MasterDeeJay blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Elindult a Vintage Story PH fórumozók játékszervere

  Elindult a Prohardver olvasói részére Vintage Story szerverem amely várja a játékosokat 24/7.

  Aki nem ismerné a játékot annak nagyon röviden:

  https://www.vintagestory.at/
  Egy minecraft klónról van szó azaz nem is igazán klón csak a kinézete hasonló de nyilván modernebb grafikus motorral és elsősorban a kemény magot célozza meg nehézségével. Leginkább a minecraft terrafirmacraft modjához lehet hasonlítani hiszen részben annak ötleteit használja fel.
  Sok éve fejlesztik, már régóta teljesen jászható állapotú minimális mennyiségű bugokkal. Csak olyanoknak ajánlom akik szeretnek elmerülni a babrálásba, és nem riadnak vissza tetemes mennyiségű internetes leírás elolvasásától (már ingame is vannak leírások).

  IP: 178.48.20.9
  Pass: PH2022

  Blogbejegyzés 1 hete 0

 • Resizable BAR bekapcsolása hivatalosan nem támogatott alaplapokon.

  Magának a resizable bar-nak nincsenek túl nagy követelményei harveres oldalról hiszen a pcie 3.0 szabvánnyal jött ami gyakorlatilag Intel Ivybride-től elérhető azaz akár 10 éves hardveren is bekapcsolható (pl X79-es alaplapokon). Szinte minden mai gép képes kezelni és csak szoftveres licitációról van szó hiszen a linux már évek óta támogatja mindenféle moddolás nélkül.
  Az is nyilván való hogy az alaplap gyártók nem fogják támogatni a régebbi hardvereiket, valamint amiből csak lehet pénzt fognak csinálni ezért az alsóbb kategóriában is el fogják hagyni ezt a támogatást.
  Videókártya oldalról nincs igazán jó információm minél is működik egyáltalán. Általánosságból talán arra gondolok hogy 4gb-nál nagyobb kártyák támogatják. (RX480, RX580-oknál megy) A gond az hogy hiába támogatja a lap és a gpu ha maga a driverben meg nem engedélyezhető. AMD esetén ez kevésbé gond hiszen van moddolt driver (link a cikk végén), Nvidia esetén még keresem a megoldást rá.

  Tehát bekapcsolható igaz bios módosítás szükséges hozzá, azaz egy DXE Uefi driver ([link]). A gond az persze hogy ez nem teljesen veszélytelen mert bele kell nyúlni magába a biosba, így a moddolást csak annak ajánlom aki képes visszaírni egy hiba esetén a jó biosát.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hete 7

 • Nvidia Geforce PCX5300 bemutató

  Volt egyszer egy méltán hírhedt Geforce FX széria. Aki emlékszik rá az tudja hogy ebben az időszakban tért át nvidia egy újfajta számozásra, elhagyva az MX és Ti elnevezéseket. Ez kissé összezavarta azon felhasználókat akik hasonlóan gondolkodtak mint én azaz FX5200 az a Ti4200 utódja lehetne. Igen ám de a két kártya a számozás ellenére igen távol állt egymástól valamint maga az FX széria többi példánya sem sikerült túl jól a korábbi Ti szériához képest. Szóval több dolog is sújtotta az FX szériát. Így az FX5200 leginkább a korábbi MX széria alját jelentette. Dx7 módban gyakorlatilag az FX széria alsóháza annyira gyenge volt hogy elég sok példányát a korábbi MX széria lekörözte, az újdonságnak számító Dx9 támogatáson pedig gyengék voltak ezen kártyák így előfordulhatott olyan helyzet amikor egy jobbféle MX440 gyorsabb mint mint az FX5200 vagy akár egy butított FX5500-as.
  Na de hogy jön ide egy PCIE kártya amikor AGP csatolós volt az FX? Akkoriban kezdett elterjedni a PCIE csatoló és nvidia kényszerből kiadott Pcie verziós FX kártyákat (Geforce és Quadro szériában) is ami egy híd chip segítségével működött, később ez a híd vissza felé is használható volt azaz a Geforce6-7 amely már pcie-re készült az is elérhetővé vált AGP csatolóval.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hónapja 12

 • RX6600 olcsóbban azaz kínai RX6600M

  Rendszeres nézője vagyok a Miyconst youtube csatornának. Legutóbbi videójában egy elég érdekes RX6600-ast mutatott be. Azaz az aliexpressről rendelhető RX6600M verziót.
  A lényeg hogy az asztali 6600-as chipek jóval drágábbak mint a mobil verziói. Szerintem az lehet hogy notebook gpu-kon jóval kevesebb az árrés.
  https://videocardz.com/newz/amd-radeon-rx-6600m-laptop-gpus-sold-as-desktop-cards-are-much-cheaper-than-rx-6600  https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20220915023604&SearchText=rx6600m&spm=a2g0o.home.1000002.0

