N€T0X|N blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • 1080 -> 1080ti

  Nem tartott sokáig szegény 1080. Péntek este vettem és aznap szereltem be a gépbe, végigbírta a teljes hétvégét nagyjából zokszó nélkül, erre hétfő reggeli bekapcsoláskor úgy döntött, hogy márpedig ő többet nem ad képet egyik DP vagy HDMI kimenetén sem (DVI-t meg nem tudtam kipróbálni, de az működött). Visszakerült az előző gazdájához és visszakaptam a teljes vételárat, így összességében semmi rossz szavam nincs.
  Korábbi bejegyzésben elültették a fórumtársak a gondolatot bennem, hogy hát lehet, jobb lett volna arányaiban egy ti-t venni a sima 1080 helyett. Mivel épp volt olyan áron eladó az aprón, amire ez valóban igaz volt (nem részletezem, de nem az elsőt vettem meg, az állítólag elromlott még mielőtt mehettem volna érte - ezernyolcvan-pestis volt a héten vagy mi??), ezért végül tényleg az 1080ti-nél kötöttem ki.


  Zotac 1080ti AMP Edition

  Némi próbagaranciát kaptam erre is, de nagyon remélem, hogy vele nem lesznek gondok.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 hete 9

 • 1060 -> 1080

  Ismét eljött az idő a vga váltásra. Éppen egy évet töltött nálam az 1060 6G a gépben a 780ti után és bár eddig nagyjából megfelelt a célnak, a minap fhd-ról qhd felbontásra váltottam és ez gyorsan hozta magával egy erősebb videokártya szükségességét. De sürgősen. Nem mondom, hogy az 1060 használhatatlan ebben a felbontásban, de a ~78%-kal több képponttal némely címekben eléggé küzdősbe ment át a dolog. Friss címekkel nem játszok, de az kicsit szíven ütött, hogy pl. a Skyrim SE nem rommámoddolva már csak 40-45 fps-sel fut ebben a felbontásban. Au.

  Palit GTX 1080 JetStream

  Az pedig finoman szólva nem ideális. Már fhd mellett is gondolkodtam, hogy ideje volna legalább egy 1070-nek, de most némi számolgatás, tesztek és pénztárca tartalmának nézegetése során arra jutottam, hogy inkább egy 1070ti kellene vagy 1080. Az előbbieket nézegettem, de rendre lecsúsztam a "nagy fogás"-okról. Az 1080 ár-érték arányban a használt piacon nem tűnt annyira jó vételnek, de végül csak itt kötöttem ki.
  Nincs túl nagy választék és inkább a 100 feletti ár jellemző, az pedig mindenképp kizáró tényező volt, de ezt a kártyát sikerült alatta megvenni. Hosszú távon az a kis plusz nyilván nem fog ártani, amit a 1070ti-hez képest fel tud mutatni.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hete 27

 • Amerikába jöttem

  Ha csak egy helyet választhattam volna, hogy hová szeretnék mindenképpen eljutni életemben, akkor mindenképpen az USA-t választottam volna. Függetlenül attól, hogy mit mondtak erről vagy más helyekkel esetlegesen összehasonlítva olyan ismerősök, akik jártak már sokfelé a világban. Én sose vágytam utazni, de Amerikára mindig kíváncsi voltam. Annyira más világnak tűnik és amit tudok róla, az nem biztos, hogy valós képet ad, de valamiért mindig érdekelt. Nos, adódott egy lehetőség, összejöttek a dolgok, úgyhogy februárban megvalósulhatott ez az álom.
  Egy munkahelyi kolléga rendszeresen járja a világot és ő szólt nekem, hogy ha volna kedvem, akkor elmehetnék vele (mivel beszéltünk már róla korábban). Neki egy ismerőse kint dolgozik és vesz egy autót, amit Európába hozat, de előtte A-ból B-be elviszi az államokban egy road trip keretében - valójában összeköti a kellemeset a hasznossal. És ehhez csatlakoznánk mi. Konkrétan Albuquerque-ből Miami-ba autóznánk egy hét alatt, közben megnézve ezt-azt, ami útbaesik és kellően érdekes. Aki járt már arrafelé vagy valamennyire képben van, az mindjárt gondolhatja, hogy ez kicsit necces elképzelés a távolságot ismerve és valóban. De az elképzelést tett követte és bár tényleg rohanósra sikerült, az élmény így is örök marad.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 8 hónapja 17

 • 780ti -> 1060 6GB

  Két évet töltöttem a kazánnal. Szép volt, jó volt, nekem még ma is elég lenne, viszont az UPS-em nem bírta el, emiatt nagyobbat kellett vennem, de mostanra ezzel együtt is megelégeltem a vga brutális fogyasztását. Tekintve, hogy teljesítményigényem nem nagyon van annál magasabb, mint amit az a kártya tudott, mindenképpen olyasmit néztem helyette, ami jóval kevesebbet fogyaszt, de azért powerben sem visszalépés. Ebből sült ki az 1060, amik egész jó áron mennek már mostanában. Ebből a csokorból is végül egy kifejezetten jó árú MSI Armor-ra esett a választás.


