Jack Hunter blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Hát boldog tizediket Öreglány!

    Te jó ég, hogy repül az idő. Kerek tíz éve, hogy összeszedtem az árokpartról. Akkor még közmunkás voltam, és épp arrafelé dolgoztunk. Az út szélén bóklászott céltalanul egy fekete szemetes zsák mellett. Messziről nem is tudtuk, mi lehet. Olyan apró kis vakarék volt.
    Némi fogócska után sikerült elkapni. Szörcsögve fújt rám. Pici, de annál hegyesebb fogaival az ujjamba harapott. Szegénykémnek taknya-nyála egybefolyt, szemeit sem tudta kinyitni, csupa ragacsos csipa volt.
    Csitítgatva simogattam, míg megnyugodott kissé.
    Csabi kollégám megkínálta zsíros kenyérrel, amitől izgatottan mozgolódni kezdett, hát leraktam a földre. Amíg mohón ette a kenyérdarabkákat, megnéztem, van-e valami a zsákban. Sajnos volt. Még három apró, színes mozdulatlan szőrgombóc. Már egyikben sem volt élet. Valószínűleg kidobták őket a kocsiból. Félrekotortam egy vakondtúrást, csak úgy kézzel, kis lyukat vájtam a puha földbe, majd óvatosan elhantoltam a kis tetemeket.
    A megmaradt apróság teli pocakkal, sokkal dundibban odasunnyogott hozzám és a lábamnak dörgölőzött.
    Hazavittem, de nem ringattam magam hamis reményekbe. Túl beteg volt a kis jószág, hogysem életben maradjon.
    A párom amikor meglátta, csak a fejét csóválta. Vizet melegített, majd egy részét átöntötte egy küblibe és száraz kamillát szórt bele.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 hónapja 12

  • Busójárás, a gazdagok szórakozása

    Elhiszem hogy egyszer van egy évben, meg látványosság, meg infláció, de azért na. A pofátlanságnak is van határa.Néhány dolog, amit megemlítenék:

    Parkolás a Duna közelében: 5000 Ft.
    Egy üveg Borsodi: 1000 ft.
    1dl.pálinka:2000 Ft.
    Töltött káposzta egy adag, egy gombóc:1700 Ft.
    Kürtőskalács:1500-2000 Ft, feltéttől függően.

    Ha most belegondolok, hogy lejön egy átlagos 3 fős család, papa, mama, gyerkőc, akinek muszáj venni valamit, üzemanyagköltséggel, szállással, étkezéssel együtt lazán elmegy 50 ezer, és akkor még szelíden számoltam. Aztán sír a város szája, hogy jajj, évről évre kevesebben vannak... :W

    Blogbejegyzés 2 hónapja 30

  • Eladnám a számítógépet, de mennyiért?

    Sziasztok!

    Kis segítséget szeretnék kérni. Szeretném lecserélni az asztali vasat valami kompaktabbra, modernebbre. Az idők során azonban sikerült egy olyan konfigot összeállítani, amit nem tudok hova tenni árban. Nyilván irreális lenne a komponensek árát összeadva meghirdetni, ugyanakkor persze szeretnék én is jól járni. Nincsenek nagy reményeim, elvégre azért egy koros gép, de bőven használható a mindennapokra. Az utóbbi időkben már nem követem az árakat sem, és hiába kerestem fel használt számítógépeket áruló boltokat viszonyítási alapként, sajnos lyukra futottam. Szóval most hozzátok fordulok, akik jobban forgolódnak ebben a szakmában, és van rálátásuk a dolgokra.
    Nem is szaporítom tovább a szót, íme a gép:
    Márka: Hewlett-Packard
    Ház: Fekvő, kompakt, alacsony profilú. Esztétikailag kissé karcos, tetejét nehéz lecsukni.
    Alaplap:: Hewlett-Packard 304 Ah
    CPU: Intel Core i5 650 @ 3.20GHZ Clarkdale 32nm Technology
    Videókártya: 2047MB NVIDIA GeForce GT 730 (Gigabyte) passzív, ventilátor nélküli.
    RAM: 16,0GB Dual-Channel DDR3 1333MHZ
    Tárhely: 120GB KINGSTON SA400S37120G (SATA-2 (SSD) és 149GB SAMSUNG HD161HJ (SATA 2) HDD
    Optikai lejátszó: Valamilyen Pioneer, író, olvasó, 40x sebesség
    Táp: 370W, Stock, gyári.
    Egyéb: legalább 10 USB csatlakozó, HDMI, HDMI ARC támogatás, Optikai kimenet, Jack csatlakozó.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 hónapja 40