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hónapja 2

 • PC Játékok amiket néha előszedek: 7,62 High Calibre (és modjai)

  Taktikai fegyverpornó kemény szivatással, bugokkal. Ez nem igazán játékbemutató csak egy rövid leírás hogy mi is ez a játék. Nem is mondanám azt hogy ajánlom átlag gémernek.
  Valahogy mindig is vonzottak az olyan játékok amelyekben el lehet pepecselni és el lehet veszni a részletekben ahol nem a játék van érted hanem te vagy a játékért. Megszivat minden mozzanatában vagy a nehézsége miatt vagy az miatt mert annyira bugos hogy karcolja a játszhatatlanság szintjét.
  Kezdjük az elején. Maga a játék nem mai darab (2007) Brigade E5 sorozat folytatása, hasonló az X-Com vagy a Jagged Alliance szériához de messze mélyebb azoknál.
  Röviden egy valós idejű de bármikor megállítható taktikai lövölde. Itt a megállításon azért is van hangsúly mert bizony több egységgel kell egyszerre bánni és másodpercek alatt vége is lehet a történetnek.
  Maga az alap játékkal már nem foglalkozom mert érthető módon nem fejlesztik viszont két fő irányt a közösség segítségével vett a fejlesztés. Egyik ilyen volt a Blue Sun mod, illetve a Hard Life mod amelyek mind igen tekintélyes extra tartalmat raknak a játékra. Most az utóbbiról lesz igazán szó amely még Steam-en is külön oldalt kapott sikeressége miatt. https://store.steampowered.com/app/306290/762_Hard_Life/
  Hozzáteszem a blue sun mod is steamen integrálásra került és az alapjáték beta menüjében aktiválható.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 8 hónapja 1

 • XGI Z11 PCIe 1x videókártya bemutató

  Nem lesz egy hosszú bejegyzés. :DDD

  XGI Z szériás GPU-kat gyakorta látni szerverekben mint konzol gpu-t amelynek csak nagyon alap szintű megjelenítés a célja.

  A konkrét kártyán Z11 típusú GPU található összesen 64mb rammal. Hűtése gyakorlatilag nincs, még csak egy bordát sem pakoltak rá, ez miatt gondolom sejthető hogy nem bővelkedik 3D képességekben. 2W TDP és pcie 1x slotban működik.

  Vram Hynix H5PS5162GFR-Y5C ami 64mb-os de csak 1db azaz 32bit szélesen. Órajelben a jelölése alapján (Y5) 3ns-es azaz DDR2-666-ról van szó. A C jelöli hogy kereskedelmi verzió azaz nem ipari.
  Gyártó Sunix, szerencsére van támogatási oldala is.
  http://www.sunix.com.tw/product/vga0411.html

  Támogatott felbontások:

  Bizony fullhd 32bit hiányzik a listából.
  Támogatott oprendszerek pedig:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 9 hónapja 8

 • Egy különleges retró kártya tesztje HD5970 2GB PWOERED BY ATI

  Felfigyeltem az itt egyik topikban megosztott retró videókártyára. Láttam hogy nem egy átlagos HD5970-esről van szó eléggé specifikáción kívüli kivitelezésben tekintve hogy kértem előre GPU-Z képet az eladótól és azt is kaptam amit akartam. PWOERED BY ATI feliratból lehet kitaláljátok miről is szól a cikk.

  Tehát a kártyát jófogásponthu-n megtaláltam és azon nyomban lecsaptam rá egy aránylag jó áron.
  Külsőleg feltűnik hogy kissé gyengécske egyslotos a hűtése egy ilyen kategóriás kártyához képest.

  Nézzük a gyári specifikációkat:
  Hemlock GPU kettő mert bizony dupla GPU-s kártyáról van szó....vagy nem?
  2x1Gb GDDR5 ram, ezen a kártyán kissé alul lenne hűtve...
  na jó itt most álljunk meg mert valami nem stimmel....fordítsuk meg a kártyát. Bizony itt nem stimmel elég sok dolog.

  Ezen egy GPU van és a ramok is eléggé érdekesek. Egy 6 pin pcie tápcsati...

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 9 hónapja 27

 • AMD Firepro 9300x2 8Gb moddolása játékra (GTX1060-1080 szint)

  Duplázzunk rá a nano-ra a Firepro S9300x2-vel. Jelenleg ezen blog készítése folyamatban van, elég sok kérdés még megválaszolatlan és teszteletlen számomra is, így csak bátor kísérletező kedvűeknek ajánlom megvételét amely jelenleg 48eft (miyconst30 kuponnal február végéig!) egy szlovák webshopból. A kártya teljesen új, 1év garanciával . https://www.wstore.sk/amd-firepro-s9300-x2-2/
  FIGYELEM! A kártyát még nem ajánlom megvételre, nem tudom teljesen biztosan állítani hogy játékra 100% alkalmas lenne, tekintve hogy nincs hozzá kész moddolt bios!

