hcl blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • HP Probook 4340s bekapcsológomb taknyolás

  ...szó szerint! :DDD Fent említett gép egy fórumtársnál nem kapcsolt be néha. Lötyög a bekapcsgomb.
  De hát az azért még nem szokta azt jelenteni, hogy ne kapcsoljon be... :F (Aha, mint a legutóbbi Lenovon :D )

  Szóval szét kellett szedni, megnézni, mi van. Szerencsére csak majdnem az egész gépet kellett lebontani a dologhoz... Szétszedős videó itt, csak a szokásos, bár nem olyan borzalom, mint az igazán konzumer gépeknél. Tehát csak félig kellett lebontani.

  Aljából csavarok ki, billentyűzet le, szalagkábelek a tetejében kihúz, majd lerángatni a tetejét. Megkeresni a rejtett csavarokat (pl. a winyó alatt) és lerángatni a tetejét. A többi rejtett csavar kitekerése után lerángatni a tetejét A bekapcsológombos NYÁK a tetejébe van rögzítve, a műanyag gombbal együtt.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 hete 10

 • Titan K-5 zár, beletört kulcs kiszedése

  Nyitottam az ajtót, majd bután néztem a kulcs kezemben maradt fejére :D

  Szerencsére a nyitással nem volt gond, mert a csonkot a zárba rakva az ajtó végülis működött, és két zár van rajta, szóval a másikkal zártam be. Na de a kulcs maradékát csak ki kellett szedni... (Betörők csalódottak lesznek, ugyanis nem arról lesz szó, hogy hogyan nyílik ez az izé kulcs nélkül :P )

  Zárbetét ki, Google, és kiderült, hogy Titan K-5 névre hallgat a cucc, meg hogy venni lehet, azon kívül semmi infó. Tehát előkerült pár tű, csipesz, ilyesmi.


  Itt már elkezdtem kipiszkálni, a kiinduló állapotban a beletört darab pont a golyó előtt ért véget a kulcsnyílásban, tehát kb. ezen a képen nem is látszott volna

  Az hamar kiderült, hogy a két vége két külön zár, tehát nem lehet rajta átnyúlni. Középen két gyűrű tartja (gondolom össze), de csak végső esetben akartam leszedni.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 hónapja 18

 • Androidos eszközök újrahasznosítása 2.

  Adjunk egy új lehetőséget a működésre öreg okostelefonunknak, tabletünknek mint információs kijelző!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 2 hónapja 21

 • Lenovo Ideapad 5 - nyomás alatt :D

  Került hozzám egy ilyen, távolabbi rokontól, fura hibával. Rendszeresen kikapcsol, és nehezen kapcsol be. Illetve érthetetlen módokon. A tulaj egy néni, aki valami családtagjától kapta, aki "ezzel foglalkozik".

  Tényleg érdekes volt, mert azonosíthatatlan módon néha leállt, néha ment egy darabig, függetlenül attól, hogy töltőn volt-e. Mondjuk sokat nem segített, hogy először valószínűleg tényleg teljesen le volt merülve. A tápja jó volt. USB C tápról is ugyanezt csinálta...

  Miután minden más ki lett zárva, jött az, hogy bekapcsológomb. Biztos rossz a kapcsoló! A kapcsoló mind a 4 lába sípolt egymáshoz, nyomva és nem nyomva is... azóta sem értem. :D Viszont a kapcsolónak volt egy határozott nyomáspontja, ha nem volt a helyén a kis kapcsolós NYÁK, tehát jónak tűnt - a döglött kis kapcsolók általában nem pattannak határozottan.


  Innen indulunk

  (Amúgy nem nehéz szerelni, 9 csavar az alján, és le is jön egyben az egész alsó takarólemez, mint a T440 óta kb. minden rendesebb Lenovo gépről. Alatta a hátsó sarokban ott van egy kis NYÁK, a zsanér tartja, meg egy flexkábel csatlakozik rá, simán kivehető. Ezen van a két USB A aljzat is.)

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hónapja 6

 • Huawei P Smart 2021 LCD csere

  Ismerős Huawei P Smart 2021-én (PPA-LX2) cseréltem kijelzőt (azaz inkább a kijelzőn a telefont). Méghozzá a könnyebb utat választva. ;]


  Hát ez összetört

  A unibody házas telefonok sok típus esetében a kijelző hátára vannak felépítve, apróbb különbségekkel (pl. a Samsung 2010-es évek elejétől 2017-ig tartó gyakorlata ilyen bajos, hogy bármihez a kijelzőt kell először felszedni, meg ilyesmik). Ez sem kivétel, de szerencsére a kijelző háta csak az alap, és arra van hátulról csavarozva egy keret, az alaplap, és ragasztva a hátlap - tehát szerelhető. Az egyetlen nehezítés az a Huawei szokás, hogy a bárminek a kábelét az akku alatt viszik. (Azt nem is mondom, hogy a Samsung A7 -tel mennyi minden egyezik ezen a cuccon, kezdve a lábyomolvasó kivitelezésével...)