  • Kézifékes hóesést mindenkinek!

    Ahogy Hofi mondta: Felkészültünk a télre, csak nem számítottunk rá. Borzalom, hogy leesik pár centi hó, és megbénul a közlekedés. Reggel megyek dolgozni, alig fordulok ki, és nézem hogy mit látok egyáltalán: két halvány pirosas- fehéres foltocska előttem és mozog. Ráesik az utcai lámpa. Ahá, ez egy egyszerű egyterű, épp csak tökig havas a hátsó lámpája.
    Rávillogok, de nem látja. Hogy látná, amikor a hátsó ablakot is beborítja a hó. Meg az oldalsókat. Bújócskát játszik, majd valaki lesz az elhunyó.
    Rádudálok, rávillogok, nagy nehezen észrevesz. Lehúzza az ablakot, középső ujjával az égre bök: el van intézve.
    Úgy kell nekem, minek okoskodom?
    Szerencsére elkanyarszik, nincs vele több dolgom. Másik versenyző előttem szédítő húsz kilométeres sebességgel halad. Erős kanyar közepén megijed, beleáll a fékbe, naná hogy megcsúszik. Ilyen időben, csúszós úton kanyar előtt fékezünk biztonságos tempóra, aztán motorfékkel végigcsorgunk az íven. Haladó autófelhasználóknak, hátsókerék hajtásúaknak lehet egy kicsit a gázzal is ügyeskedni. Épp csak annyira, hogy senkit ne ijesszünk meg, és senkiben ne tegyünk kárt. Hozzáteszem gyorsan, a gázzal játszás és a kilinccsel előre autózás nem ugyanaz, utóbbit hagyjuk a versenypályára, forgalomtól elzárt részre.
    Azt még megértem valahogy, hogy mellékúton nem sietik el az útburkolat tisztítását.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 hónapja 6

  • Megszabadulnék a Kasperskytől, de nem lehet

    Hiába uninstalláltam a progit, maradt egy mappa a gépen. Nosza, rákerestem a programeltávolítóval, az nem találja. Jó, külső programeltávolító, az sem találja. Némi kutakodás után kiderült, hogy a regisztrációs kulcsnak,vagy mifenének túl hosszú karakterlánca van, azért nem látja. Átnevezném, de ahhoz meg rendszergazdai jogosultság szükséges. Egy profil van a gépen, elvileg én vagyok a rendszergazda. Végignéztem a mappának az almappáit, uninstallert keresve, de nincs. Megpróbáltam csak úgy manuálisan törölni a mappát, de valami System engedély kell.
    A progi, ami a mappában van, vígan fut a háttérben, most ott tartok, hogy külső adattárolóra mentem a személyes dolgaimat, és az egész lemezt formázni fogom. Mielőtt azonban ilyen drasztikus lépésre szánnám el magam, megkérdezlek titeket, hogyan szabaduljak meg ettől a nyavalyástól?
    Mivel nem vagyok nagy számítógépes guru, így a szájbarágósabb kommenteknek örülnék leginkább.
    sikeres problémamegoldás esetén a segítséget nyújtó kommentelőnek ajándék jár, priviben egyeztetünk

