devil-k blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Házimozi tesztelése

    Milyen filmmel érdemes tesztelni az otthoni házimozi rendszerünket 2020-ban?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 4 éve 100

  • Milyen filmmel érdemes tesztelni az otthoni házimozi rendszerünket 2020-ban?

    A 2020-as év izgalmakkal teli lehet a rendszerünk tesztelése szempontjából, ugyanis sok jó anyag áll rendelkezésünkre amivel megtornáztathatjuk az otthoni mozibirodalmunkat és az érzékszerveinket egyaránt. A Blu-ray korszak forradalma alatt/után/közben már számolnunk kell a 4K-s, Dolby Vision-os, HDR-es, Atmos hangsávos anyagokkal is.

    Fontos, hogy a hangzás tesztelése csak és kizárólag az eredeti hangsávval történik!

    Íme a lista a teljesség igénye és rangsorolás nélkül:

    Seven Worlds, One Planet

    David Attenborough narrációjának segítségével látogatást tehetünk a bolygónk 7 földrészén szebbnél szebb tájakat látva, érdekes és meghökkentő információkkal gazdagodva a flóráról és faunáról egyaránt. Azért is szeretem ezt az anyagot, mert a lélegzetelállító képi világon nem köszön vissza semmi több, "csupán" maga az anyatermészet a nyers valójában, nincs filter, nincs szűrő. Ha nem vesszük figyelembe a környezetvédelmi és globalizációs problémákat, akkor csak egy szóval írnám le azt a lemezt: nyugalom.

    A tesztanyag technikai részletei:
    - natív 4K
    - HDR10
    - Dolby Atmos / TrueHD / DTS-HD MA

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 20

  • Milyen filmmel érdemes tesztelni az otthoni házimozi rendszerünket?

    Bemutatom azokat a 2015-ös Blu-ray anyagokat, melyekkel érdemes górcső alá venni a megjelenítőinket, hangrendszerünket.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 8 éve 35

  • Utazzunk Uberrel!

    A sokak által vitatott és szidott Ubert próbáltuk ki hétvégén és az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat osztom meg veletek, mint utas.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 8 éve 195

  • Facebook adatvédelem lépésről-lépésre

    Íme egy összefoglaló, hogy mit tegyünk, ha nem szeretnénk, hogy az életünk egy nyitott könyv legyen.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 9 éve 37

  • A médialejátszótól a HTPC-ig

    Cikkem egy nagy "szakítás" történetét öleli fel, hogy hogyan is estem bűnbe és csábultam el a HTPC irányába.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Cikk 9 éve 297

  • A médialejátszótól a HTPC-ig -3. rész- Kodi és egyéb szoftverek

    Az összeszerelés után elérkeztünk a HTPC "lelkének" megformálásához, avagy a szoftverekhez. Egyelőre Windows 8.1. rendszerrel lesz az egész elindítva, aztán a későbbiekben meglátjuk, hogy kell-e változtatás ilyen téren. A telepítés simán ment, villámgyorsan felpakolt mindet, viszont az aktuális frissítésekről nem mondható el ugyanez: 2.5 órába telt.

    Menet közben kiderült az első dolog ami nem tetszik a házban: A vas elején, jobb kéz felől található 2 db USB 3.0. port, aminek a kezdetekben nagyon örültem. Sajnos, nem sokáig, ugyanis a vezetéknélküli Rapoo billentyűzet kis USB vevőegységét rádugva szakadozik a jel 3 méter távolságról. Elsőnek azt hittem, hogy a Rapooban van a hiba, de teszteltem egy Logitech eszközzel is, ugyanez a jelenség. Csak akkor csikarható ki némi kapcsolat, ha jobb oldalról teljesen előre megyek a gépházhoz. Mondanom sem kell, hogy ez nem megoldás, így egy kis USB kábelt dugtam rá oldalra, a másik végébe pedig a Rapoo portot és előre kivezettem. Így már hibátlanul megy a dolog, esztétikailag annyira nem zavaró. A második dolog ami nem tetszik, hogy nagyon nehezen lehet hozzáférni ezekhez az USB portokhoz a hűtőbordák miatt. Egy nagy kézzel ellátott embernek pedig egyenesen lehetetlen, szenvedés.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 9

  • Milyen filmmel érdemes tesztelni az otthoni házimozi rendszerünket (2014)?