  A kártyáról:
  Ezen kártya látszólag kimenet nélküli de ha levesszük róla a hátlapját akkor bizony ott egy darab DP port kimenet. Maga a GPU ugyan az a Fiji amely a Fury/X, Nano, Produo kártyákon található, 4gb 4096-bit széles HBM társaságában azaz itt kétszer ennyi mert kettő darab GPU-nk is van. Legközelebbi rokona a Radeon Pro Duo ami gyárilag vízhűtéses és kicsit más VRM-el rendelkezik.
  Ez a kártya gyakorlatilag kettő darab R9 Nano egy PCB-n.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 9 hónapja 178

 • Nvidia Tesla C2075 6Gb moddolása játékra (GTX580/Quadro 7000)

  Került hozzám még régebben egy Tesla C2075 ami egy fermi alapú kártya még 2011-ből. Specifikáció szerint GF110 azaz a nagy fermi második kiadása amelyet a nagyobb kártyákra raktak, többek között a GTX580-as csúcskártyára is.

  Ahogy látható a specifikációk szerint csak 448 egység aktív. Ezen kártya viszont szerencsére csak szoftveresen van megnyirbálva (erről később), még a memória vezérlője is teljes szélességű. [link]

  Telepítsük fel a kártya driverét ami a legutolsó ilyen kártyához készült tesla driver
  https://www.nvidia.co.uk/Download/driverResults.aspx/144178/en-uk
  Ha ez megvan akkor telepítés után át kell kapcsolni a kártyát WDDM módba.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 5

 • AMD Instinct MI8 moddolása játékra (avagy R9 Nano-GTX1060+ szint)

  A vga hiány még mindig elég nagy ezért folytatom kutatásomat a legjobb ár értékű kártyák irányába. Most egy AMD Radeon Instinct MI8 lesz a bejegyzés tárgya ami szerverekbe tervezett, eredetileg önállóan aktív hűtés nélküli számításra szánt kártya de kis trükkel rá lehet bírni játékra is.
  GTX1060-1070 közötti szintet kapunk de csak 4gb vrammal ami azt jelenti hogy bár Fullhd-ra a gpu elég lenne a vram szűkössége miatt bizonyos beállításokat vissza kell vennünk (ugye AMD RX 6500XT??)
  A kártya pár százas tételig kapható szlovák webshopban https://www.wstore.sk/
  MiyconstPromo kuponnal.

  Jelenleg még a 2 GPU-s verziója (9300 X2) elérhető kicsivel drágábban 48eft ért vehető ugyan ezen kuponnal. De ezen kártyát még a fórum résztvevőivel tesztelem, még nem ajánlom megvételre!
  https://www.wstore.sk/amd-firepro-s9300-x2-2/

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 1687

 • Nvidia Tesla M40 12/24gb moddolása játékhoz (TitanX(M) / GTX 1070 szint)

  Előző bejegyzésemben a K20 szériát modoltam de most ideje szintet lépni.

  A kártyáról:
  A kártya eredeti célja szerverparkokban esetleg nagyobb workstationokban fizikai számítások, gépi tanulás, és egyéb eredetileg nem 3d grafikus műveletek elvégzése. Ennek ellenére kis trükkel rá lehet venni arra hogy egy kimenet nélküli videókártyának használjuk.
  A kártyán GM200(GL) GPU található amely teljes értékű azaz gyakorlatilag ugyan ezt találjuk a TitanX és kissé nyesett formában a GTX980Ti-n is (azaz kicsivel optimalizált és fejlettebb formában). Az architektúra Maxwell ami a korábbi Keplerhez képest igen sokat javult fogyasztás terén és meglehetősen jól tuningolható. Érdemes hozzátenni hogy mint mindig az ilyen célra gyártott GPU-k jobb minőségűek tehát eleve kevesebb fogyasztás várható mint az asztali társaknál.
  Videoramból van 12gb és 24gb-os modell amelyek ugyan azon órajelek, nem látom értelmét a 24gb-os modellnek játékra hiszen a 12gb-osat sem igazán tudjuk kihasználni.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 97

 • Nvidia Tesla K20 széria moddolása játékhoz (GTX780-Titan / GTX1050Ti+ szint)

