lajthabalazs blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Bejutni a Google-höz, az utolsó nap az Amazonnál

    Minden jónak vége szakad egyszer. 2022 Április 8.-a volt az utolsó munkanapom az Amazonnál. Vagyis lett volna, ha a héten nem kapom el a koronavirust, igy csak 7.-éig húztam.

    Mielőtt bárki azt gondolná, hogy azért mondtam fel az Amazonnál, mert bejutottam a Google-höz, a történet nem ilyen egyszerű. Nem lettem Google alkalmazott. Lehet már nem is leszek. Bár az elmúlt évben több megeresést is kaptam FAANG cégektől (Google, Meta és Amazon, igen, néha a saját alkalmazottaikat is fel akarják venni, nincs teljesen összehangolva a recruiting és a névsor), nem éreztem egyikről sem, hogy előrelépés lenne az Amazonhoz képest. A terv az volt, hogy lehúzom a négy évet, amire a szerződésem szólt, elrakom az egyre nagyobb részvénycsomagokat, és aztán pihenek egy évet, beutazzuk a kontinenst, kipróbálom magam bloggerként vagy vloggerként. De nem igy alakult.

    Az elmúlt év nehéz volt. Tartottak még a Covid lezárások, az ingatlanárak duplázódtak, volt ahol triplázódtak, emiatt nőtt a társadalmi elégedetlenség. És Putin elkezdte a speciális hadműveletét Ukrajnában. Megugrott az infláció. A tőzsdék ralliztak aztán korrigáltak egy nagyot - vagy recesszióba kerültünk, utólag kiderül. Az én kis környezetemben pedig több projektet is leállitottak, nagy volt a fluktuáció, és úgy tűnt, hogy a csapatunk elvesztette az irányt, hétről hétre újabb azonnali feladatokat kaptunk.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 26

  • Bejutni a Google-höz - elsõ nap az Amazonnál

    Mint korábban írtam, végül az Amazonhoz interjúztam. Egyébként is épp egy fulfillment-tel foglalkozó startupnál dolgoztam, onnan nem volt nagy ugrás a világ legnagyobb ecommerce startupjàhoz átszerzõdni. Az interjúk után beadtam a felmondásom - úgy éreztem jól ment a felvételi. A rákövetkezõ héten gratulált a HR-es, azt mondta mindenkitől pozitív vélemény jött vissza, így néhány napra rá jött az ajánlat is. A "bértárgyalás" érdekesen alakult. Amikor elõször beszéltünk, mondtam hogy a bérigényem 1. Visszakérdezett, hogy akkor írhat-e 1.3-1.5 öt? Persze hogy írhat. Az interjúk eredményét megbeszélve megnyugtatott, hogy meglesz az 1.6-1.8 amirõl beszéltünk. Végül 1.9-re írtak ajánlatot. Ez jól esett, de a gyerekek külföldi oktatása meg a kalandvágy is elég lett volna ahhoz hogy belevágjunk.

    A szerződés "aláírását" majd négy hónapnyi relokáció követte. Végül hétfőn reggel 8:30-kor beléphettem az Amazon irodájàba. Nagyon modern de nem fényūzõ, nem egy Prezi. A terek jók, nem egy hatalmas nyílt iroda, vagy cubicle-rengeteg de nem is zárt csaptszobák lógnak zegzugos folyosókon. Sikerült egy városi panorámás asztalt megcsípni, a 27. emeletrõl elég jó már a kilátás. Egy másik magyar srác is került a csapatba ugyanabból a merítésből. Én SDE II-es pozícióba kerültem, az SDE III számít senior-nak, az SDE IV már architekt. A nagy ugrás bérben és presztízsben a II és a III közt van. A csapatunkban most nincs is SDE III.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 15

  • Adventi várakozás

    Minden évben indul egy adventi naptár szoftverfejlesztőknek, az https://adventofcode.com/2019. Minden nap egy új feladat, amit akármilyen nyelven meg lehet oldani, csak a megoldást kell beküldeni. Lehet becsületesen játszani, és megoldani saját erőből, de fórumokon lehet segítséget is kérni. Magyarok előnyben, mert értelmes időben lesznek elérhetőek a feladatok (CEST 6 óra, ha jól számolom).

