frescho blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • screenshot_2019-11-12

    Blogbejegyzés 4 éve 6

  • XT-IDE hátlap

    A Vámpír sok időmet elszívta mostanában, de nem akarom elhanyagolni a PC-ket sem. Kicsit mostohagyerekek a 8 bitesek és 68k Motorola procis gépek mellett, de valamennyi időt megérdemelnek, főként, ha csak apróság hiányzik egy project lezárásához.

    Az XT-IDE kártyánál kicsit bántott, hogy csak az ISA slot tartja a helyén. Amióta összelapátoltam a nyomtatót rendszeresen böngészgetem a thingieverse-t. Eközben szúrtam ki egy ISA bracket tervet, ami nagyon hasonlított ahhoz amire nekem is szükségem lett volna. Gyakorlatilag módosítani sem kellett, csak az aljából lemarni kb. 1-1.5 mm fölös anyagot. Kinyomtattam 1.6 és 2mm-es vastagságban is, de egyik sem tökéletes. Az 1.6-os simán bemegy a házba, de nem érzem elég stabilnak. A 2mm-es már elég merev, de az aljából faragni kellett, hogy bemenjen a házban kialakított lukba. Ez azért van, mert a fém hátlapoknál kb. kétszer vastagabb. De ez legyen a legnagyobb baj, ha egyszer beépítettem, akkor az már ott marad. Persze még EPROM-ot is kellett égetnem, de nem okozott az sem kihívást.

    A kártyára szerelve is egész jól néz ki. Fehér PLA-ból készült. Van rajta 1-2 hiba, de bepítve nem fog látszani.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 4

  • Dell: Nápoly után Róma

    A Dell végre bejelentette a Zen 2 alapú új sorozatát. Elég jónak tűnik, de a felhozatal felére még várni kell, hogy tényleg rendelhető legyen. Nem véletlen, hogy eddig csak 1-2 processzort ajánlottak az előző szériához. Logikus, hogy ugyan kompatibilis a régi gép, de ahhoz, hogy teljesen ki lehessen használni az új CPU-kat inkább terveztek egy új szériát. Egy szerver esetén már tényleg számíthat, hogy az NVMe vagy egy gyorsabb hálókártya milyen PCIe kapcsolatot használ. Akár úgy, hogy gyorsabb lehet, akár úgy, hogy az egységre jutó nagyobb kapacitást a csatlakoztatott NVMe-k duplázására használják fel.

    Blogbejegyzés 5 éve 5

  • 3d nyomtató és az áramszünet

    Nagyon ismerkedési fázisban vagyok még csak a 3D nyomtatással. Eddig csak pár apróságot sikerült összehoznom, de azoknak is nagyon örülök. A gépet is sikerül tuningolni. Szíjfeszítőt nyomtattam, firmware-t upgradeltem MErlin 1.9-re és egy Raspberry Pi 3-mal is sikerült összeházasítani. Még pár hét és a PLA mellett kipróbálom az ABS-t is. De amiért írni kezdtem az a 3Dnyomtatás ellensége az áramszünet. Elvileg a firmware tudja folytatni, ha SD kártyáról nyomtattam volna, de etermészetesen nem onnan ment. Közel 4 órányi munkát viszont nem akartam kidobni.

    Kicsit törtem a fejem és keresgéltem a neten és arra jutottam, hogy megfelelő gcode segítségével tudom folytatni a nyomtatást. Ehhez nem kell más, "csak" tudni, hogy honnan kellene folytatni a nyomtatást. Sajnos ezek a coordináták nem voltak meg, de tudtam, hogy hol állt meg a fej, mert szerencsére nem állt be alapállapotba. A koordináta visszanyerésen innen aprólékos maniális munka volt a nyomtató menürendszerén keresztül:

    - Fej alaphelyzetbe vitele
    - Fejet a tárgy fölötti magasságba emeltem
    - mm-es léptetéssel nagyjából belőttem az X és Y koordinátákat
    - Csökkentettem a fej magasságát 0.1 mm-es lépésben addig, hogy egy papírlap éppen beférjen a fej alá. (kiszinteztem)
    - Az X és Y tengelyt is belőttem finom lépésekben, többszöri iterációval

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 5

  • Anet munkába állt

    Már volt a logouton nem egy cikk 3D nyomtatókról. Már évek óta nézegettem, de mindig volt valami kifogás, hogy miért ne vágjak bele. De amikor 65$-ért megláttam Anet-et, akkor nem tudtam ellenálni. 2 hónap várakozás és 12 óra szerelés után be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.

