Lenry blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Passat Projekt - Apró örömök az életben

  Az építkezés meg a költözés és a munka mellett kevés idő maradt a kocsira, de mivel nem fenyegetett a veszély, hogy önmagától rendbejönnek rajta a dolgok, így kénytelen voltam időt szakítani rá, mert a zavaró dolgok zavarnak... Bizony

  A legzavaróbb nap egy vasárnap következett be, amikor úgy döntöttünk, hogy elmegyünk a soroksári Ikeába.
  Azon a héten volt lecserélve az olaj, nagyjából minden rendben volt a kocsin, vettem egy pályamatricát, felkanyarodtunk az M5-re, és ezen a ponton a lovak kétharmada sztrájkolni ment... A végsebesség 110 körül megállt, a turbó mintha nem töltene.
  Napasztmek :F
  Félreálltam az első pihenőbe, informatikus-megoldás 101 - "próbálta már kikapcsolni és vissza?"
  Nem segített, telefonos segítség - öcsém - szerint valahol szétcsúszhatott egy vákuumcső, vissza kell csak dugni és jó lesz. Ez nyilván így is lenne, ha ezek a dolgok nem műanyagburkolatok alatt, forró fémalkatrészek közt lennének, én meg nem egy autópályapihenőben lennék nulla darab szerszámmal.


  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hónapja 7

 • Házblog - Szemétügy

  Azt hittétek, hogy ha elkészül a ház, akkor nem lesz majd miről írnom? :C :DD
  Azért szerencsére maradt, aki továbbra is biztosítja a hajhullást, most pl a Kukáscég.

  Megvan az Asterixből a jelenet, amikor jobbra-balra küldik őket a római bürokraták?

  Nekem megvan. Testközelből.

  Felénk a kétkukás rendszer van, egy fekete (esetemben egyébként kék) a háztartási hulladéknak, és egy sárgafedeles a szelektívnek.
  Mivel senki nem tudta megmondani, hogy hogyan tehetek szert kukára, ezért még decemberben bementem az önkormányzathoz, ahol elmondták, hogy egyrészt kössek szerződést a Kukáscéggel, másrészt vegyek magamnak egy fekete kukát, szelektívet meg a Kukáscég ad, az önkormányzat osztja ki, de gyakorlatilag elfogyott, ezért szintén a Kukáscégtől érdeklődjem meg a dolgot.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hónapja 18

 • Portal: Hoopy the Hoop

  Bár a Valve nagy ívben tojt a rajongók fejére a 20 éves évforduló alkalmából (is), de a Noclip csapata - akik videójátékokról csinálnak dokumentumfilmeket - elkészített egy Half-Life témájú anyagot a nagy napra. Ajánlom mindenkinek, ahogy a többi filmjüket is.

  Úgy emlékszem ebben a filmben említik a Portal fejlesztése alatti legnagyobb mém-esélyesnek tartott dolgot, amiben biztosak voltak a fejlesztők, hogy hatalmas rajongótábora lesz a megjelenés után: Hoopy-t.

  Mi? Hogy soha nem hallottál még Hoopy-ról? Hoopy the Hoop? Az öreg Hoop? Hull a Hopp? Karcsi a Karika? Nah? Nem?


  Így sincs meg?

  Segítek.
  Megvan a Portal vége? GLaDoS felrobban, te fekszel a mezőn a romok közt és az égből leesik valami prop.


  9:14-nél kell figyelni

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 hónapja 8

 • Házépítős blog - 14. rész - It is done when it is done

  A cím idézet John Carmacktól

  Éppen karácsonyra lett a ház lakható (mert késznek nem mondhatom), így a beköltözés az ünnepek utánra csúszott, alig vártam, hogy lemenjen a karácsony.
  Ahogy közeledett a költözés, én úgy lettem egyre türelmetlenebb és idegesebb, végül 28-án, a költözés napjára robbant ez úgy fel, hogy sikerült összeveszni az asszonnyal, ami kapcsolatunk közel 12 éve alatt azt hiszem a harmadik eset volt, szóval érezhető, hogy nem mindennapos esemény.
  Az összes szarság, idegeskedés, a melósok balfassága, a vállalkozó nemtörődömsége, az egész rohanás okozta stressz (az előző lakásból dec 31-el ki kellett költözni) akkor tört ki belőlem.
  Otthagytunk mindent, és hazamentünk hozzá megbeszélni a dolgokat és kicsit megállni.
  Nagyon kellett az a fél óra, amíg senki nem kérdezett semmit...

  A két ünnep közt, illetve azóta szép lassan a helyükre kerülnek a dolgok, bár egy csomó cucc még ládákban van, de a mindennapi élethez szükséges dolgainkat már a szekrényekből vesszük elő.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 hónapja 21

 • Házépítős blog - 13. rész - Fény az alagút végén

  ... ami remélhetőleg nem egy mozdony

  Így a vége felé sűrűsödnek és ennélfogva összefolynak a dolgok, szóval nem biztos, hogy mindenhol meglesz a kronológiai sorrend, de azért igyekszem. A sztorik remélhetőleg így is átjönnek.