  Innen kezdődik

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hónapja 9

 • Autórádió DIY & újjáépítés

  Elpusztult az autórádióm. Ez abból tűnt fel, hogy egy reggel nem indult az autó, mert leszívta az akkut is ez a dög. Miután tolásra indult, feltűnt, hogy nem világít a rádió, ami amúgy gyárilag világított, ha kellett, ha nem.


  Itt látható a félelmetes kínai cucc (alul), a TID-es cikkből

  Na most egy 22 éves, gagyi hangszórós autóba nem veszek másik kínai rádiót - mert ez az volt, a legaljából - mást meg még kevésbé. A rádiót amúgy is gyak. AUX bemeneten használtam erősítőnek, mert a rádióvétel Fehérváron borzalmas, a beépített Bluetooth meg sosem működött rendesen, de 5000Ft-ért mit akarok, telefont kihangosítani jó volt egy mikrofonos kábellel.

  A rádióból működőképes maradt az erősítő, ami egy TDA7388, és azon a NYÁK-on van az ISO csatlakozó is, így logikus volt, hogy azt felhasználva lehet egy működő erősítő az autóban. Az előlapot az erősítős NYÁK-kal amúgy is csak egy szalagkábel kötötte össze, és némi Hobby elektronika topic-os kérdezősködés és adatlap-nézegetés után kiderült, hogy a TDA Mute és Standby funkcióinak kiütése után szól is a végfok.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 hónapja 17

 • 1,8V-os flash chip felírása és félelmetes Cenovo MiniPC2 mentés

  Tordaitibi fórumtársnak volt egy Cenovo MiniPC2 gépe. Ez egy Intel Cherry Trail alapú izé. Ufó. Az Atom x5-Z8300 proci ilyen vékonykliens-jellegű gépekbe, meg tabletekbe való. Ez a Cenovo meg egy nagyon kínai... koppintása valószínűleg a Nexbox T11 (vagy T10)-nek - ezer ilyen klón van, de ez a NYÁK egyikkel sem azonos. Azonos? Köze nincs semmihez :D . 4GB RAM, 64GB SSD van rajta, persze minden forrasztva, beépített Wi-Fi, GPS(?), kameraillesztők is. Mondjuk olyan szinten másolat, hogy még olyan csatlakozók is az alaplapra kerültek, amiket nem is használnak ebben a kivitelben :D Az egész előnye, hogy az alaplap kb. 10x10cm.

  A gond ott volt, hogy a tulaj letiltotta az USB XHCI-t, amely hibába elég sokan beleestek már, és elég kellemetlen. Az USB XHCI letiltása után ugyanis nem marad a gépen beviteli eszköz :D Tehát visszakapcsolni már nem lehet. (Hacsak valaki nem engedélyezte a távoli elérést, és nincs valami eszköze az OS alatt, amivel túrni tudja a BIOS-t.)

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 hónapja 7

 • Furcsa órák támadása :D

  Szokatlan kinézetű Arduino alapú órákat raktam össze többféle célzattal karácsonyi ajándék gyanánt.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 6 hónapja 23

 • Opel Astra F TID kijelző modding

  Régóta akartam már egy hibás TID-et szerezni, mert azt szívfájdalom nélkül vagdosom szét ;] Most végre volt, aki felfogta, hogy nem működőt keresek (mert az drága is, meg sajnálom is), és kaptam olcsón egy nagyjából hibás TID-et (foltos a képe).

  A TID amúgy az F Astrák kötépkonzolján felül található kijelző; három adatot jelenít meg (létezett csak dátum-idő és MID, multi-kijelzős is). A TID-en az óra, dátum, és külső hőfok jelenik meg.


  Ez a TID

  Korábban már volt, hogy furcsa körülmények között le talált merülni az akkum, pedig csak pár éves, és rendszeresen karban van tartva (kamu-gondozásmentes darab, szépen töltögetek bele vizet nyaranta). Így gondoltam valahova teszek egy kijelzőt, amin meg lehet nézni az aktuális feszültséget. Adta magát a TID, mert az könnyen cserélhető, hely is van benne, és nem nagyon lehet elrontani vele az autót :D

  Megvolt már a kis kínai panelműszer is, ami egy LED kijelző, ha feszültséget kap, mutatja, mennyit. Egy nyomógombot akartam elé, hogy ne menjen folyamatosan, vagy csak gyújtás esetén.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 hónapja 14

 • Logitech Lightspeed G915 TKL billentyűzet gyógyítás

  Egy fórumtárs mechanikus billentyűzetét szabadítottam meg egy kis műanyagtól :)

  Alapvetően nem értem az árát ezeknek a cuccoknak, de ez megmarad az saját problémámnak :D Tényleg annyi, hogy billentyűzet, amiben olyan kapcsolók vannak, amiben két kis réz érintkező nyomódik össze, illetve vezeték néküli. Hát...

