Samus blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Rhyme Project: Fénysebesség

  Fura kérdésem lesz. Adott a címben említett album, egy Nagykanizsai underground hip-hop banda az elkövető. 2010-ben jelent meg, de fellellhetetlen. Amit sikerült elővakarnom róla, hogy a csapat saját költségen adta ki. Régen feloszlottak, és mivel kiadó sincs, így elvileg nem illegális az a keresem, ha valakinek esetleg valahol kallódna lemezen, vagy digitális formában, ossza meg velem, legyen kedves.

  Blogbejegyzés 1 hete 3

 • Mátrix: Feltámadások

  Szubjektív beszámoló következik, nem is szánom kritikának, inkább egy vélemény.

  Imádtam a Mátrix érát, a történetet lebilincselt, a megvalósítás, a karakterek, Az első két rész a kedvencem, a harmadik végén a harc egy kicsit elnyújtott volt, de Smith monológja a Miértekről máig bennem van.

  Nagyon örültem, mikor bejelentették a folyatátást, hogy mégis kezdenek valamit a legnagyobb kérdéssel (Mi történt Neo-val?), hogy talán kapunk egy új sztorit, de már a trailerek közben benne volt egy olyan érzés, hogy én ezt már láttam valahol.

  Innen SPOLER.

  Sajnos a film nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az új "Morpheus" egy vicc volt, nagyon nem kellett volan erőltetni, vagy felkérték volna Laurence Fishburne-t, vagy teljesen ki kellett volna hagyni. Az új karakterekről az égvilágon semmit nem tudunk meg, mindenki olyan szinten jelentéktelen, hogy az szót sem érdemel. A végén a tetovált fiatal leányzó, aki a Trinity megmentésére indított akció előtt közölte Neo-val, hogy adásszintre kerültek, szóval róla azt hittem, hogy a két főhős lánya (akár ezt is beleszőhették volna), de persze csak egy statiszta, pár sorral.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 8 hónapja 28

 • Sencor garancián túli szerviztapasztalatok

  Történt egyszer régen, úgy öt éve, hogy a Mol és a Sencor összeállt, és matricát kaptál tankolás után, amin akkor épp konyhai eszközöket lehetett venni kedveménnyel. Feleségem nagyon szeretett volna egy tálas mixert, mert tud dagasztani is, neki pedig az nem megy. Mivel egyébként is az említett kúthoz jártam akkoriban, be is újítottam karácsonyra egy gépet. Sok reményt nem fűztem a dologhoz, mert a szememben a Sencor nem túl nívós márkának számított. De a gép tette a dolgát, igazából úgy 4 évig nem volt gond vele, ezév elején viszont egyszercsak egy kattanás közepedte megállt. A hajtás ment tovább, csak épp a keverőszár nem forgott.

  Szétkaptam, mert azt nagyon szeretem csinálni. Nem túl nagy meglepetésemre szinte minden műanyag volt benne. Egy acél fogaskoszorú, egy acél fogaskerék (és kettő műanyag) a bolygóműben, ennek a tengelye acél, illetve az ezt a ferde fogazású kereket hajtó fogaskerék acél. A hajtás áttétele fogazott szíjjal megy, minden műanyag egyébként. Lényeg a lényeg, a nagy ferde fogazású fogaskerék, ami a bolygóművet hajtja, szimplán kettétört. Egybe van ötve a bolygómű hajtástengelyével. Fogtam a pillanatragasztó+szódabikarbóna kombót, és a Soudal féle szálerősített T-Rex ragasztót, meg némi drótot, és összeapplikáltam a kettétört fogaskereket. Nem illeszkedett pontosan, a félbetört részeknél a ferde fogazás miatt el voltak csúszva a fogak, illetve egyik oldalon egy fél fog hiányzott is.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 9 hónapja 10

 • Mi a náthás van?

  Fórum nézetben a jobb alsó sarokban megjelennek random Hardverapró hirdetések. Egy ideje nézegetem a VGA-kat, most épp ötöt ajánlott. Aszongya'.

