Kalandor blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Átalakítanánk a rangrendszert...

    Régóta illene, mert a fórum és/vagy az idő meghaladta a jelenlegi rangokat. Most sem ez a legnagyobb feladatunk, de ez olyasmi, amit egyszerűen tudunk "fejleszteni", szinte zéró lezsoidőt vesz igénybe.

    Ez az aktív táblázat:

    +-----------------+--------------------+-----------------+
    | Kombinált | | |
    | hozzászólások | Regisztráció óta | Automatikusan |
    | száma | eltelt napok | járó rang |
    +-----------------+--------------------+-----------------+
    | | | |
    | 0 - 49 | 0 | újonc |
    | 50 - 99 | 15 | lelkes újonc |
    | 100 - 199 | 30 | kvázi-tag |
    | 200 - 399 | 60 | tag |
    | 400 - 799 | 100 | fanatikus tag |
    | 800 - 1749 | 180 | senior tag |
    | 1750 - 3499 | 270 | őstag |
    | 3500 - 5999 | 365 | PH! addikt |
    | 6000 - 9999 | 450 | PH! kedvence |
    | 10000 - 16999 | 600 | PH! nagyúr |

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 órája 947

  • Az én Xiaomi okosotthonom

    Én régebben inkább csak érdekesnek tartottam az okosotthont, de mondjuk a fűtésvezérlésen kívül másban nem tudtam volna hasznosítani egy lakásban.
    Október óta viszont házban élünk, ahol eltérő az ember biztonságérzete és sok új kihívás elé álltunk, amiben segítség volt az okosotthon.

    Xiaomi Smart Socket Wifi
    Ez volt az első eleme a rendszernek. Ez egy okoskonnektor, amit távolról vagy időzítve lehet vezérelni: bekapcsol vagy ki, ennyit tud. De ez pont elegendő! Az autóm egy öregecskedő PD dízel, amit a városi életformánkhoz vettünk, vagyis tömegközlekedés mellett hétvégékre, nyaraláshoz, tehát hosszabb utakra vettük. Itt viszont hóban-fagyban naponta kell használni, ráadásul az első km-en 80 méter a szintkülönbség lefelé, a motor így kevés hőt termel de legalább a hideg olajban fürdik...

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 hete 21

  • Új élet: szar ügy és egyéb ügyek

    Kaja után ne olvasd...

    Csütörtök reggel masszív bűzre ébredtünk. A szaglás és az ízlelés kémiai érzékszerv, az evolúció korai szakaszában alakult ki, mélyen beágyazott, jelentős érzelmeket tud kiváltani, nem tudatosan is emlékeket hoz elő. Ez a szag is. Fogalmam se volt, hogy mi az (beszart a macska vagy csak ki kellene vinni a komposztálóvödröt), de azt tudtam, hogy ilyen szagot utoljára gyerekkoromban éreztem.

    Talán 1-2 másodpercet gondolkodhattam el, amikor bevillant, hogy mi ez a szag: az emésztőgödör szaga. Annak a jele, hogy a beömlő cső fölé került a vízszint, és visszaböffent egyet az emésztő.

    Azonnali hatállyal megtiltottam minden családtagnak a víz használatát és kimentem megnézni az emésztőt. Tele van. Nem durván, nem akart kicsordulni, de tele, mert a beömlő cső viszonylag alacsonyan van.
    Nem szabad használni, mert innentől a dugulásveszély nagy. Illetve minél inkább víz kerül még a rendszerbe, a böffenésveszély annál erősebb lesz, márpedig így télen nem lehet csak úgy szellőztetni és ez a szag orbitálbrutális.

    Asszonyt elvittem dolgozni, és felpakoltam ruhával, mindennel, hogy lent alszik a faluban az anyjánál. Nekem viszont itt kell kitartanom, mert sok a feladatom és a házat jelenleg nem lehet magára hagyni napokra (fafűtés van, tüzelni kell, kihűl a ház).

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 hónapja 2

  • A kedvenc The Killers dalaim

    Blogbejegyzés 3 hónapja 0

  • Új élet: mi hiányzik a legjobban?

