Essejó blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • BBQ Brisket Burnt Ends (Kansas City Style)

    Hozzávalók

    • 1 6-8 font szegy (point része)
    • 2 teáskanál durva kosher-só
    • 2 teáskanál durva fekete bors
    • 2 teáskanál fokhagymapor
    • 1 csésze marhahúslé (Jobb híján leveskockából)
    • 1 csésze Kansas City Style BBQ szósz
    • 1/2 csésze sötétbarna cukor

    Elkészítés

    1. Melegítse fel szmókert 225 fok F-re tölgy füstölőfa felhasználásával.
    2. Ha egész szegyet sikerült vásárolni, akkor válassza le a point részt a flat részről, egy éles késsel a két izomrész közti kemény zsírréteget átvágva. Faragja le a fölösleges zsírt, a videóban látható módon.
    3. Keverje össze a sót, a borsot és a fokhagymát. Szórja rá bőségesen a szegy minden oldalán.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • Carolina húzott sertés (Pulled Pork)

    A Carolina Pulled Pork egyike azoknak a klasszikus Amerikai BBQ stílusoknak, amelyeket mindenkinek legalább egyszer meg kell próbálnia! A gazdag, ízletes, füstölt sertés lapockát vékony, ecet alapú mártással kenegetik, hogy egy kis falatot biztosítson mindenkinek, amelyek a szájban elolvadnak.

    Elkészítési idő 8 - 10 óra

    Hozzávalók
    • 6-7 font csontos lapocka (3 főre elég 2,5 kg)

    Rub
    • 2 evőkanál kóser só
    • 2 Evőkanál durva fekete bors
    • 2 evőkanál füstölt paprika

    Kenő szósz (Mop)
    • 1 csésze almaecet
    • 1 csésze sör
    • 1 evőkanál Worcester-szósz
    • 2 teáskanál zúzott paprika pehely

    Ecetes BBQ szósz
    • 2 csésze almaecet
    • 1 1/2 csésze víz
    • 1/2 csésze ketchup
    • 1/4 csésze barna cukor
    • 2 evőkanál só
    • 1 Evőkanál tört fekete bors
    • 1 Evőkanál piros paprika pehely

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • Apple Jalapenó BBQ mártás

    Hozzávalók

    • 1 1/2 csésze ketchup
    • 1 csésze almalé
    • 1/3 csésze almaecet
    • 1/4 csésze barna cukor
    • 2 evőkanál melasz
    • 1 evőkanál őrölt fekete bors
    • 1 evőkanál fokhagymapor
    • 1 evőkanál hagymapor
    • 1 teáskanál zeller só
    • 1 teáskanál őrölt koriander
    • 1 közepes méretű jalapenó, apróra vágva (magvak, és a szár eltávolítva, ha enyhe szószra van szükség)

    Elkészítés

    1. Közepes serpenyőben keverje össze az összes összetevőt. Folyamatosan keverjük egy habverővel. Főzzük közepes lángon, amíg a keverék felforr, majd csökkentsük a hőt és főzzük 25 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik.
    2. Ha kész, várjuk meg míg kihűl, és tegyük egy zárható üvegbe. Majd rakjuk hűtőszekrénybe egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek. Légmentesen lezárva, hűtőben két hétig is eltartható.

    Megjegyzések

    A receptben a fűszerszint állítható. Ha szereti az erőset, akkor a teljes jalapenó (magok és az ereje) megkockáztatható. Ha egyáltalán nem szereti a csípőst, akkor a fehér bordákat is távolítsa el.
    Az ízek harmonikus összeérése miatt kell az egy éjszakás pihentetés, de akár azonnal is felhasználható.

