Spet blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Saját emberkisérletbe kezdtem (CS:GO)

  Kicsit unatkoztam, és úgy gondoltam létrehozok egy második steam accountot és megnézem mennyire is igaz, hogy non-prime MM-ben sokkal több a csaló, mint prime-ban.

  Ahhoz, hogy össze tudjam hasonlítani, így a convars.com oldalra feltöltöm a meccseimet. (és lehet követni mennyire rontom a statisztikámat)

  Spet
  defuse_man

  Sajnos main account-on nem tudtam (nem tudja kinyerni a steam rendszeréből a szükséges információkat, úgy mint match ID) az öszes MM-t feltölteni, ez kb a valós mennyiségnek az ötöde.

  Az MM-ket csak Office map-on játszom (mivel ezt kezeli a legjobban a laptopom, illetve jó sok órát játszottam már rajta).

  Egyenlőre a rendszer igazságtalan lesz (silverekkel-unrankedekkel fog összedobni), de ha meglesz a 10 nyert MM (minimum 5 napot bele kell ölni :/), akkor csak kiderül mekkora nova vagyok egyedül :DDD

  Blogbejegyzés 2 hete 1

 • Citizen 8100/8110, a háttérbe szorult negyedik és miért is írok róla

  Ismételten egy történelmi betekintéssel induló bejegyzést készítenék egy japán óragyártóról (a miértjéről majd kicsit később).

  Régebben írtam egy bejegyzést a Seiko 6139 történetéről, megemlítve az automata chronograph-ok versenyét.

  Nem sokkal később (1970-ben), a Seiko előállt a 7017A kaliberrel, mely első automata flyback szerkezet volt. A flyback szerkezet lényege az volt, hogy nem kellett a stopper funkciót megállítani, majd lenullázni (resetelni), hanem csak a stopper mutatót "ugrasztotta" vissza a kezdő pozicióban, és az ment tovább.


  Seiko 7017-6000
  Forrás: https://thewatchbloke.co.uk/2015/06/11/seiko-7017-6000-sports-basketball/

  Flyback szerkezet természetesen létezett előtte is (Longines volt az első karóra méretben, a 13ZN szerkezettel 1936-ban, ha az internet nem hazudik). De mint látható automata szerkezetbe történő átültetéséhez 44 évet kellett várni.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 hónapja 3

 • Emag garanciáztatás? Inkább ott ....

  A történetet megpróbálom röviden összefoglalni és a pontokat a végén személyes tapasztalatom alapján kiegészíteni.

  Anno dacumál 2 évvel ezelőtt vásároltunk egy Philips 32PFT4132/12 készüléket születésnapi ajándékként jó apánknak. Minden szép és jó volt (képet, hangot adott, sajnos főzni, mosni takarítani viszont nem tudott), egészen tavaly év végéig.

  2019.12.18.-án úgy gondolta a készülék, hogy eltávozik a nyomtatott áramkörök mezejére. Kaptam is a hívást, otthonról, hogy kezdeni kellene valamit a dologgal, mert így nincs szórakoztató központ. Én már elfelejtettem, de mint kiderült (onlány ellenőriztem a vásárlói felületen) anno vettünk rá +1 év kiterjesztett garanciát, így a feltételeket átolvasva kiderült, élhetünk a dologgal.

  Gondoltam, hogy nem lesz egyszerű szülés (főleg, hogy akkor adta be a kulcsot, amikor a fű sem nő), de csak végig visszük a dolgot, hiszen annyi "pozitív" visszajelzés van az ilyen cégekről a Tékozló Homár blogon.

  Szintén onlány rendszerükön keresztül lehetett igényelni a garanciális ügyintézést, amit meg is tettem. Persze a rendszer olyan sz@r, hogy ha az ember nem írja fel a bejelentő számot, akkor azt sem tudod, hogy bejelentetted. Mert igen, e-mail nem érkezik a benyújtott kérvényről (XXI. sz)

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 9 hónapja 45

 • Black friday nyaralás, avagy mit ne tegyen az ember

  Gondolkodtam egy ideig a dolgon, hogy megosszam a történetet, és végül úgy voltam, hogy miért, ne hiszen, ha más kárából nem tanul az ember, akkor majd a sajátjából fog.