    Konyha
    Volt egy (számunkra) nagy, 3*5-ös konyhánk, egyik oldalán végig konyhapulttal, talán ez hiányzik a legjobban. Lehetett rendesen sütni-főzni, kajaszagban ablakot nyitni, leülni, enni, beszélgetni, mindent.
    Itt egy 2.5 méteres kis falszakasz van, ahova beimádkoztunk egy hűtőt, egy mosogatógépet, meg egy 30 éves mosogatót. A gépen van a mikró, kávéfőző meg minden feljengázva és ennyi, kész.
    Főzni egy indukciós lapon egy asztalon lehet. De nincs is kedvünk bent, nincs ott se ablak, se elszívó. Rendesen főzni az udvaron tudunk a kisüstben bográcsban vagy tárcsán. Vicces hogy régen örömmel mentünk a szabadba főzni, most igazából csak ez van.

    Fűtés
    Eddig erre nem kellett gondolni, ha meleg volt, elzártuk a csapot, ha hideg, megnyitottuk, ennyi. Melegre érkeztünk haza, bármeddig is mentünk el.
    Na itt a meleg küzdelem: fát fűrészelni, fát vágni, behozni, eltüzelni, hamuzni, túl hideg van, túl meleg van... Ja nem, túl meleg nem tipikus :D
    Nyilván jobb lesz az ablakcsere, szigetelés és az új fűtési rendszer után, de egyelőre ez van.

    Tömegközlekedés
    Eddig kiazágyból, villamosra fel, most minden reggel együtt kell mennünk, mert egy autónk és egy jogosítványunk van. Szóval megy a készvagymárnemmég5perc, rakni a kályhára, ki a hidegbe, izzítani a dízelt, és hajcs.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 hónapja 4

  • Új élet: szemét és egyéb finomságok

    A városban élve is takarékosan fogyasztottunk energiát vagy vizet, de itt végképp muszáj - mivel nincs például csatorna és a szemétszállítás is macerás.

    Nincs csatorna, tehát emésztőgödör van, ami egy pazarló család számára akár havonta is megtelhet. Ekkor két lehetőség van: vagy szippantatnak (10-12.000/alkalom) vagy (amin én iszonyatosan kiakadtam) leküldik a búvárszivattyút és a szomszéd telkére rászivattyúzzák a szennyvizet (itt sok telek üres).

    Nekem egyik se tetszik, ezért felrakattam a legvíztakarékosabb WC tartályt és minden csapon 1.3 liter/perces perlátor van, de még így is elzárogattam a víznyomást annyira, amennyire a komfort engedi.
    Találtam takarékos zuhanyfejet is, kevesebb mint egy liter / perc a zuhany. A mosógépen csak a 4 órás hosszú mosás megy, azzal 40 liter egy mosás, de a következő mosógép max 20 literes lesz. A mosogatógép 10 liter alatt elmosogat.

    Remélem max félévente kell majd szippantatni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 hónapja 20

  • Meglepő orosz szavak

    Kazán, bogrács, tészta, duma, próba, és a legdurvább: a csipetke! Mindig azt hittem, hogy azért csipetke, mert úgy csipkedik, de nem.

    Blogbejegyzés 4 hónapja 0

  • Új élet: az új műhely

    Ilyen volt, amikor először benéztem ebbe a gyakorlatilag szeméttárolónak használt helyiségbe (jobbra is tele lommal, az ajtót lábbal nyitottam ki):

    Ilyen volt az első lomtalanítás után, amikor a felesleges szarokat kidobtuk, és előkerültek a kincsek:

    És ilyen lett mára (vágtam polcokat a ruhásszekrénybe és minden befért, ami azon túl, hogy rend van, el is rejt mindent a kíváncsi szemek elől), a spájz masszív asztala pedig kiváló lesz a satuhoz, mindenhez):

    Blogbejegyzés 4 hónapja 15

  • Új élet

    Szeptember 4: hív a lakásunk tulajdonosa (hetek óta rossz érzésem van pontosan emiatt, rendesen éreztem előre), aki nem szokott bennünket zargatni, hogy szeretné ha elköltöznénk. Ráadásul 30 napon belül.
    Forog a világ. B****, szeptember 4-én! Ennél kevesebb nagyobb szívatás van az albérletpiacon, minden normális lakás ki van adva. két napig szédelgünk.
    Szeptember 7: elküldi tértivevényes levélben is kérését, biztos, ami biztos.