    Ha valaki szeretne csatlakozni a leaderboard-omhoz, és lealázni: https://adventofcode.com/2019/leaderboard/private. A "titkos" kód 524473-44c6db6c. Egyelőre itt árválkodom: https://adventofcode.com/2019/leaderboard/private/view/524473

    Blogbejegyzés 4 éve 5

  • Bejutni a Google-höz - Csavar

    Szóval sosem tűnt úgy, hogy lenne elég időm becsülettel felkészülni egy Google interview-ra, a munka, a családi ház felújítás, a család ... Így a dolog kínosan húzódott. Aztán egy ismerősöm startupjához keveredtem, ami nem váltotta be maradéktalanul a reményeimet, így nyitva tartottam a szemem a további lehetőségek iránt. Nem kellett nagyon keresni, LinkedIn-en jöttek folyamatosan az ajánlatok. Többek közt jelezte az Amazon, hogy turnéznak Budapesten, és szívesen látnak. Az eljárás alapos volt. Egy telefonos kör a HR-rel, utána 90 perces online kör két algoritmizáló feladattal (a felület elég béna volt, az automatikus tesztek futtatása után be is kellett küldeni a megoldást, és az elsőnek a végleges megoldását nem küldtem be, csak egy részeredményt, szerencsére a második volt a nehezebb, és az hibátlan lett). Aztán még egy HR-es kör, amikor meghívtak a személyes interview-ra, és küldtek egy csomó felkészítő anyagot. És utána jött a furcsa rész: egy órában egy másik HR-essel még egyszer végigmentünk ezen az anyagon, hogy biztosan értem-e, hogy milyen lesz a személyes interview, és hogy tudom-e hogyan kell felkészülni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 15

  • Bejutni a Google-höz - Bemelegítés

    Végül munka és tortázás után sorozatnézés helyett az aktív kikapcsolódás mellett döntöttem. Coursera-n találtam két vonatkozó specializációt (specializáció,specializáció), és az egyik kurzusnak meg is csináltam az első hetét. Elég lassan indul, úgyhogy gyorsítva hallgattam, de a Coursera-s tapasztalataim alapján hamar el fogunk jutni az izgalmas részekhez. Nagyon tetszik az amerikaiak feladatközpontú oktatási rendszere. A BME-n az algoritmuselmélet - legalábbis a 2000-es évek elején - programozás nélkül tanultuk. Pszeudo-kód volt az anyagban, de az nem fut, nem lehet beledebuggolni, belehekkelni egy kis heurisztikát. Amerikaiaknál az algoritmus együtt jár az implementációval.

    A két képzés közti különbség a Google-ös minta interjún erősen kiütközött. Rendezett tömb esetén egyből rájöttem a megoldásra, csak a megoldás helyességének indirekt bizonyításán törtem kicsit a fejem. Viszont rendezetlen esetnél elakadtam, fehér táblás algoritmus üzemmódban nem jutott eszembe a hash-tábla használata, pedig amikor hackerrank-en programoztam szégyentelenül használtam bihash táblákat is a futási idő csökkentésére. Lehet hogy most már másképp oktatják a számításelméletet, algoritmuselméletet és formális nyelveket.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 1

  • Bejutni a Google-höz

    Szerk: Az alább bejegyzés 2018-07-16 07:00-kor született, de csak délután kaptam meg a Google áldását a blog elindítására

    Múlt héten megkeresett egy channel specialist a Google-től, és javasolta, hogy interview-zzam a céghez fejlesztőnek. Kicsit meglepődtem, de egy ilyen lehetőséget nem lehet kihagyni. Megadtam a számom, és másnap hívott is. Az első telefonbeszélgetés inkább csak eligazítás volt mint interview.

