mbalint987 blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Mikor érkezik a következő trolibusz? - BKK Futár API feat. CUCM & UCCX

    Egy ideje laborozom már a Cisco "telefónia" palettájának két égkövével, a CUCM-rel és az UCCX-szel (aki esetleg nem ismerné őket: mindkettő VMware ESXi alatt futtatható virtuális appliance, előbbi telefonközpont, utóbbi Call Canterként funkcionál, de szorosan integrálódnak egymáshoz).

    Miután a háttérrendszerként szolgáló Shadow-ot is összeraktam (ő PHP-n íródott saját program, és azt a célt szolgálja, hogy az UCCX kéréseire rendre választ adjon), adta magát a dolog, hogy össze kéne rakni egy látványos demót, hogyan is tud ez a pár technológia együttműködni, és valami érdekes dolgot alkotni.

    Ami ebben a demóban történik: egy, a telefonközponthoz kapcsolt telefonról felhívod azt a melléket, amin a demó applikáció jelentkezik, majd az bemondja, hogy a következő trolibusz X megállóból az Örs vezér tere irányába legközelebb mikor indul, perc és másodperc pontossággal.

    Ha a trolibusz hamarabb jön mint 2 perc, akkor azt már nem mondja be, hanem inkább a következőt. Ha 15 percen belül nem jön, de 30 percen belül igen, bemondja hogy több mint 15 perc múlva jön a busz, ha 30 percen belül sem jön, akkor pedig arról tájékoztat.

    Az adatokat a BKK Futár szolgáltatja, és figyelembe veszi a valós idejű információkat is a program.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 0

  • Megfizethető árú szerverhosting

    Nem találtam ilyen témát PH!-n, így gondoltam, írok egy külön bejegyzést. Van nekem két szerverem, nevezetesen 2 Cisco UCS C220 M3, és pluszba egy tűzfal (Cisco ASA 5506-X). Nyáron lettek üzembehelyezve vidéken, az ősök garázsában zakatolnak, és habár internet viszonylag combos van alattuk, de a körülmények nem a legideálisabbak, különösképpen az áramellátásuk. Szünetmentes nincs alattuk, és bár alapjáraton is merész elképzelés ezek nélkül szervert üzemeltetni, az elmúlt egy hétben meg közel lehetetlenné vált, naponta nagyjából 3x van valamiféle áramkimaradás (még napi 1x sem lenne vidám visszaindítani a ~20 VM-et, és imádkozni, hogy összeálljon minden, így meg kb. felesleges is).

    Szóval a kérdés adott: tudtok valahol megfizethető árú szerver elhelyezési lehetőséget, amit az is meg tud engedni magának, aki amúgy nem profitszerzési céllal üzemelteti ezeket (én pl. most nemzetközi versenyre készülök velük, ~40k-t nem tudnék kifizetni ezért)?

    Blogbejegyzés 4 éve 4

  • Más tanúsítvány kényszerítése ADFS publikálásánál MS WAP esetén

    Vegyük a következő helyzetet: van egy ADFS szerverünk, és egy WAP szerverünk. Az ADFS által használt tanúsítványunkat az Enterprise CA-nk írta alá, azonban azt nem ezzel a tanúsítvánnyal szeretnénk publikálni a külvilág felé, hanem egy másik, közismert CA által aláírttal.

    A probléma: nem használhatunk az ADFS-hez egy közismert CA által aláírt tanúsítványt valamilyen ok miatt (nálam pl. azért mert a cert. három havonta lejár, és nagyon nyűgös lenne három havonta kirántani az ADFS alól a korábbi tanúsítványt, majd újat rakni helyette), azonban az sem megoldás, hogy az Enterprise CA által aláírt tanúsítványt használunk a publikáláshoz.

    Kézenfekvő lenne megmondani a WAP-nak, hogy egyéb tanúsítvánnyal publikálja az ADFS-t, ezt azonban nem fogja megtenni (legalábbis a WS 2019 WAP szolgáltatása nem teszi meg), és induláskor "The parameter is incorrect." üzenetet fog logolni.