    Blogbejegyzés 5 hónapja 22

  • Csak egy pocok

    Csípős a hajnal.Az autó felé lépkedve fázósan összébb húzom magamon a kabátot. Az ismerős klattyanás, és az index villanása hasít a sötétbe. A kilincshez nyúlok.
    Az ajtó egyáltalán nem autóhoz méltó halk, obszcén cuppanással nyílik. Talán kissé túlzásba vittem a gumikéderre kent savmentes vazelint. Az utastérből különböző illatok kavalkádja ömlik ki. Régi műanyagok, műszerfalápoló, bőr, autóillatosító, és lappangó öregautószag fogad. Ez ellen hiába harcolok már jó ideje. Pedig elvittem kárpittisztítóshoz is, aki teljesen átsikálta, kimosta az autóbelsőt, hiába.A szag halványan ugyan, de megmaradt. Teljesen átitatja az autót, szerves részévé vált már.
    Az elmúlás kesernyés, fanyar szaga. Épp csak annyira érződik, hogy tudassa, minden jó véget ér egyszer. Napközben tapintatosan, észrevétlenül visszahúzódik, de minden éjjel visszatér, hogy a reggeli indulásnál újra megjelenhessen.
    Mély levegőt veszek, és beülök a volán mögé. A bőrözött kormány és üléshuzat süt a hidegtől, de nem sokáig. Becsúsztatom a kártyát a helyére, és rányomok az indítógombra. Az önindító fürgén köszörül egyet- kettőt, majd dacára a megtett 300 ezer kilométernek, könnyedén beugrik a motor, egy pillanatra felpörög, aztán kisimul és egyenletesen járni kezd.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 hónapja 22

  • A Rém

    Sötét reggel. Szemerkélő esőben, kezemben a kajás vödörrel a csúszós, felázott udvaron igyekszem hátrafelé, Csirkesztániába. Húsz kövér, hosszú lábú, nagymellű buta tyúk büszke tulajdonosa vagyok. Van köztük fekete és fehér, cirmos, vörös, bóbitás és bóbitátlan, öregebb és ifjabb vegyesen.
    Kiöntöm a vályúba a darált szemestakarmánnyal elkevert konyhai maradékot, majd kiengedem a türelmetlenül toporgó szárnyasokat. Tótottó! Mutatkozik be udvariasan az egyikük, és ráveti magát az ennivalóra. Még megnézem, hogy van- e vizük, amúgy tök feleslegesen, mert az itató csurig telt esővízzel. Dolgom végeztével kijövök, becsukom a kaput, előrejövök, és leteszem a vödröt a műhely mellé. Buksi kíváncsian beleszagol, aztán utánam szalad. Mindenáron nagy, sáros tappancsnyomokkal akar feldíszíteni.
    Elhessegetem a bolondul ugrabugráló kutyát. Nemsokára ő is megkapja a magáét, egy lavórnak is beillő lábos képében. Boldogan habzsol, észre sem veszi hogy elmegyünk mellette.
    Csak az autó zajára kapja fel a fejét. A kerítéshez szalad, vakkant párat, majd visszarohan az ennivalóhoz.
    Óvatosan vezetek, így is bőven beérünk. Kiteszem az asszonyt, puszi- puszi, szia, majd jövök, szia. Leteszem a verdát a szokott parkolóba, majd belevetem magam a hétfőbe. Van dolog elég, repül az idő, hamar el is jön a műszak vége.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 hónapja 28

  • Mennyire százas a 100-as benzin?

    Halihó!

