b0bcat blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Új videokártyák 100 ezer forintig 2021 tavaszán - lehet velük játszani?

    Aki használt számítógép konfigurációkról szóló hirdetéseket böngészik a neten, annak feltűnhet, hogy szinte mindegyik gép, amiben dedikált videokártya található, "gamer"-ként kerül meghirdetésre, ami aztán bizonyos platformokon heves ellenérzéseket vált ki sokakból. Ez, valamint a jelenlegi VGA-piaci helyzet (az, hogy bármiféle "komolyabb" videokártyát a tavalyi árának 2-3-szorosáért lehet jelenleg beszerezni) arra indított, hogy megvizsgáljam, milyen grafikus kártyákat kínál a piac ebben a pillanatban (április közepén) az alsó szegmensben, 100 ezer forintos bruttó kiskereskedelmi árig bezárólag.

    A legnagyobb hazai ár összehasonlító oldalon látható ajánlatok szerint a kínálat gyakorlatilag az alábbi 7 típusra szorítkozik (persze több változatban, kevesebb vagy több memóriával, különböző gyártóktól, stb.):

    GeForce GT 710 (12.810 Ft-tól kapható)
    GeForce GT 730 (25.590 Ft-tól kapható)
    GeForce GT 1030 (29.600 Ft-tól kapható)
    Radeon R7 240 (34.360 Ft-tól kapható)
    Radeon RX 550 (46.990 Ft-tól kapható)
    Radeon RX 560 (65.200 Ft-tól kapható)
    GeForce GTX 1050 Ti (74.889 Ft-tól kapható)

    Lássuk tehát őket egyesével (a fenti, ár szerinti sorrendben)!

    GeForce GT 710

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 46

  • Olcsó, magyar kiosztású, háttérvilágításos billentyűzetek összehasonlítása

    Jelen írásomban hat olcsó (10 ezer forintnál kevesebbe kerülő), magyar kiosztású, háttérvilágítással rendelkező billentyűzetet hasonlítok össze egymással. Elég szubjektíven.

    Régóta keresem az igazit. Gyakorlatilag azóta vásárolgatok háttérvilágítással rendelkező olcsóbb (nem mechanikus) billentyűzeteket, amióta megfizethető áron elérhetők a piacon, de az évekkel ezelőtti próbálkozásaimról most nem szeretnék szót ejteni. A jelen cikkben szereplő billentyűzeteket az elmúlt fél évben vásároltam, és úgy jutottam el hatig, hogy sosem voltam tökéletesen elégedett azzal, amit kaptam, ezért mindig vásároltam egy újabbat. (Ezek a modellek mind kaphatók jelenleg is a boltokban.)

    A szóban forgó típusok többségét alapos megfontolás után rendeltem csak meg. Ahol lehet, teszteket, de legalább vásárlói visszajelzéseket olvasgattam róluk. (A kínálat amúgy hatalmas: jelen pillanatban 117 db 10 ezer forintnál olcsóbb háttérvilágításos billentyűzet található a legnagyobb magyar ár összehasonlító oldalon, köztük mechanikus modellek is. Igaz, ezek között nem magyar kiosztású billentyűzetek is találhatók szép számmal.) Ezen felül természetesen a személyes benyomás is fontos szerepet játszott az elérhető termékfotók alapján.

    Alapvetően az alábbi fő kritériumok alapján kerestem:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 40

  • A legolcsóbb új PC konfig nyomában

    Utánanéztem, hogy mostanság mennyiből lehet összerakni hazánkban a legminimalistább új PC konfigurációt.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 3 éve 146

  • Néhány gondolat a (kötelező) nyelvvizsgákról

    Most, hogy a jövő évtől középfokú nyelvvizsga hiányában már nem lehet felsőoktatási tanulmányokat megkezdeni Magyarországon, extra aktualitást kapott a nyelvvizsgák kérdése. Persze eddig is sok gondot okozott a hiányuk (lásd diplomamentő programok), ám most minden korábbinál súlyosabb a helyzet, mert az új szabályozás miatt elveszik az a 3-6 (vagy még több) évnyi idő, amit a felsőfokú tanulmányai idején a tanuló a nyelvvizsga (vagy nyelvvizsgák) megszerzésére fordíthatott idáig.

