Geri Bátyó blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • A mágusmester 1. rész

    Két általam kedvelt műfajt, a Sci-Fit és a Fantasyt próbálom összegyúrni.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Vélemény 2 hónapja 21

  • Döbbenet, már 8 éves az egyéni avatarom

    Még én magam is meglepődtem, hogy 8 éves (és egy hónapos) az avatar, amit "viselek". Ezúton is köszönöm vond-nak, hogy megalkotta, mert 8 év után is rá tudok csodálkozni. Soha, egy pillanatig sem merült fel bennem, hogy valaha lecseréljem, vagy kérjek rá valami módosítást. Még mindig emlékszem az érzésre, amikor először láttam meg egy hsz-em mellett. Érdekes módon nem öröm volt, hanem egyféle megelégedettség, hogy "aha, így már minden rendben". :)

    Blogbejegyzés 10 hónapja 79

  • Albérlet kerestetik

    Nem mondom, hogy kedves ismerősöm, mert Szúnyoglányról van szó, de azért megsajnáltam. Nyilvánvalóan a többség nem tudja, hogy ki az a Szúnyoglány, de nem is számít.

    Ha tudtok valamit Budapesten jelezzétek.

    Blogbejegyzés 2 éve 7

  • ELMŰ helyett nemzeti szolgáltató

    Nyilván úgy voltam vele, hogy nem számít, ki számláz évente 14 alkalommal és húz le. Na, de az hogy hirtelen nincs delej és senki sem tudja, hogy kit kell hívni, mert éppen nincs felelőse a dolognak, az eléggé durva.
    Szóval jelenleg a nemzeti szolgáltató első lépése, hogy nincs szolgáltatás. Már lassan meg sem lepődök.

    Blogbejegyzés 3 éve 79

  • Pityu naplója 5. rész

    Őszi-téli tevékenység és tavaszvárás (amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is!).

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 4 éve 5

  • Pityu naplója 4. rész

    Pityuék beleszoknak a turizmusba és eltelik a nyár. Kezd őrölni a malom és lassan készülnek az őszre és a télre is.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 4 éve 23

  • Lakótelepi idill!

    Egy ismerősömnél láttam ezt a képet, a vidéki élet szépségeiről:

    Gondoltam írok egy hasonló szösszenetet a városi, azon belül is a lakótelepi élet "szépségeiről"! (A szemfüleseknek feltűnhet, hogy a kép készítője szerint a kecske béget.)

    Na, akkor egy kis lakótelepi idill!

    Reggel 5:45-kor arra ébredsz, hogy a szomszéd öregasszony indul bevásárolni (feltétlenül ott kell lenni már nyitás előtt) és jól becsapja az ajtót maga után.
    Mire visszaaludnál, már lent vannak a kutyatulajdonosok és a kutyák hangosan üdvözlik egymást és a napfelkeltét (Kisebb kutyák esetében ez a hang megfelelhet a macskanyávogásnak.)
    Időközben beindul a forgalom a közeli főúton, tehát zörög a villamos, pöfög a dugóban álló busz és teherautó és elindulnak a gyerekek – kellő ordibálás közepette – az óvodába, iskolába.
    A fölötted lakó nő már tűsarkúban rohangálva készülődik (lódobogás?).
    7:30 körül már elkezdik a füvet nyírni a parkban fűnyíróval és fűkaszával is, de persze nem egyszerre, hogy lehetőleg egész nap zajonghassanak. Persze 1 nap alatt nem végeznek, úgyhogy 2-3 napig élvezheted a műsort (minden héten).

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 185

  • Mezítláb. Vagy mégsem? upgrade!

    Már nagyjából 10 éve hallottam arról a „mozgalomról”, hogy jobb lenne mezítláb közlekedni, mert az emberi láb arra lett kitalálva. Nyilván ez a modern világban nehezen elképzelhető, de több cipőgyártó is rákapott a témára és elkezdtek olyan cipőket csinálni, aminek a talpa csak egy vékony kopóréteg, ami megvédi a lábat a közvetlen behatásoktól, de kellő szabadságot biztosít és nem emeli meg a sarkat. Ami még feltétel, hogy legyen hely a lábujjaknak szabadon mozogni, tehát ezek a cipők jellemzően kellően bő első résszel rendelkeznek és a teljes felső rész is valami könnyű, vékony anyag.

    Én néhány éve találkoztam a neten – teljesen véletlenül – ennek az irányzatnak a legextrémebb képviselőivel, a Vibram Fivefingers cipőkkel. (A Vibram céggel már sokan találkozhattatok, mert alapvetően talpakat csinálnak, jellemzően túracipőkre és bakancsokra.)

