Patice blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Ettől beállsz! :)

    Sziasztok!
    Ezt a bejegyzést azért hoztam létre, hogy kicsit több infót tudjak átadni ennek az egésznek a hátteréről.
    A hobbym a zenehallgatás és hifizés, ahogy talán a korábbi bejegyzéseimből lejön. :)
    2010-ben fertőződtem meg igazán ezzel a hobbyval és már az elején a számítógépes zenelejátszás mellett tettem le a voksomat, ami azóta is tart. Sokat próbálgattam az egyszerű miniPC-ket (Raspberry, Cubox-i) befogni erre a célra és nagyon jó forrásnak tartom ezeket (főleg az utóbbit) a megfelelő rendszerrel (szerintem ez a Voyage MuBox). Pont az ilyen próbálkozások miatt sokat foglalkoztam az ezeket kiszolgáló háttér infrastruktúrával. Mivel ezek a végponti eszközök legjobban akkor használhatók, ha szerver-kliens felállásban integráljuk a lejátszó láncunkba, ezért a szerver oldallal is elkezdtem elmélyedni. Kezdetben csak egy Synology NAS-volt a szerver, de jelenleg már egy sima PC-t használok szervernek OMV-vel, ami mellett ott ketyeg a Roon szervere is, így nagyon kényelmes minden végpont vezérlése és még a feleségem is tudja használni. 🙂 Ez a háttér tudásom jelenleg odáig fajult, hogy elkezdtem ismerősi körben segíteni az ilyen rendszereket beállítani, konfigurálni. Amikor ezeket csináltam azt éreztem, hogy élvezem amit csinálok és úgy láttam fórumozás közben, hogy sok ember nem akar ezzel foglalkozni, belemélyedni, hanem csak a végeredményt szeretné élvezni és szívesen alkalmazna szakembert, aki ehhez ért.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 0

  • 19. HiFi Show 2018

    Ismét eltelt egy év, ismét HiFi Show, de most nem a Marriottban, hanem újra a WestEnd Hiltonban volt. Muzsikpeti kollégával vágtunk neki vasárnap a hallgatózásnak, kíváncsiak voltunk, hogy idén ki mit mer kihozni. ;]

    A beszámolóm nem lesz annyira részletes, mert idén sincs túl sok időm írogatni, ugyanis nemrég megszületett a harmadik fiam is és még folyamatban van a családi házunkban az egyik szoba saját kezű felújítása, azaz van teendőm bőven. Az itthoni hifi is jelenleg dobozban pihen már lassan két hónapja, mert persze sosem annyi idő egy felújítás, mint ahogy az ember tervezi. Mindig közbejön valami, amire nem számít az ember.

    Naszóval elöször pár (képernyő)kép, hogy kik is voltak jelen idén:

    Az első linken remélhetőleg egy darabig még elérhető lesz a kiállítók.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 2

  • Audio Video Trend & Hifi Show 2017

    Az idei beszámoló. Közkívánatra. :)

    Figyelem! A következő írás a nyugalom megzavarására alkalmas szubjektív információt közöl.

    Ismét eltelt egy év, ismét hifisó, csak a szokásos összeröffenés a Marriott-ban. Csináltam ugyan képeket, de azok inkább csak nekem lesznek jók emlékeztetőnek, amíg megírom ezt a szösszenetet. Elnézést, hogy a korábbi évekhez hasonló összeszedettséget most mellőzöm, sok időt elvenne a linkelgetés, képek keresgélése, guglizás, stb. Két gyerek mellett nem marad olyan sok időm, örülök, hogy vasárnap este még volt kedvem, energiám ezt legépelni, miután sikerült ágyba terelni a lurkókat.

    Arra gondoltam, hogy olyan sorrendben írom le az élményeimet, ahogy sikerült végigjárni a kiállítást, nem pedig az esemény honlapján látható felosztásban. Mivel szomabton előre dolgoztam egy napot a karácsonyi időszakra, ezért csak vasárnap tudtam elmenni. Nem is baj, gondoltam, talán kevesebben lesznek és a korábbi évek tapasztalata alapján inkább az emeleten kezdek, az (inkább) sztereó szekcióban. A nap végére úgy éreztem, hogy jól döntöttem.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 35

  • A Kocka

    Nem, most nem a filmről szeretnék írni, hanem a "zenekockámról", hivatalos nevén a SolidRun Cubox-i-2eX nevű modelljéről. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy SBC (Single Board Computer), olyasmi, mint egy Raspberry Pi ("málna"), vagy a megannyi más, hasonló gyümölcsös nevű termék, csak kapásból van rajta hűtőborda, gyári házban kapható és majdnem minden dimenziója 2 colos. Megvan az oka annak, hogy a valamivel kedvezőtlenebb ár/érték arány ellenére ezt választottam a málnával szemben.