    Ennek az új szabálynak az igazságtalanságáról illetve problematikájáról sokat cikkeznek mostanában a médiában, én azonban nyelvtanárként a nyelvvizsga-kérdés "technikai" oldaláról szeretnék néhány gondolatot megosztani.

    Azzal szeretném kezdeni, hogy a nyelvvizsga véleményem szerint egy jó és hasznos intézmény. A mai nyelvvizsgák ráadásul már nagyon távol állnak attól a követelményrendszertől, amelynek hatására a mai napig sokan ellenzik az egészet, mondván, hogy nem ad hiteles képet az ember nyelvtudásáról illetve annak szintjéről. A fanyalgóknak azonban nincs igazuk; a nyelvvizsga igenis megmutatja, hogy az ember képes-e teljesíteni az adott szinten a kötelező minimum elvárásokat. (Az akkreditáció garantálja, hogy minden hivatalos nyelvvizsgán azonos szintű követelményeket kell teljesíteni.)

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 187

  • Doogee X6 - gazdaságos phablet sok extrával és néhány kompromisszummal

    Nem is olyan régen 100 dollár alatt szinte semmilyen használható okostelefont nem lehetett vásárolni a távol keletről, ám nagyot fordult a világ: ma már a 60-80 dolláros sávban is használhatónak tűnő hardverrel szerelt készülékeket találunk a kínai webshop-okban. A jelen írásom tárgya is egy ilyen "gazdaságos" telefon (vagy inkább péklapát), a Doogee X6.

    Ez valójában már a harmadik ilyen kategóriás telefonom az utóbbi időben, de sem a korábban vásárolt Bluboo Xfire (5" qHD, MT6735, 1/8 GB), sem a jelen készülékkel azonos hardverrel szerelt Oukitel U7 Pro (5,5" HD, MT6580, 1/8 GB) nem hozott annyira lázba, hogy részletesen írjak róluk, a velük kapcsolatos tapasztalatok egy részét azonban a jelen cikkemben megosztom a kedves olvasóval, amikor összehasonlítom őket az X6-tal.

    CSOMAGOLÁS ÉS KÜLSŐ

    A telefon egy szép, fényes felületű, a készülék fotójával díszített, kék színű dobozban érkezett, amelyben tartozék gyanánt mindössze egy 700 mA-es fekete töltőfej, valamint egy fekete USB kábel volt megtalálható. Ez utóbbira még a későbbiekben visszatérek.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 8 éve 12

  • Mlais MX Base bemutató

    Az alábbiakban szeretném röviden bemutatni legújabb üdvöskémet, az Mlais - ejtsd: "emléj" - MX Base névre hallgató modelljét.

    Tartozékok

    A szokásos töltő + kábel kombón felül egy jó minőségű, passzos szilikon tokot találunk a csomagban, illetve járt a készülékhez egy tempered glass kijelzővédő is. Ez utóbbit nem tettem fel, mert a gyári védőfólia is tökéletes.

    Külső

    Szépen lekerekített szélű dizájn, kellemes kézbe venni. Kifogástalan anyagminőség (a műanyag kategórián belül) és összeszerelés. A hátlapot nehéz levenni; atomstabilan a helyén van. Nulla nyekergés. Súlyos készülék a nagy akku miatt. Hiányosság lehet többek számára, hogy sem értesítő LED, sem gombvilágítás nem került bele. A készülék oldalára került gombok nyomáspontját jól eltalálták.

    Hardver és operációs rendszer

    Ebben a készülékben a nem butított, magonként 1,3 GHz-es, négymagos MT6735 SoC található, 2 GB RAM és 16 GB ROM társaságában. Gyári állapotban a RAM bő fele szabad, illetve több mint 14 GB használható a belső - nem megosztott - tárhelyből, ami amúgy micro SD kártyával tovább bővíthető.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 59

  • Cubot X12 ismertető - bemutatkozik az MT6735(M)

    Nemrégiben volt szerencsém kipróbálni a Mediatek új generációs processzorai közül egy erősebb változattal (MT6752) szerelt készüléket, így a kíváncsiság arra hajtott, hogy a belépőszintű 64 bites megoldásra is vessek egy pillantást, így esett a választásom a Cubot egyik legfrissebb modelljére, az MT6735(M) SoC-vel szerelt X12-re, amelyet röviden bemutatnék jelen írásomban.

