Bad Pritt blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Introduction to Microsoft Excel 1992

    Reklám az első Excelhez 1992-ből. Minden, amit ma természetesnek veszünk, valaha úttörő volt.

    Blogbejegyzés 2 éve 9

  • Dark Souls 3 és az Environmental Storytelling

    Ha szigorúan dátumhoz akarjuk kötni a nyolcadik konzolgeneráció végét, akkor az valószínűleg a holnapi nap lenne: holnap jelenik meg az Xbox Series X és S, amit bő egy héttel követ a Playstation 5 a világ nagy részén. Sokan sokféleképpen gondolkodnak erről a generációról, listák születnek legjobb, legrosszabb játékokról ezerféle kritérium alapján és próbálnak a játékosok a világ minden pontján megemlékezni az elmúlt hét év történéseiről, miközben előretekintünk a következő generációra. Én egy dologról szeretnék írni, amit fontosnak érzek és a PS4-es pályafutásom egyik legjobb játékélményéhez, a Dark Souls 3-hoz köthető.

    Soulslike. Ez a kifejezés kinőtte magát az elmúlt években, sok stúdió próbál a FromSoftware játékaihoz hasonlót fejleszteni, egészen apró, indie címektől (Ashen) kezdve a világ egyik legnagyobb franchise-áig (Star Wars Jedi: Fallen Order) rengeteg játék emel át kisebb-nagyobb elemeket, néhol egész rendszereket a saját világába, ám ezek legtöbbször a Dark Souls két legtöbbet hangoztatott játékeleméhez kapcsolódnak: a nehéz, ritmus és stamina alapú harcrendszer, valamint a bonfire-től bonfire-ig, boss-tól boss-ig való előrehaladás az, amit a játékok többsége magáévá tesz a soulslike életérzésből.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 2

  • Joker

    Személyes bejegyzést szeretnék írni! Erre kattintottam a Logout felületén fél évtized alatt a tizedik alkalommal és ennyire helyénvalónak még sosem éreztem ezt a kifejezést egyik korábbi alkalommal sem. Ismernek a fórumról páran, az odaadásomat a DC világáért, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a korábbi írásaim több mint fele ezekhez a képregényekhez, karakterekhez és történetekhez kapcsolódik. Tűkön ülve vártam és Isten látja a lelkem, szeretni akartam a DCEU filmjeit, próbáltam a lehető legpozitívabb szemszögből vizsgálni minden egyes alkalommal, de egy idő után elfogyott a türelem, a vágy, hogy a világ öt legismertebb képregény karakteréből négy szerepel egy filmjükben, mégsem tudják legalább átlagosra összekalapálni a végeredményt. Nem működik a DCEU, soha nem is fog, hiába a Wonder Woman és az Aquaman hatalmas sikere. Aztán jött a hír: a DC önálló és különálló Joker filmet készít. Aztán a következő: a DC önálló és különálló Batman filmet készít.

    Hiába tépázta meg a Warner módszeresen a világ legismertebb karaktereit, jöhetett Martha, Jared Leto, meg a jóaszagod, ezeknek a neveknek súlya van. Szállingóztak a hírfoszlányok a szimplán Jokernek elkeresztelt filmről, beindult a marketinggépezet, ami aztán a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán díjában csúcsosodott ki (nem mellesleg Hildur Guðnadóttir zenéje megnyerte a filmzenéért járó díjat is).

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 14

  • Superman 80 éves

    "Az amerikai írók sokszor hangoztatják, milyen nehéz Superman történeteket írni. Azt mondják, túl erős, nem tudnak kigondolni ugyanilyen mértékű problémákat hozzá.
    Szerintem Superman egy metafora. Nálam Superman ugyanazokkal a gondokkal küzd, mint bármelyikünk, csak épp felnagyítva: ha például Superman megsétáltatja a kutyáját, azt a Mars mentén az aszterodiaövben teszi, mert mindketten tudnak repülni.
    Ha Supermant meglátogatják a rokonai a 31. századból, akkor biztos magukkal rántanak egy pokoli szörnyeteget a jövőből, akit le kell gyűrni. De a történet ugyanúgy egy rokonlátogatásról szól."

    - Grant Morrison (All-Star Superman)

    Blogbejegyzés 6 éve 2

  • Huawei #AddictedtoYou reklám

    Nem tudom, ki hogy van vele, de engem tényleg mellbevágott a Huawei legújabb 1 perces reklámja. Nem kifejezetten ötletes, viszont elég depresszív és az üzenete is egyszerűen helytelen, rosszul van megfogalmazva maga az lényeg, amit közvetíteni akar, főleg a bemutatott példák miatt. Mindenki vonja le a következtetéseket, de szerintem ez legalább akkora öngól a Huawei részéről, mint az Apple What's a computer? nem régi iPad reklámja.

