doeeg blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Miért dobtam az okoskarkötőt?

  Nagyon durva, hogy két éve, szinte 0-24 rajtam volt ez a sz...erkezet (Mi Band 2 majd 3). Most felejtsük el, hogy sugároz, meg minden, gondolom az hogy kétpercenként egyszer Bluetoothon megnézi hogy közel van-e még a telefon, az elhanyagolható. Mondjuk két teljes év után ez már egy kicsit kérdéses, vagy csak túl sok Csernobilt néztem. De mire volt jó?

  Azonnal tudtam, hogy ha keresnek. F*sza, nem elég hogy amúgy is fél óránként megnyomkodom a telefont, így rögtön félbeszakíthattam, bármit is csináltam, és megnéztem hogy mi történt, ha rezgett a karperec.

  Ébresztés. Kár, hogy olyan alvókám van, hogy ágyút is lehet mellettem dörgetni, akkor se kelek fel, majd nyilván egy minivibrátor szolid rezgésére fel fogok. Csak annyit értem el, hogy a feleségemet és a gyereket viszont rendszeresen fel tudta zsinnyegni. Az okos ébresztés kamu, az újabb verzió ráadásul sokkal pontatlanabbul trackeli az alvást úgy általában.

  Lépésszámlálás. Ha az a legnagyobb, testmozgással elért örömöm, hogy mennyit léptem, már régen rossz. Szintén, a 3-as Mi Band pontatlanabbul méri a lépéseket mint a 2.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hónapja 29

 • Kisfiamnak

  :))

  Forrás: Stephan Pastis (Pearls before swine)

  Nem, nem úgy kell értelmezni, hogy legyél mártír a gyereked oltárán, még mielőtt...

  Blogbejegyzés 4 hónapja 11

 • Ez így nem jó

  Tavaly decemberben hallottam egy ismerősről, hogy egy reggel felébredt, és kb. nem tudott megmozdulni sem. A mentők bányászták össze az ágyból. Gerincsérv.

  Több kortárs ismerősről tudok daganattal, szerencsére úgy tűnik, mind legyőzték.

  Egy szintén velem egyidős közeli ismerős túl van a(z első) szívrohamon.

  Alig múltam 30, ahogy ők is. Laktózérzékeny vagyok (="lettem" 31 évesen), magas a vérnyomásom, erre már két gyógyszert is szedek "terv szerint" életem végéig. Elkezdett tönkremenni a gerincem (ami nem csoda, mert 15 éve napi 8-10 órát ülök a gép előtt). Emiatt egyre kevesebbet mozgok (pedig erre is kitaláltak már megfelelő mozgásformákat, csak ugye lustaság/fáradtság munka után, kifogás mindig van), ennek következtében ismét hízok. Ami persze rekurzívan gerjeszti az előzőket. Két éve feleségemmel elvesztettünk egy babát. Sok-sok olyan "élmény", amit már nem csak másokkal, de velem is megtörténnek / történtek. Az élet már eddig is olyan pofonokat adott, amik után már nem ugyanolyan, amiken nem lehet túl lenni, legfeljebb erőt merítünk, hogy együtt éljünk vele.

  Az emberek nagy része tököl, hogy lépjen-e vagy ne. Ülünk a langyos sz*rban, jó ez így nekünk, nem igazán kényelmes, de azért nem is annyira rossz.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 hónapja 65

 • Laktózérzékenység

  „Évente több tízmilliárd forintot hagynak az államnál a laktózérzékenyek, akiknek a többsége nem is tudja, hogy a betegségük miatt adókedvezményre jogosultak” – ezzel kezdi az index.hu a témával foglalkozo cikkét, és most már én is :) Clickbait rulez.

  Jelenleg (2019) az évente visszakapható majdnem 90.000 Ft nem elhanyagolható összeg, érdekes módon mégis sokakat ér ez meglepetésként (pl. a fáradt gőzben is felvetődött a dolog, ennek apropóján születik ez az írás, hátha segít még valakinek). Így belegondolva, nekem sem mondta ezt anno az orvos, aki kiállította a súlyos, maradandó fogyatékossáról szóló igazolást.

  Másrészt, rengetegen élnek úgy, hogy folyamatosan vannak kisebb-nagyobb emésztési problémáik, emiatt rossz a közérzetük, feszengenek, stb. (csak Magyarországon a lakosság 15-30%-át érintheti, és sokan nem tudnak róla).