    A megoldás: telepítsük a Cert:\LocalMachine\My útvonalra a használni kívánt tanúsítványt. Indítsunk egy privilegizált parancssort/PS-t, és adjuk ki az alábbi parancsot:

    netsh http update sslcert hostnameport=$HOSTNAMEPORT$ appid=$APPID$ certhash=$CERTHASH$ certstorename=my

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 0

  • Május 17. a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapja

    Nos, csak itt vagyunk, újra "ünnepelhetünk" egy világnapot, amire egy jobb világban nem lenne szükségünk. E nemes alkalomra ismét egy hosszabb blogbejegyzéssel készültem, de Szentesi Éva lazán keresztülhúzta a terveimet, tekintve hogy mindent leírt, amit szerettem volna, így szimplán csak linkelem az írását egy idézettel:

    "Olyan világról álmodom, ahol nem kéne erről írnom. (..) Olyan jó volna olyan világban élni, ahol az utcán bárki mászkálhatna kézen fogva, és bárki megcsókolhatná egymást, aki úgy akarja." (SZENTESI ÉVA: DE!)

    A fenti idézet mellett álljon itt egy kiváló muzsika, szigorúan videóklippel, de csak a zenét hallgatva is simán érthető, miről is szól igazán ez a szám:

    Nos, ez lett volna az én megemlékezésem.

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • Helyzetjelentés

    Nos, újra itt, a blogomon, írva az új bejegyzésem, kicsivel több mint 1 év és 1 nap után. Az embernek (főleg a nálam idősebbeknek) sokszor lehet az az érzése, hogy a napok, hetek, hónapok és évek csak úgy repülnek, ami valahol igaz is, mégis úgy érzem: hosszú volt ez az elmúlt egy év.

    Repüljünk vissza rögtön egy évet, az utolsó cikkem publikálásának időpontjára. Elképesztő, hogy akkor megírtam és gondolkodás nélkül publikáltam mindazt, amit akkor éreztem és gondoltam a témáról. Persze, nem azért mert bármi olyan lenne benne, mely nem tükrözné a valóságot, esetleg amely kifejezetten kínosan érintene, sőt, a cikk egy nagyon jó anyagnak szolgálhat a mai napig mindazoknak, akik nem értik/nem értették, hogy mi ez az egész. Apropó, ha már itt járunk: a cikk publikálása után kaptam egy privát üzenetet, amelyben egy srác írt nekem. Az üzenetében az állt, hogy eddig nem nagyon tudta, hogy mégis mi ez az egész, és hogy kell ezt a jelenséget elképzelni (így inkább viszolygott a témától), de azután hogy elolvasta a cikkemet, tisztázódott benne pár fogalom, egy képet kapott a témáról, és arra késztette, hogy jobban utánanézzen ennek a jelenségnek.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 0

  • ASUS G752(VT) random kijelzőcsíkozódásának javítása

    A panaszaimat leíró hozzászólást bővebben itt találjátok, röviden: ASUS G752(VT) gépem van, amin a kép (2 külső monitor mellett) random néhány tizedmásodperce csíkozódott. Hibajelenség volt az is, hogy az AOC U2879VF monitoromat a gép nem bírta HDMI-n keresztül meghajtani, DRIVER_POWER_STATE_FAILURE kékhalállal elszállt rendszeresen.

    A megoldáshoz kellett az ASUS ügyfélszolgálata, ahol elképesztően készséges munkatárssal tudtam beszélni, ráadásul még értett is hozzá (prémium géphez prémium support, gondolhatná az ember). A segítségével tudtuk kideríteni, hogy feltehetően mi a hiba okozója: az NVIDIA energiagazdálkodási funkciója.

    Javítani a következőképpen lehet: NVIDIA Vezérlőpultot megnyitjuk, 3D beállítások kezelése menüt kiválasztjuk, majd az Energiagazdálkodási módnál kiválasztjuk a Maximális teljesítmény előnyben részesítése opciót. A beállítást alkalmazzuk a megfelelő gombbal!