  Előszó:
  A jelenlegi elég horror videókártya helyzet miatt kezdtem el keresni alternatívákat az új kártyák helyett. Való igaz hogy a régi ilyen moddolható kártyák szinte semmiben nem közelítik meg a mai új középkategóriát de el lehet velük kompromisszumokkal játszogatni. (értsd fullhd, nem ultra grafikán, kb GTX1050ti-1060 szint)
  Tehát ha valaki most éppen szeretne fullhd felbontáson játszani a nem AAA játékaival akkor lehetőségnek igazából a használt kártyák fele fordulhat. Eddigi tapasztalataim szerint az idősebb kártyák hajlamosabbak elpusztulni (leginkább gpu forrasztás gyengesége miatt), és ilyenkor ugye leleményesen használt piac mesterei rámelegítenek, javítanak stb amivel rövidebb hosszabb idővel de megnövelik az életét a kártyának. A gond az hogy nem lehet megmondani egy javított kártyáról hogy milyen minőségben történt rajta javítás.
  Azt gondolom nem kell senkinek sem bemutatni hogy egy simán melegített kártya mindenféle kezelés nélkül leginkább csak napokat vagy heteket él tovább és csak a szerencsésebb darabok mennek hónapokat.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 11 hónapja 31

 • x86-64 de nem Intel és nem AMD, mi az?

  VIA? Nem, azaz majdnem vagyis nem de igen vagy mi...

  Sikerült szert tennem egy kínai fejlesztésű Zhaoxin KaiXian KX5640-es Wudaokou kódnevű Cpu-val szerelt alaplapra 2017-2018-as fejlesztés. Ismerős ugye? Na gondolom sokaknak nem, mert Eu-ban nem is nagyon ismert platformról lesz szó. Azért platformról mert nem csak egy cpu-ról van szó hanem Soc-ról, és egy északi vagy déli hídról már aminek lehet nevezni.


  Szóval történt egyszer hogy kínaiak készülve a gazdasági háborúra USA-val gondoltak egyet vagy többet és elkezdték fejleszteni saját dolgaikat belső piacra hogy kellőképpen csökkentség a függőséget az USA és egyéb piacoktól. Lehetne itt sorolni a millió egy autó, telefon, alaplap stb márkát. De amúgy is rengeteg saját márkájuk van. Itt most csak egy saját fejlesztésű x86-64 kompatibilis rendszerről lesz szó. Azaz VIA-n keresztül szerzett x86 licensz alapján fejlesztett Soc-ról.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 43

 • Voodoo3 2000 AGP modern gépben lehetséges?

  Bár szeretem a retró hardvereket és játékokat de kissé helyhiánnyal küzdök így bár van jópár retró gépem sajnálatos módon elég nehézkes kezelni azt hogy játszhassak rajtuk. Konkrétan a Glideról lesz most szó (ami a 3dfx kártyák Api-ja).
  Lehetne mondani hogy használjak valami glide emulátort de az messze nem ugyan az mint ha a rendes vas izzadja ki a képkockákat. Tehát a cél az volt hogy az egyik fő gépem amit használok alkalmas legyen glide játékok futtatására.
  Szóval elkezdtem kutatni a lehetőségeket, több problémába is beleütköztem hardveres és szofveres oldalról is.

  Kezdjük azzal hogy a saját Voodoo3-asom AGP csatolós a lassabb 2000-es verzió. Itt már meg is bukna a mutatvány, mert bizony nemigen találok modern gépet agp csatolóval, de nem is akarok itt leragadni szóval akkor google AGP adapter... Ebay-en találtam is, elég drága de még mindíg olcsóbb mint megvenni egy eleve PCI-os Voodoo3-ast.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 19

 • Következő projekt: dual 2011v3 folyamatban.

  Tervezek egy ATX méretű kétprocesszoros gépet építeni.
  Asus Z10PA-D8 lap
  8x8gb ECC REG DDR4 2133 egyszerű Hynix ,kell a 8 csatorna miatt
  2x Xeon E5-2678v3 összesen 24 mag 48 szál, all core hack-el 3.3ghz-en.
  Hűtés Deepcool Gammax GTE ami egy Hyper TX3 klón, célnak megfelel. (ez fért csak el)

  Fele már megvan, azaz már csak a procik hiányoznak.
  Jelenleg a processzorok nem érkeztek meg, így egy tartalékossal használom a gépet ami egy 2620v3.
  Ez a proci majdnem a legkisebb modell. 6 mag 12 szál 3.2ghz max turbó de csak 85w. Nem egy nagy szám, ideiglenesen megfelel. Megjegyezném hogy játékokra ezt sem érzem gyengének.

  Poénból a kis 2620v3-al aida procival teszt :DDD
  4db rammal, a proci nem kezeli 2133-on ramot. Elég siralmas szegény de ne felejtsük el hogy ez egy 5-6eft-os processzor használt piacon!

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 39