elektrotank blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Cica, téged választalak! - Stray vélemény

  Thee, mighty concrete, shielding me in it's womb
  Shall you also be my tomb?

  Bevezető
  Valószínűsíthető, hogy az idei nyári uborkaszezon egyik legfrissítőbb és legaranyosabb címe a Stray. Már az első trailer levetítésénél felkeltette az érdeklődésemet, majd amikor mutattak belőle gameplay-t is, tudtam, hogy ezzel játszani fogok. No nem azért, mert macskás lennék, egyszerűen érdekes koncepciónak tűnt, aminek mindenképp a részese akartam lenni.
  PC-n akartam játszani, de végül PS5-n sikerült, ugyanis az Extra előfizetés mellé automatikusan járt a játék, így mondhatni „ingyen” volt. Nem fogok hazudni, ez volt az első alkalom, hogy játszottam a PS5-n. Erről sokat elmond, hogy a játék közben kerestem a fotómódot, de csak a vége felé találtam meg (igen, nem nyomtam végig az összes létező gombot a kontrolleren). Hamar letöltötte, amit le kell és indult is a játék.

  A kezdet
  A menü hót szerény, sok mindent nem igazán tudsz állítani, ha valaki pedig magyar feliratra áhítozna, az sincs. Cserébe az angol nyelv se túl nehéz. Ha valakinek van egy középfokú tudása, szerintem szinte mindent megért (ha jól láttam, PC-n már lehet magyar felirat is).

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hete 8

 • Pókember zöld ruhában - Halo Infinite vélemény

  A Halo. Sose játszottam vele, de néhány gameplay videót már láttam róla. A világa sosem húzott be igazán és ami azt illeti, talán még most sem. De mindenképpen ki akartam próbálni, kezdve az ingyenes multiplayer-el, majd előfizetve a gamepass-re a kampánymódot is kipróbáltam.

  [L:https://www.somosxbox.com/wp-content/uploads/2022/01/Halo-Infinite-2.jpg][link][/L]

  A kezdetek itt is nehezek voltak. Emlékszem a régebbi, felújított részekre, amikről nézegettem gameplay-eket, majd jött az Xbox konferencián a nagy leleplezés. Sok különbség nem volt a régi és az új között. El is tolták, jó messzire, de úgy gondolom megérte.

  Mielőtt a lényegi részre rátérnénk, néhány megjegyzésem hadd legyen:
  Az Xbox alkalmazást és Store-t felesleges nézni értékelésnek, ugyanis a legtöbb 1 csillag azért született, mert az egész funkcióilag egy fos. Nálam is megtörtént, hogy a játékon belül leszedtem a kampányt, aztán 1-2 nap múlva úgy döntött, hogy a játék helyett a Store-t indítja el... a kommentek között szerencsére volt egy segítőkész ember, annak az írását követtem. Töröltem a játékot és simán leszedtem... de ahogy láttam, a Forza-nál is előfordult már ez, nem csak a Halo „betegsége”.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 hónapja 5

 • Az otthon odakint van! - Mass Effect Andromeda vélemény

  Mass Effect szűz voltam ezidáig. Az Andromeda már régóta a célkeresztemben volt, így egy leárazás keretében sikerült rá szert tennem (Steam-es verzió). Nem tudtam mibe fogok csöppenni, minimális gameplay-t láttam csak róla (leginkább az elejéről), no meg, 2016-ban, amikor a játék megjelent, csak az folyt a csapból, hogy milyen szarul sikerült az animáció. Még talán az is felmerült, hogy a Bioware-nek annyi.
  De az évek múltak és gondolom patch-ek is érkeztek bőven a játékhoz. Szóval milyen lett a játék egy ME szűz szemével 5 év távlatából?

  Nem kritikaként szánom ezt a bejegyzést, csupán az élményeimet szeretném megosztani veletek.

  SPOILERES TARTALOM! Ha végig akarod játszani, hagyjad a cikket!

  Történet
  A történet valahol 2185 körül kezdődik, amikor – hátrahagyva sok mindent – egy csillagközi utazásra indulunk az Androméda galaxisba, azon belül a Habitat-7-re, amihez nagy reménységet fűzött az emberiség. Mint kiderül, semmi se úgy alakul, ahogy előzőleg terveztük. Egy idegen civilizációba botlunk, akik nem a vendégszeretetükről híresek, apánk pedig feláldozza magát a saját érdekünkben. Ezek után a nyakunkba hullik a Pathfinder (Úttörő?

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 11 hónapja 11

 • Az első balesetem

  Csupán pár éve van meg a jogsim, de nem régiben (július) megtörtént az első balesetem az autómmal. Leginkább az ezt követő hercehurcák, ügyintézések tapasztalatairól szeretnék mesélni.