    Nyilván első körben röhögtem egy jót, de azért kíváncsi is voltam. A kíváncsiságomnak viszont erősen gátat szabott az a tény, hogy ezek a cipők rendkívül drágák. A legegyszerűbb változat 80 euró (nálunk kb. 30000 Ft), a legdrágábbak 140 euró körül (nálunk kb. 50000 Ft) vannak és ezért csak egy vékony gumit és egy vékony szövet felsőt kapunk.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 89

  • Lassan új gépház kell, de melyik?

    A jelenlegi házam (Gigabyte Sumo 5115) statikailag és külalakra még mindig hibátlan, de az előlapi USB kivezetések elkoptak és nem érintkeznek rendesen. Emiatt nem szándékozom megtartani az új gép vásárlásakor. Illetve dehogynem, csak benne hagyom a régi gépet is. Azt sem érdemes eladni, meghagyom őket egymásnak.

    A vásárlás még nem most lesz, viszont a házzal kapcsolatban eléggé bizonytalan vagyok.

    Mivel eleve szeretem a nagy méretű házakat, nyilván ilyeneket kerestem. Ami még fontos ebből a szempontból, hogy sok ATX méretű ház annyira szűk, hogy a max. szélességű lap (244 mm) csak cipőkanállal fér bele (Volt „szerencsém” ilyet szerelni.). Ennek okán EATX házban gondolkodom.

    Pénztárca szempontjából nem szívesen mennék 40000 fölé, de nem csak az számít. Ráadásul a Corsairt leszámítva nincs tapasztalatom ezekkel a gyártókkal (Illetve a CM esetében korlátozott), ezért lenne jó a véleményeteket meghallgatni. Ha esetleg az adott típussal is van valakinek tapasztalata, az még jobb. Egyéb ötleteket is szívesen látok.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 22

  • Pityu naplója 3. rész

    Zajlik az élet, felvitte az isten Pityuék dolgát és indul a turistaszezon!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 4 éve 10

  • A tegeződésről/magázódásról - elemzés szubjektíven

    A tegeződésről/magázódásról most olvastam egy bejegyzést és a hozzászólásokat. Azt gondolom, vitát indítani egy nyúlfarknyi bejegyzésben – alig alátámasztva és gyakorlatilag személyes véleményként – felelőtlen és átgondolatlan, mivel ez sokkal szélesebb körű vizsgálódást igényelne. Azt is leírom, hogy miért.

    Azok az illemszabályok, amikre sokan hivatkoznak, vagy utalnak, egy olyan korban jöttek létre, amikor a társadalmi berendezkedés teljesen más volt. Ráadásul már akkoriban sem tartották be őket betű szerint.
    Elvileg ugyanis a tegeződést kezdeményezheti:
    - azonos „rang/társadalmi helyzet” esetén az idősebb.
    - életkortól függetlenül a magasabb „rangú/társadalmi helyzetű”
    - mindentől függetlenül a nő
    Ez utóbbi az, amit már akkor sem tartottak be, amikor létrejöttek az illemszabályok. (Szerintem abban egyetértünk, hogy a – mégoly felvilágosult – Gróf Széchenyi István is gondolkodás nélkül kirúgta volna a szobalányt, ha az le meri tegezni.)
    Ugyanakkor a felajánlott (tehát kezdeményezett) tegeződést visszautasítani udvariatlanság.

    Szigorúan véve tehát, ha a mekiben egy fiatal nő áll a pult mögött és letegez egy idősebb férfit és a férfi visszamagáz, akkor ebben az esetben a férfi az udvariatlan.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 65

  • Pityu naplója 2. rész

    Amiből az is kiderül, hogy hogyan lett Pityuból az alkeszok réme és hogyan lett egy kecske a kutyája!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 4 éve 23

  • Pityu naplója

    Játéknak indult, ez lett belőle! Fiktív napló! Gondoltam egy merészet és elkezdtem naplót írni, hogy szórakozzatok egy jót!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 4 éve 28

  • Ólomcső?

    Adott egy panellakás, ami a '70-es évek második felében épült (tehát az újabbak közé tartozik) és én 2002 őszén költöztem be. Gyakorlatilag házgyári állapotban volt, úgyhogy a szokásos dolgok jelentik a problémát. Ócska nyílászárók - cserélve. Mivel zárószint, beázás - részben megoldva. Ócska burkolatok - cserélve. Ócska konyhaszekrény - cserélve. Ócska gáztűzhely - cserélve. Fürdőben a kád kivételével minden cserélve (csövek maradtak, mert nem volt rá pénz).
    Az elektromos vezetékek cseréje egy kisebb vagyon lenne, mert panelt vésni nem olcsó. A vízbeállások cseréje sem olcsó, mert 2 strang van (külön fürdő, külön konyha).
    Most viszont cserélik a strangot, tehát a fővezetéket a csőszekrényben. Szükség esetén a leágazás elzáróját is. Pontosan tudtam, hogy a konyhai hidegvíz elzárója teljesen szabálytalan (volt egy melegvíz-geinc törés, akkor láttam), gondoltam, ez most pont jó lesz, mert biztosan cseréleik. Aztán megnéztem alaposabban a csövet is.

