Castell blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Újabb adathalászos, nagyértékű lopás történt

    A részletes cikk itt olvasható: [link]

    Az adatok megszerzése ismét az AnyDesk program segítségével történt, ám most a cikkből kiderül, hogy a sértett a hivatalos oldalról töltötte le a programot. Tehát szinte kizárható, hogy egy átalakított példány futott nála.

    Kíváncsian várom azoknak a véleményét, hogy kinek mi a véleménye ezzel kapcsolatban. Ergo képe-e arra az AnyDesk, hogy észrevétlenül valaki kutasson a számítógépünkön.

    Blogbejegyzés 4 éve 9

  • Firefox anomália

    Nemrég látott napvilágot az az örvendetes hír, miszerint minden Firefox kiegészítő kódját átnézi a Mozilla. Erre rá egy napra felhasználók tömkelege (és én is) szembesültünk azzal, hogy az addonokat letiltotta a böngészőnk, ha le is törölted őket, akkor utána nem tudtad feltelepíteni, ugyanis az alábbi hibaüzit dobta: "A letöltés sikertelen. Ellenőrizze a kapcsolatát."

    Aki hasonlóképpen járt, akkor az a következőképpen orvosolhatja a problémát (a hivatalos, bővített verzió itt olvasható):

    1. Navigálj el ide: Beállítások > Adatvédelem és Biztonság
    2. Majd az alábbi részeket pipáld ki:

    3. Bezárod a Firefox-ot és megnyitod újra
    4. Kész vagy, a kiegészítőket újra telepítheted

    Remélem ez a kis anomália miatt senki nem hízlalta tovább a Chrome táborát, hajrá FF.

    Blogbejegyzés 5 éve 26

  • TOP 3 könnyített Linux (nem csak) régi vasakra

    Nem vagyok orákulum, sem Linux szakértő. E rövid cikk kizárólag az általam tapasztaltakat tükrözi.

    Adott egy 2 magos laptop, 4 GB rammal. A gépet csak alapdolgokra használom, ezért is kerestem rá a megfelelő Linux disztrót. Fontos szempont volt az egyszerű kezelhetőség.

    Az első kört lefutottam az Ubuntu-val és a Mint-tel. Sajnos darabos volt a működésük. Végül 3 könnyített típus közül raktam fel hármat és ezeket az alábbiak szerint rangsorolnám:

    3. Bodhi Linux, Pro: Gyors működés (5/5 csillag), YouTube 1080p: OK. Kontra: Nehézkes és logikátlan kezelőfelület

    2. Lubuntu, Pro: Gyors működés (4/5 csillag), YouTube 1080p: Akadt (720p OK), teljes értékű magyar nyelv. Kontra: Egy-két helyen kidolgozatlan a kezelőfelület (pl. az ikonok rendezése és a tálca állítgatása nehézkes), az első frissítés után rendszerhibát jelzett.

    1. Linux Lite, Pro: Gyors működés (4/5 csillag), YouTube 1080p: OK, Szuper egyszerű, letisztult, logikus kezefelület (nekem jobban bejött, mint az Ubuntu vagy a Mint, de még a Windows-nál is jobbnak találom). Kontra: Itt-ott hiányzik a fordítás

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 23

  • Redmi Go - Már kapható

    Értem én, hogy egy optimalizált droid változat fut a telefonon, amely szerény erőforrással is beéri és hegesztettek a rendszerhez pár ilyen specifikus appot is (Gmail Go, YouTube Go). De mi van a többi programmal vagy ha pl. párhuzamosan több alkalmazás is fut!? A 8 GB tárhelyet pedig végképp nem értem. 23 ezer Ft-os áron kapható most, a legolcsóbb helyen. Véleményem szerint nagyon nem éri meg az árát a telefon, 3-5 ezer Ft-ot rátéve már 2/16-os ill. külföldről rendelve akár 3/32 GB-os modell is kapható. Vajon mi lehet a létjogosultsága az Android GO szériás telefonoknak? Talán a raktáron maradt alkatrészek kifuttatása? Mert, ahogy elnézem annyival nem kevesebb, mint amennyire szerényebb komponenseket tartalmaznak az ilyen telefonok.

    Blogbejegyzés 5 éve 9

  • Videókártya az Aliexpress-ről

    Alkalmi játékra kerestem budget megoldást videókártya vásárlás gyanán. 19"-es monitorunk van itthon, a kártyánk eddig egy Intel integrált megoldás volt... A Hardveraprón 10 ezer alatt nem nagyon találtam értelmes megoldást, a jó ajánlatokat pedig általában hamar lejegeltetik. E-bayt hamar kilöttem, ugyanis az eredeti használt kártyák marha drágák.