    Forrás

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • Kansas City BBQ szósz

    Hozzávalók

    • 14 uncia zúzott paradicsom
    • 1 csésze ketchup
    • ¾ csésze barna cukor
    • ½ csésze almaecet
    • ½ csésze melasz
    • 1 evőkanál füstölt paprika
    • 1 evőkanál só
    • 2 teáskanál őrölt fekete bors
    • 1 teáskanál chili por
    • 1 teáskanál fokhagymapor
    • 1 teáskanál hagymapor
    • ½ teáskanál piros bors pehely
    • ½ teáskanál őrölt mustármag

    Elkészítés

    1. Az összes összetevőt tedd egy közepes serpenyőbe. Kézi habverővel keverd össze. Folyamatos keverés közben felforraljuk, közepes lángon forraljuk pár percig, majd vedd kicsire a lángot.
    2. Lassú tűzön pároljuk 20 percig, míg besűrűsödik. Vegyük le az edényt a tűzről, és hagyjuk teljesen lehűlni, mielőtt jól záródó üvegbe töltjük.
    3. A szósz azonnal felhasználható, de, hogy az ízek összeérjenek, tartsuk egy napig hűtőben. Ez a szósz 2 hétig tárolható hűtőszekrényben, lezárt üvegben.
    [kép]

    Forrás

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • Sweet Rub

    Hozzávalók
    • 1/4 csésze sötétbarna cukor
    • 1 Evőkanál durva tengeri só
    • 2 teáskanál durvára tört fekete bors
    • 2 teáskanál füstölt paprika (erős vagy csemege, tetszés szerint)
    • 2 teáskanál fokhagymapor
    • 2 teáskanál hagymapor
    • 1 teáskanál őrölt mustármag
    • 1/2 teáskanál Cayenne bors

    Elkészítés
    1. Egy kis tálban keverjük össze az összes összetevőt. Keverjük össze alaposan, és légmentesen záródó üvegben, fénytől és hőtől védve, egy hónapig tárolható.
    [kép]

    Forrás

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • Baconnal csomagolt armadillo tojások

    Az alábbi receptet a Google fordította, én csak egy kicsit gatyába ráztam. A mennyiségeket egyikünk sem ferdítette magyarra. Kiegészítés, a 6 darabot én keveslem, szerintem fejenként 2-3 db simán bevállalható, körettel együtt is. Miután más okból már töltöttem jalapeno paprikát hasonló töltelékkel, szerintem 10 dkg reszelt sajt és 1 tömlős ömlesztett krémsajt bőven elég, még marad is ki a 6 db jalapeno esetén, szóval én javasolnám a dupla mennyiséget, ha nem akarsz evés után nézelődni, hogy mit eszünk még. :)
    Forrás

    Hozzávalók

    • 1 font sertés darált hús
    • 12 szelet Bacon
    • 6 jalapeno, csutka, és mag eltávolítva
    • 4 uncia krémsajt
    • 4 uncia reszelt cheddar sajt
    • 2 evőkanál édes Rub
    • 1 csésze BBQ szósz

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • Leggyakrabban használt füstölőfák, nem csak BBQ-hoz

    - akácfa = aranysárga vagy világos piros színt és lágy ízt ad, füstjét hűteni kell.
    - almafa = érett-világos színt, édeskés és enyhén füstös ízt ad. Ízeket kiemeli.
    - barackfa = világos barnás színt ad, kissé édeskés ízzel-aromával.
    - borókafa = sötét-barnás színt és aromás teltséget ad, fűszerek aromáját erősíti.
    - bükkfa = érett barnás színt, fűszereket erősítő enyhe füstös ízt ad, tölgyhöz hasonló.
    - cseresznyefa = sötét-barnás színt, édeskés és kissé füstös ízt ad, de kérge keserű.
    - diófa = sötétbarna színt és testes édes-kesernyés ízt ad, más fával gyengítik.
    - égerfa = szürkés-barnás színt és könnyű ízt ad, némi dohos-füstös illattal.
    - gyertyánfa = barnás-vörös színt és aromás ízt ad, bükknél édeskésebb.
    - juharfa = világos színt és könnyed, édeskés ízt ad, kesernyés füstöt jól hígít.
    - kőrisfa = jellegzetes erdei ízt ad, de gyorsan ég, ezért kissé nedvesen használják.
    - kukoricacsutka = tetszetős színt... kissé csípős, de nem túltelt ízt ad, karakteres.
    - nyírfa = kőrishez hasonló, de könnyedebb ízt-illatot ad, erősebb füstöt jól tompít.
    - szőlőtőke = világos füstöt és gyümölcsös aromát ad, paprika ízét kiemeli.
    - szalma, nád = fakó színt és könnyű füstös aromát ad, hideg füstje kiválóan szárít.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • Reverse Offset Smoker építése. Lépésről lépésre.