  Egy reggelen hazafele tartottam, amikor is egy kereszteződéshez érve kihajtottak elém. Mondanom sem kell, hogy satu fékeztem és igyekeztem mindent megtenni az ütközés elkerülése érdekében, mindhiába. Mindezt természetesen rá lehet fogni a tapasztalatlanságomra vagy az autóm gyengébb felszereltségére (se abs, se légzsák, se szervó stb... igaz, nem is mai darab), de ez a baleset bekövetkezésének tényén nem változtat. Az autóm bal eleje megsérült: az index lerepült a kocsiról, a sárvédőnek annyi, a lökhárító megrepedt, a motorháztető minimálisan sérült, a fényszóró picivel beljebb ment és voltak fém alkatrészek, amik bizony deformálódtak. A vétkes autójánál a hátsó lökhárító lepattant (ennyiről tudok).
  Bosszantó vagy épp szerencsés, de a karambol elől majdnem sikerült kitérni, talán ennek köszönhetően nem történt személyi sérülés sem és az autók is a saját "lábukon" hagyták el a helyszínt.
  Nyilván, alapból is dolgozik az emberben egy ilyen nemű koccanás után némi nyugtalanság, de a frusztrációmat tovább erősítette, hogy aznap reggel vásároltam az autómhoz néhány cuccot azzal a céllal, hogy gondozásba vegyem a leállásom során, nem beszélve arról, hogy tankoltam bele bőséggel (nem tele).

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 14

 • LEGO® NASA Apollo Saturn V 92176

  A Holdra szállás talán az emberi történelem egyik legambiciózusabb projektje, amire azóta se volt példa.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 1 éve 15

 • A V12-es duruzsolása – Lamborghini Sián FPK 37

  Nem csak az egyik legnagyobb Technic autót kaphatjuk meg, hanem ékes díszévé is válik a lakásunknak.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 2 éve 104

 • Létezik e túlvilág?

  Mi vár ránk a halál után? Van e hely számunkra bárhol is, ha az itteni életünk véget ér? A kérdés már csak azért is érdekes, mivel nem tudunk rá egyértelmű választ adni.

  Nem feledhetjük el a rengeteg beszámolót sem, melyeknek egy része arról szól, hogy azok az emberek, aki részesei voltak valamilyen halálközeli eseménynek (gondolok itt a klinikai halálra), a fény felé sétálnak, majd egy hihetetlenül gyönyörű helyen találják magukat, de hallottam olyan történetet is (ezt pl. nagyapámtól), aki állítólag lefele sétált és sikolyokat hallott.
  Vagy azok, akik visszatérnek az életbe és valami megmagyarázhatatlan jelenségről tesznek tanúbizonyságot. Gondolok például arra, amikor valaki (ezt a sztorit szintén nagyapámtól hallottam, ha minden igaz, de inkább csak a lényeget tudom leírni, mert az emlékeim már pontatlanok) visszatért, majd a kórházban mondta az orvosnak, hogy a másik kórterembe fekvő beteg kórlapjára pontosan tudja mi volt írva. Vagy valami ilyesmi. És így történt.
  És mi van azokkal, akik valamifajta különleges képességet kaptak?

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 72

 • KRESZ vs Valóság

  Ki mit nem úgy csinál, mint ahogy a "nagy" könyvben meg van írva?
  Jól tudjuk, hogy a vezetés alatt illik mindent tökéletesen betartani, de kikerülvén a valóságba teljesen másképp működnek a dolgok és onnantól azt a morált kell követni, amit kialakított a közlekedő közösség, függetlenül attól, hogy a KRESZ szerint az mennyire szabályos vagy sem.

  Hadd mondjak egy példát: Itt a közeli városban lévő Tesco-nál, ahogy beérsz a parkolóhoz, egy tábla jelzi a jobbkéz szabály jelenlétét... kettőt találhattok, hogy ki tartja be. :K A közösség hozzá van szokva ahhoz, hogy van egy hosszú egyenes út, ahonnét parkolókhoz lehet lekanyarodni és onnét az az út elsőbbséget élvez az onnét kikanyaródokkal szemben. Innentől az embertől és a helyzettől függ, hogy ki mikor, hogy és miképp alkalmazza a szabályt.