    Aliexpress-en találtam rá a HuaPu nevezetű boltra. A kiszemelt kártya pedig egy Gigabyte GTX 650 1 GB DDR5 volt, ami 33,3 USD-be került (jelen pillanatban már drágább), erre kaptam még 3 USD kuponkedvezményt, így a vége elég pofás lett, átváltási árfolyamon: 8780 Ft...

    Kronológia:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 9

  • Kínai bluetooth (M165) headset villámteszt

    500 Ft-ért ne várjon az ember csodát, nos csoda nem is lett. Anyagminőség gyatra, a fültartó pálcika elég törékenynek tűnik és a gombok is ropognak, viszont hamar párosodik és a jelet is stabilan tartja valamint a hatótáv is kiváló. 5 napot bírt készenlétben. Hangerőssége kissé gyengusz, no azért nem annyira vészes, de nincs meg benne az a kraft, amit az ember elvárna, hogy minden helyzetben jó legyen a hengerő. A hangja dobozszerű. Otthoni használatra megfelelő lehet.

    Összeségében plecsnit nem adnék rá, egy próbát megért és még egy tapasztalattal több, hogy olcsó húsnak... :)

    Blogbejegyzés 5 éve 4

  • Tesla TV

    A Tesla elem után, a minap fedeztem fel egy újabb Teslát az itthoni kínálatban, "aki" nem más, mint a másik Tesla. Futurisztikus logó vagyis egy igazi marketing zseni, aki ezzel az imponáló névvel valszeg "befürdeti" a leendő vásárlókat, ugyanis a Földből kinőni TV gyártónak, azonnali Nobel-díjas esemény lenne. A remek és látványos grafikai elemekkel és szavakkal tálalt weboldal valószínűleg egy újabb feltörekvő marketinges vizsgamunkája vagy nem. Egyébként maga a cég szerb, de a TV "üzemük" Kínában van. De ne legyen igazam a témában...

    :))

    Blogbejegyzés 6 éve 2

  • Vidéki élet

    Idén februárban úgy gondoltuk, hogy leköltözünk vidékre. Pesten volt egy kis lakásunk, munkahelyünk, de lakás szempontjából nem lehetett volna hova fejlődni illetve a meghitt vidéki környezet elcsábított minket. Lent vidéken nagyobb a biztonság, nem kell lakatolni a biciklit, stb. stb. Jó a levegő, csend és nyugalom. Az öregek is tegeződnek, mindenki közvetlen és a gázszerelő maszek Jóska is fillérekért dolgozik.

    De:

    - Az autósok nagy része a gyalogost a zebrán (is) elüti
    - A biciklis morál még rosszabb
    - (Sok)mindeki azt hiszi magáról, hogy majd megmutatja, hogy Ő a spórolás művésze, például etetni saját macskáját nem akarja, mert drága a 350 Ft-os kilós száraz táp a Pennyben, de még vizet sem kap az a szerencsétlen. Vagy mennyit engedsz a feléből beszólások, de a kocsmában vagy a lottózóban állandó törzsvendég az illető
    - Itt aztán a megáll az élet szombaton kettőkor
    - Az ígérgetés nagyon megy
    - Pató Pál effektus itt alap: Ej, ráérünk arra még :)
    - Számla- vagy nyugta adást sokan csak hírből ismerik
    - Garanciális igényeddel simán elhajtanak a helyi boltban, hiába van meg minden papírod
    - Leírni nem szeretnek semmit, hiszen a szónak van itt csak módija, de ugye tudjuk a szól elszáll...
    - A fogorvosnál nincsenek sokan, sőt senki sincs előtted szinte soha :)

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 81

  • GT300 Dashcam - Kínai autóskamera teszt

    A YouTube videók "nagy része" alapján a kamera ár-étrék arányban jónak tűnik/tűnt. Az ára 3700 Ft volt szállítással együtt, azonban típuson belül (GT300) is meglehetősen sok az eltérés a képminőség terén, vagyis sok a fake vagy a GT300-nak csúfolt verzió. Tehát létezik belőlük Novatek vagy Generalplus chipset-es, de az is lehet, hogy más chipset-tel szerelt verzió is van.