  120W-ból hozza azt, amit a 780ti 250-ből

  Mint azt vártam is, nagy teljesítménytöbblet nincs benne az általam használt játékokban a 780ti-hez képest, viszont az azért nagyon nem mindegy, hogy totális csendben teszi a dolgát teljes terhelésen és ezt 60 foknál nem magasabb hőmérsékleten teszi. Desktopon, böngetés, filmnézés közben pedig le is állnak a ventik. 80% helyett csak 52%-on megy az UPS is, amikor akkuról megy és gyilkolom a gépet és ez vastag plusz perceket jelent akkor, amikor estleg elmegy az áram - márpedig el szokott rendszeresen, igaz többségében csak másodpercekre.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 12 hónapja 7

 • Ez nem makró

  Cica hozta.


  Szárny fesztáv: 13 cm

  Működik, csak nem mozdul és nagyon ragaszkodik a lábtörlőhöz.

  N

  Blogbejegyzés 2 éve 37

 • CPU és platform csere

  Bővült a CPU listám egy R5 2600-zal.

  Úgy gondoltam, hogy meg fogja érni a platformcsere bő hat év után. Bár az i5 kevesebb ideje van nálam, de az is túl van a negyediken. Hát-hát. Egyelőre nagyon vegyes érzelmeim vannak. Az R5 szintetikus tesztekben így vagy úgy, de erősebb, mint az i5 volt, sokszor nagyon durván, máskor kevésbé. Utóbbiak egy kicsit furcsák, mert jópár generációt átlépve már azt hittem, hogy lesz komolyabb előrelépés, de úgy néz ki, hogy egy szálon ez a proci még csak a harmadik generációs core i széria teljesítményét tudja. Ami azért érdekes, mert több szálon elég ütős, amikor rendesen meg van hatjva, akkor simán a kortárs i5-i7 vonalon mozog. Ennyire semmi előrelépés nem történt az elmúlt években??? Azt hittem ég és föld lesz a különbség, ahhoz képest ezt nem igazán érezni. Játékokban egy darab fps-t se sikerült nyerni. Azt hittem, hogy márpedig nekem procilimitem van, mert amikor VGA-t cseréltem, némelyik játék pont ugyanígy semmit nem gyorsult, mint most. A fene se gondolta volna, hogy most is csak egy helyben toporgás marad. Persze újabb cuccok esetében biztos érezhető(bb) lenne a változás, ahol már alapkövetelmény egy korábbi i7 vagy valami, meg a VGA is majd cserélve lesz ismét idővel, de na.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 20

 • Poloskahegy

  Először csak azért kapott el az undor, mert gyűlölöm az összes mászó rovart nagyjából, ezeket a dögöket meg pláne. De amikor megcsapta az orromat az a bűz, amit közösen kiengedtek (feltehetőleg nem hirtelen egyszerre, mert ezek magukban is büdösek), na ott elszakadt a cérna...

  Legszívesebben felgyújtottam volna az egészet varrógépestül, de inkább leborítottam őket, mielőtt a hányinger, amivel erősen küzdöttem, végérvényesen győzedelmeskedett volna felettem. A többit felesleges leírnom.

  N

  Blogbejegyzés 2 éve 90

 • Sharkoon reloaded

  Visszatértem, mert ezzel a márkával csak jó tapasztalataim vannak. Nem a legnevesebb gyártó, de jó áron adnak nem gagyi dolgokat. A Ryzen-nek most már így elő van készítve a terep (ATX lap lesz), hamarosan az költözik bele a jó öreg i5 helyett. A Fractal Design nem jött be és bár a hangszigetelés miatt többet vártam ettől a háztól is, jelenleg az első két venti nincs szabályozva, mert a tápegységre vannak közvetlenül kötve és így max fordulaton mennek. 140-es létükre azért nem hangosak most se, csak a teljesen nyitott elejű Focus G minihez képest nem sok előrelépés lett így az alapjárati zajszintet tekintve. De ami késik nem múlik, az új lapon mindhárom házhűtő saját csatit kap és 700-on pont olyan hangtalanok lesznek, mint a hátsó (szintén 140-es), ami most is annyit forog percenként.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 8