  Belső ajtók
  Ugyebár augusztusban kiválasztottuk, novemberben szólt a vállalkozó, hogy lehet, hogy nem lesz meg, mert lassan készül.
  - Figy' már, ha ezt nem a célegyenes előtti kanyarban mondod, akkor már kerestünk volna egy B tervet.
  - De én mondtam, hogy lassan készül
  - Jah, hogy akár 3-4 hét is lehet. Augusztushoz képest...
  Mindegy, kiválasztottunk egy másikat az egyik nagy barkácsáruházból, három hét múlva már jött is az üzenet a vállalkozótól, hogy ezt a modellt már pont nem forgalmazzák. Azóta is ott van az eladótérben. Ő elment pár boltba, küldött néhány opciót, ezek közül választottuk ki amelyik legalább egy kicsit tetszett.
  De legalább beépítették őket, szóval ezek vannak. Két helyen tolóajtók vannak, ezeket nem szegték körbe, ilyen "lyuk-a-falon" stílusban maradtak.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 hónapja 60

 • Házépítős blog - 12. rész - A hatóság odahat

  ... nem is kicsit hat oda

  Augusztus végén kaptunk egy határozatot, miszerint az építési hatóság beugrana egy kávéra. Úgy sejtettem ennek is kb annyi értelme lesz, mint amikor a NAV nézett be, a bejelentkező levelük legalábbis az adóhatósághoz hasonlóan volt kedves.
  A levél egy részét bemutatnám:


  #életszerűigények

  Ebből én nyilván maximum az első kettőt tudom biztosítani, de mint kiderült, ez nem sokat oszt vagy szoroz...

  Megjelenek a megjelölt időpontban, fehér Duster már áll a ház előtt, benne két hölgy. Rövid kötelező körök után azonnal keresztkérdések:
  - És hogyan építik a házat?
  - ???? Én így leginkább sehogy, én csak fizetek...
  - De milyen jogon?
  A közönség segítségét szeretném kérni
  - Azt tessék mondani inkább, hogy mit szeretne megtudni, mert nem értem a kérdést...
  - Az alap már itt volt, amikor elkezdtek építkezni?

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 hónapja 27

 • Házépítős blog - 11. rész - Egyszer csak vége lesz

  ...biztos, hogy többet nem építek házat

  Szóval volt egy röpke 10 hetes szünet az én balfasságom miatt, mert hát a fene se gondolta volna, hogy ennyi idő egy banki hitelt elintézni, mikor se CSOK, se szocpol, csak a jó öreg, üzleti alapú "adtok pénzt, visszafizetem, jó lesz" típusú hitel. Mindegy, június körül valamikor jött a pénz, lehet tovább melózni.

  Befejezték a szigetelést, le is vakolták, belül pedig behúzták a vizet és a villanyt, lefektették a padlófűtés csöveit, leöntötték a végleges padlót, majd kiglettelték az egészet.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 hónapja 52

 • Passat Projekt - mindig jön még valami

  Pár dolgot megjavítottam a legutóbbi bejegyzés óta, meg néhány másikat megcsináltattam, amihez hülye vagyok, de a probléma, hogy az autó összességében nem lett jobb, mert minden javítás előhozott egy másik hibát.

  Vegyük sorra:
  Index
  Tükörindexes az autó, egyik sem működött, no problemo, csere.
  Már a beszerzés is problémás volt, mert csak egyben cserélhető az egész - egy LED-es modul - nem csak egy izzó.
  Ahol találtam ott, horroráron (6k / darab és ugye kell kettő), Kínából kis pénz, de sok idő és kérdéses minőség, végül az egyik nagy alkatrészes boltban, miután izzó, index, lámpa meg még húszféle néven nem találtam, villogó címke alatt lett meg, 2600 / db.
  Maga a csere nem nagy etwas, ha tudod hogy pattintsd szét a tükörházat. Csak az elektromos csatlakozó volt belerohadva az indexbe, meg mindkettő tele volt döglött, fehér pókokkal, elképzelésem nincs hol parkolhattak ezzel az autóval...

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 9 hónapja 9

 • Csomagolás-fetisiszta kínaiak

  Vettem néhány Gigabyte Brix miniPC-t. Irodába, multimédiás PC-nek, meg még egy csomó mindenre tökéletes választás, hardcore játékon meg munkán innen kb bármire és az egész alig nagyobb mint egy pénztárca.

  Ami viszont zavar, hogy még egy ennyire minimál méretű gép beüzemelése során is milyen megdöbbentő mennyiségű szemét keletkezik, figyeljétek csak...


  Így kapod meg a boltból, be van zacskózva.


  A zacskón belül le van zsugorfóliázva, csak a biztonság kedvéért.


  Belül rögtön a gép, polifoamszerű zsákocskában.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 15

 • Passat Projekt - világítás és zene!

  Visszakaptam a fényszórókat, és hát a különbség orbitális. Brutális. Hihetetlen.