    Dióhéjban annyi, hogy a teszt videók alapján nagyrészt a Novatek a jobb, de a Generelplus-os verziós kameráról is találni jó minőségű teszt videót. Tehát a YouTube-ra feltöltött videók információi alapján sem lehetett/lehet egyértelműen megmondani, hogy éppen ki mit árul vagy, hogy melyik verziót kapjuk képhez, tehát zsákbamacska szerű a dolog. Az e-bay ebből a szempontból kicsit nehézkesebb talaj, ezért maradt a Gearbest, ahol fel volt tüntetve ugyan, hogy a GT300-as kamera Generplus chipset-es azonban az értékeléseknél pár user videót megnézve biztos voltam a dologban, hogy a képminőséggel nem lesz gond és ezek tekintetében meg is rendeltem a kamerát.

    Érdekesség, hogy a kínai árudák oldalain még van pár kamera, amik ugyanígy néznek ki, de más fantázianéven futnak és valamelyik csak 720p tud.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 11

  • Adatkezelés felsőfokon - from telekom

    A magyar ember találékony, főleg ha az anyagiakról van szó és az, hogy asszisztálnak hozzá a szervek is, hát mit ne mondjak...

    2015 nyarán a közvetlen szomszédaink gondoltak "egyet" és rendeltek netet, tv-t és telefont a telekomtól. Eddig semmi extra. A lényeg: 2015 nyara, megrendelik a szolgáltatásokat, kamu néven, de a mi címünkre, majd azt be is köti nekik a telekom az ő címükre. Adatokat nem ellenőriztek, és az ajtószámot sem nézi meg a szerelő vagy megtévesztették, amikor szerelt (ezt nem tudjuk, mert nem voltunk akkor itthon). A dolgot onnan vettük észre, hogy jött a szerződés és egy számla a telekomtól a mi címünkre, de egy kitalált névvel. Hívtam egyből a telekomot, hogy most mi is van és, hogy ennyire félvárról veszik az egészet? A srác a vonal végén meg volt szeppenve, éreztem, hogy nem sokat tudok tenni, azt sem tudtam elérni, hogy lekapcsolják a szolgáltatást, mert nem tudtam azonosítani magam, wtf, bezzeg bemondásra kötnek fűvel-fával szerződést. Vicc. Na ezek után írtam egy levelet, az sem hatotta meg őket, és a szolgáltatást továbbra sem kapcsolták ki. Utána jött a Hírközlési Hatóság, de ők is széttárták a karjaikat.

    A kérdéseimre a mai napig nem kaptam választ egyik féltől sem, miszerint:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 13

  • Burkolt áremelés

    Nem új keletű a dolog, de mostanában egyre többször találkozom a gyártók által alkalmazott burkolt áremeléssel, ergo gyengébb minőségű vagy a régihez képest kisebb kiszerelésű lett a termék.

    Itt van pár példa:

    - Gillette Mach 3 betét - Érezhetően gyengébben vág, mint az előző 4-es szettem, ezért a betétek használati ideje is jóval rövidebb lesz

    - Mogyi pirított, sózott, kapros napraforgómag 140 g - Ez egy viszonylag új termék, nem sokat vásároltam belőle, de amikor megjelent kellemes ízvilága volt, kellően voltak bevonva fűszerrel a magok, a minap vettem egy újabb csomagot és a fűszerezésnek nyoma sincs, egy sima szotyira emlékeztető valami lett belőle

    - Raid szúnyogírtó lapka - A lapkánkénti (jóval) korábbi 24 órás védelem 12 órásra csökkent, de tapasztalataim szerint a 12 óráig sem bírja a lapka. Nyáron szinte mindig este 10 óra körül kezdődött a lapka használata, azonban hajnalban sokszor ébredtünk arra, hogy duruzsolnak a szúnyogok a fülünkbe

    - Chips - Az elmúlt évek alatt, főleg a chipsadó miatt, már van olyan termék ami csak 43 gramm, mondanom sem kell, hogy a szép nagy zacskó kb. negyed részében van csak ropogtatni való

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 62

  • nBase EH35NDS USB 2.0 3,5" rack gyorszteszt

    nBase EH35NDS USB 2.0 3,5" rack gyorszteszt

    Egy SATA III vinyó került bele. Alu ház, műanyag elő- és hátlappal, puritán szerelhetőség (nyáklap rádug), a HDD csavarokkal rögzíthető (4 db). A dobozban minden benne volt, még szerszám is, igaz a csavarhúzó nem nagyon passzolt a csavarokhoz. A rögzítésnek és a benne lévő két szivacsnak köszönhetően nem remeg, nem zizeg a HDD. Írási sebessége max. 40 Mb/s, ami nekem tökéletesen megfelel... Hab a tortán, hogy leválasztás után lekapcsolja a ház a vinyót ill. elmegy alvó módba is. Terheléskor a ház csak langyos lesz.