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 hónapja 35

 • Majd ráguglizok, ha szükségem lesz rá...

  ...szokták mondani, amikor szóba kerül, hogy túl sok a "száraz" tananyag az iskolában. Amit be kell magolni, vagy úgysem használod az életben, ezért felesleges. Alapműveltség, ugyan már, minek az. Modern gyerekek vagyunk, ott az okostelefon, meg az internet. Na de semmi baj, a meglévő tudással és a jó öreg józan ész segítségével kilogikázzuk. Oh wait.

  Bezár a bazár...

  2-3 reklámot végig kell ülni, 14:20 körül kezdődik az a 4-5 perc, amin a fejemben bezárt a bazár. Amikor odakattintasz, még 1-2 reklámot bedob, de azt mondom, érdemes kivárni.

  Azért ne bántsuk a konkrét szereplőket, és ne menjünk bele politikába a kommentekben. :R

  Kiegészítés a "mert te tudod?" kezdetű kommentekre: egyrészt ezen a kérdésen biztosan nem véreztem volna el.

  Aztán, gyors gondolatkísérlettel: 11 azonnal megye+székhely kombóban beugrott, még 4 reverse engineeringgel (tudtam a várost, szinte azonnal meglett fejben a megye), 3 miután rágugliztam a megyék listájára, és egyre rosszul emlékeztem.

  Blogbejegyzés 4 hónapja 174

 • Tízesszeh kilométer (avagy már megint panaszkodom)

  10.000 km, nagyjából havi ezres jön ki. Ennyit toltam le az autóval tavaly óta. Nem olyan kevés, nem olyan sok, nyilván. Azért (újra) leírnám az érzéseimet, korrigálva lassan egy év tapasztalataival.

  Tavaly kezdtem el önállóan vezetni, az első saját autónkkal, előtte csak a (hatodjára sikerült, ez is érdekes sztori, PÁV-om meg majdnem 100% lett, kérdezték is hogy mi a fenét keresek én itt) friss jogsim megszerzéséért róttam a kilométereket, utána majdnem két év kihagyás következett, mindezt már harminc felett kezdtem el. Az első pár hónap görcsös szabálykövetését és kormánymarkolós kilométereit leváltotta az egyre felszabadultabb vezetés, főleg ha azt Budapesten kívül kellett legurulnom.

  Nagyjából 80-20% volt a vidék/autópálya/századrangú falusi utak vs. Bp. aránya, bár mostanában kicsit ráfeküdtem a városi közlekedésre, mindig találtam valami kifogást, miért ülök autóba (el kell hozni valamit, ma sietek, be kell ugranom valahova, stb.). Könnyű ráfüggeni, na. Szerencsére a jó idő eljöttével kirajzott a sok hülye a város útjaira, amik - ahogy mindig - most sem bírják ezt el (útdíjat / dugódíjat a népnek, a.s.a.p. különben nem is lesz jobb, csak mondom), úgyhogy nagyon gyorsan le fogok szokni róla.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 hónapja 62

 • Gyermek (folyt.)

  Avagy random egymás után dobált gondolatok.

  Eltelt majdnem egy év. Te jó ég! Mindent tud, amit ilyenkor tudnia kell, nagyon szép baba, a vizsgálatokon mindig megdícséri az orvos, minden rendben van.

  Esik-kel, mindent kipróbál, jól megüti magát, sír. Elkezdjük közösségbe hordani, összeszedhet bármit, beteg lesz (ebben szerencsére még nem volt részünk). Rájön, hogy lehet hisztizni is, idővel ebbe belefáradunk, kicsit kikészülünk.

  Feltételezem, ezek mind normális dolgok ilyenkor, de eleve nehéz objektíven megítélni a bajokat, kudarcokat, sérüléseket, és a vele járó reakciókat, ha a saját gyermekünkről van szó (nekem mindenképp, szörnyen empatikus és naiv vagyok), pedig ez velejárója a fejlődésnek, és már ilyenkor is fontos lenne konzisztensen, "jól" nevelni.