  De én pl. hogy az első kérdésemre válaszoljak, az indexet nem szoktam 100%-ban rendeltetésszerűen használni. Ha jól tudom, a Kresz kimondja, hogy minden irányváltoztatásnál alkalmazni kell, így elvileg, ha kikerülsz valamit akkor is. Legalábbis tudtommal vizsgán így van valahogy.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 100

 • NZXT H440 - Vélemény

  Egy gyönyörű, letisztult külsejű gépház, mely ékesen mutat az asztalunkon, miközben védelmezi az alkatrészeinket a nem kívánatos dolgoktól!

  Előszó

  A cikk elolvasása előtt érdemes figyelembe venni, hogy a gépházat használtan vásároltam és egy ideje már én is használom, így a fényképeken feltűnő esetleges hibákért (pl. festékkopás) előre is elnézést kérek. Mivel ez egy nem újonnan kicsomagolt példány, ezért igyekeztem a szétszedésnél a legapróbb részletekig elmenni és abba az eredeti állapotba hozni, amilyen a dobozból való kivétel után lehetett.
  A fényképek egy Huawei P10 Lite-al készültek.

  A ház külseje

  Előlap: Teljes mértékben egyszerű, feltűnés,- és 5,25" férőhelymentes, alul középen egy süllyesztett NZXT logóval. Kialakításának köszönhetően könnyedén lepattintható egy mozdulattal. A belsejét szinte teljes egészében hangszigetelés borítja A jobb oldali részén feketére festett műanyag szellőző helyezkedik el, mely a ventilátoroknak segít levegőhöz jutni.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 2

 • Ki szereti a legót? Mini nosztalgia...

  Nagyon régen legóztam már, így kapóra jött, hogy viszonylag olcsón hozzájutottam egy új, még bontatlan Lego Technic 42090-hez. Az árukereső alapján az ára 5000-6000 forint körül mozog, én mindössze 4000 forintért vásároltam.
  Ennél már raktam össze sokkal bonyolultabbat is, de az a kis idő, míg ezt összeállítottam, az is kellemesen telt. Régen minden alkalomra, amire kaphattam valamit (szülinap, karácsony stb...) legót kértem. Nagy legó mániás voltam, ami mostanra sem változott sokat, csupán anyagiak más-más lehetőséget adtak: vagy másra gyűjtöttem, vagy másra kellett vagy az is előfordult, hogy jobb volt inkább hasznosabb, ellenkező esetben haszontalanabb termékre költeni, mintsem legóra.

  Igaz, az utóbbi időben többször szemezgettem Lego Technic-el, amikor olyan üzletben jártam, ahol árultak olyat, de nem hittem volna, hogy hosszú idő után valóban veszek egyet.
  Szerintem a legó tipikusan egy fertőző játék, mert bármikor, amikor videót néztem egyes darabokról vagy arról, hogy ki hogyan rak össze egy-egy típust, azt mindig meghozta a kedvemet a legózáshoz, igaz, hogy nem feltétlen álltam neki (nem tudom volt e már rá példa, hogy mégis), de ha a pénztárcám engedte volna, biztosan kikötött volna 1-2 ezer darabos szett az én szobámba is! :)

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 12

 • Láthatósági mellény és kapubejárat?!

  Amióta rendszeresen autózok, többször belefutottam már olyan emberekbe lakott területen kívül, akik vagy nem hordtak láthatósági mellényt vagy nem használtak fényjelzést vagy egyiket sem alkalmazták, mindezt sötétben. A héten találkoztam pl. olyan emberrel, aki nem messze volt a benzinkúttól, de sötét volt, persze semmi láthatósági mellény nem volt rajta és ott dekkolt az út szélén, ott ahol az autók 80-90 km/h-al közlekednek (ha csak nem többel)... engem is meglepett, de szerencsére nem kellett félrerántanom a kormányt.
  Olyat is láttam, aki használt lámpát a kapaszkodósávban, bár elég halovány volt (vagy csak annak tűnt), de láthatósági mellény nem volt rajta, így aki kicsit figyelmetlen, nem biztos rögvest észrevette volna.

  Én reménykedem benne, hogy ez a helyzet előbb-útóbb javul, és legalább egy láthatósági mellényt vesznek majd fel az emberek, mert a közlekedés szempontjából szerintem ez veszélyes. És akár nappal is. Nem egy embert láttam már bicajozni lakott területen kívül az úton, ahol az autók legalább 90-el mennek és két sávos útszakasznál, ha a szembejövő kanyarodásnál megközelíti a felezővonalat adott sebességgel, míg te közeledsz a biciklis fele... vagy pont arra készülsz, hogy kikerüld... volt múltkor ilyen esetem is.

  Nem akarom hibáztatni a bicikliseket sem, hiszen nincs ezen a szakaszon semmiféle bicikliút, így kénytelenek így közlekedni.

  Nektek volt hasonló tapasztalatotok?