    Ez a kérdés nem csak azokat érinti akik most készülnek belépni a házimozi világának szentélyébe, hanem azokat is akik a meglévő rendszerüket szeretnék élesben kipróbálni mind képben, mind hangban egyaránt. Az idei évben jópár olyan filmet adtak ki Blu-ray lemezen amik rendkívül alkalmasak a rendszer egészének tesztelésére. Ráadásul külön öröm, hogy ezek közül a legtöbb még történetileg is hozzátesz az élményfaktorhoz. Fontos! A tesztelés mindig az eredeti hangsávval történik!

    Íme a lista:

    1. A túlélő

    A 2014-es év egyik legjobb igaz történetes, háborús, akciós filmje, ami úgy megmozgatja a levegőt, mintha valóban belecsöppentünk volna a Vörös Szárnyak Hadműveletébe. Nem véletlen kapott Oscar-díjra jelölést a legjobb hangvágás és legjobb hangkeverés kategóriákban. A fegyverropogás és robbantás szerelmeseinek kötelező anyag. Alaposan megdolgoztatja a szubládát és a surroundokat is, ahol testközelben érezhetjük egy-egy golyó elsüvítését a fülünk mellett. A kiváló kép pedig a RED EPIC kamerának köszönhető, arról nem is beszélve, hogy a filmet Redcode RAW 5K-ban rögzítették eredetileg.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 7

  • A médialejátszótól a HTPC-ig -2. rész- Az összeszerelés

    Csütörtökön végre befutott minden alkatrész. A ház és a táp Németországból érkezett és 4 nap alatt ideért. Külön érdekesség, hogy a HD-Plex 20 dolláros pénzvisszafizetést ad azoknak a felhasználóknak, akik lőnek 3 képet a kész vasról és felteszik bármilyen nyilvános oldalra (Facebook, fórum, blog). Kedves gesztus. Ehhez mindenképp szükséges egy PayPal számla. -reward program-. Már az alkatrészek becsomagolásán is látszik a mákára jellemző nagyfokú precizitás és igényesség, mivel még arra is figyelnek, hogy a csavarokat és alátéteket egy bársony szütyőbe tegyék. Nem mintha ez létfontosságú lenne, de maga a hozzáállás példaértékű. A házat megfogva is érezhetjük, hogy nem valami olcsó, gagyi anyag került a kezünkbe. A tömege 2.5 kg. A megmunkálás, a kidolgozás pontos, szép és tekintélyt parancsoló. A dobozba mindent mellékeltek ami az összeszereléshez szükséges, csak egy csillagcsavarhúzót kellett pluszba elővenni, azt is csak azért, mert kényelmesebb, ha az ember a saját eszközével dolgozik. A weboldalon fellelhető szerelési útmutatót nyomtatott formában, munkafüzet szerűen mellékelték. Bár azt megjegyezném, hogy egy-két helyen az ábrák igen csalókák.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 14

  • A médialejátszótól a HTPC-ig -1. rész-

    Úgy gondolom, hogy a házimozi területén sincs megállás, éves szinten jelenhetnek (és jelennek is) meg újítások és fejlesztések, amik akár kihathatnak a rendszer egészére vagy csupán egy-egy komponensre. Ezek az innovációk nagyban befolyásolják az élményfaktort és persze a pénztárcánkat is. Mielőtt belefognánk az esztelen pénzköltésbe érdemes letisztázni pár kérdést: Van-e értelme? Mit akarunk elérni? Mi a végső cél? Mikor érdemes váltani? A véleményem az, hogy minden esetben érdemes végigjárni a szamárlétrát, hogy legyen összehasonlítási alapunk, és hogy fel tudjuk mérni a saját igényeinket. Ilyenkor hamar kudarcba fulladhat a kezdeti lelkesedés. Viszont nem érdemes átesni a ló túloldalára sem, amikor nem szól másról ez a szenvedély, csak a saját magunk „üldözéséről” és az örök elégedetlenségről. Összefoglalva: Az arany középút, a lehetőségeinkhez mérten.

    A 21. század egyik legnagyobb nehézfegyvere a marketing. Lőni mindenkire, mindenhol. „Adjunk el mindent a leendő vevőnek, még azt is, amit soha nem is fog használni, de mi lesz, ha egyszer, valamikor, talán mégis. Azért nem árt, hogyha mégis van”. Tény, hogy a médialejátszó az egyik legjobb találmány a házimozi történetében, különösen annak, aki nem szeretne már lemezekkel foglalkozni és vevő a "plug and play" eszközökre. Egyébként is, haladni kell a korral, manapság minden digitálisan megy, egyre kevesebb teret kapnak a materiális dolgok. Teszem hozzá, jogosan.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 17