    A Google felvételi folyamata hosszabb, mint bármi, amit eddig láttam (hacsak nem tekintjük interview-nak a Prezis próbahetet). Az első - de inkább nulladik - telefonos kör után két telefonos szakmai interview jön majd, ami alatt többek közt Google Docs-ban kell kódot írni. Ezt siker esetén öt személyes kör követi valamelyik európai Google telephelyen. Ha ezen is megfelelek és ajánlatot adnak, akkor én interview-ztathatom a projekteket, csapatokat, hogy olyasmin dolgozzam, ami igazán érdekel.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 39

  • The art of the deal

    Bár a hardvereimet általában itt az aprón cserélem, néha-néha felrakok egy konfigot a Vaterára is. A stratégiám a lehető legegyszerűbb: a legalacsonyabb általam elfogadható áron bocsájtom licitre a terméket (azon az áron, amennyiért én is megvenném, ha nem lenne éppen az enyém), nem adok meg minimálárat, és megadok egy villámárat, ami magasabb az általam becsült piaci árnál.
    Így garantálom, hogy a gép nem fog olcsóbban elmenni, mint amennyiért el szeretném adni. E mellett aki licitál, annak nem kell egy rejtett minimálárat találgatnia. És végül aki mindenképpen meg akarja kapni a gépet, az egy kis felárért cserébe mentesül a licitálással járó stressz és a felesleges várakozás alól. Azt gondoltam, ez így racionális. A konkrét esetben a két szám: 150e és 180e Ft.

    És akkor jön az üzenet, hogy mennyiért adnám oda licit nélkül. Kívánkozik a válasz visszakézből, hogy 180e Ft, aki meg akarja kerülni a licitálást, annak ott a villámár. De nem vagyok én semmi jónak elrontója, visszakérdezek, hogy mennyire gondolt. Erre jön újra a kérdés, hogy milyen reális áron vihetné haza a konfigot, licit nélkül. Megírom neki kedvesen, hogy szívesen kapnék érte 180e Ft-ot, de hogy neki mi a reális, azt ő tudja, illetőleg majd a licitálók eldöntik. Végül jön egy 120e Ft-os ajánlat, azzal megtoldva, hogy gyorsan fogadjam el, mert neki még ma kellene a gép egy utazás miatt.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 4

  • Az igazi férfi bosszúja

    Ismertem egy igazi férfit, igazi apát, tekintélyt parancsoló alfa hímet, aki mindenre kész volt a családjáért. Pontosabban a családja megbosszulásáért. Bármilyen helyzetben tudta, hogy ő biztosan mit csinált volna az elkövetővel, ha egy tragikus eset amiről éppen szó volt, a családjával történik meg. Szerencsére nem került ilyen hősi feladat elé, ellenben nem tudta megugrani azokat a hétköznapi akadályokat, amiket elé gördített az élet. Hősünk az óta elveszítette a családját, nem egy célzott merényletben, egyszerűen csak nem bírt el a feladatokkal, és lelépett.

    Akkor nem fogalmazódott még meg bennem a gondolat, de most egy online eszmecsere kapcsán formát öltött: miért fantáziálnak bizonyos férfiak arról, hogy mindent elveszítenek?

    Elég sok népmesét olvastam az elmúlt évtizedben, de azokban a mesékben nem jelent meg az efféle bosszúállás. Ha egy hős valamit elveszített a mese elején, azt próbákat kiállva visszaszerezte a végén. Esetleg közben megölt egy sárkányt, de nem bosszúból. Ellenben a mai mesék közt lépten-nyomon találni ilyen történetet, legutóbb kis csavarral a Noctrurnal Animals filmben-regényének volt ez a cselekménye. Miért lett ennyire divatos ez a gondolat?

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 8

  • Készítsünk egeret - felkészülés

    Az érintőkijelzők elterjedéséig a grafikus kurzor volt a grafikus felületekkel való érintkezés legfontosabb eszköze. A kurzor mozgatását leggyakrabban egérrel végezzük, de a gyakorlott felhasználó szorult helyzetben más alternatívákkal is boldogul. Fejlesztéshez, szövegszerkesztéshez az én preferenciám a touchpad, mert így minimális kézmozgással tudok lökni egyet a kurzoron. A billentyűzetem közepén - üzleti notebookról lévén szó - ott csücsül a trackpoint (magyar nevén pöcökegér, vagy piros domború gumikupakkal ellátott változat esetén csikló), de a használatát sosem sikerült elsajátítani.