    Hónapok óta egyébként lakásokat nézegetünk, mert venni szerettünk volna, hogy kiadjuk, mert ahol lakunk, szeretjük, maradnánk. Hitelkalkulációkat csinálgattunk, lakásokat keresgettünk, de még semmit se találtunk.

    Ahogy telnek a napok, körvonalazódik, hogy
    - vagy kibérelünk egy másik lakást, de azt minimum 1 évre adják ki, ami így ugye minimum mínusz ~ két millió
    - vagy veszünk nagyon gyorsan egy sajátot

    Óra indul, vegyél lakást 30 nap alatt! De a feleségemnek ebben a pillanatban nincs munkája. Főleg a készpénzünk marad és hitelt maximum én tudok felvenni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 hónapja 177

  • Okosotthon-jellegű megoldást keresek

    Egy társasház negyedik emeletén eddig nem kellett se riasztó, se kamera, se okosotthon, most viszont úgy tűnik, hogy egy üdülőövezeti házba fogunk költözni, ahol van ilyen igényünk.

    Beleolvastam a riasztó, kamera és okosotthonos topikokba, cikkekbe, de csak a káosz nő a fejemben, ezért hátha ti tudtok segíteni.

    Mit nem szeretnék? Tech-demo jellegű okosotthont, ami 6:20 perckor kelt, feltekeri a zenét, bekapcsolja a kávéfőzőt, enni ad a hörcsögnek, megrendeli a tejet a hűtőbe a neten, cirmosság-felismeréssel azonosítja a macskaajtó előtti macskát, hogy azt beengedje vagy sem.

    Ilyesmit nem szeretnék, csak némi védelmet, biztonságot és kontrollt/komfortot.

    Védelem:
    - IP kamera rendszer beltérre és kültérre (6 db), kültérre mozgásérzékelővel kombinálva, SMS vagy app riasztással, fotóküldéssel, max 24 óra tárolási idővel
    - ehhez kapcsolódóan egyszerűbb nyílászáró-védelmen gondolkodtam, de nem tudom... mindenesetre hagyományos beltéri mozgásérzékelő, kódos bejutás, stb. az biztosan nem kell
    - sziréna nem kell vagy esetleg úgy, ha max pár percig szól, utána úgyis mindegy

    Biztonság:
    - beltéri füstérzékelő, hőérzékelő, szénmonoxid-érzékelő riasztással helyben és SMS vagy app riasztással
    - nedvességérzékelő (pl. pincébe) riasztással helyben és SMS vagy app riasztással

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 hónapja 26

  • Csináljatok szláv töltött tésztát!

    A szlávoknak sokféle apró, töltött tésztájuk van, van ravioli jellegű, van krumplis is. Lehet főzni, zsírban sütni és főzni+pirítani is. A töltelék lehet nyers vagy sült is. Lehet hússal, káposztával, krumplival, túróféleséggel is tölteni. Lehet simán enni, vajjal+ecettel, tejföllel, sajttal, kapros tejföllel, rostélyos szerű sült hagymával, citromlével.
    Hogy amit készítek, az pontosan melyik, nem érdekes, amíg finom!