    Remélem fel tudom használni a tesztre kiválasztott alkatrészt majd a Vampire-hoz. :)

    Blogbejegyzés 5 éve 6

  • AMD hol vagy?

    Olvasom a híreket és várom, hogy a cikkekben leírtak valóra várjanak. Még úgy is várom, hogy lassan ellenállóvá válok és csak azt hiszem el amit saját magam is teszteltem.

    Az erős felütés után érdemesnek gondolom leírni, hogy hogyan jutottam el idáig. Több, mint 8 évvel ezelőtt megjelent az első AM3+ foglalattal megáldott alaplap. A hozzá való FX processzor csak hónapokkal később jelent meg és eléggé csalódtam benne. Apránként kiderültek a turpisságok. Az FX nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, még a következő széria sem, pedig az AMD mérnökei szorgalmasan próbálkoztak. Az is egyértelmű lett, hogy az alaplapokra nem fordítottak megfelelő figyelmet. Nem is csoda, hogy leváltották és kihoztak egy új design-t.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 33

  • Gép vetkőztetés

    Igen, homályos a kép. Véletlenül készült, de néhány jobban sikerült. Felismeritek a fenti kép alapján, hogy miről is?

    Ha nem, akkor itt a megfejtés: link

    Blogbejegyzés 5 éve 4

  • Kompozit videókonverterek

    A régi mikroszámítógépekhez jól jön egy kompozit videokonverter, amivel monitorra tudjuk kötni a gépet.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Cikk 5 éve 31

  • CF kártya XT-hez

    Azt hiszem kicsit átestem a ló túloldalára az XT-IDE adapter származékokkal. Open source hardverből jó néhány és a hozzá való BIOS is ingyenesen elérhető. Elsőként a Glitch works féle XT-IDE rev4-et építettem meg. Bővebben is írtam a blogomban a hardverről és a BIOS-ról is. Ha jól bevált, akkor miért is vágtam bele egy új kártyába? Egyrészt ez hobbi, másrészt azért, mert SMD gyakorlásnak jó ötletnek tűnt. Harmadrészt az is benne volt, hogy valami kicsi kártyát készítsek ami akár laptopokba is használható.

    A választásom a Monotech XT-CF-Minire esett. Természetesen ez is open source és minden leírás elérhető hozzá. Sajnos nagyon nem ment simán a kártya megépítése és nem is lett olyan amilyennek elképzeltem, de végül sikerült működésre bírni.

    A gondot az okozta, hogy bár az alkatrészek nagy része könnyedén beszerezhető, de pár aprósággal megyűlt a bajom:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 18

  • Aláírások

    Tudom, hogy nem látszódnak a legjobban az aláírások és a kép is elég gyaszura, de csak a kontraszt emelésével tudtam úgy-ahogy olvashatóvá tenni.

    A nagy kérdés:

    Kiknek az aláírása van a képen?

    Blogbejegyzés 5 éve 12

  • Home computerek - 2. rész

    A home computerek első szériája után nem sokkal eljött az idő, amikor megfizethetővé váltak a gépek.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 5 éve 39

  • BRSZK - három kép, három sztori

    Arról már írtam, hogy mekkora meló volt a kiállítás szervezése. Ez a bejegyzés arról szól, hogy milyennek láttam a látogatókat.

    Dynablaster. 4 joystick, 4 játékos. Hatalmas csaták és nevetések forrása volt a játék. Mindez annak ellenére, hogy a projector nem volt a helyzet magaslatán és emiatt a fényerő miatt csak negyed méretben sikerült kivetíteni a képet. Nem csak a látogatók szerették. A nulladik és az első kiállítási napot sikerült pár menettel zárni.

    Nem biztos, hogy könnyű felismerni, de éppen egy szilicium ostya van a kezemben. Nagyon jó volt a csapat, egymás gépeiről is tudtunk mesélni, ha kellett. Márpedig kellett, mert mindenkire ráfért pár perc kimenő néha. Bacsis így is úgy rohangált fel-alá, mint a mérgezett egér. A látogatóknak pedig mesélni kellett. Volt aki szinte végig ott volt, akadt aki még a középiskolában használt ilyen gépet, de akadt aki csak benézett, mert hallott a kiállításról. Érdekes volt, hogy milyen vegyes volt a közönség.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 12

  • BRSZK 2019 0. nap

    Nagyobb helyen, több géppel várjuk a látogatókat Fülén. 7 perce már hivatalosan is kinyitottunk.

    youtube videóért kattintsatok a képre

    Blogbejegyzés 5 éve 1

  • Ismertetők

    Nem egyszerű pár mondatot írni egy gépről. De ezek már a végső simítások a kiállítás előtt.