  (Közben leesett, hogy amikor 15 éve egy gyárban voltam infós, akkor sem azért volt minden ipari cuccon használhatatlan mini-billentyűzet numerikus pad nélkül, mert nem fért el nagyobb, hanem csak cool akart lenni a gyártó :D Before it was cool :D )


  Ez a szétszedés kezdete, csavarok kint, tetejében van egy csomó, alul kevesebb. A gombsapkák nincsenek rajta.

  Na mindegy, ezzel a darabbal annyi történt, hogy a 0 gombba beletört az egyik füle a sapkának (a kapcsolón levő feliratos sapka cserélhető, két kis körömmel csatlakozik a kapcsolóra). Ettől a kapcsoló nem mindig nyomódott teljesen be. Egy szívességgel meg még lógtam a tulajnak :)

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 7 hónapja 6

 • Lenovo T420 zsanér hackelés

  A T420 átlagos használatra egy tök jó lapos, főleg valami jobb kiépítésben. Hiába jó azonban a konstrukció, mindennek vannak hibái. Ennek pl. a bal zsanérja szokott szétesni, hasonlóan a 430-hoz. Mindenképpen macera, még ha amúgy jól működik is a gép, hogy simán szétnyílik a kijelző bal alsó sarka, mint mindenféle konzumer cuccoknál, amikor kiszakad a műanyag fedélből a zsanért rögzítő réz persely.

  A családban található 420 bal zsanérja kb. 10 évnyi használat után pusztult el. Kicseréltem (Kínából a kb. gyári új cseredarab volt vagy 4500Ft, a gép szétbontásával meg nem untatok senkit), de nem látszott menthetetlennek az sem, ami benne volt. A fém rúd a zsanérhoz préselve van, a zsanér anyagával. Erről tört le az egyik csap.


  Itt már kifúrtam, de a lyuk helyén volt egy szép törés


  Így néz ki, amikor nincs egyben

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 7 hónapja 2

 • Karácsonyi képeslap :)

  Íme az idei karácsonyi üdvözlet - szokásos letölthető-nyomtatható képeslap, és kép formátumú is, e-mailben való küldéshez :)

  Képként :

  (A képre kattintva tölthetőek le nagyobb méretben, vagy itt és itt )

  PDF egyik verzió itt, másik itt
  (10x15cm-re jön ki nyomtatva)

  Szóval mindenkinek kellemes ünnepeket :)

  Blogbejegyzés 7 hónapja 0

 • Letölthető-nyomtatható PDF naptár 2022-re

  Szokásos évi naptáras bejegyzés; a tavalyi igények alapján idén összeraktam a fali mellé egy asztali naptárat is, amibe lehet jegyzetelni. Mind a kettőben szerepelnek a 2022-es áthelyezett munkanapok, és munkaszüneti napok, ünnepnapok.
  Szokás szerint az elmúlt években készült képek vannak bennük (többsége 2021-es), és PDF-ben ingyenesen letölthetők, nyomtathatók. Elég minimalista lett :)

  Az asztali verzió ilyesmi kivitelű, és itt tölthető le (vagy a képre kattintva) (18MB) :

  A fali pedig ilyen, és itt tölthető le (vigyázz, 100MB):

  Remélem sokaknak hasznos lesz :)

  Blogbejegyzés 9 hónapja 0

 • Filebrowser, azaz filemanager böngészőből

  Mivel böngésszem a NAS-t

  Van itthon egy NAS, ami persze nem olyan, mint máshol megszokott :D . Alapvetően egy asztali gép, 5x500GB winyó RAID5-ben, Athlon II X2 procival, 4GB RAM-mal, Ubuntu Serverrel. NAS létére alapból ki van kapcsolva, szépen ébreszthető WOL-al, ha kell.

  Általában SSH-n át X forwarding-on indított filekezelőn böngészem a tartalmát, ami sokkal használhatóbb egy SMB alapú hozzáférésnél (másoláshoz viszont utóbbit használom). Ugyanakkor lehetne ez egyszerűbb is, ötlött fel a gondolat, hiszen kintről nem elérhető ez a gép sem közvetlenül. Már jó ideje SSH és HTTPS alapú hozzáférés van kintről az itthoni hálózathoz a home szerver/gateway-en keresztül - a NAS-hoz meg végül sosem küldtem be semmilyen portot, mert ugye nem kicsit lett volna rizikós, ha már a személyes cuccaimmal van tele.