  XFX RX480 8GB 140k (újkorában nem volt ennyi)
  ZOTAC AMP NVIDIA GTX 1080 Ti 11GB 240k
  Gainward GTX 1080 Phoenix GLH 179k (ebből 3 is van a tagnak, tuti nem bányászott, csak a 3-Way SLi miatt lehetett)
  MSI GeForce GTX 1060 6GB (Armor sorozat...) 110k

  Egyik hirdetés sem írja, mennyi idősek a portékák, egy-egy említi, hogy nem bányászott vele, képek csak Google-ből vannak főleg (kivéve a Zotac kártya).

  Egy GTX960 2GB is ér elvileg 40k pénzt (van egy MSI Gaming sorozatú kártyám).

  Komolyan, ha nem játszanék, felraknám az RX570-et én is egy százasé' (MSI Gaming X, 4GB, gyári doboz, mindennel, még a piros kimenet takaró pöckök is megvannak. Egyébként ugyanez igaz a 960-ra is), csak kár, hogy most kb. semmire sem lenne elég amit kapnék érte.

  Syberia 2 Steam kulcs is akad 2500 pénzért, több darab is (úgy kb. 3 havonta adják ingyen valahol). Ennyire azért nem pofátlanok az emberek. Az ingyen megszerezhető BF1/5 az akció után három héttel mentek 1 dollárért...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 46

 • Dirkschneider & The Old Gang

  Minap szembe jött velem Youtube-on a címben említett formáció egy dala, majd rögtön után egy másik. És teljesen megfogott. Rövid keresés után találtam információt, hogy a nagyöregek nem ma kezdték a pályát, akad munkásságuk bőven, ami szintén tetszetős (az Accept annyira nem, de az U.D.O. nagyon hasonló hangzásvilággal bír). Tehát heavy metal kedvelők, egy kis csemege. A formációnak jelenleg egy 3 dallal rendelkező maxija jelent meg, Arising névvel az AFM Records gondozásában.

  Blogbejegyzés 11 hónapja 3

 • Játékajánló: Days Gone

  Ritkán csinálok ilyet, főleg nem AAA címnél, de ez a játék magával ragadott.

  A PlayStation-ös megjelenéskor néztem rá, de hamar tovább is léptem, mondván nem az én világom ez a motorozósdi. A PC-s port nem is sikerült a legjobban a megjelenés pillanatában, de azóta eltelt pár hónap.
  Valamiért eszembe jutott, gondoltam ránézek, hátha. Egy óra után már azt kerestem, hol tudok a legkedvezőbben hozzájutni.

  Azóta kicsit több mint 14 órát tettem bele.

  Valami hihetetlen élmény, olyan hangulata van, hogy azt kevés játék tudja hozni, a történet magával ragadó, vicces, komor, tragikus, szomorú, vidám, mindig meglep valamivel, pedig még az elején vagyok benne. A játék magyar felirattal jelent meg (pár sor kimaradt néhol, ez lehet bug), nyelvtudás nélkül is élvezhetjük.

  Aki hozzám hasonlóan a single player kampányokat kedveli, azon belül is a sztorivezérelt játékokat, adjon neki egy esélyt.

  Blogbejegyzés 12 hónapja 19

 • Vakcinablog

  Kezdetek (2021.04.01 / 13 óra)

  Ma délután háromnegyed egykor megkaptam az első adagot. Orosz lett. Vektoralapú, bevált technológia, elfogadtam.

  Egy ici-picit fájt a helye egy pár óráig, de sokkal rosszabb volt, mikor le kellett tépni a felragasztott vattapamacsot. Azt véradásnál is utálom, tudnillik, rendes férfihez illően akad rajtam szőr. Amit a ragasztószalag eltávolít a letépés pillanatában. Véradásnál ráadásul a hagyományos, széles barnát kaptam legtöbbször (ritkábban a keskenyebb fehéret), amin még van ragasztóanyag bőven.

  Esetleges mellékhatásokról a továbbiakban emme bejegyzés bővítésével tájékoztatom a nagyérdeműt.