    A sikeres scrollozás után az Arduino HID-dal való ismerkedés következő lépéseként a kurzor mozgatásával próbálkoztam. Touchpad építéssel foglalkoztunk korábban a laborban, de elég körülményes lett volna egy megfelelő felbontású kapacitív felület elkészítése házilag, egy példányban pedig nem akartam NYÁK-ot gyárttatni, így más elemek felé fordultam. Az egyik lehetőség az x,y koordináták külön-külön állítása, akár a korábban használt rotary switch-ekkel, akár gombnyomásra, impulzusonként. De bár érdekes kísérlet lett volna, és sok Bluetooth billentyűzet és egyéb eszköz használ ilyen megoldást, közel sem ergonomikus. A harmadik lehetőség az analóg stick volt. Ebből volt is elfekvő példány, ezért emellett döntöttem.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 2

  • ebay, a becsület másodpiaca

    Részben én is hibás vagyok, szeretek olcsón vásárolni, és hosszas ebay-ezés után néha nem nézek meg egy terméket kellő körültekintéssel rendelés előtt. De az eladók is hibásak, hiszen nem a fényképen lévő NYÁK elemzéséből kellene a felhasználónak rájönnie, hogy mit is akarnak eladni neki, a termék nevének is ezt kellene tükröznie.

    De mi is történt? Hírdettek egy Pro Micro 32U4 replaces 328P Pro Mini Arduino-t (a hírdetést közben levették). Top seller, 99% fölötti elégedettség, nem is volt drága, sokan is vették már, hát megrendeltem. Ide is ért hamar, egy szerencsétlen pinout-os Pro Mini 328P. Átgondoltam, hogy mik a lehetőségeim. Vagy elmegyek a postára, és 2-300Ft-ért visszaküldöm, várok egy hónapot, és talán visszakapom a pénzem. Vagy visszautal az eladó 100-200Ft-ot, kárpótlásként. Esetleg nagyon elnézést kér, és újraküldi ugyanazt a kacatot, vagy ad 200-300Ft kedvezményt egy igazi Pro Micro-ra.

    Eddig belementem abba, hogy a visszatérítésért cserébe nem húzom le az eladót, és használom a kicsit defektes terméket, az egyébként is alacsony árnál is olcsóbban, de most elszakadt a cérna. Én arra vágytam, hogy 3-4 héttel a megrendelés után egy Pro Micro legyen a kezemben, ezért fizettem, ebben egyeztünk meg. Úgyhogy behúztam egy negatív értékelést. Másnap jön a levél, hogy beszéljük ezt meg, mit tehetnének, hogy elégedett legyek a tranzakcióval. Megírtam nekik, hogy arról lekéstek.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 3

  • Házhűtő ventilátor - kicsit másképp

    Ma éjszaka mindent szakszerűen csináltam. Megvártam a 11 órát, kinyitottam az ablakot, kereszthuzatot csináltam. Hajnali fél hatkor felkeltem, hogy becsukjak mindent - de még reggel nyolckor is kint volt hidegebb. Az éjszaka meg sem mozdult a levegő.

    Tudtam, hogy radikális lépéseket kell tennem. Már régóta be kellett volna szereznem néhány ventilátort, hogy akkor se kelljen nyitott ajtóval járatnom a média centert, ha XBoxozni támad kedvem, és nyáron a router is kicsit melegebb, mint kellene. A közeli számtechboltokban eléggé leapadtak a készletek, de a Rufusznál bőségesen elérhető volt az Arctic F12-ese, így ebből szereztem be, közben útba ejtettem a sarki elektronikai boltot a szerelvényekért: kapcsoló, ventilátor-aljzat. Tápból mindig van itthon néhány elfekvőben, és bontott faanyag is volt itthon bőven. Így kezdetét is vehette a szerelés. Specifikáció szerint óránként 1260 köbméter levegőt mozgat meg, remélem, holnap reggel friss levegőre ébredek. Azt hiszem, a képekhez nem kell magyarázat.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 19