    Blogbejegyzés 6 éve 14

  • Justice League

    16 évet kellett erre várnia erre a pillanatra egy generációnak, ami ezt és ezt az intrót nézte rongyosra anno a Cartoon Network-ön. Nem gondoltam volna, hogy ilyen régre visszanyúlhat itthon a DC csapatának szeretete, de látva a szerdai premier előtti vetítés töménytelen mennyiségű rajongói ruhadarabját, amik között még official JL Animated Series pólót is el lehetett kapni, elég egyértelműen látszott, hogy van egy kimutatható méretű fanbázisa a Ligának itthon is, hát még a tengerentúlon milyen rajongás övezi a mai napig minden idők legstabilabb olvasottságú szuperhős csapatát. A Justice League-nek pedig nem volt egyszerű dolga, ha meg akart felelni ezeknek a rajongóknak: nem elég, hogy a mozis előzmények is hagynak finoman szólva némi kívánnivalót maguk után, de maga a film is olyan hányattatott sorsú zabigyerek lett, ami ritka Hollywoodban, főleg 300 millió amerikai pénz eltapsolása után.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 12

  • RIP Chester

    Oriic leírt mindent. Én csak egy dallal szeretném kiegészíteni, két olyan művésszel, akik meghatároztak egy generációt. Az én generációmat. És most már egyikük sincs velünk. Nyugodjatok békében, Chris, Chester.

    Blogbejegyzés 7 éve 1

  • Wonder Woman

    Elöljáróban röviden: a Wonder Woman (hála égnek nem Csodanő) jött, látott és győzött, ha nem vesszük a Logant, akkor az elmúlt öt év talán legjobb képregényfilmjét rakták össze végre a Warnernél. Patty Jenkins filmje betömött egy olyan piaci rést, ami ez előtt nem létezett, avagy inkább Snyder-ék meglátták a lehetőséget és egy olyan irányban szélesítették saját kis filmes univerzumukat, amire az elmúlt évtizedben sem ők, sem Marvelék nem gondoltak: a történetet jó egy évszázaddal a jelenkor elé helyezték, így rögtön több legyet ütve és hatalmas előnnyel indulva: a történelmi háborús szál mindig érdekes tud lenni, az első világháború miatt a megfáradt, mára már érdektelen náci okkultizmus szerencsére kilőve és így a mainstream vonal is kap egy filmet az első nagy világégésről, noha a film fókusza nem ez lett szerencsére.

    Történetünk első pár perce sok érdekességet nem szolgáltat, sőt, a Thor után pár évvel kifejezetten vicces az áthallás: kis hősünk, Thor Diana apja anyja meséit hallgatja a régi idők háborúiról, ezzel csillapítva kíváncsiságát és gyakorlatilag megágyazva a film igazi konfliktusának. A Wonder Woman első fél óráját a gyönyörű táj és az amazonok sajátos kultúrájának megismerése viszi el a hátán és szerencsére a második felvonásban is bőséggel vannak érdekességek, amik nagyrészt Diana sajátos felfogása és a való világ közti különbségekből fakadnak.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 13

  • Star Trek Beyond

    Írásom kisebb, de inkább nagyobb spoilereket tartalmazhat nem csak a címszereplő filmmel, de az egész Trek világgal kapcsolatban. Olvasása csak saját felelősségre történjen.

    Őszinte leszek: másodvonalbeli trekkie-ként (azaz olyan emberként, aki nem jár gyűlésekre klingonnak öltözve, de azért tisztában van a világ történéseivel és sajátosságaival) abszolút nem vártam a Beyondot. Egyrészt a forgatókönyv körüli mizéria, Justin Lin rendezői kinevezése eltántorított, másrészt az év első felében olyan mérhetetlen hype-ot kapó filmek kapták nálam is a főszerepet, mint a Dawn of Justice, Warcraft, X-Men és Civil War. Lehet hogy emiatt a relatív elvárások nélküli hozzáállás miatt, lehet hogy csak a film két órája alatt előtörő trekkie életérzés miatt, de azt kell mondjam, a Beyond az idei év nagyobb látványfilmjei mellett surranó pályán jött, látott és győzött, nálam mindenképp.
    A továbbra is J.J. Abrams gyámsága alatt készülő idei Star Trek film előkészületeit kicsit úgy képzelem el, hogy a jó öreg J.J. leült Justinnal egy asztal mellé, kicsit magába szállt és egy papírra (minimum A3-asra) felírta az előző két Trek film minden gondját-baját, majd a tajvani rendező úrra bízta, hogy ezekből miket szeretne javítani és miket hagy benne a művében.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 8 éve 37

  • Batman v Superman: Dawn of Justice

    Eljött az igazság hajnala, az első reakciók alapján pedig bár ne tette volna. Nem tudom maradéktalanul védelmem alá venni a Batman v Supermant (továbbiakban: BvS), de szeretném leírni, hogy mit is gondoltam a film megtekintése után. Spoilerek óhatatlanul elő fognak fordulni, úgyhogy a további olvasás csak saját felelősségre történjen.