  Ha nem írnék semmit, akkor az azért van, mert az történt. A következő Április 21. napján esedékes. Természetesen pont szolgálatban leszek, meg is lepődtem volna, ha szabadnapomra esik.

  Update 1 (2021.04.02 / 07 óra)

  Aznap este (10 órával később), másnap reggeli (18 órával később) állapot: fáj a helye. Érezhetően duzzadt, és nyomásra fáj. Lehet, hogy csak rossz pontot találtak el. Fejfájás minimális volt kora este, talán csak placebo hatás miatt, de a helye kellemetlen, kar mozgatásra is fáj (bal vállba kaptam). Egyelőre ennyi, ez legyen a legnagyobb gondom. Levertséget nem tapasztalok.

  Update 2 (2021.04.03 / 07 óra)

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 54

 • Chrome 64bit Androidra

  Most jött velem szembe a két napos hír: [link]

  Röviden a két feltétel. Android 10 minimum, és 8GB RAM minimum.

  Csak nekem kissé overkill ez a "gépigény"? Vagy ennyire le vagyok maradva, és a 8GB már általános a telefonokban?

  Blogbejegyzés 1 éve 13

 • Windows 10

  Ki kell írnom magamból, mert már kezd telelenni a hócipőm.

  Nagyon nehezen hagytam ott anno az XP-t. Stabil volt, mint a beton. Mikor lejárt a támogatás, még egy évig használtam, majd az akkori barátnőmnél találkoztam élőben a hetessel. Rávettem magam, váltottam.

  Megszerettem a hetest, az új felület már a Vistában is tetszett (még a béta verziót próbáltam rövid ideg, virtuális gépen, teszt jelleggel), itt úgy éreztem, kicsit XP, kicsit Vista, és a biztonsági beállítások, Group Policy mind a Windows Server-t idézte (akkoriban fejeztem be a technikumot, Server 2008R2-n (is) tanultunk).

  Aztán eljött az idő, muszáj volt váltani, mert a Doom Eternal nem indult el Win7 alatt. A 7 körülbelül olyan stabil volt, mint az XP, hét év alatt összesen 3 kékhalálom volt, és három alkalommal telepítettem újra (ebből egy az Ultimate-ről Home-ra váltás miatt, egy pedig SSD-re váltás miatt). Beszereztem a 10et, mert muszáj volt. Próbáltam telepíteni, de nem sikerült bootolni a pendrive-ról, fogalmam sincs miért. Jó, akkor frissítsünk, úgyis nagyon ajánlgatta, milyen jó az nekem.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 77

 • Miért szívat mindig a DRM?

  Megvettem az RDR2-t. A Steames változatért fizettem közel 10 euróval többet (mert hülye vagyok), mégiscsak archievment, és azokat szeretjük, a GTA V-t is kimaxoltam.

  Őszintén, először kipróbáltam a virágboltit, hogy mégis hogy fog futni az ősrégi konfigomon (Közel minden Ultrán, fHD-ban, gyönyörű), de ahogy elkezdtem a játékot, már töröltem is le, nekem ezt át kell élnem címszóval, szóval várunk egy leárazást. Hozzá kell tennem, hogy a virágbolti úgy futott, mint forró kés a vajon. Nem kellett kliens, várni, hogy most végre történik-e valami...

  Ehhez képest az "eredeti". Kell a Rockstar saját kliense, oké, tudtam. De azt nem, hogy ez egy ilyen okádék. Első indításnál még csak azt sem kérte, hogy jelentkezzek be, jött a játék feket képe, alul a csíkkal. Féluton fagyás, rdr2.exe hibát észlelt...oké, jelentkezzünk be, tudtam, hogy ez a baja. Indít, nincs töltés, mindjárt jön lefűrészeltcsövű töltése. Most jó.

  Következő bekapcsolás, ez a szemét nem indul magától, elég nekem egy kliens. Parancsikonra katt, majd jön az RSC, connecting, majd a kliens, de csak az R betű körül kolbászol a csík, más nem nagyon történik. Úgy 15 másodperc múlva fekete kép, töltőcsík (ez sosem jó). Félúton fagyi...bezárom, ennek a rakás ipari hulladéknak nem sikerült még mindig belépnie.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 3

 • Home/End gombok nem megfelelő működése

  Problémával szembesültem, ami napok óta fennáll.