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 35

 • Az első kutyánk, akit el kellett altatni...

  … legalábbis az én életembe az első.

  Sajnos a mai nap alkalmával szeretett kutyánkat kénytelenek voltunk elaltatni rákos megbetegedés miatt. Több, mint 11 éves volt, nőstény keverék. A Dolly nevet kapta (én y-l szoktam írni), hűséges, jó kutya volt.

  Története
  2007 környékén került hozzánk kölyök kutyaként. Általában szófogadó volt, hűséges típus, ha nyitva volt a kapu, sosem szökött el, maximum, ha a felfedező vágyának nem bírt ellenállni és kijjebb merészkedett, mint kellett volna, akkor is elég volt a nevét kicsit hangosabban mondani és egyből tudta hol a helye.
  Sosem volt láncra kötve, sem verve, ritkább esetekben max. fegyelmezve, rákiabálva, ha olyat csinált épp, amit nem szabad.

  Betegsége
  A betegsége nem is tudom mikor alakult ki. Csak azt láttuk, hogy a szája szélén van egy dudor. Semmi komolyra nem gyanakodtunk, azt hittük, hogy volt valami civakodása a másik kutyánkkal, vagy valami drótba, vasba akadhatott fent, ami sérülést okozhatott neki a száján belül (ez miatt át lett nézve az udvarban az összes olyan hely, helység, rész, ahol a sérülést esetlegesen szerezhette... vérnyomok után kutakodtunk leginkább).

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 éve 16

 • Ti mit sportoltok? - Egy egészségesebb életmód!

  A napokban (tegnap előtt óta) elkezdtem futni, egyelőre csak itt az udvarban, rövid távon.

  Történet
  Mióta csak az eszemet tudom, sosem voltam sportember, most se tervezek az lenni, egyszerűen megelégeltem a sok ülést a gép előtt, némi mozgásra vágytam, csak annyira ami jól esik és viszonylag karbantart.

  Ok
  Két okom is volt rá, az első az unalom, bár futni inkább a reggeli órákban szoktam, hűs van és a körülményekhez képest még friss az ember (bár én most éjszakás vagyok, szóval amint hazaértem, átvedlek és kiszoktam menni kicsit kocogni és fürdés, aztán fekvés).
  A második ok, hogy születésem óta van egy szívérszűkületem, ami szerencsére jelenleg mást nem igényel, csak évenkénti kontrollt. Az orvos megjegyezte, hogy nem ártana egy kis sport, úgy döntöttem, hogy idén teszek valamit.

  A szívérszűkület annyiban érint, hogy nem szabad túlterhelnem magam, hamarabb kifulladok, mint az egészségesebb kollégáim és ha esetlegesen mégis túlterhelném magam (volt már ilyen) a szívem is sokkal tovább ver. Gondolom ez az érszűkület miatt van, nem juthat át az éren annyi oxigén stb..., amennyi kell az izmoknak vagy valami.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 éve 18

 • AMD Zen vagy Kaby Lake?

  Már nem kell sokat várni és lassan megérkezik az új generáció az asztali gépekbe is. Mindkét gyártó 2016 végére ígérte az első darabokat, bár azóta annyira sok új információt nem olvastam róluk.
  Amit tudok: a Zennek vannak kecsegtető tulajdonságai, megvillanásai különféle tesztekben és egyes eredmények szerint az egymagos teljesítményben is sokat javult. Itt teljesen új architektúra lesz, míg az Intelnél rátértek az optimalizálásra, aminek eredményeképp a processzoruk is gyorsult valamennyit.

  Elméletileg azok, akik rendelkeznek Skylake alapokkal, de újítani szeretnének, azok megtehetik egy bioszfrissítés után. Viszont azt nem értem, hogy aki nem rendelkezik vele, de szeretne újítani mondjuk Kaby Lake-re és vesz egy Z170 lapot, a kettő komálni fogja egymást, vagy addig nem, amíg a bioszfrissítés meg nem történik? Vagy alapból új alaplapok kerülnek ki a piacra már az új chipsettel? Főleg, ha ebből indulunk ki: [link]

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 éve 26

 • A foghúzás már csak ilyen

  Egy évvel ezelőtt kb. letört a fogamból egy darab, amire az előző fogorvosom (sokan dicsérték) azt mondta, hogy nem kell vele foglalkoznom. Hát mondtam, hogy jó. Elméletileg a külső zománc réteg szakadt le.
  Nem sokkal ezek után, valamikor 2016 tavaszán egy müzli szeletet habzsolva, letört belőle egy nagyobb darab, hátulról. Eleinte nem fájt, néha viszont éreztem a "jótékony" hatásait. Kértem a fogdokitól egy időpontot, rá egy hónapra adott is. Ekkor már nem ahhoz jártam, akit feljebb megemlítettem.

