Essejó blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Reverse Offset Smoker építése. Lépésről lépésre.

  Az alábbi írás nem az én szüleményem, de a szerző engedélyével teszem közkincsé!

  JD’s smoker - építés lépésről lépésre

  avagy hogy is csináljuk mi

  Disclaimer

  Had kezdjem azzal, hogy nem hivatásos/profi smoker építők vagyunk, sokkal inkább hobbi és fanatizmus miatt, kedvtelésből készítünk smokereket. Alapos tervezés és utána járás után készítettünk egy tervet, ezt valósítjuk meg és az eddigiek alapján szerencsére jól működik és hatékony. Természetesen lehet máshogy is csinálni, más méretekkel, más specifikációkkal, tehát nem ez az egyetlen jó megoldás, vagy kivitelezés. Sőt! Minden bizonnyal számtalan sokkal jobb házi készítésű smoker van a miénknél. Az viszont biztos, hogy ez a variáció működik, nincs hőtartási gond, nincs befulladt tűz, és nincs kontrollálatlan áramlás. Hatékonyan és sikeresen lehet használni, ami talán a legfontosabb kritérium egy smoker esetében.
  A következőben megpróbálom lépésről lépésre leírni, hogy hogy is készül el egy smoker nálunk és próbálom az általunk felfedezett hibákat kiemelni és tanácsot adni, hogy mibe ne fusson bele már más.

  Előkészületek

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 napja 0

 • ÖSSZEFOGLALÓ -Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)

  Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)

  Receptek:

  Pácok:

  BBQ:
  Essejó írása - alapok, fogalmak

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hete 0

 • BBQ, alapok, fogalmak

  A barbecue mai értelemben vett amerikai felvirágzását a texasi olajláznak köszönhetjük. Az itt dolgozók a rengeteg maradék vastag fémcsövet, a minőségi marhahúst és a faszénparázst egyesítették némi fantáziával, hogy egy kultikus étel szülessen az ugly drum smokerekben. A mai napig ez az állam tekinthető a központnak, ahol általában nemes egyszerűségre törekednek a pitmasterek. No fork, no souce, azaz a puhára, kézzel szaggathatóra kezelt sülteket nem kenegetik glaze-ekkel, és eleve a legegyszerűbb rubot (só, bors) használják hozzá. Errefelé a marha a fő alapanyag, míg a többi déli államban az egykori afrikai rabszolgák ízlését jobban tükröző sertés és a gyarmatosítók konyhájából eredeztethető kolbászok, és baromfik is felbukkannak a kínálatban, különböző édes-csípős szószokkal tálalva.

  Fűszerezés

  Kiváló adottságainak és egyszerűbb sütésének köszönhetően a legelterjedtebb barbecue- alapanyag a sertésoldalas. A tökéletes előkészítése már némi gyakorlatot igényel. Érdemes a dagadót, és a porcos elemeket tartalmazó részt leválasztani róla, hogy végül egy szabályos, csontokkal csíkozott, téglalap alakú húshoz jussunk. Erről már csak a belső falon található hártyát kell lehúznunk egy konyharuha vagy törlőpapír segítségével, és kezdődhet is a fűszerezés. A durvára őrölt sóból, borsból, kevés barna cukorból és chiliből álló alap rubot egyenletesen dörzsöljük a húsba, és hagyjuk, hogy pár órán át pácolódjon.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hete 0