    Beálltam a kúthoz, leakasztottam a pisztolyt, és miközben folyt a prémium nafta a tankba, azon gondolkodtam, mennyi haszna van vajon a nagyobb oktánszámú benzinnek.
    A MOL Move app miatt mindig a zöld kúton tankolok, a kedvezmény miatt minden 10 ezer forintból leesik 200 forint, ami havi szinten azért látható összeg.
    A kúthálózat azzal hirdeti a prémium üzemanyagot, hogy 3x- os tisztító hatása van, viszont a Shellnél megújult az Evo üzemanyag összetétele, és állítólag egy- másfél tank dínódzsúsz képes teljesen kipucolni a motorból a lerakódásokat.
    Kevés olyan elszánt embert ismerek, aki pont ezért két tankolás után kiszedné a motort, lecsekkolván, vajon tényleg kipucolta- e a dzsuvát. Egy szó mint száz, kicsit elbizonytalanodtam, hogy érdemes nekem állandóan százas benyát tankolnom ugyanazon a kúton? Vagy a másik kúthálózaton jobb a prémium üzemanyag? Mégis, miért jobb, mint a 95-ös?
    Talán a legfontosabb, hogy kevesebb lerakódás keletkezik a motorban. Ez azért jó, mert kevesebbet fogyaszt az autó, ritkábban romlik el és a jobb kompressziótűrés miatt egy kicsi teljesítménytöbbletet is tapasztalhatunk bizonyos esetben. Továbbá kevesebb etanolt tartalmaz, így kíméli az üzemanyagrendszert is.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 hónapja 85

  • Nagyobbacska Bluetooth Hangszórócska

    Erős-okos keddi mennydörgés

    Avagy reflektorfényben egy Tronsmart Force Pro.

    Üdv ismét, jó nagy szünet után. Kampó bemutatójára reagálva, teljesítem hozzászólásom ígéretét, íme az én bluetooth hangfalam.
    Volt mindenféle hordozható zajkeltőm, azt kell mondjam ez eddig a legjobb. Nekem a zene a szenvedélyem, és elég gyakran előfordul, hogy szeretném bárhol hallgatni, lehetőleg élvezhető minőségben. A minőség viszont együtt jár a méretnövekedéssel, de nem mindig életszerű lavórnyi hangszórókat, mázsás erősítőket, kilométernyi kábeleket magammal hurcolászni, hogy tudjak zenét hallgatni.
    Van ahol nincs is áram, másutt meg nem illik hatalmas, letaglózó hangorkánnal dübörgő hangtechnikával megjelenni.
    Tehát, kell valami akkumulátoros, tatyóba dobható cucc, amiben van annyi kraft, hogy pár embert jókedvre derítsen, és mindezt élvezhetően, lehetőleg sok órán keresztül tudja abszolválni.
    Volt egy LG PK5 hangszóróm, nem volt túl nagy, de a méretéhez viszonyítva jól szólt, és ami a legfontosabb, nem akart többnek látszani vagyis hallatszani mint ami.
    Nem erőlködött a pincemély basszusokkal, úriember módjára meghúzott egy határt, kiadott magából annyit amennyire képes volt, de semmi többet. Egészen addig nagy megelégedéssel használtam, amíg a targonca véletlenül át nem rongyolt rajta. Azóta nem teszek a földte ilyesmit.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 hónapja 12

  • Irány a tenger!

    Ez a gondolat motoszkál bennem. Nem hagy békét. Piszkál. Basszus, ha belegondolok, alulról karcolom a negyedik x- et és még egyszer sem voltam külföldön nyaralni. Jó, egy karácsonyt kint töltöttem Mutzschen- ben a halgyárban, de az távolról sem volt nyaralás.
    Nem tudom, hogy ez most kapuzárási pánik, menjünk ameddig nem lesz háború, vagy valami más hülyeség, de mindig is szerettem volna látni a tengert. Igaz, nem vagyok víziember, inkább erdei, és még úszni sem tudok. Mégis vonz. Imádtam a Balcsin is a naplementét, a napfelkeltét, a félpucér csajokat az illatokat, a hajókázásokat, meg a sekélyesben pancsolni, kagylót gyűjteni.
    Utóbbi kettőt egészen addig, amíg a vízben el nem úszott mellettem egy szép kövér, hosszú barnamaci. Pár perccel ezelőtt meg még kortyoltam is véletlenül ebből a vízből, brrrrr.... :((( Azóta hat bivallyal sem lehet behúzni a vízbe. Mocskos állat népség. :((
    De a tenger, az más. Amióta van ez a nagyfelbontású tévé, szinte mindig ilyeneket nézek. Nem úszó barnamacikat! :D
    Nézem a hullámok ostromát, a végtelenbe nyúló víztükröt, a meseszép hajókat. Hallgatom a tenger robajlását, a vízimadarak rikácsolását.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 hónapja 65

  • Létezik még rendes autószerelő?