    Előzmények

    2012-ben kezdődött a történet, amikor is megvettem életem első NAS-át, egy Synology DS213-ast. Ennek volt beépített zenelejátszó alkalmazésa és USB-n rákötve egy USB-s DAC-ot a kompatibilis (~ klülön driver nélkül is működő) modellekkel lehetett zenét hallgatni róla. Ekkor kezdtem el foglalkozni a hifis hobbym miatt a PC-s zenelejátszással, ill. azzal, hogy hogyan lehet minél jobb hangot kihozni egy számítógépből. Ekkor már megvolt a Bladelius USB DAC-om, amit a Synology NAS-sal is problémamentesen tudtam használni, de jobb hangminőségre vágytam.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 2

  • Audio Video Trend & Hifi Show 2016

    Tavaly ugyan kimaradt az írásos beszámoló - fontosabb volt a családi házunkba beköltözés - de idén ezt nem szeretném kihagyni. Ahogy az előző években, úgy idén is ellátogattam a 17. Audio Video Trend & Hifi Show-ra, és kollégáim révén idén mindkét napon fülelhettem a szobákban. Szubjektív véleményem a nyugalom megzavarására alkalmas! Kéretik ennek megfelelően saját koordináta rendszerbe áthelyezni...

    Először az M szinten néztem körül topiktársaimmal és igyekszem a korábbi bejegyzésemhez hasonlóan az esemény honlapján feltűntetett felosztás szerint haladni a megtekintett, meghallgatottt szobákon. Én is fényképeztem, de nem igazán mutogatnám őket itt, ezért "kölcsönvenném" az AVX megfelelő fórumáról jgabesz képeit linkelve.

    Lánchíd A - Audio-Technica
    Az ELAC (gondolom) új dobozai + Audio Research elektronikával hajtva (link).
    Két napon is meghallgattam, de úgy recsegett a bakelit, hogy nem értettem, hogy miért azzal demózták. Bőr lepirult volna orcámról, ha ezt nekem kellett volna csinálnom.
    Méret alapján sokkal komolyabb hangot vártam. Ez kiállítói bénázás volt a javából.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 7

  • Archphile

    Nemrég találtam rá az Archphile-re, ami a honlapja állítása szerint csak még egy Archlinux alapú audiofil disztribúció Raspberry Pi-re, Udoo-ra, Cubox-i-re és Odroid C1+-ra, tehát ARM processzoros minigépekre.

    Nekem már van egy Cubox-i2eX-em (alias "kocka"), ha valaki még nem ismerné.

    Szóval letöltjük a kütyünknek megfelelő képfájlt innen, és a letöltött .zip fájlt kicsomagoljuk, majd a képfájlt (Windows alatt) Win32 Disk Imager-rel kiírjuk egy SD kártyára. Kütyüt beizzítjuk az új rendszerrel és elkezdhetjük beállítani.

    Mivel ez a disztró a Volumio, a RuneAudio ötletei alapján született, amik az MPD-re építenek, ezért erősen ajánlott olvasmány újaknak a Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért topik, aminek a téma összefoglalójában

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 8 éve 0

  • Épített NAS

    Még 2012-ben kezdődött ez a történet, amikor megvettem életem első NAS-át egy Synology DS213-ast. Az ismerkedés eltartott 2-3 hétig és még most is tanulom a dolgokat, de mivel érdekelt a működése, a mikéntek, ezért elkezdtem utánaolvasni a dolgoknak és egy egészen új világ tárult ki előttem. Megismertem a különböző megosztási protokollokat, a routerem lelki világába is beleástam magam és a komolyabb szerverek felépítése és szoftverezése is foglalkoztatott. Elsőre 2x2 TB WD RED lemezzel kezdtem a Syno-ban, de egy év se telt el és kijöttek a 3 TB-os RED-ek, és a kényelem miatt pár hónap alatt 2x3 TB-ra bővítettem. A korábbi lemezek meg megmaradtak biztonsági másolatnak, külső adattárnak. Idővel sajnos kezdem kinőni a két lemez adta korlátokat és a Syno DSM-jét. Vinyóm már volt több, így saját, több lemezes NAS építésére adtam a fejem. Nem volt egyszerű a megfelelő komponensek kiválasztása, de több hetes fórumozás, utánaolvasás, átgondolás után az alábbi komponensekből raktam össze a saját NAS-omat:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 21

  • HTPC 2

    Egyszer már volt egy Gigabyte MIB T5140-es házam, és anno egy Brazos lapot próbáltam ki benne, de nem volt elég gyors napi használathoz nekem, még SSD-vel sem. Később aztán rájöttem, hogy nem arra akartam használni, amire lehetett volna és sajnos el is adtam a lapot és a házat is. Utólag már nem bánom, mert elég viseltes, karcos darab volt, nem FSP táppal, amilyen a mostani. Pár hónapja eszembe jutott megint ez a ház, mert az az elvetemült ötletem támadt, hogy a meglévő HTPC-met átköltöztethetném egy ilyenbe és a meglévő blu-ray írómat felhasználva egy merevlemezes blu-ray lejátszót csinálhatnék "beépített" médialejátszóval. Azokat a filmeket, amiket többször is meg szeretek nézni, azokat elkezdtem beszerezni kék lemezen és ezért jött az ötlet.