  Itt az egyik már elkészült, így jól látható a különbség.

  Került rájuk egy kerámiabevonat, így elileg nem mattulnak vissza, és igen karcállóvá is váltak.


  A baloldali az új, a jobboldali kézipolírozású, még tavasszal csináltattam. Itt is van különbség...

  Még aznap este be is szereltem őket a kocsiba, nagyon jól néz most ki.

  Ha már égett minden pilács, körbejártam az autót és észrevettem, hogy nem működik az egyik hátsó lámpa egyik izzója (lámpatestenként 4 izzó biztosítja a hátsó fényt)
  Kivettem a lámpafoglalatot - nem anya szülte, aki azt oda betervezte - és rájöttem, hogy az izzó annyira kiégett, hogy valószínűleg el is disszipált.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 11 hónapja 9

 • Passat Projekt - első apróságok

  Pénteken meglett az autó, és gyakorlatilag a szombatom rá is ment arra, hogy elkezdtem végiglépkedni a listámon.

  Legelőször a távirányítóval ablaklehúzást akartam megoldani, ami ugyan nem volt a listán, de egyrészt már a korábbi autókon is meg akartam csinálni, mert atommenő, másrészt csak egy 1 dolláros kínai VAG-KKL kábel kell hozzá, meg egy ingyenesen letölthető cseh program. Igen, cseh. Átbillent pár bitet a számítógépben, és onnantól ha nyomvatartod a távirányítón a nyitógombot, akkor az összes motoros ablakot leengedi. A záró gombra meg felhúzza.
  Elvileg minden, 1998-2005 közti villanyablakos VAG csoportos autó megtanítható a trükkre, a kék B5-ösöm, '97-es volt, ott valamiben más volt még a komputer, így azon nem lehetett, a világoskék kombi pedig 2001-es, de valami hibaüzenettel ott sem sikerült aktiválni, és mivel a program cseh, így a hibaüzenet sem tartalmazott magánhangzókat, szóval fogalmam sincs mi baja volt, rá is hagytam.
  Itt is kellett két próba mire összejött, de szuperül megy föl-le az ablak, örömbódottá.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 21

 • Házépítős blog - 10. rész - Építkezés

  ... amelyben nagyon gyorsan történnek a dolgok.

  Miután meglett minden papír, megint jól nem történt egy darabig semmi. Én 1-2 hetente hívogattam a vállalkozót, akkor 1-2 hétnyi csörgetés után akár válaszolt is, miszerint:
  - A jövő héten tuti megyünk!
  - Még a tél előtt elkezdjük!
  - Karácsony előtt simán nekiállunk... - És így tovább, persze semmi sem történt, egészen január legelejéig, amikor váratlanul kiöntötték az alapra a szerelőbetont.

  Majd február elején kijelölték a falakat,

  ... egy héttel később pedig egy délelőtt felhúzták,

  ...ugyanaznap délutánra pedig beburkolták azokat.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 11 hónapja 49

 • A Passat Projekt

  Miután életem első kocsija egy tizedmásodperc alatt az árokban végezte egy fával az oldalában, új kocsi kellett. Szerencsére volt kéznél egy másik, szinte ugyanolyan Passat, amelyet eladni hoztunk be, ezért ideiglenesen azzal jártam, de egyrészt azzal valahogy nem sikerült összebarátkozni, plusz ugyebár eladásra jött, és nem csak az én tőkém áll benne, ezért semmiképp nem terveztem vele hosszútávon. (Ha valakinek kell, szóljon, megvan még :) )

  Szóval mindent összevetve kellett egy új autó, és tegnapelőtt pedig meg is lett!

  2004-es évjárat, 131 lóerős 1.9 PD TDI motor, 5 sebességes TipTronic automataváltóval, friss műszakival, egy szett téli és egy szett nyári gumival, mindkettő alufelnin.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 11 hónapja 56

 • Az Apple Graphing Calculator születése

  Avagy hogyan lett egy leállított szoftverfejlesztésből földalatti projekt az Apple főhadiszállásán?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Retro 1 éve 29

 • GMM-391 - 1997-2018

  Azt hittem majd a 400.000. km körül kezdődik a B oldal, de nem jutottunk el eddig. A múlt heti fagyban egy lefagyott kanyarban megcsúszott a fara és kilinccsel előre vágódtunk egy fának.

  Igen, én basztam el, óvatosabban kellett volna menni, de addig a pontig nem csúszott. Ott meg igen.


  Sajnos itt a vége, GTK, nem volna gazdaságos gyári biztonságúra megjavíttatni, máshogyan meg semmi sem garantálja, hogy ugyanúgy megvédi majd a benne ülőket, ahogyan engem is, mert én egy karcolás nélkül szálltam ki.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 14

 • Így készült az Apollo űrhajók navigációs modulja

  Végignézve a videót, azt éreztem, hogy valami érzésről beszélhetnek az autós újságírók, amikor közvetlen mechanikus érzetről írnak :D

  Blogbejegyzés 1 éve 2