    Először is "lőjük be" a kategóriát: az X12 egy 5 hüvelykes képernyővel rendelkező, az átlagosnál talán kicsit hosszúkásabb, de kellemesen keskeny és vékony házú készülék, modern, 4G képes, 64 bites négymagos processzorral szerelve. Az IPS kijelző felbontása qHD (540x960), ami azok számára, akik szerint 2015-ben a (full) HD felbontás és a 2 GB RAM már minimum elvárás, minden bizonnyal kevés, ám ebben az árkategóriában (a tesztelt modell 108 dollárba került) - különösen olyan extrák és tulajdonságok mellett, amikre később még kitérek - ez egy racionális kompromisszum.

    A csomagolásra sok szót nem vesztegetnék: a szokásos barna papírdoboz kívülről, tartalmilag pedig egy fehér (1 amperes) USB töltőfej és kábel - headset nincs. Van viszont egy nagyon passzos, jó minőségű gyári szilikon tok, illetve gyárilag egy jó minőségű védőfólia a képernyőn.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 75

  • Blackview Breeze (V2) rövid bemutató

    Nemrégiben megakadt a szemem az egyik népszerű kínai webshop kínálatában a Blackview cég Breeze nevű modelljén, amelynek elsődleges oka a hardverhez képest hihetetlenül alacsony, 65 dolláros akciós árcímke volt. Meg is rendeltem gyorsan a lányomnak, akinek új telefont ígértem a már ugyancsak koros Huawei Y200 helyett.

    A Breeze a ma már belépő szintűnek mondható Mediatek hardverrel, MT6582 procival és 1 giga RAM-mal van szerelve, ám a kijelzője csak 4,5 colos, ami ma már szinte ritkaságszámba megy a kínai kínálatban. A legfontosabb külső jegye azonban a One Plus One dizájn, amely még a rücskös kialakítású, úgynevezett "sandstone" hátlapot is magában foglalja a sötétszürke modellnél, amilyet én rendeltem. Érdekes, hogy egy kék színű, fémes hatású keretet kapott ez a modell, míg a fehér hátlapos változat kerete krómhatású.

    További érdekesség, hogy a készülék 5.0-s Androiddal érkezik, szemben a tucatmodellek 4.4.2-es szoftververziójával. Ennek köszönhetően az a furcsa helyzet alakult ki itthon (értsd: a családomban), hogy ez a készülék (amit messze a legolcsóbban vásároltam mind közül) futtatja a legmodernebb mobil operációs rendszert.

    A különféle számszerűsíthető adatok előtt lássuk, mi található a dobozban!

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 22

  • Mlais M52 vs. Cubot S222 összehasonlítás

    Éppen telefoncsere előtt állok (lassan már két éve :DDD), és keresem a megfelelő utódát a Haier W910-nek, így került hozzám egy időben két lehetséges 5,5 colos jelölt, akiket most - szigorúan szubjektív alapon - össze fogok hasonlítani egymással. Nem biztos, de nem is kizárt, hogy ezek valamelyike lesz az új telefonom, de ne szaladjunk ennyire előre még. (E pillanatban, amikor e sorokat írom, még valóban képlékeny a kérdés.)

    /dl/upc/2015-05/319222_promo.thumb.jpg

    A két készülék több paraméterében egyezik, ám alapvetően nagyon mások: a Mlais M52 egy idei modell, 64 bites, 8 magos processzorral (MT6752), míg a Cubot S222-t egy ma már szinte "klasszikusnak" számító, 4 magos, 32 bites processzor (MT6582) hajtja. A hardver szintjén látható tetemes különbségek ellenére sem biztos azonban, hogy a Mlais fog győzedelmeskedni az összehasonlításban, miután én a visszafogottabb júzerek táborát erősítem, és így nincs igazán erős hardverre szükségem, míg más, számszerűen nehezen kifejezhető illetve objektíve nehezen megítélhető tulajdonságoknak komolyabb jelentőséget tulajdonítok.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 71

  • Egy 45 kilós fogyás margójára

    Jelen írásomban röviden elmesélem, hogyan sikerült - több lépcsőben - összesen 45 kilót leadnom aránylag tetemes túlsúlyomból. Teszem ezt azért, mert talán mások számára is hasznosak lehetnek ezek az információk, de azt előre leszögezném, hogy írásom a legtöbb tudományos alapot nélkülözi (hiszen nem vagyok dietetikus, mindössze a saját tapasztalataimról tudok beszámolni), valamint azt is, hogy ez az én "módszerem" vélhetően nem mindenkinél működik.