 • Kellene egy jó sebész

  Vagy valami, valaki. Két éves sebhely van a könyökömön, ami a mai napig nem gyógyult meg rendesen. Kívülről csak egy nem túl szép heg (ami engem nem érdekel), viszont belül valami nem oké. Egyrészt néha elkezd sajogni, másrészt néha érzem azt is, hogy túl meleg, mintha gyulladt lenne. Tapintásra sem kerek, ott nem minden úgy került a helyére, ahogy a másik oldalon van. Fogalmam sincs, hogy kihez forduljak vele, kiben bízzak meg, mert az érdi sztk-ban konkrétan vágóhíd állapotok uralkodnak. Az egyetlen sebész, aki legalább a látszatra adott és foglalkozott velem - de igazán ő se tudta a megoldást, csak műtögetett - infarktusban meghalt még mielőtt legalább felületi gyógyulásom lett volna. Utána ismerősön keresztül találtunk ugyanott egy másikat, aki tényleg szimpatikus figura volt, neki viszont mást a szakterülete (proktológus). Vele sem jutottam sokkal előrébb és igazából a részleges gyógyulás is az előző dokinak köszönhető, ő már csak annyit mondott rá, hogy várjunk egy kicsit, kezelni nem kezelt. Ezután valóban látszólag meggyógyult, de gyakorlatilag azóta sem.

  Így néz ki most. Nem csúnya, de azok kedvéért, akik egyáltalán semmilyen sérülést - vagy azok nyomait - nem szeretnek látni, inkább nem raktam be közvetlenül.

  Előzmény.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 7

 • Havas pofi


  Na most fényképezzenek :))

  Blogbejegyzés 2 éve 13

 • Tütütető


  Változott ez+az, idén már a fű is zöldebb :D

  Gondolkodtam rajta, hogy kellene írni az egészről egy sort, szépen képekkel illusztrálva, hogyan haladt a dolog, de most épp nincs prémiumom, így nem férnek fel a PH! tárhelyre, külső oldalra meg nem akarom tölteni őket. Persze, a végeredmény a fontos, csak közben a kőfalat újra kellett húzni, mert hasasodott és találtunk mögötte érdekes dolgokat. Lényeg a lényeg, a magyar ember "okos" megoldásai néha irgalmatlanul igénytelenek tudnak lenni. Majd 1x még lehet ráveszem magam (vagy átméretezem/jobban tömörítem őket még értelmes szintre), bár addigra a fal megint szét fog fagyni, ahogy az idei állapotát elnézem...

  N

  Blogbejegyzés 2 éve 24

 • Bosszú

  Előző munkáltatómmal nagyon összevesztem a közös időszak végére, gyakorlatilag haraggal váltunk el egymástól. Bár a főnököm ezt nem biztos, hogy felfogta, mert általában a fellegekben járt - ennek volt sokszor a következménye, hogy a fizetésünk nem jutott el hozzánk.
  Viszont a céges telefon az elválás után is nálam maradt (hálózatból ki van tiltva, ez is egy a drága főnök ügyességei közül, nem véletlenül tarthattam meg) és legutóbb egy kamera tesztet akartam összehozni, amiben részt vett volna, viszont annyira össze van karcolódva a kamerájának az üvege, hogy nem lehetett vele értékelhető képeket lőni.
  Így viszont már a világon semmire nem megyek vele, mert egy gyenge fos, amit eddig is csak az Android miatt tartottam meg - mivel a fő telefonom Windows-os volt - hogy kipróbáljak rajta dolgokat néha. De nem rég a W10-ről lemondtam main fronton is, úgyhogy miután beszereztem mindenféle airsoft pukkantgatókat mostanában céllövölde céljából (meg mert fegyverrajongó vagyok), adta magát, hogy akkor disztroj. Szegény Xperia SP egyébként is erre volt kárhoztatva már ősidők óta, mert még amikor össze se vesztem a főnökkel, akkor is kérdeztem tőle néha, amikor szóba került, hogy ha falhoz vágom, ugye megérti, mert akkora egy fos az a telefon, hogy ezt hozza ki az emberből.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 5