  Tehát, mi lenne, ha web alapú elérése is lenne a NAS-nak? Csak belső hálón, aztán ha kell, SSH tunnelen át végülis akárhonnan... Na de mi jó erre?

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 9 hónapja 23

 • A kisgömböc egy iPhone-t is elkapott...

  A kisgömböc a legtöbbb lítiumakkus cuccra leselkedik; elég csak csontra merülve állni hagyni az eszközt, vagy egy rossz minőségű akkumulátor is.

  Ezzel az 5s-el az utóbbi történt, szépen szétnyomta az akku. A kijelző sajnos nem maradt épen (pedig lett volna esélye, még így meghajolva is - s ha nincs lecsavarozva az alja, akkor nem is törik el). Viszont így alkalmam nyílt iPhone-t szerelni, ha már a sajátom akkucseréjét nem dokumentáltam. Mondjuk nagyon ezt sem :D (Iphone SE 2016 amúgy ugyanez, csak az akkucsati különbözik.)


  Hát, ez kicsit meghízott

  Meg igazából mit is? Az egészhez egy Pentalobe csavarhúzó kell, egy PH00, egy csipesz, meg egy műanyag szétszedő, vagy tapadókorong. Utóbbit nem szeretem, és óvatosnak is kell vele lenni, hogy a Home gomb kábele ne szakadjon el. A vékonyabb szétszedővel, késsel meg az a gond, hogy a házat könnyű vele megsérteni. Na, itt legalább ez nem volt kérdés, megoldotta az akku :D


  Csavarok kint, a Home csati leszorítója kiszedve

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 9 hónapja 20

 • Windows 11 vs. Qemu/KVM virtuális gép

  Nem kenyerem Windowsról írni, de azért egy informatikus értsen az elterjedtebb dolgokhoz, szóval csak ki kellett próbálni ezt is. A prewiev szépen működött egy mezei virtuális gépen (akkor még Vmware-n), de a végleges ugye megköveteli a TPM 2.0-t, az meg az egész családban nincs egy gépben sem, illetve a céges pár évesekben csak. Fizikaira persze amúgy sem tenném, de virtuálgépen lehet emulálni ;]

  A Vmware helyből tud TPM 2.0 emulációt, viszont a most használt Qemu/KVM nem (nemrég cseréltem a Vmware-t KVM-re).

  Ehhez a swtpm csomagnak kell fent lennie a host gépen. Ez Stefan Berger fejlesztése, és sok disztró sok verziójára csak forrásból megy fel (és kell a libtpms0 is neki), de sok másra meg van repóból; a nálam a futó Debian 10-re persze nem volt semmilyen tárolóban.

  Ezért felvettem az unstable (Debian Sid) tárolóit - nem a legszebb megoldás :
  mcedit /etc/apt/sources.list
  és a végére :
  deb http://ftp.de.debian.org/debian sid main
  (Amikor már fent a cucc, akkor az elejére egy #, és nem akar majd ebből frissülni.)
  Aztán apt update, és apt install libtss2-tcti-swtpm0 libtpms0 swtpm swtpm-tools swtpm-libs. Legalábbis kb. ezeket kell feltenni :B .

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 8

 • USB távolról - USB eszköz megosztása USBIP-vel

  Többféle megoldás létezik arra az esetre, ha egy távoli gép USB portjait szeretnénk helyben használni. Az usbip az egyik, nem a legegyszerűbb, de használható módszer. Elég sokat kellett túrni, de miután kiismeri az ember a(z Ubuntu/Debian verzió) hülyeségeit, tök használhatónak látszott.

  Ubuntu és Debian rendszereken a telepítés módja megegyezik : apt install usbip
  Az első gáncs az, hogy valamelyik Linux-tools-common csomagban is benne van az usbip, de az kb. mindenben is különbözik, nekem nem működött.
  Suse-n és Centos alapú disztrókon is létezik a csomag, de nekem Suse-n nem működött, Centos-t meg nem tudtam telepíteni (sehogy nem tudtam bebootolni a telepítőt a tesztgépen :DDD), szóval azon nem néztem.

  Azon a gépen, amiről megosztunk egy USB eszközt, be kell tölteni az usbip moduljait - én mind a két gépen kiadtam ezeket, az a biztos. (Elvileg a kliensen a vhci-hcd épül az usbip-core-ra, a szerveren meg az usbip-host.)

  modprobe usbip-core
  modprobe usbip-host
  modprobe usbip-vduc
  modprobe vhci-hcd

  (Aztán ha már biztos jó, akkor be is lehet vágni a /etc/modules-ba)

  Az usbipd démon futtatásához a szerveren kell egy usbipd -D parancs. Ez fogja a háttérben megosztani az usbip -vel kiexportált eszközöket.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 2