  Anya persze egész nap vele van, ő jobban kiismerte már, többször látta eleseni, tudja, mikor hisztizik, és mikor tényleg szomorú. Én meg néha kicsit úgy érzem, már nem is ismerem, hogy kimaradok a gyerek életéből, hiszen napi nettó 1-2 óránál többet nem tudok vele tölteni. Már nem csak egy pelenkába csomagolt zsák krumpli, aki ott marad, ahol hagyjuk. Motyog, elmászik, tudatosan csinál dolgokat, szórakoztat, néha már ki is használ.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 8 hónapja 0

 • "Búcsúzzunk el tőle, amíg lehet"

  Többször átfogalmaztam, kitöröltem, hozzáírtam. De egyszerűen nem találok szavakat.

  "Állandó fájdalommal él a 6 éves kislány". A cikk leírásában minden fontosabb információ elérhető.

  Egy szülőnek nem mondhatnak ilyet: "búcsúzzon el a gyermekétől, amíg lehet", főleg ha van elérhető kúra (még ha gyógymód nincs is jelenleg).

  Lehet hogy hatástalan. Lehet hogy nem lesz jobb tőle. Lehet hogy csak több szenvedést hoz. Lehet hogy amíg tart a kúra, megtalálják a teljes gyógyulás módját, és valóra válhat a kislány álma, hogy egyszer színpadon táncolhat, vagy akár csak annyi, hogy néhány lépést járhasson. Nem tudhatjuk.

  De nem mondhatnak ilyet egy szülőnek, ha még van remény együtt töltött, fájdalommentes időre!

  Megfogadtam, hogy a következő mondatot nem használom ha nem indokolt, mert borzasztó könnyen vissza lehet élni vele. Én tudom, milyen elveszíteni egy gyermeket. Mi már nem tehettünk semmit. Ők még tehetnének.

  Évente 68 000 000 forint.
  3 400 000 zsömle ára
  340 000 büfében elfogyasztott kávé ára
  100 000 korsó közepes minőségű kézműves sör ára
  68 000 doboz cigaretta ára
  450 darab GTX1070 ára

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 8 hónapja 0

 • Ráz, bbbbbbbb

  Eljött hát újra. Az az időszak, amikor az irodaházban már ész nélkül tolják a fűtést, így a száraz levegő áramlása, és a gumitalpú bakancsok padlószőnyegen való surrogása olyan energiákat szabadít fel, hogy lassan az üvegajtóra is három centis szikrákat szórok a könyökemből, kisujjamból, a tenyerem éléből, bármiből, amivel hozzáérek bármihez. Szeressük.

  Blogbejegyzés 10 hónapja 16

 • Nosztalgia alert, Reset chat userek ide!

  Volt egyszer (mivel már nincs, talán elfér itt) egy reset.hu nevű oldal. Az internet legszebb korában indult (2001 körül).

  Ezen az oldalon portálon minden (IS) megtalálható volt, linkgyüjtemény, apróhirdetés, ingyenes email, játékok, fórum, vendégkönyv, látogatottsági statisztika mérő script (nagyon fontos volt akkoriban!), és a legjobb része, a chat.

  Ez egy ugyanolyan Java (applet!) alapú chat volt, mint az akkoriban népszerű chathu, vagy sétáló chat (még léteznek, úgyhogy csakazértse írom le rendesen).

  Viszont az volt a sajátossága, hogy nagyjából 50-100 közötti ember használta. De úgy a teljes pályafutása alatt :DDD - viszont nagyon jó társaság jött össze az idők folyamán.

  Ha valaki magára ismer, és valami szép emléket előhoz a Forma-1 szoba, a Nirvana szoba, Piciici, az E. Fan club, dobjon egy hsz.-t :)

  Blogbejegyzés 9 hónapja 0

 • Marvel Cinematic Universe (nem éppen) végignézés

  Amikor ülsz a 9gag előtt, nézed az új mémeket, és nem érted... na, én Thanosnál éreztem ezt legutóbb :DDD Persze több ilyen MCU-hez kapcsolódó dolog volt már korábban is, és amikor egy sörözés közben a legújabb Avengers-re terelődött a szó (bármikor az elmúlt években), én úgy csöndben szürcsölgettem...

  Azt tudni kell, hogy sose voltam nagy képregényrajongó (utoljára a Kockást meg a Lucky Luke-ot olvastam), esetleg Marvel fan, vagy ilyesmi. Szeretem a jó filmeket, kb. ennyi. Az utolsó ide tartozó film, amit láttam a Vasember 3 volt, és azon a sorozaton kívül kb. minden más kimaradt. (ja nem, a Guardians és a Hangya első részei is megvoltak :D)

  Úgyhogy éppen itt volt az ideje némi hiánypótlásnak.