    Jön a szokásos kérdés: Melyiket próbálnátok ki szivesen? Mondjuk most nem költői a kérdés, mert jövőhéten szombaton és vasárnap megtehetitek a BRSZK keretei között, ha eljöttök Fülére.

    Blogbejegyzés 5 éve 11

  • Pravetz Joystick

    Kinek mond valamit az, hogy Pravetz számítógép? Úgy tippelek, hogy elég kevés embernek. Nem is csoda, mert itthon nem forgalmazták és nem is mai darabok. A bolgárok velünk szemben nem sokat hezitáltak amikor a saját home computerüket tervezték, hanem simán lemásolták az Apple II-őt. Az első szériánál még a ROM is bit szinten egyezett. Ezért amikor olcsón hozzájutottam két sosem hasnzál joystick-hoz, akkor éltem a lehetőséggel. CSak annyi volt a baj, hogy a csatlakozója nem egyezett meg az Apple II-vel.

    A joystick masszív felépítésű és kinyitva láthatóan nem volt még hasnzálva.

    A dobozban találtam egy papírt ami kicsit segített, ugyanis a 6 pólusú csatlakozó és az almákban alkalmazott alaplapi IC foglalat közötti huzalozást véltem benne felfedezni.

    A nyomon haladva felskicceltem, hogy minek hol kellene lennie. Nem bonyolult, már csak át kellett forrasztani.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • Macintosh Classic felkészítés

    Már a felkészítő meccseknél tartok. Tavaly ilyenkor már teljes sebességgel gyűrtem a gépeket, hogy bacsis kiállítására elkészüljek. Idén ha nem is sokkal, de kicsit egyszerűbb a helyzetem, mert a tavalyi keret nagy része elsőre elindult. Még a HT-1080Z hátravan, de már az újakat is elkezdtem trenírozni.

    A cél az, hogy összeálljon az A csapat. Amiga és Atari már van a bevetésre kész polcon. A hétvégém részben egy Apple Macintosh Classic javítása töltötte ki. Floppy meghajtót javítottam, kicsit állítgattam a képernyőt és felmásoltam pár programot. Ha már nekiláttam, akkor a következő csapattaghoz is válogattam programokat.

    A végeredmény egy használható Mac Classic játékokkal és ráadásnak egy doboz teli Apple IIGS lemezekkel. Lassan, de biztosan haladok a kitűzött feladattal.

    Blogbejegyzés 5 éve 4

  • XT-IDE rev. 4.

    Az opensource hardver előnye, hogy ingyen és könnyen reprodukálható. Na jó ebből az első fele nem igaz, mert az alaktrészeket és a NYÁK-ot sem adják ingyen. Ráadásul nem elégedtem meg az lap kivitellel, az aranyozás megdobta az árat, ami így szállítással már elérte azt, hogy ÁFÁ-t kellett rá fizetni. Nem voltam vidám. Na de nem ez a lényeg, hanem a hardver rész.

    Mire is jó ez a cucc? XT-re lehet kötni sima IDE merevlemezt. Mivel 8 bites, ezért elvileg lassabb, mint egy 286-386-os korabeli HDD, de van egy nagy előnye, ugyanis kezeli a nagyobb meghajtókat is, nem fut bele az 504MB-os limitbe. Szóval akár még egy 386 mellett is lehet értelme, hanem akar az ember az MBR-be telepíteni szoftveres megoldást.

    Az lakatrész kupac nem volt túl nagy. Legalábbis nem tűnt annak. Menet közben kezdtem csak el számolgatni, hogy kb. 110 IC és ennél több aprólék került a munkaasztalra.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 18

  • Imét Videoton, most egy kis tuning

    Idén már volt pong és fekete-fehér kis TV is. Most egy kicsit visszatértem a TV Computerhez.

    A technikai részleteket már leírtam itt: [link] A lényeg az, hogy a TVC órajelét meg lehet duplázni. Persze nem lesz kétszer gyorsabb, de sokat profitálnak a programok a tuningból. Átlagban bőven 50% fölött van az overclock, nem számoltam utána, de közelebb a 75%-hoz, mint az ötvenhez. Úgy tervezem, hogy a tuningolt gépet viszem idén Fülére, még ha nem is ez a legszebb darab.

    Ha már BRSZK, akkor itt a következő, ezúttal 16 bites, átnézésre váró alany:

    Blogbejegyzés 5 éve 0