    Szóval találtam apróhirdetésben ezt a házat és elkezdtem az átköltözést.

    Átköltözés után, kiegészítve így festett:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 14

  • HTPC 1

    Az adatlapomon a cuccaim felsorolásánál a "mozigépemet" csak úgy jelöltem, hogy "HTPC". Úgy érzem megér egy bejegyzést, hogy milyen hardvert és szoftvert használok erre a célra.

    Kezdjük az alapoknál!

    Alaplap: Gigabyte GA-B85N Phoenix
    A simát akartam, azt is rendeltem, de pont kifogtam azt az időszakot, amikor elkezdték helyettesíteni a sima B85N lapot a narancssárga ledes diszkócsodával.

    Proci: Intel Core i3 4330 BOX

    RAM: 2x2GB DDR3 Kingston HyperX Blu 1600 MHz (IMP-vel)

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 0

  • USB tápok USB DAC-okhoz

    Akik számítógépről hallgatnak zenét, azok biztos hallottak már az USB-re köthető DAC-okról, mint lehetséges kimeneti eszközökről. A lényegük egyszerű, a digitális jelet egy külső eszközben alakítják analóggá, ami így (várhatóan) jobb hangminőséget eredményez, mint a PC-s alaplapok integrált megoldása. Sokakban persze felmerülhet a kérdés, hogy ha jobb hangot akar az ember az integrálttól, az vegyen egy külön hangkártyát a gépébe. Ez is megoldás, vannak is egész jó minőségű megoldások, de nem olyan nagy a választék, mint a külső DAC-ok esetén.

    Tehát valahogy ki kell nyerni a digitális jelet a PC-ből, leggyakrabban az alaplapokon már van integrált optikai kimenet, netán koax (vagy az optika mellett alaplapi tüskepár), és manapság már HDMI is. De ami mindegyik PC alaplapon van, az a jó öreg USB csatlakozó. Hibája "csak" annyi, hogy nem audio célokra találták ki, hanem adatátvitelre.

    Manapság ezen a téren is sokat fejlődött ez a terület a hardverektől kezdve a szoftvereken át, gondoljunk csak a most felkapott DSD képes DAC-okra, amik mind USB-n keresztül lehet egy PC-re csatlakoztatni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 7

  • II. Amatőr Hifi Klub Találkozó a Fonóban

    Idén januárban akadtam rá a címben említett eseményre és megörültem, hogy lehet megint valahol bandázni, függeni, hallgatózni. Előre jelezném, szubjektív lesz, mely egyesek nyugalmát megzavarhatja. :)

    A várható program a szervező Vinkler tollából:

    "A klubtalálkozóra terveink szerint alkalmanként meghívásra kerülne egy-egy ismert hazai gyártó, aki reprezentálná munkásságát. Emellett -a rendezvény amatőr jellegét hangsúlyozva- helyet biztosítanánk a hifibarátok felajánlásai után kiválasztott, érdekesebbnek ígérkező rendszerek bemutatására.

    Ez alkalommal a Bodor Audiot látjuk vendégül, akik az alábbi hifi láncot mutatják be:

    - Bodor Audio class D100-as végerősítő
    - Bodor Audio usb dac
    - windows 10-es pc forráskészülék
    - saját kábelek
    - Bege féle 3 utas álló hangfal
    - Bodor Audio bambusz készülék állvány

    A rendszerbemutató során rövid előadást hallhatunk a D osztályú erősítőkről, valamint a témába vágó egyéb kérdéseket is fel lehet tenni az előadást tartó szakembereknek."

    Beírtam magam, hogy mennék és vinném magammal a "zenekockámat" is (+ körítés).

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 0

  • Audio Video Trend & Hifi Show 2014

    Többek közt a L'Auditeur, az Audionet, a Dynaudio, a Quadral, a Limar Audio és a Soulution Audio volt jelen az idei hifisón.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 9 éve 51

  • Audio & Vision Show 2013

    Minden érdeklődő figyelmébe ajánlom ezeket a rendezvényeket, mert sok élmény és jó társaság vár.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 10 éve 2

  • Audio Video Trend & Hifi Show 2013

    Vágytam már megint az új hallgatózásos élményekre és főleg a prohardveres bandázásra, találkozóra.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 10 éve 27

  • Útmutató a basszus hangok kezeléséhez

    Útmutató a házimozi rendszerünk mélynyomójának beállításához: szűrők, sugárzók, frekvenciák.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 11 éve 94

  • Audio-Video & Multimédia TREND 2012

    Beszámoló a 2012-es "hifisóról", vagy új nevén az Audio-Video & Multimedia Trend 2012 kiállításról.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 11 éve 22

  • Genius SP-HF 1250x tuning

    Genius SP-HF 1250x tuningolás: forrasztás-ütés-vágás egyszerűen, olcsón.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 13 éve 167