  Chrome alatt megszűntek működni a Home/End gombok. Rettentő zavaró. Keyboard Tester szerint működik, tehát a bejövő parancs megvan a böngészőben, mégis az történik, hogy kurzor kezd el villogni a lap első sorában, és ezen a soron belül ugrál a kurzor a Home/End gombokkal. Eddig még villigó kurzort sem láttam nem aktív szövegdobozban, de most konkrétan bármely oldalon ez történik.Logout címlapon például a Hirdetés felirat elején kezd el villogni...

  Ctrl+Home és Ctrl+End viszont úgy működik, mint eddig az említett két gomb szokott, tehát adott oldal elejére és végére ugrás.

  A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a géphez kisgyerek is hozzáfér, feleségem mániája pedig, hogy ilyenkor böngésző (Chrome) és Youtube->Baby Shark megy, amit a gyerek lelkesen megállít elindít a Space gombbal (hiperűr sebességgel :D ). Újabban zongorának nézi a klaviatúrát, szóval akármi is történhetett.

  Ja igen, a probléma lokális, többi alkamazásban jól működik a két gomb, Firefox alatt is eredeti funkciójának megfelelően.

  A kérdés: mi történt?

  Blogbejegyzés 2 éve 4

 • MÁV és KTI segítségkérés

  Főként olyan emberektől várok kommentet, akik MÁV dolgozók, és időszakos KTI vizsgára készülnek fel.
  Problémám akadt az oldal elérésével. Pontosabban nem nekem, hanem apósomnak.

  A probléma a következő: A vasúti vizsgaközpont honlapjára el lehet jutni a KTI honlapjáról is, illetve ha az ember tudja, mit keres, akkor mindjárt a vasutivizsgakozpont.hu domain címen keresztül is.

  Nálam rendben is működik a dolog. DE

  Apósomnál, az otthoni internettel (Telekom ADSL, ZTE Speedport 2i modem, kis falu Baranyában) nem érhető el az oldal. A http://vasutivizsgakozpont.hu/ , mindegy, hogy próbálnám elérni, csak egy üres lapot ad, bal felső sarokban egy "hello" szöveggel. Az oldal forrása is ennyi. Próbáltam Chrome, Firefox és Edge alól is, három androidos mobillal, és az LG okosTV böngészőjével is.

  Most jön a csavar. Ha a telefonokon mobilnettel próbálom elérni, simán működik a dolog, lehet menni gyakorolni. Csavar 2: hotspotként megosztott mobilnetről NEM megy a sztori. Csak a hello. Megnéztem az oldal forrását, abban sincs semmi, csak a legegyszerűbb gyakorló HTML kód, 5 sor és kész. Megnéztem a működő oldal forrását, abban nincs "hello" szó...

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 19

 • Hangszóró a PC mellé

  Kezd bennem érni a gondolat, hogy a régi Logitech Z323 szettem le kellene cserélnem. Nézegettem is, hogy mire lehetne. Kicsit többet szánok rá, mint anno, olyan 35 ezresig hajlandó lennék elmenni. A feltétel, hogy aktív legyen. Valami oknál fogva a sztereó szetteket nézegettem. Lehet, hogy azért, mert zavar a pici mélyláda a lábam mellett, vagy mert hiába vágyom óriási basszusra, zavar, ha csak dübörög valami.

  Képbe kerültek a nagyon belépő stúdió monitorok is (vájtfülüek most forduljanak el). De nem tudom, mire érdemes költeni.

  Amit eddig néztem:

  Mackie CR4 (a CR3 esetében sok a panasz a kevés mélyre, ebben kicsit nagyobb a driver)

  Edifier R1280T

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 59

 • Páramentesítés?