    Vezérléscsere. 1.4, 8 szelep, Ecotec. Csak nem Opel, Daewoo Kalos. Apuka autója. Munkájából adódóan nem ritka, hogy havi 3000 kilométert megy. Ügyeletes karbantartó a Bóly Zrt állattartó telepein. Nem megy világgá, a legtávolabbi istálló 90 kilométerre van.
    Csakhogy kötetlen munkaidő, ünnep, hétvége nincs, ha baj van, akkor hajnali kettőkor is menni kell, az állat nem várhat. Ő szereti csinálni, a Kalost meg nem kérdezték, mennie kell. Épp ezért nem lehet elhanyagolt állapotban. Mint a repülőgépeknél, kötelezően cserélve vannak a kopó alkatrészek, nincs az, hogy jó az még...
    600 ezer forint egy felnőtt sertés. Istállója válogatja, van amiben nyolcezer állat is van.
    Akár a szellőzés megy gallyra, akár tönkremegy egy szivattyú, meg kell csinálni. Ellenkező esetben elhullik a jószág, brutális károk keletkeznek. Plusz a döggel is kezdeni kell valamit.
    Jogos a kérdés, hogy miért nincs céges autó. A válasz egyszerű: olcsóbb a benzinpénzt kifizetni, mint flottát tartani. Jó magyar mentalitás. Az már más nézőpont, hogy annyi a benzinpénz, amiből bőven futná céges kocsira, de nem tudom a hátteret, biztos jól van elszámolva.
    Na de a kocsi. Mivel sokat fut, kell is neki a törődés. Mivel egyszerű mint a facsipesz, nemhogy rádió, de még légzsák!!!! sincs benne, ritkán kotlik meg. Olyankor szerviz. Lássuk csak, ha jól számolom, a környéken hat szerelőből is lehet válogatni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 hónapja 103

  • Amikor megfogod az Isten lábát.

    Halihó!

    Bizonyára sokatoknak megvolt már az a "best buy" érzés, a legjobb vétel felemelő érzése, amikor gombokért sikerült megvenni valami legjobb kütyüt. Lehet ez azért, mert az eladó nem értett hozzá, vagy csak valami bagatell hibája volt, amit könnyen lehet javítani, és így a valós ár töredékéért juthatunk hozzá valamihez.
    Nos, nekem is megvolt, megfogtam az Isten lábát, csak rá kellett jönnöm hogy büdös.
    A történet a következő: vettem egy aktív mélynyomót.
    Ez csak abban furcsa, hogy teli vagyok hangfallal, mint kutya bolhával. Viszont ezek mind passzívak, erősítőt igényelnek. Ebből indult ki a vezérhangya; veszek egy leharcolt aktív valamit, amiért már nem kár, és beépítem az erősítőjét a házimozi mélynyomómba.
    Így nem kell járatni pluszban a végfokot, és frekvenciát is tudok vágni. Vehettem volna komplett erősítőt, de feleslegesnek gondoltam. Nekem csak egy szimpla monó, kis fogyasztású erősítő kellett.
    Feltúrtam a jófogást, ott nagyobb eséllyel találok szemetet.
    Találtam is hamar. Egy szem képpel mindössze 10 ezer forintért találtam egy csúnyácska dübörgőt. A rövid, de annál több helyesírási hibából ékeskedő leírásból kiderült hogy 100 watt, és hiányzik a tápkábele.
    Tökéletesen megfelelt az elképzelésemnek, plusz itt volt 40 kilométerre, hát uzsgyi. A találkozás már nem volt ilyen zökkenőmentes, de azért sikerült.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 hónapja 2

  • Az álláskeresés labirintusában, és a munkahelykeresésről néhány szösszenet

    Halihó!