    Egy képben:

    Blogbejegyzés 6 éve 0

  • Windows 10 az én szemszögemből

    Aki olvasta a témában adott hozzászólásaim, pontosan tudhatja, hogy enyhén szólva sem rajongom a Windows 10-es rendszerért. Az ASUS G551-es gépemen kiválóan elketyegett a Windows 8.1 Update rendszer, pár apróságon kívül semmi problémám nem volt vele, nem is igazán lett volna miért váltanom. Azonban hár hónappal ezelőtt elérkezettnek láttam az időt vasat cserélni, a G551 helyére egy G752 került, a Windows 8.1 helyét pedig egy Windows 10-es (1709) rendszer foglalta el, tekintve hogy normálisan más Windows-rendszer nem lett volna rátehető.

    Használtam én korábban is Windows 10-es rendszert, nem is keveset, hisz mint IT-szakember nem igazán tehettem meg, hogy mellőzzem Redmondék legújabb (egyben utolsónak mondott) üdvöskéjét. A fejlődést így nagyjából követni tudtam, és be kell ismerni, hogy a hulladék RTM verzió után sorjába érkeztek az új rendszerek, amik egyre több sebet gyógyítottak a nem kevés sebből vérző kezdeti verzióból.

    Szóval február elejét írunk, a gépben már bent csücsül a Samsung 960 EVO SSD-je, indulhat a telepítés. Nem is kell mondanom, hogy a Windows 10 egy i7-es vassal és egy ilyen háttértárral rekordidő alatt összeszedte magát, szerintem fél óra alatt már fel is tolta a drivereit, kezdődhetett az okosítás: telemátria kitakarítása, Candy Crush és hasonlók száműzése (mostanra már a logójának látványától is megszalad a pulzusom), szokásos Explorer-tweakek.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 60

  • Használt notebook vásárlása garancia nélkül

    Gondolkodom rajta, hogy a szeretett ASUS ROG G551JW-met egy másik, erősebb és nagyobb kijelzővel rendelkező ROG-ra cserélnem. A használt piacon körülnézve egész jó ajánlatokat találtam, de sokat csak garancia nélkül.

    A kérdés: vennétek >230k-s gépet garancia nélkül? Miért vagy miért nem? Milyen eredményességgel (és anyagi ráfordítással) javíthatóak a notebookok, ha neadj'isten szükség lenne ilyesmire?

    Blogbejegyzés 6 éve 59

  • 802.1X-es hitelesítés Windows szerverrel és Cisco kapcsolóval

    A minap kitaláltam, hogy milyen király lenne megnézni, hogy hogyan lehet a korábbiakhoz erősebben szabályozni, hogy kik férhetnek hozzá a vállalati hálózathoz. Ugye van a Cisco kapcsolókban alapvető portbiztonság, de egyrészről a MAC-cím hamisítható, másrészről meg ugye porthoz kötött, ami nem túl kényelmes megoldás.

    A probléma megoldásához a 802.1X-es authentikáció pont kézen fekvő volt, azt leszámítva persze, hogy nincsenek "step-by-step" leírások a témához (szóval fellapoztam az MSDN-t meg a Cisco-nak a dokumentációit). Meg persze a Packet Tracer sehol nem ismeri ezt a technológiát, szóval kérdés nélkül a GNS3 mellett döntöttem.

    Lássuk a teszthálót:

    Hogyan hitelesítek? Vagy a kliens tanúsítványával, vagy a MAC-címmel, a kapcsoló adott portjának beállításainak megfelelően. Feltehetőleg a holnapi nap feladat lesz egységesíteni a portok beállításait, és megadni, hogy a 802.1X sikertelensége után mehet a MAC-alapú hitelesítés. A tanusítványt egyébként a Windows szervertől kapják a kliensek AD (tartomány) segítségével.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 11

  • Az új Firefox - avagy a Quantum és a Blink harca

    Őszinte leszek, nagyon vártam már az új, gyorsabb és kisebb erőforrás-igényű Firefox-ot. A Mozilláék böngészőjét nagyjából 5 éve hagytam el, amikor a Google Chrome-ra váltottam. A váltás akkor abszolút megalapozottnak tűnt: a Chrome gyorsabb, stabilabb és okosabb volt a Firefox-nál, és könnyebben is kezelhetőbb.