    Nem fogok kertelni, a BvS szerintem egy értékelhetetlen produktum a hagyományos értelemben. Olyan egymásra hányt jelenetek összessége, mely az egyszeri nézőt nem fog szórakoztatni, inkább fejcsóválásra készteti. A film igazából pont azon bukik el, ami nem is kellett volna bele: a plusz tartalmon, ami vagy nem kapcsolódik Batman és Superman összecsapásához, vagy csak mellékterméke kellett volna legyen ennek, viszont számomra meglepő módon olyan aspektusait sikerült jóra, sőt, kiemelkedőre megalkotni, ami hihetetlennek tűnt elsőre.
    A film sokat merít a két ikon leghíresebb csatájából, amit 30 évvel ezelőtt vetett papírra Frank Miller: a The Dark Knight Returns többször is megidézésre kerül a két és fél órás játékidő során, direkt képi eszközöktől kezdve Batman megjelenésén át egész mondatokig tetten érhető a klasszikus történet. A legnagyobb probléma, hogy pont a történet lényegi elemét, a kettejük között feszülő ellentétet nem sikerült átemelni, helyette megkapjuk az örök kérdést: meddig terjedhet egy emberfeletti lény hatásköre és mennyit képes tenni egy földi halandó az ellene vívott küzdelemben?

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 8 éve 156

  • Batman: Arkham Knight

    Az Arkham Knight jött, látott és akkorát bukott a legtöbb játékos szemében, ami nem volt méltó egy ilyen játéksorozat lezáró darabjához.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 8 éve 29

  • Frank Herbert, Brian Herbert és Kevin J. Anderson Dűne-univerzuma

    Nem vagyok megszállott gyűjtő, soha nem gyűjtöttem kavicsokat kiskoromban, bélyegből is csak egy dinós-szettem volt, azt is felnyálaztam a hűtő ajtajára. Viszont a Dűne, na az a világ az én Mekkám!
    Kezdődött minden azzal, hogy láttam a 2000-es Dűne tévéfilmet. Alacsony költségvetésű volt, angol-cseh koprodukcióban készült, angol-cseh színészekkel és William Hurt volt az igazi húzóneve a filmnek. Első körben elvarázsolt, aztán most már a sokadik körünket rójuk, de még mindig az egyik legkedvesebb film az életemben.
    Nem tudom mennyire lehetett sikeres, de elkészült hozzá a folytatás Dűne Gyermekei néven 2003-ban, melynél láthatóan több pénzből gazdálkodtak a készítők, Susan Sarandon is tiszteletét tette kvázi felváltva Hurt-öt az "ismert színész" poszton. Talán még jobb is volt, mint az első film, a zenéje pedig nálam a mai napig No. 1 kedvenc.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 éve 14

  • Batman: Arkham Origins

    2013-ban megjelent a szuperhős játékok Szent Gráljának, az Arkham sorozatnak a harmadik része, melyhez sok reményt fűztem, részben csalódtam, részben pedig elégedett lehettem.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 10 éve 19

  • Interstellar teaser trailer: a kivétel, ami erősíti a szabályt.

    Első Logout írásomnak egy olyan témát választottam, ami nem feszeget komoly gondolatokat, egyszerűen csak egy véleményt formálnék meg benne. Történt ugyanis, hogy egy ismerősömmel vitába keveredtünk Christopher Nolan következő filmjének teaser trailere kapcsán: szerinte egy felesleges és semmitmondó 2 percnek voltunk tanúi, míg az én véleményem, hogy ez a 2 perc iskolapéldája lehetne annak, hogyan kell felcsigázni az emberek érdeklődését egy filmmű iránt.
    Tudni kell mindkettőnkről, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt a kiszemelt a továbbtanulásnál, de szerencsétlen véletlenek folytán mindketten más pályára kényszerültünk, ami lehet nem is baj, hisz a filmek iránti szeretet megmaradt mindkettőnkben. Ő inkább analitikus, irodalmi megközelítést alkalmaz a filmekre is, míg én összehasonlító elemzőnek tartom magam, önfényezés nélkül mondom, hogy jóval nagyobb filmes adattáram van fejben elraktározva, mint bármely ismerősömnek és ez néha számukra is hasznos.
    De térjünk a tárgyra: jelenleg óriási hajlam van a hollywoodi studiók részéről, hogy minél előbb és minél többet reklámozzák zászlóshajóikat, sokszor már másfél évre előre kidobva képeket, rövid videókat, előzeteskéket, amik a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetőek informatívnak, inkább csak egy emlékeztető: dolgozunk rajta látjátok? Ebből a szempontból szellemes kivétel volt J.J.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 éve 0