  Pára van a lakásban. Sok a növény, és most már bent teregetünk, ami nem segít a helyzeten. A nyári időszakban, mikor minden nyitva van (gyakorlatilag állandó a szellőztetés, és a ruhák is kint száradnak, 40-60% közötti a páratartalom, most viszont tartósan 70 fölött van, ami már sok. Penész még nincs (egy éve költöztünk, komplett renoválás, falak lekaparva, stb.), de ami késik...

  A lakás légtere nagyon durván 280m3 (92nm hasznos alapterület, ebből kb. 10 leesik fürdő és WC, ahol mindig van szellőztetés), 2.8m belmagasság).

  Ide mindenképp elektromos páramentesítő kell, a kérdés, hogy nekem elég-e a kicsi (=olcsóbb), ami 100m3/h teljesítményű, ilyet sok jó értékeléssel találtam 33k pénzért, vagy mindenképp erősebb kellene?

  Illetve akik használnak elektromos páramentesítőt, mi a véleményetek?

  Blogbejegyzés 3 éve 34

 • Adatroaming az EU-ban?

  Igazából tanácsot szeretnék kérni, és le is írom, miért.

  Jó magyar userként fizetek mindenért, mint a katonatiszt, van is szép adatcsomagom a Telenyomornál.

  A helyzet úgy hozta, hogy születésnapom alkalmából Feleségem meglepett egy prágai hétvégével. Örültem, mint majom a farkának, mert sohasem voltam még külföldön :)

  Megszervezett mindent előre, még szabadságot is kért a főnökömtől az én Drágám, szóval tényleg gondolt mindenre. Egy élmény volt, és vissza is akarok menni még egyszer, mert nem volt mindenre idő, amit szerettünk volna.

  A lényeg, hogy mivel Csehország Uniós tagállam, elvileg probléma nélkül értem volna el a világhálót bárhol és bármikor. utána is néztem, az adatkeretem teljes egésze felhasználható az Unió területén. Ami részben igaz is. Csakhogy olyan sebességgel ment a szörfözés, hogy ahhoz képest az 56k világbajnok sprinter. Komolyan. 4-8kb/s volt a sebesség. A Google Maps még aránylag jól vette az akadályt (kb. 5 másodperc volt a tervezés, ami egyébként egy pillanat szokott lenni), de ha bármire rá akartam keresni, az esélytelen volt.

  A kérdésem, hogy 2019ben tényleg itt tartunk, vagy valami nálam nem volt kerek? Tényleg kell vennem prepaid kártyát minden országban, ha ha netezni akarok?

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 14

 • BeOK TDS23-WP Wifi termosztát

  Már tavaly le akartam cserélni a békebeli MMG termosztátot, mert nagyon kevésnek bizonyult, bár működött szépen. Mindig arra vágytam, hogy távolról is tudjam piszkálni, vagy csak megnézni, mi a helyzet itthon.

  Nálunk a Computherm kínál Wifi gateway-t, amibe termosztátuk (T87) beilleszthető, és ha veszel hozzá kazánvezérlő modult (BDR) még működik is, illetve van egy Fluoreon klón, amit saját név alatt, dupla áron forgalmaz, tovább árulja a Somogyi és a Honeywell is (EVOHome széria). utóbbinak van egy high-end termosztátja is a témában (T6R), de az már kicsit más kategória. Akad még Bosch és Siemens is, de általános, hogy 20k alatt itthon nincs ilyesmi.

  Sokáig úgy voltam vele, hogy akkor megveszem a Q7RF-et, és lemondok a Wifiről. Aztán elkezdtem nézni, mi a helyzet a távol keleten.
  Hamar kiderült, hogy kismillió néven kapom meg ugyanazt. Két nagy márka különböztethető meg, a BeOK és a Fluoreon, a többi ezek klónjai. Az értékelések alapján a BeOK mindenhol dicséretet kapott, így az én bizalmam is feléjük vándorolt. Osztottam, szoroztam, és végül a TDS23-WP típusú lett a befutó, de igazából vehettem volna az EP-t is, mert kellett egy plusz relé (kontaktor lett) is a vezérléshez. A kazán egy régi álló Thermomax ÖV Color 35, alapfelszereltséggel. Egyszerű, mint a faék.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 12