    Úgy gondoltam, itt az idő tesztelnem, és összemérnem a Firefox 57-est (mint béta) a stabil Chrome 62-vel. A teszt nagyon egyszerű volt, és két részből állt: egyrészről az oldalak "betöltési idejét" mértem, azonban ezeket nem számszerűsítettem, pusztán "érzésre" mértem ezeket az értékeket. A másik rész a CPU és memóriahasználat mérése, miközben az oldalak meg voltak nyitva, míg interakció részemről nem történt.

    Apropó oldalak, az alábbi weboldalakat használtam a méréshez:
    - index.hu
    - 444.hu
    - youtube.com
    - netacad.com
    - telekom.hu
    - bbc.co.uk
    - cnn.com
    - euronews.com
    - merce.hu
    - tvgo.hu

    A CPU és memóriahasználat mérése úgy történt, hogy összeadtam a chrome.exe és a firefox.exe folyamatok erőforrás-használatát. Lássuk ezeket az eredményeket:

    Chrome
    - Memóriahasználat: 1995 MB
    - CPU használat: 3,95%

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 18

  • Október 11. - A Coming out világnapja

    A világnap története, a coming out fontossága és saját tapasztalatomat is megosztom a melegségről.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Vélemény 7 éve 1261

  • Egy emlékezetes 24 óra

    Túl vagyok egy kemény beszélgetésen édesapámmal. 19 évem alatt (pontosan ennyi!) nem volt még ilyen kemény beszélgetésem vele. A mosolygós családapából az ~1 órás beszélgetés szomorú és csalódott férfit csinált. Nem akartam így, senki nem akarja így, a végeredmény mégis legtöbbször ugyanez!

    Édesanyám könnyen fogadta. Könnyen, hát már amennyire lehet egy ilyen hírt. Örült, hogy ennyire bízok benne. Persze, az elfogadás rögös és kacskaringós útján neki is végig kell menni, és ez nem két perc, nem két óra, nem két nap, és nem két hét. Talán nem is két hónap. Biztosan kevesebb idő, mint édesapámnak.

    Nem lehet könnyű dolguk. Anya azt mondta, hogy nem baj, hogy nem lesznek unokák. Édesapám őszintén bevallotta: önző módon ő azért örült volna neki. Én is örültem volna neki, de nem így lett. Féltenek, attól ami kint vár. Én is féltem magamat. De attól még inkább félnék, ha nem lehetnék önmagam.

    Ma nem akarok vitázni. Nem akarok vitázni a melegházasságon, az örökbefogadáson, a Pride-on. Elegem van egyenlőre a vitákból. Élni szeretnék! Boldognak lenni! Hiszem, hogy ez nem hiú ábránd: mindent meg fogok tenni ennek érdekében. Most viszont erőtlennek érzem magam. Volt már ilyen: általában amikor így érzem magam lefekszem, és alszok. Ha alszok, nem gondolok a nehézségekre. Az álmokban nincsenek gondok, nincsenek problémák.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 0

  • Potyautas

    Történt egyszer, hogy a szüleim hazafele autóztak egy rendezvényről (08.13-án, vasárnap). Már majdnem hazaértek, amikor egy sarkon megpillantottak egy gyönyörű magyar vizslát, akit ráadásul majdnem el is ütöttek. A kóbor kutyák nem szokatlanok errefelé, egy vizsla azonban mindannyiunkat megérint: két vizslánk is van (az egyik fajtiszta, a másik csak közel ;) ), és nagyon szeretjük őket. Nem volt hát mit tenni: édesapám magához hívta, és nagyjából 2 perc szaglászás és kisebb kergetőzés óta a gazdájaként tiszteli, akit mindig és mindenhova követ, bármerre is járjon.

    A nagy harmónia jegyében el is indultak, hogy az utcában lévő, és feltételezhetően viszlát tulajdonló embereket meglátogassák. Mindezt persze este fél 11-kor, a látogatottak nagy örömére. A hűséges kis jószág (a továbbiakban: Potya) végig gyönyörűen ment édesapám után, nagyon boldogan. Sajnos azonban hiába vertek fel jó pár embert, nem lett meg a gazdája a kutyának, így a szüleim egy szomorú döntést hoztak: nagy nehezen otthagyják a talált helyén Potyát.