    Régóta adós vagyok már ezzel a firkálmánnyal, de amíg nem volt biztos munkahelyem, nem akartam írni. Májusban munkanélküli lettem, erről írtam is pár sort, amire sok pozitív, segítőkész kommentet kaptam, köszönöm mindenkinek! :R
    Sajnos van tapasztalatom, mit kell ilyenkor tenni, bár néhány értesülésem már elavultnak bizonyult, és közben a világ sem állt meg, újabb kihívások tornyosultak fölém, többek között az önéletrajz megírása.
    Ebben is itt kaptam segítséget, amit újfent hálásan köszönök.
    Amint kézhez kaptam a papírokat a cégtől, rögtön mentem is vele a munkaügyi központba. Itt regisztáltam volna magam álláskeresőként, ami azért fontos, mert ha megvan a minimum egy év folyamatos munkaviszony, azért kapok egy kis pénzt.
    Nem sokat, egy évre visszamenőleg napi 6500 nettó kreditet. Semminél több, számlára, utazási költségre elég. Maximum 120 napig folyósítják, szóval az nem játszik, hogy beosztjuk és többet nem kell dolgozni. :) Apró csavar, hogy ugyan a mohácsi kirendeltség a hozzám legközelebb eső intézmény, mégsem oda kell mennem, mert egy elég udvariatlan és fellengzős tájékoztatásból kiderült, hogy Komlóhoz vagyunk kirendelve.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 11 hónapja 21

  • Villanyautózás, kicsit másképp

    Halihó!

    Valahol jó dolog, hogy próbálunk leszokni a fosszilis energiahordozókról, ugyanakkor nehéz és macerás az átállás. Akkumulátort gyártani majdnem ugyanolyan környezetszennyező, plusz van egy viszonylag rövid kihordási ideje, ami után egyelőre csak veszélyes hulladék lesz.
    Kicsit nevetségesnek gondolom, hogy közel háromtonnás monstrumokkal próbáljuk megmenteni a bolygót, amiben nagy százalékban egyedül ülünk. Hátra meg inkább ne üljön senki, úgysem fér el kényelmesen, ha meg mégis, a dizájn miatt olyan érzés ott tartózkodni, mint egy döcögő liftben.
    Aztán még ott a hatótávpara, amit úgy próbálunk ellensúlyozni, hogy óriási akkut építünk az autóba, amitől még nehezebb lesz, még többet fogyaszt, még több idő feltölteni, és még drágább lesz. A gyerekcipőben járó töltőhálózatokról meg ne is beszéljünk.
    Van megoldás? Van megoldás. Két szó: cserélhető akkupakk.
    Az ötletem a következő: Az elektromos autókban általában a padlólemezbe van szerelve az akkumulátor. Ezt kellene egy egyszerű fiókmechanikával kihúzhatóvá, cserélhetővé tenni. Hasonlóképp, mint az elektromos targoncáknál. Szakképzett személyzettel megoldhatóvá lehetne tenni az egyszerű, gyors, biztonságos akkucserét, amit a már meglévő benzinkutakon lehetne tárolni, tölteni, cserélni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 11 hónapja 54

  • Picasa fotótömörítés beállítása de hogy?

    Halihó!

    Van egy csomó kép a gépemen, és mint sokan, én is a Picasa-t használom. Utóbbi időben szemmel láthatóan csökkentek a képméretek, aminek örülnék, de a minőség is drasztikusan csökkent. Most töltöttem fel ismét egy csokor képet a gépre, és vissza akartam nézni. Jobb oldalt alul lehet látni,hogy pörgeti a képeket, majd egy üzenet: a Picasa tömöríti az adatbázist hogy spóroljon a hellyel. De én ezt nem kértem! Nekem nagyon jó, ha 16 megás egy kép, szeretem látni a részleteket, szeretek belenagyítani. Próbáltam a programnak ezt a funkcióját megkeresni, sikertelenül. Rákerestem a neten, igazából semmi érdemleges. Úgyhogy megint csak ide jövök, hátha van valakinek ötlete, nagyon megköszönném. :K

    Blogbejegyzés 11 hónapja 4