  • KY 040 rotary encoder illesztése Arduino Pro Micro -hoz

    Rutinus ebay felhasználóként miután megrendeltem a Arduino Leonardo Pro Micro-t (igazából csak Pro Micro, de ugyanaz az Atmega32U4-es vezérlő van rajta, mint a Leonardo-n, és így könnyebben megtalálja a felhasználó), félretettem a billentyűzet-projektet egy hónapra. Nagy meglepetésemre három hét alatt kihozták a kontrollert. Így múlt héten csütörtökön össze is raktam egy minimális kapcsolást hogy kipróbáljam a chipet és a hivatalos könyvtárakat. Egy analóg pöcögtetőt és egy rotary encoder-t használtam Előbbit a kurzor mozgatására, utóbbit a görgőeseményekhez, és a gombhoz (bár az analóg stick-kel is lehetne kattintani).

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 0

  • Tervezés, újratervezés

    Érdekes kihívást jelentett ez a gép. Az egyik oldalon a notebook RAM-ok és a külső táp, a fektetett SATA portok miatt adott volt a lehetőség egy 5-6 cm vastag gépház építésére, az ITX-közeli méretszabvánnyal egy csinos kis gépet lehetett volna összerakni belőle. Viszont az asztali processzor hűtéséről is gondoskodni kellett. Még a leglaposabb CPU hűtők is jelentősen megnövelték volna a vastagságot, és a videokártya hűtők közül nem találtam olyat, ami nem ütközik valamelyik alkatrésszel, így esett végül a választás - anyagi megfontolásokat is figyelembe véve - a korábban bemutatott Zalman hűtőre.

    A ház még így sem lett volna feltétlenül vastag. Az ilyen kialakítású hűtőknél sokat lehet nyerni azzal, ha a processzorhűtő egyben házhűtőként is funkcionál, közvetlenül a külvilágból szívja be a levegőt, és ha ezáltal kicsit melegebb levegőt is fúj le a bordákról terhelés alatt, a többi alkatrész még mindig jobb körülmények közt fog üzemelni, mint a legtöbb mini PC házban. A felszínre kerülő ventillátor egyszerre előny és hátrány a tervezésnél. Kötöttséget ad, de beépítve a formavilágba egy látványos eleme lehet a háznak. Ugyan a hűtő nem tartalmazott LED-eket, de az áttetsző lapát meghálálja az utólagos világítást. Az első terveimben egyszerű téglatesttel próbálkoztam, de nem voltam elégedett az eredménnyel. Kísérleteztem falra rögzíthető és talpon álló formákkal is, de egyikkel sem voltam igazán elégedett.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 0

  • Terminál - a hardver

    A gép hardverét a kényszer szülte, gombhoz a kabátot. A céges laptopban nagyobbra cseréltem a memóriát. Eladni nem lehetett a modulokat, mert nem az enyémek, ott pihent hát 2x2GB SODIM DDR3 a fiókban, ami az akkori memóriaárak mellett megengedhetetlen volt! Így amikor megláttam egy IQ67i hirdetést, rögtön tudtam, hogy ez nekem szól. Akkor még nem sejtettem, hogy mibe keveredtem, 6300Ft egy alaplapért, 8000Ft egy G1620-asért, merevlemez, CPU hűtő mindig van itthon, már csak egy táp kell, és készen is vagyunk.

    Később kiderült, hogy a külső tápcsatlakozóhoz lehetetlen tápegységet találni. Aztán mire találtam csatlakozót, jöttek fontosabb dolgok. Most vettem elő újra a projektet, mert kezdett zavarni, hogy csak teszem jobbra-balra az alaplapot, meg elkezdődött a nyár, és nyáron mindig megjön az ember kedve a moddoláshoz. Az első lépés a hűtés biztosítása volt. Ugyan a foglalat LGA1155-ös, de a furatok márkás géphez méltóan semmilyen szabványhoz nem illeszkednek. Az LGA stock hűtőket nagyon bántani kellett volna, a VGA hűtő, ami itthon volt szintén nem illeszkedett szépen, így további beszerzés vált szükségessé. A legolcsóbb univerzális hűtőre esett a választás, egy Zalman CNPS590F-re.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 2