    Adatok:

    - Vezérlő chip: Moai M6116A
    - UASP: nincs
    - IDE/SATA: SATA
    - Interfész: USB 2.0
    - Csatlakozó: USB A-B
    - Ház: Alumínium ház + műanyag elő- és hátlap
    - HDD Sentinel: igen
    - HDD leállítás leválasztáskor: igen
    - Alvó mód: igen
    - Csavaros HDD rögzítés: igen
    - HDD kezelés: max. 2 TB
    - Hűtés: passzív
    - Tápkacsoló: billenő
    - Tartozékok: USB kábel, adapter, 4 db csavar, csavarhúzó, használati

    Ár-érték: 4,5/5
    Ára: 3 325 Ft

    Nálam ajánlott a termék.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 3

  • Adathalászat

    Bár nem vagyok a Budapest Bank ügyfele, de tájékoztattam őket, becsatolva egy screenshot-ot a szóban forgó levélről, hogy valószínűleg adathalászok ügyködnek. A levelet vasárnap kaptam (2017.08.06), azonban az a spam mappában landolt, amit a mobil gmail alkalmazáson nem láttam egyből, így csak másnap vettem észre az üzenetet, amikor böngészőn keresztül beléptem. A Budapest Bank elég hamar reagált a levélre és megköszönte, hogy jelentettem az esetet és innentől beindult a láncreakció, ugyanis a bank főoldalán már figyelmeztették az ügyfeleket ill. több sajtóorgánum is hírbe hozta, mint pl. It café vagy az Index. A piros gomb egy hivatkozás rejtett, amire érthető okokból nem kattintottam. Az URL egyébként ufakurl-es linkre mutatott, ami ugye egy free URL shortening szolgáltatás. A levél után lecsekkoltam az e-mail címemet a haw i been pwned oldalán, de nem adott találatot az e-mail címemre. Nem állok értetlenül az esettel kapcsolatban, hiszen egyre több ilyet hallani. Az pedig pozitív, hogy ilyen gyorsan reagáltak a dologra, hiszen nagyon sok naív ember van, akiknek nem elégszer kell ismételni...

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 8

  • USB wifi adapter from e-bay [gyorsteszt]

    Asztali géphez kellett egy wifi stick, hogy a másik szobában legyen net. A kiszemelt áldozat egy Ralink RT5370 USB modell volt ráépített antennával, amely 2 dbi erősségű. 1080 Ft volt Kínából, posta 2,5 hét, retail csomagolásban. USB masszív, kék állapotjelző leddel felvértezett szerkezet. Driver nem kellett, pár másodperc és plug & play már használható is. Jelerősség jó, stabil a kapcsolat, nem dobja el a jelet. Összeségében elégedett vagyok a vétellel. Az itthoni ár majd harmadáért…

    Update:

    A netem UPC 120/10-es, router: UPC Connect Box (max. 500 Mbps)
    A kütyü: [link]

    Köszönöm, hogy benéztél :)

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 12

  • Pendrive mizéria

    Pendrive vásárlás a minap. A felhasználás szokásaimat szem előtt tartva, megfelelőnek gondoltam egy alap modellt vásárlását, hiszen korábban ezekkel sosem volt gondom...

    Az első kiszemelt példány egy Toshiba Hayabusa USB 2.0 16 GB-os verzió volt. Hazaérve nekiláttam egy gyors tesztnek, de ledöbbentem, az írási sebesség max 2,5 MB/s volt! Semmi sem segített rajta: átdugtam az USB 3.0 portba valamint az alaplapom (Asrock) gyártója által biztosított Xfast USB app sem segített semmit.

    Visszavittem a pendrive-ot ahol vettem, majd egy Kingston USB 3.0 DTIG4/16GB típusú modellre fizettem rá egy keveset.

    Sajnos a döbbenet itt is meg volt. Hiába USB 3.0, a fentebb említett módszerek kipróbálása is csak max. 7 MB/s írási sebességet hozott..

    A megdöbbenésem tárgya pedig a következő:

    5 éves USB 2.0 Maxell pendrive írási sebessége: 12 MB/s
    4 éves USB 2.0 Noname bankkártya méretű pendrive írási sebessége: 10 MB/s

    Természetesen már a vásárlás előtt böngésztem a pendrive-ok csomagolását és az írási/olvasási adatok szinte egyáltalán nincsenek feltüntetve. A neten viszont némi kutakodás után fellelhetőek az adatok, de nem minden esetben...

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 17