  Egy rövid google után mindenki megtalálhatja a javasolt megtekintési sorrendet, gondoltam, miért ne kövessem ezt én is. Persze a sorozatokra, kisfilmekre stb... Ain't nobody got time for that ;]

  Úgyhogy egyelőre maradok a filmeknél, szigorúan a villamoson, buszon nézve útközben, reggel is, este is van 1-1 órám, kb. naponta be tudok darálni egy filmet. Tudom, nem ez az optimális, de otthon most babázás van vakulásig.

  Hozzászólásokban spoiler alert!

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 11 hónapja 112

 • Első látásra...

  Egy menyasszony elsírja magát az esküvője napján....

  Hétköznapi dolog, gondolnád.

  Teljes sztori: a menyasszony elveszette a vőlegényét egy évvel az esküvő előtt, de úgy döntött, a kitűzött napon felölti a ruháját.

  Nem tudhatod, kinek mi segít a veszteség feldolgozásában.

  Ha módodban áll, értékeld azt, amid van az életben.

  Blogbejegyzés 11 hónapja 6

 • Az autózásról még egyszer

  Utolsó (? ;] ) néhány random gondolatom a témában.

  5000 km, mióta megvan. Nincsenek illúzióim, töredékét éltem még csak át a forgalomban előforduló dolgoknak, de több mint a fél országot beautóztam 4 hónap alatt, autópályától a hegyekben kacskaringózó erdészeti magánútig, hajnalban, este, esőben, napsütésben. Sok ismerős, és családtag, akik nagyon "segítőkészek" és "tapasztaltabbak" a témában, egész évben nem vezetnek ennyit, főleg nem ennyi helyen.

  A legfontosabb tapasztalatom: az átlagos (magyar?) sofőr nem érti az autót, de nem is érdekli. Számára az autó nyűg. Nem "csak egy eszköz", hanem konkrétan teher. Ennek ellenére ez neki jár, az autó KELL, mert más módja természetesen nincs annak, hogy ő A-ból B-be eljusson.

  Tankoljad meg ötezeré', köszi. Az olajcserét, ja azt majd megcsinálja a Géza. A gumik kibírják azt a másfél hónapot télen, amikor tényleg hideg van, majd lassabban megyek addig. Akkor jó ha pörög, hangos, és gyors. Szerviz? Majd ha elromlik.

  Közvetlen környezetemből pár sztori:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 12 hónapja 301

 • Mit kívánjak neked?

  Mit gondoltál, amikor egy takaros, ápolt, virágokkal telerakott, szépen és rendszeresen gondozott kis sírocskáról, amin a név mellett szereplő két évszám megegyezik, elloptad azt a kis angyalkát, ami nekünk a mi kis angyalkánkat jelentette? Mit mondhatnék neked, ha szembetalálkoznánk?

  Valószínűleg semmit... Ha erre volt szükséged, ott még a miénknél is nagyobb bajok lehetnek. Sajnállak.

  Blogbejegyzés 12 hónapja 0

 • Hová lesz....?

  Mostanában meggyűlt a bajom a Spotify-jal, már fontolgattam, hogy visszamásolom a korábban megvásárolt zenéim biztonsági másolataként tárolt mp3-akat a telefonra. A probléma ott van, hogy amikor előfizettem a Spotify prémiumra, annyira megtetszett a dolog, hogy ezen a mappán nyomtam egy shift+del-t...

  Felmerült az örök kérdés: hová lesznek a letöltött zenéim, mit hallgatok, ha annyira ***** lesz már a Spotify szolgáltatása, hogy nem szeretnék többé fizetni a prémiumért (és jelen állás szerint nagyon közel van ez a pont)? És ha nem tetszik a Deezer, a Google Play Music, az iTunes, stb...?

  Sőt, mi lesz, amikor majd ezek a cégek csődbe mennek, és elérhetetlenné válik minden, amiért évek óta fizetek? Továbblépve, mi lesz, ha eltűnik a 10 éve magam előtt görgetett gmail levelezésem, a google calendarom, a kontaktok, a drive-on tárolt backupjaim, a 30 giga képem, a youtube-ra privátként mentett családi videók? A sorozatok, ebookok, filmek, amiket csak a Netflixen / HBO Go-n / Amazonon keresztül, online tudtam megnézni?

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 21