 • Univerzális pusztítóspray

  Avagy féktisztító. Azon kívül, hogy jó a háznál, a legjobb célszerszám bármit kinyírni vele, ami mozog, nem a házbavaló és nem könnyű / nem kívánatos megfogni kézzel. A pókok, darazsak meg egyéb vackok mellett a néhány éve megjelent poloskákat pont ugyanúgy dezintegrálja a létezésből, mint bármi mást. Legjobb a hasát eltalálni vele, ami nem nehéz, mert ezek a nyomorékok se leszállni nem tudnak normálisan, se a hanyattesés után felkelni, de a hátpáncélja sem védi meg, szinte azonnal mínuszolja őket akkor is, ha a hátukra megy. Brutális egy cucc, emberre is veszélyes (na nem megölni, de vakságot simán okozhat egy mellément fújás), úgyhogy vigyázni kell vele. Poloskák ellen azért szeretem használni, mert ha mondjuk egy papírdarabbal is fogja meg őket az ember - és utcára kidobás helyett így b@ssza bele a kandallóba - attól még azon keresztül is össze tudja büdösíteni az ember kezét. A féktisztító viszont 10 mp alatt (nem vicc, tényleg) végez vele és esélye sincs fingani. Onnantól meg seprű-lapát a dögnek és csá. Elég kegyetlen halál, de legalább gyors és hát van belőlük több, mint elég...

  N

  Blogbejegyzés 2 éve 99

 • Akit mindenki utál

  Munkahelyen van egy kolléga, akit most már konkrétan az egész cég gyűlöl, mint a szemetet. Miért? Több oldalnyi szöveget tudnék írni arról, hogy milyen agresszív, arrogáns, hazug, gerinctelen féregről van szó, de félő, hogy ha egyszerre akarnám leírni, akkor bedurranna az összes ujjam tőle. A kedves olvasó remélhetőleg elhiszi enélkül, mert a közvetlen csapat egyemberként utálja, az egyébként többezer fős cégből pedig eddig csak és kizárólag negatív véleményeket hallottam, olyan emberektől is, akiket amúgy nem is ismerek, nem állok velük semmiféle kapcsolatban.
  14 hónapja mondjuk a vezetőségnek, hogy az ötfős csapatban neki nincs helye, nem lehet vele együtt dolgozni. Önjelölt csoportvezetőnek hiszi magát, mindenbe belepofázik a munkától kezdve a magánéletig, odáig merészkedve, hogy szolgálaton kívüli kollégákat zaklatott régebben néha mindenféle magánéleti hülyeségekkel (a céges telefonon persze). Mindenki igazodjon hozzá, mert hát ő elvált, kisgyerekes és a gyerek anyja is 12 órás beosztásban dolgozik és emiatt csak így, meg csak úgy tud bejárni, így aztán a beo legyen az ő kénye-kedve szerint, ahogy a szabadságolás is télen-nyáron, miközben ő soha senkire nincs tekintettel. Egyébként meg óvodás gyökérként viselkedik ("te kezdted" stílusban), bármit a szemére hányunk. Rendszeresen visszaél mindenki jóindulatával és ő soha semmit nem hajlandó engedni, alkalmazkodni, igazodni.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 36

 • Schweppes-retek

  Issza valaki ezeket errefelé mostanában? A bitter lemon és az orange is ugyanazzal a problémával küzd, most már lassan egy éve. A palackok alján valami sűrű szutyok van. Mindegyiknek, minden üzletben, ahol megtalálható. Felrázva látszik, hogy szilárd cucc, nem keveredik el rendesen. Írtam a schweppes.hu-n a kapcsolat menüben a gyártónak, persze semmit nem reagáltak. Bár nagy kedvencem a bitter lemon, de emiatt a fos miatt nem vettem belőle azóta, hogy megláttam. Akkor először azt hittem, hogy valami rossz széria vagy ezer éve a boltban álló palack volt vagy mittudomén. De nem... így néz ki, ha valaki még nem látta volna:

  Nem lett tökéletes a kép, de látszik, hogy az a sűrű fos ott van a palackok "lábaiban", pont addig a magasságig, ahonnan már hengeres az egész. Szóval még csak nem is kevés, hanem elég látványos a dolog. Mivel eddig botrány vagy valami nem lett belőle, feltételezem, hogy nem világ vége, de azért érdekelne, hogy mi ez. Ha vett már ilyet vagy akár rendszeresen issza, dobhatna némi infót, hogy mégis mi a szar van az alján, jó lenne okosodni.

  N

  Blogbejegyzés 2 éve 27