    Ugye, van a lelkiismeretünk. Az egyik legbosszantóbb dolog, és nagyjából mire már majdnem hazaértek, képes volt őket is az őrületbe kergetni. Nem volt mit tenni: visszamentek Potyáért, aki annyira megörült nekik, hogy csukott ajtón és nyitott ablakon keresztül szált be az autóba. Még jó hogy a fényezésnek már hulla mindegy...

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 11

  • Mértéktelen düh

    Vannak olyan helyzetek, amikor az embernek összeszorul a torka, és kicsordul a szeméből pár könnycsepp. Bevallom őszintén, elég érzékeny ember vagyok, az erőteljes érzelmek sosem álltak távol tőlem, mégis viszonylag kevés alkalommal fordul elő az, hogy elmorzsoljak egy-egy könnycseppet. A kevés alkalmak egyike a Hozier - Take Me To Church című számának meghallgatása.

    Az említett dal sokáig elég népszerű volt, holott nagyon sok ember nem igazán tudott/tud róla, hogy pontosan miről is szól a dal. A téma egyébként nem különösen elvont, ellenben a legtöbb számára érthető: a homofóbia, vagy általánosítva csak: a gyűlölet.

    Naponta elgondolkodom azon, hogy mennyivel szebb lehetne a világunk akkor, ha nem gyűlölködnénk és nem bántanánk saját embertársainkat. Gondoljunk csak bele: bizalommal és barátsággal tudnánk fordulni embertársainkhoz akkor is, ha a vallása vagy bőrszíne nem egyezik a miénkkel, ha szexuális irányultságát tekintve kisebbséghez tartozik, vagy ha véleménye és/vagy értékrendje különbözik a miénkkel.

    Mert az nem probléma, ha valami más véleményen van, mint mi, illetve ha az értékrendjét tekintve különbözik tőlünk. A világ egyik legszebb jelensége az emberi sokszínűség: minden ember más álláspontot képvisel, mást gondol és hisz a világról, embertársairól és magáról.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 152

  • Milyen könyvet a távközlésről?

    Nem rendelkezem mélyreható ismeretekkel a távközlés témájában, mégis érdekelnek pl. a GSM mobilhálózatok, az xDSL és (Euro)DOCSIS hálózatok illetve egyéb megoldások működése, felépítése, technikai háttere és története.

    Tudtok olyan könyvet, amelyek a fentiek valamelyikéről vagy akár mindegyikéről illetve hasonló témákról olvashatok?

    Blogbejegyzés 7 éve 14

  • Linkin Park: Numb (egy kicsit másképp)

    Az egyik kedvenc számom a Linkin Park Numb című száma, és most megtaláltam a YouTube-on a szám "merevlemezekre, floppy meghajtókra és egyéb eszközökre" komponált változatát. Amikor elsőnek meghallottam kirázott a hideg, ez már művészet, le a kalappal!

    Blogbejegyzés 7 éve 7

  • Vajon az új TV is bírni fogja addig, mint az előző?

    16 év! Ennyi évet húzott le nálunk az anno nem túl olcsón vásárolt Philips tévénk, ami tegnap megadta magát. Nem csodálkoztam. Szerintem a vásárláskor még mi sem gondoltuk, hogy velünk lesz ez a szerkezet még 2017-ben, és láss csodát, itt volt. A gyártó akár 10 év garanciát is vállalhatott volna rá, hisz egészen idáig semmi baja nem volt. Ez az ami igazán jellemez egy gyártót, mert egy olyan TV-ből, ami 16 évig elketyegett, nos abból biztosan nem spóroltak ki semmilyen alkatrészt.

    Az utódja egy LG 42LF652V, ami FullHD, emellett pedig LED és IPS, és persze SMART és 3D is. Tud mindent, amit csak elképzelni tudok, sőt talán többet is, a képe tényleg lenyűgöző, a hangja tényleg erőteljes, és tényleg "okos" és interaktív. A kérdés már csak az: a nagy "okosság" vajon mehet és megy-e a tartósság kárára? Vajon a fejlődés a képminőség és a szolgáltatások terén kell-e jelentse/jelenti-e azt, hogy egyes területeken az új készülékek visszafejlődnek a korábbi technológiához képest?

    Blogbejegyzés 7 éve 22