    Tészta:
    - kb. 400 gr liszt
    - 1 tojás
    - kb. 140 gr víz
    - só

    Töltelék:
    - 400 gr darált sertés
    - 2 közepes répa reszelve
    - annyi fokhagyma, amennyit szeretsz (ha ide nem teszel, tehetsz a tejfölbe is)
    - 2 közepes hagyma apróra vágva
    - kisujjnyi gyömbér reszelve vagy petrezselyem apróra vágva, amit szeretsz
    - olaj/zsír
    - só, bors

    A tészta összeállításakor nem kell az összes vizet hozzáadni, mert ki tudja mennyi kell. Álljon össze, legyen nedves, de ne legyen ragadós. Ne legyen olyan száraz és kemény mint amikor pl. csuszatészta készül. Inkább ruganyos legyen, mint kemény. Nem lesz egyszerű elsőre, de menni fog!

    Fél órára félre kell tenni pihenni, pl. folpackba, ne száradjon ki.

    Addig lehet csinálni a tölteléket, ami egyszerű: mindent EGYSZERRE kell egy edénybe tenni zsiradékra és nagy lángon pirítani. Ne száradjon ki, maradjon szaftos azért, hiszen főhet még egy kicsit a tésztában is.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 hónapja 8

  • Ajvár

    Egyszerű hozzávalók, egyszerű elkészítés, de az apró különbségek a részletekben vannak.

    - 1,5 rész kápia paprika
    - 1 rész padlizsán
    - egész fej fokhagyma
    - só, bors

    A paprika és a padlizsán egészben mehet a grillre. Sütőben a padlizsánt érdemes megszurkálni, de parázson ne, csak egy irányból jön a hő, jobb ha belül fortyog.
    Mindkettőt kívülről feketése érdemes sütni, majd lefedve hagyni langyosra hűlni.

    A fokhagymát egy kis olajjal meglöttyintve 2 réteg alufóliába kell tekerni és a parázs mellé tenni. Direkt lángot ne kapjon, és érdemes fordítgatni gyakran, mert megfeketedik, megkeseredik. Onnan tudni, hogy jó, ha megnyomogatva puha.

    A paprika-paradicsomot meg kell pucolni a héjától, a paprika magok-csuta is kuka. (Padlizsánkrémnél a magokat én kukázom, de ebből nem szoktuk). Ezután húsdarálón az egészet ledarálni (a paprika olaja mehet bele, a padlizsáné nem). Ne turmixold, húsdaráló. Más lesz.

    Az egészet egy edényben fel kell főzni, só, bors és annyi kinyomott fokhagyma, ami neked ízlik.

    Én nem szoktam külön olajat tenni bele, "zsíros" így is, csak a tetejére egy vékony réteget, így jobban eláll, és majd belekeveredik.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 hónapja 0

  • DIY Dremel

    Blogbejegyzés 7 hónapja 8

  • Sültpaprikás sajtkrém

    A legfinomabb kenyérkrém életemben. Annyira finom, hogy a leglustábbaknak is érdemes megcsinálni, mert semmire sem hasonlító, friss, fura, ínycsiklandó íze van. Más dimenzió mint amit valaha is ettem.

    Hozzávalók:
    - 4 közepes kápiapaprika
    - 200 gr fetasajt
    - pár kanál görög joghurt (vagy szűrőben lecsepegtetett sima filléres joghurt)
    - bors

    A kápiapaprikát feketére megsütni grillen, vagy forró sütőben vagy szendvicssütőben vagy egyszerűen a gázláng felett. Ha kész, akkor pár percre lefedni, vagy zacskóba tenni, hogy a gőz után könnyebben lejöjjön a héja. Kimagozás után le kell hűteni, mert a forró paprika nem jó a hideg sajttal. Ha hideg, összeturmixolni kis fordulaton, nem homogénre a többi hozzávalóval és kész. Csak bors kell bele, sósnak elég sós. Citromlével savasítható, de én nem tettem.

    Pirítósra mehet.

    Lehet, hogy érdemes mellé héjában fokhagymát is sütni, majd kipróbálom.

    Blogbejegyzés 7 hónapja 11

  • Mongol barbekjú

    Blogbejegyzés 7 hónapja 1

  • Fancy padlizsánkrém

    Imádom a padlizsánkrémet, mindig is csináltam, de aztán egyszer ettem a sógorom éttermében és rájöttem, hogy van más is mint a rusztikus, telemagos, széthagymázott, kissé vad, kesernyés padlizsánkrém. Ez krémes, illatos, homogén és ínycsiklandó. Meg macerás.