    A száraz tények:

    - 124 kilóról fogytam 80 kiló alá
    - 5 év alatt, három nagyobb lépésben történt mindez
    - a legintenzívebb időszakban 3,5 hónap alatt fogytam 28 kilót
    - semmilyen szert nem használtam, és nem is sportoltam igazán aktívan eközben
    - alapvetően az étrendem megváltoztatásával értem el ezt az eredményt

    Hogyan sikerült ennyire elhíznom?

    Bevallom, utólag hosszasan kellett merengenem azon, hogy vajon hogyan is sikerült 120 kiló fölé híznom. Igazság szerint gyereknek sosem voltam valami vékony (bár igazán kövér sem voltam, inkább "húsos"), de 16 évesen kerek 70 kilóval azt hiszem, normál testalkatúnak számítottam a magam 176 centis magasságával.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 35

  • Hero V6888 - a legolcsóbb használható kétmagos

    Nemrégiben - az egyik dual SIM topikos kolléga figyelemfelkeltése nyomán - rendeltem egy Hero (leánykori nevén: ShouYue) V6888 készüléket a Pandawill honlapról. Leginkább a kíváncsiság hajtott, hiszen ebben az árkategóriában (90 USD) nem nagyon találni hasonlóan jól csengő ajánlatot (én pedig amúgy is megmagyarázhatatlanul vonzódom a filléres kínai cuccokhoz, és a tapasztalataim összességében pozitívak velük kapcsolatbanó), ráadásul éppen lecserélni készülök az Y200-at, így teljes mértékben kapóra jött az "ajánlat".

    Hasonlóan a feleségem telefonjának történetéhez, ismételten megjártam a Pandawill rendeléssel, de most nem vártam 3 hétig, hanem már 2 hét után visszakértem a pénzt. Ehhez az is hozzájárult, hogy megláttam itt a fórumon az apróhirdetések között, hogy ugyanaz a kolléga árulta ezt a készüléket, mint aki anno belinkelte újdonságként, hogy az megjelent. Így esett, hogy ismételten itthon vásároltam (friss) kínai telefont.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 11 éve 24

  • Feiteng H7100 avagy a kínai ipar remeke

    Pár hónappal ezelőtt történt, hogy a feleségem - megunva a Motorola Defy 3,7 colos képernyőjét - azzal fordult hozzám, hogy jó hasznát tudná venni egy “tepsifonnak”, hogy ne kelljen annyira meresztenie a szemét, amikor játszik a telefonon szabadidejében. Ez az ambíciója abból is táplálkozhatott, hogy néhány hónappal korábban volt egy ideig (tablet helyett, amíg az szervizben volt) egy 5 colos készülékem, a nem annyira jó hírű M-Tech aTAB5 személyében, bár annak az első generációja, ami a későbbiekhez képest - az egymagos procit leszámítva - egy minőségi, közel kifogástalan modell volt. (Egyszer talán írok majd arról is, mert alapjaiban rengette meg a kínai telefonokról alkotott elképzeléseimet, és azóta is akarva-akaratlanul minden ilyen kütyüt, okostelefont és tablet-et hozzá mérek...)

    Némi kutakodás után - és a dual SIM-es topikban kapott tanácsok hatására - a címben szereplő modell drágábbik, 512 mega helyett 1 giga RAM-mal szerelt változatára esett a választásom, különös tekintettel a tekintélyes méretű, 5,3 colos képernyő méretre. Meg is rendeltem hamarosan a Pandawill oldaláról. Aztán vártam, hogy megérkezzen. Eltelt egy hét, majd még egy, aztán írtam nekik, ők nyugtatgattak, hogy nemsokára “in stock” lesz (mert ugyebár amikor kifizettem, akkor ezt nem siettek közölni), de 3 hét után elfogyott a türelmem, és inkább visszakértem a pénzt tőlük.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 11 éve 5

  • Te (mennyire) beszélsz külföldiül?

    Értekezés arról, hogy mennyire (nem) beszélünk mi magyarok idegen nyelveket, és hogy ez miket vet fel.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 11 éve 392