    Az alábbi írás nem az én szüleményem, de a szerző engedélyével teszem közkincsé!

    JD’s smoker - építés lépésről lépésre

    avagy hogy is csináljuk mi

    Disclaimer

    Had kezdjem azzal, hogy nem hivatásos/profi smoker építők vagyunk, sokkal inkább hobbi és fanatizmus miatt, kedvtelésből készítünk smokereket. Alapos tervezés és utána járás után készítettünk egy tervet, ezt valósítjuk meg és az eddigiek alapján szerencsére jól működik és hatékony. Természetesen lehet máshogy is csinálni, más méretekkel, más specifikációkkal, tehát nem ez az egyetlen jó megoldás, vagy kivitelezés. Sőt! Minden bizonnyal számtalan sokkal jobb házi készítésű smoker van a miénknél. Az viszont biztos, hogy ez a variáció működik, nincs hőtartási gond, nincs befulladt tűz, és nincs kontrollálatlan áramlás. Hatékonyan és sikeresen lehet használni, ami talán a legfontosabb kritérium egy smoker esetében.
    A következőben megpróbálom lépésről lépésre leírni, hogy hogy is készül el egy smoker nálunk és próbálom az általunk felfedezett hibákat kiemelni és tanácsot adni, hogy mibe ne fusson bele már más.

    Előkészületek

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • ÖSSZEFOGLALÓ -Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)

    Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)

    Receptek:
    Essejó - Armadillo tojások
    Essejó - Sweet Rub
    Essejó - Kansas City BBQ szósz

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • BBQ, alapok, fogalmak

    A barbecue mai értelemben vett amerikai felvirágzását a texasi olajláznak köszönhetjük. Az itt dolgozók a rengeteg maradék vastag fémcsövet, a minőségi marhahúst és a faszénparázst egyesítették némi fantáziával, hogy egy kultikus étel szülessen az ugly drum smokerekben. A mai napig ez az állam tekinthető a központnak, ahol általában nemes egyszerűségre törekednek a pitmasterek. No fork, no souce, azaz a puhára, kézzel szaggathatóra kezelt sülteket nem kenegetik glaze-ekkel, és eleve a legegyszerűbb rubot (só, bors) használják hozzá. Errefelé a marha a fő alapanyag, míg a többi déli államban az egykori afrikai rabszolgák ízlését jobban tükröző sertés és a gyarmatosítók konyhájából eredeztethető kolbászok, és baromfik is felbukkannak a kínálatban, különböző édes-csípős szószokkal tálalva.

    Fűszerezés

    Kiváló adottságainak és egyszerűbb sütésének köszönhetően a legelterjedtebb barbecue- alapanyag a sertésoldalas. A tökéletes előkészítése már némi gyakorlatot igényel. Érdemes a dagadót, és a porcos elemeket tartalmazó részt leválasztani róla, hogy végül egy szabályos, csontokkal csíkozott, téglalap alakú húshoz jussunk. Erről már csak a belső falon található hártyát kell lehúznunk egy konyharuha vagy törlőpapír segítségével, és kezdődhet is a fűszerezés. A durvára őrölt sóból, borsból, kevés barna cukorból és chiliből álló alap rubot egyenletesen dörzsöljük a húsba, és hagyjuk, hogy pár órán át pácolódjon.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 0