  Megkaptam az érzéstelenítőmet. Nem zsibbadtam el annyira, mint hittem, de szerencsére az érzéstelenítés tökéletes volt, az egész beavatkozás alatt semmit sem éreztem. Volt egy bökője is, amivel még a húzás előtt megnyomkodta a foginam, hogy biztos jól sikerült e.
  Persze ez nem egy átlagos foghúzás volt. Elég gázos volt, bár nálam minden foghúzás ilyen, egyszerűen azért, mert elég mélyen vannak a fogaim gyökerei, ráadásul a végei még görbék is kicsit, így férfi, nő megszenved vele egyaránt (jelen esetben egy huszonéves, csinos hölgy volt az illető :)) ). Meg is jegyezte, hogy az én fogaimat szar húzni (azelőtt sajnos voltak, amiket már el kellett távolítani), én pedig megköszöntem ezt.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 éve 27

 • Warcaft: A kezdetek élménybeszámoló

  /Az írás maga SPOILERMENTES, de a kommentben a SPOILER jelzővel nyugodtan írhatsz olyat, csupán jelezd a társaid felé/

  Ezt az írást elég fáradtam közlöm, ugyanis most jövök a moziból és reggel pedig meló. Ugyanakkor muszáj időt szakítani erre, hogy mit is láttam az imént.

  Nos, nem is tudom mennyi játékadaptációt láttam ( a perzsia hercegét igen), de ez a legkiemelkedőbb alkotás eddig és igen, ha úgy vesszük ez egy kiváló, új kezdet a játékok vászonra viteléhez. Kívülállóként (értsd: nem játszottam még a játékkal, csupán egy Warcaft: Legendák képregényem van, ha jól tudom) azt mondom nagyon jó mozi volt. Nem hiszem, hogy teljes mértékben értettem mindent, de azért a film érezhetően ügyelt arra, hogy az olyan buta nézők is, mint én, követni tudják az eseményeket.
  De kezdjünk is bele. Milyen a látvány? Nyilván nem mondok meglepő tényt, de lehengerlő. Talán az idén a legszebb film eddig és lehet az is marad. A CGI nagyon király, az orkok elég élethűen néznek ki, a környezetet gyönyörűen ábrázolták. Magyarán, aki látvány moziként ugrik be meglesni, nem fog csalódni.
  (persze volt, hogy szidták a trailer-ben lévő csecsemőt, hogy milyen ormótlanul nézett ki, én nem találtam benne hibát, sem az előzetesben, sem a film alatt)

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 éve 4

 • Létezik fiú és lány barátság?

  Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Szerintem létezik, nekem is vannak. Nem is egy :D Bár sokszor látom erre a kérdésre azt a választ, hogy az egyik fél úgyis többet akar és az rámegy a barátságukra, amit nem igazán értek, mert akkor nem is igazán voltak barátok. Tény és való, nekem például úgy van egy jó lány barátom, hogy nagy szerelemnek indult, aztán maradtunk a barátságnál. Egyik baráttól pl. hallottam, hogy ő már nem is barátkozna többet vele stb... én meg úgy voltam vele, ha a szerelmét nem is, de a barátságát megtartanám. : )

  Ti mit gondoltok?

  Blogbejegyzés 6 éve 66

 • Ez a fránya zsivány - Rogue One

  Kijött a trailer. Olá. Igazság szerint az animációk filmeket, a könyveket, és a képregényeket se követtem SW-től, szóval kiváncsian vártam mi fog kisülni ebből a Rogue One-ból.

  Az előzetes alapján izgalmasabbnak tűnik, mint JJ. Abrams SW filmje. A trailer alatti zene nagyon beindította a fantáziámat, sokat hozzáadott a hangulathoz, van egy csengése, valami új, de mégis a szokásos SW hangulatot hozza. Nyilván a látvány szép, mint azt megszokhattuk. Remélhetőleg ebbe már nem lesz szinkronbaki illetve nem lesz olyan elcsépelt, mint a tavalyi társa. És reménykedem benne, hogy nem lőnek le minden "poént" a marketinggel, mint a BvS esetében. Decemberbe megint érdemes lesz beülni egy mozira...

  Teóirák:
  Mivel megjött a trailer, ezért a teóiragyártók is megérkeztek. Az egyik legnagyobb talán, hogy Jyn Erso igazából Rey anyja. Hát, hasonlítanak! :) Meglátjuk mi lesz.

  Blogbejegyzés 6 éve 0