    Hozzávalók
    - 8 közepes padlizsán megmosva, késsel átszurkálva a héj
    - 2 közepes lilahagyma a legapróbbra vágva amit tudsz
    - 4 gerezd fokhagyma kinyomva
    - majonéz
    - só, bors, citromlé

    A padlizsánok sütőpapíron mehetnek 220-230 fokra a sütőbe, tízpercenként forgatva. Mérettől, nedvességtől függő sütési idő után (30 perc kell) amikor már puha a belseje (nem tejszínhab csak puha), levet eresztett, még rá is lehet grillezni 5-10 percet (félidőben forgatva), hogy legyen füstös íze.

    A padlizsánokat ki kell venni és egy nagy lábosba mehetnek lefedve 10-20 percre gőzölődni, ettől a héj is könnyebben lejön.

    Ameddig a padlizsán szára van, azt a részt egyben le kell vágni, rostos, keserű, rossz ízű. A maradék húsról a héjat lehúzni és egy szitába tenni, min. 1-2 órát állni kell hagyni, így az "olaját" alul kicsorogja. Ezt követően nem acél, hanem műanyag pengés turmixba kell tenni és ledarálni. Azért nem acél, mert az a magokat kinyitja, és kijön a rossz íz belőle. Akár erősebb turmixgép habverője is jó, az se vág, de pépesít.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 8 hónapja 4

  • Házi "ketchup"

    Nem szeretem a ketchupot ízre sem, meg a gyomrom sem bírja, ez viszont ízlik és gyomorbarátabb.


    Az a szép piros az ott középen.

    Hozzávalók:
    - 1.5-2 kg érett paradicsom darabokra vágva (ha van San Marzano a kert végében, az a tuti, de én is csak sima osan gazdaságosból csináltam és jó lett)
    - 1 szál zellerszár háromba vágva (ebből 2-t én kidobtam a turmix előtt, ha szereted, maradhat)
    - 1 nagyobb alma kockázva
    - 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
    - 1 közepes-nagy lilahagyma szeletelve
    - 1 kisebb kápia paprika
    - 1 EK Worcestershire szósz
    - balzsamecet, almaecet, citromlé
    - só. őrölt fahéj, bors, szegfűszeg, szegfűbors
    - 2 babérlevél
    - cukor vagy édesítőszer

    A zöldségeket óvatosan lesózni, bele egy nagy tepsibe és 40 percre mehet a sütőbe olyan hőfokra, hogy ne égjen le. Ez általában 200 fok, nekünk nagyon vacak sütőnk van, ebben 220 inkább. Nézz rá egy idő után a tepsire, hogy forró legyen, süljön, de ne égjen meg a teteje, ne száradjon nagyon ki.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 8 hónapja 0

  • Powerbank másképp

    A nyári utamhoz kerestem egy powerbankot a szokásostól eltérő igényekkel. Általában ugye az a fontos, hogy nagy legyen a kapacitás és/vagy legyen könnyű, illetve hogy töltsön gyorsan.

    Nekem ez volt fontos:
    - 2 USB kimenet
    - álljon meg a talpán stabilan
    - bírja a strapát
    - töltsön 18650 akkut
    - tudjon egyszerre tölteni és töltődni (UPS mód)
    - az USB portok vagy nagyon messze legyenek vagy egymás mögött

    A kapacitás és a gyorstöltés nem volt fontos.

    A TOMO D2-re esett a választásom, ami egy DIY powerbank, vagyis külön akkumulátort kell bele tenni, csak a tokot árulják.

    Nem olcsó, most 13 dollár az ára (10-ért vettem), és még kell bele 2 akku. Én LiitoKala 5000mAh 26650-et vettem, 12 dollár volt a 2 darab. Nagyon jó értékelései voltak gearbasten, 5000, sőt 5200-es kapacitásokat mértek rajta, a kettő gondolom, hogy megvan 10000.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 8 hónapja 12