    Reméltem, hogy alumínium, de megvakargattam.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 79

  • Terminátor: Sötét végzet – kritika

    Na, már megint egy film, de az az érzésem, hogy ez a véleményem kevésbé lesz megosztó.
    Erősen spoileres lesz, de másképp nehéz lenne.
    Elöljáróban annyit mondanék, hogy ekkora sz@rt kár volt csinálni. Semmi eredetiség, csak összeollózták az eddigieket és még azt is rosszul.

    Az alapfelállás az, hogy a T2 utáni részeket ezzel gyakorlatilag semmissé teszik. Ehhez képest a „főgonosz” terminátor olyan, mint a T3-ban a csaj. Persze variáltak kicsit rajta, de a lényeg ugyan az. Fém váz + folyékony fém bőr. A jó, akit visszaküldenek, olyan, mint a megváltásban (T4 ?) Marcus, tehát egy felturbózott ember és itt van a múltból itt ragadt, megöregedett T-800 101-es modell is, akit a genezisben (T5 ?) láthattunk.
    A történet kicsit T1, nagyobbrészt T2, de van benne a T3-ból és a T5-ből is egy kicsi.
    Semmi egyedi, semmi új ötlet. Tök jó, hogy nincs már Skynet. Van helyette valami, ami ugyan az, csak másképp hívják. Szánalmas.
    Ráadásul teljesen baromság az öreg T-800-as jelenléte. '97-ben nem lett világvége, tehát az a jövő nem létezik, de azért visszaküldött a Skynet egy terminátort '98-ba. Egy olyan múltba, ami számára nem is létezik és a terminátor ott öli meg John Connort. Hihetetlen. :(
    Még a poénokat is elqurták. Sarah Connor: „-Még visszatérek” Na ne már! :W

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 29

  • Joker(?) - vélemény

    Ami kétségtelen, az az, hogy Joaquin Phoenix baromi nagyot alakít. Nem is vele van bajom.
    A probléma szerintem az, hogy ez a karakter nem Joker. Ez a karakter egy elmebeteg pojáca, aki bekattan és elkezd ámokfutni.
    Már az is érthetetlen számomra, hogy eleve egy bohóc, mielőtt Joker lesz belőle. Szerintem ez nagyon gagyi. Olyan az egész, mintha valaki írt volna egy szimpla történetet egy többé-kevésbé átlagember bekattanásáról (Összeomlás megvan mindenkinek?) aki történetesen egy lepukkant szánalmas bohóc és valaki - jobb ötlete nem lévén - felkiáltott, hogy "Ez lehetne Joker!" és mivel másnak sem volt ötlete, rábólintottak: "Hát...végülis...akár...".
    Igazából nem rossz film ez (Mondjuk az első fele szerintem rohadtul unalmas), de ha nem az lenne a címe ami, a kutya nem nézné meg.
    Ebből a karakterből teljesen hiányzik az, amitől Batman mumusa lehetne. Tökéletesen hiányzik belőle az a rafinált, rideg profizmus, ami a pszihopaták sajátja.
    Na, ezt tudta a Heath Ledger féle karakter úgy, hogy megvolt benne ez a fajta kiszámíthatatlanság és őrület is.
    Igazából azt kaptam a filmtől, amit előzetesen vártam: Phoenix elképesztő alakítását, egy részleteiben jó, de összességében közepes filmet és egy elqrt karaktert.
    Igazából a DC nem tud mit kezdeni a karaktereivel. Hiába próbálnak a Marvelhez hasonlóan csinálni valamit, folyamatosan azt érzem, hogy nincs ötletük, hogy hogyan.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 24

  • Kezd elege lenni a magyaroknak a vasúti pénztárakból - Írja az Index

    [link]

    A szokásos újságírói túlzás. Az automata, az online és a vonaton megvett jegy az összes eladás 25%-a. 5 évvel ezelőtt ez valóban csak 8% volt.
    Szerintem, ha működnének az automaták, ez már sokkal több lenne.
    Sokszor járok úgy, hogy a 2. automatánál is sikertelenül próbálok jegyet venni és húzok sorszámot a pénztárhoz. Múlt héten 3 alkalommal sikerült ezt megvalósítani 3 próbálkozásból. Papírpénzt el sem fogad, az érmét visszadobja (de most legalább nem nyelte el), a kártyát meg nem ismeri fel. Telepatikus úton meg nem tudok fizetni.
    Egyik alkalommal, mikor közöltem a pénztárossal, hogy nem működnek az automaták, az volt a válasz, hogy:
    - Nem a miénk!
    WTF? Akkor mégis kié bakker?
    Másik alkalommal a pénztáros tök normális volt és elismerte, hogy sok velük a probléma és valóban mindenkinek jobb lenne, ha működnének (Többek között a MÁV dolgozóinak is). Például nem kapnának naponta több száz dühös utazni vágyót, hogy: ...sszátok meg a ...va automatáitokat ...meg!!
    Sokan már úgy mennek oda (saját fülemmel hallottam), hogy az automatával már nem is próbálkoznak, mert legtöbbször nem működik.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 29

  • Ez csak Tündérmese!

