivel nincsenek extrém igényeim, a Nokia 2.1-est választottam utódjának. Akciósan harmincezer forintért nem vártam csodát. A komótos tempója sosem zavart. Egyszerűsége ellenére két évig szolgált. A gyártó tolta el, hogy erőltette a főverzió frissítést, és a gyenge hardverre ráküldte a 10-est is, amitől szinte használhatatlan lett. Képes újraindulni a legkisebb terhelésre is. Kénytelen voltam nyugdíjazni.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hónapja 9

 • Egyről a hatra

  Ma nyugdíjaztam a 2018. decemberében vásárolt Nokia 2.1 telefonomat. Sokáig jól szolgált, de 10-esre frissült Go rendszerével megkergült, a legkisebb terhelésre is újraindulással reagált. Nagyon visszafogottan tudtam csak használni. Kellett helyette egy másik korszerűbb okostelefon. Átgondoltam, hogy mik a lehetőségeim és végül a használt piacon néztem körül. Véletlenül akadt meg a szemem a Xiaomi Mi 9 Lite helyi hirdetésén. Látom, hogy jó ideje népszerű a márka, tavaly a Redmi Note 8T már felkeltette a figyelmemet, de ettől a gyártótól még nem volt mobilom. Egyébként a Xiaomi olyan sok modellt adott ki, hogy rég elvesztettem a fonalat a készülékeivel kapcsolatban. A Mi 9 Lite is totál homály volt számomra. Ezért elolvastam a tesztjét, megnéztem Mobeel tesztvideóját és rájöttem, hogy bőven jó nekem. A "kell" érzése egyből felugrott bennem. Egyik napról a másikra leszerveztem az adás-vételét az előző tulajával, aki hirdette. Most itt van a kezemben és fülig ér a mosolyom.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hónapja 5