    Teljesen véletlenül találtam rá erre a versemre. Már jó régen írtam (úgy kb. 5 éve), de egészen aktuális. Ráadásul elég rég nem jelentkeztem verssel. Mondjuk ennek a legfőbb oka, hogy mostanában nem írok verseket!

    Ez csak tündérmese!

    Tán sokat kértünk, egy jobb életet,
    De nem kaptunk mást, csak reményeket.
    A remény már elszállt és semmi sem maradt,
    Csak bámuljuk csendesen a romba dőlt álmokat.
    Röhög már rajtunk nem a fél, az egész világ,
    Mert ez csak tündérmese, hazugság!

    Csak munkát akartunk és nyugodt biztonságot,
    Ezek helyett látjuk a bizonytalanságot.
    Eltiport ambíciók fekszenek a porban,
    Egyre többen élnek kietlen nyomorban.
    Mi zártuk magunkra ezt a rút kalitkát,
    Nem más ez csak tündérmese, hazugság!

    Látjuk a múltat, a jelent, a jövőt,
    És ez is csak olyan, mint mindig ezelőtt!
    Csöndesen tűrünk a néhányak miatt,
    S „lelkesen” hallgatjuk hazugságaikat.
    Meddig tűrünk még és mikor látjuk át,
    Hogy ez csak tündérmese, hazugság?

    Blogbejegyzés 5 éve 8

  • Dvarw 16 - törpe e-cigi tank

    Manapság minden egyre nagyobb az e-cigi világában, de most kaptunk egy egészen aprócska eszközt.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 5 éve 41

  • Logitech MX Master 2S - felsőkategóriás munkapatkány

    Sokaknak a 2000 Ft-os egér is tökéletes, másoknak pedig csak a gamer, de ez egy munkára való rágcsáló.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 5 éve 46

  • De itt legalább szó szerint értelmezhető, hogy elpancsoltunk néhány milliárdot!

    Itt a vizes vébé beszámolója
    Az már csak hab a tortán, hogy eleve komoly veszteséggel számoltak.

    Blogbejegyzés 5 éve 99

  • Példa az idióta szabályokról

    Egy teljesen más téma kapcsán olvastam a szabályok be és nem betartásáról.
    Erről eszembe jutott, hogy a munkám kapcsán, még akkor sem tudom betartani a szabályokat, ha akarom.

    Földmérőként dolgozom és mostanában sok alaprajzot kell csinálnom társasházi alapításhoz. Ezzel alapvetően nincs probléma.
    Az építész megtervezi, a kivitelező felépíti, az ügyvéd megírja az alapító okiratot és végül a földmérő kimegy, megméri a valóságot és elkészíti a rajzot.
    Egyszerű ugye?

    Aha, nem. :(

    A kis magyar valóság ugyanis az, hogy az építész terven, az alapító okiraton és a földmérő munkarészein a területeknek egyezniük kell.
    Ez már csak azért is problémás, mert az építészek nem tudnak területet számolni és már az is rossz, amit a tervre írnak. Az ügyvéd persze ezek alapján írja meg az alapító okiratot, kivitelezéskor pedig simán becsúszhat a tervhez képes néhány centi eltérés.
    Namármost. Ha a helyszíni mérést nem is veszem figyelembe, a területek akkor sem lesznek jók.
    Nyilván itt mindenki azt gondolja, hogy az építész és az ügyvéd majd javítja, de nem. Ugyanis ilyenkor mindent újra kell engedélyeztetni, ami több hónap és nem kevés pénz, miközben a lakásokat már eladták és be kell jegyeztetni a tulajdonosokat. Az már más kérdés, hogy az építész és az ügyvéd nem hibázik, úgyhogy nem is javít. Akkor sem, ha lenne rá idő. Mondjuk ez már egy másik téma.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 24

  • Negrót sem kell már venni

    [Törökországba költözik a győri Negro-gyár]

    Ahogy a Szlovákiában gyártott piros mogyorós is ugyan az a minőség mint az eredeti Szerencsi (pedig konkrétan ehetetlen), úgy nyilván ez sem lesz rosszabb. :(

    Blogbejegyzés 6 éve 23