  Most nem a zöld földönkívüli, meg társai akcióról fogsz szólni eme bejegyzésem, hanem egész másról.

  Lassan 13 éve rendelkezek vezetői engedéllyel, illetve vezetek is. Egy igazi átlagos sofőr vagyok, nem török se F1-es pályacsúcsra az M7-sen, sem pedig nem ijedek meg a forgalomtól, ha hétvégén vezetek.

  A történet lényege, hogy augusztus 20.-i hosszú hétvége közeledett/volt, és sikerült páromnak is elintéznie, hogy ne kelljen hétvégén dolgoznia (pénteken még igen), így pedig le lehetett ugrani a Balatonra.

  Elérkezett az ominózus péntek (amit már mindketten vártunk), munkaidőm letelt, hazamenetel összekészülődés, kocsi elhozás otthonról, és várakozás, hogy páromnak leteljen a munkaideje.

  Hogy ki, mivel tölti el ilyen az idejét az indulásig? Valaki olvas, valaki TV-zik/sorozatozik, valaki nyomja a konzolt/PC-t, de az ideális esetben pihennie kellene az esti vezetés miatt.

  Nos én inkább a PC/sorozat fonalat vettem fel...rosszul döntve.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 29

 • Steam/Valve mikro gazdasági válság 2019

  2019.07.26.-át nem hiszem, hogy igen könnyen elfogják felejteni a cégcsoportnál, de biztos nagyobbat szólt mint bármi eddig is:
  - 2019 summer sale exloit-ok (Starboind üdítő, CS:GO kulcs exploit)
  - 2018 Salien summer sale, ahol a botfarmok csaptak össze
  - 2015 rúpia-dollár váltás hiba

  Hogy mit is jelentett ez a hiba, ami felborított mindent?

  A játékban találhatóak úgynevezett ellátmány ládák (Mann Co. Supply Crate), amelyek bizonyos tárgyakat "dobnak", ha kulcs használatával kinyitja a játékos. A legértékesebb tárgyak a játékon (illetve a virtuális piacon) belül, az úgynevezett Unusual sapkák(melyek nyitási esélye ~1% későbbiekben ez fontos lesz), amik speciális effektekkel vannak ellátva mint pl az alábbi darab:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 2

 • Évismétlő pénztárcát nem kímélő tradíció

  Lassan szokásommá válik, hogy minden évben vegyek valamit, amivel elszöszmötölök, illetve a pénztárcámat sem kíméli (hiszen a kiadás megtörtént, a bevétel meg hát... inkább ne is említsük).

  Első saját vásárlás volt a Poljot Sturmanski (2015-ben vettem nem sokkal azután, hogy visszatértünk Malajziából, bár 2016-os a bejegyzés), melyet rá követett az első Seiko 6139 (2016), amely új életre kelt (és napi szinten használom), majd pedig jött a testvére (2017), akiről nem készült bejegyzés, de szerintem a következő képen jól látható a végeredmény a wellness-fitness után.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 7

 • AppleID-m feletti teljes kontroll visszaszerzése

  Mielőtt arra gondolna bárki, hogy feltörték az AppleID-m (későbbiekben ID), és azzal mindenféle csúnya dolgokat műveltek (pl a puliról készült képet felküldték a Holdra), le kell hogy hűtsem a kedélyeket.

  Azért szükséges, hogy visszaszerezzem az ID-m feletti hatalmat, mert több problémám lenne/van ha ezt a fiókomat egy készülékhez hozzárendelem/hozzárendelném:
  - nem tudok kijelentkezni a készülékből,
  - nem tudom alaphelyzetbe állítani a készüléket,
  - nem tudok downgradelni a rendszert az eredeti IOS-re (vagy nem tudom hogy mondják hipszter nyelven az előző verzió visszatelepítését).

  Felmerülhet a kérdés: akkor miért nem csinálok másikat? Mert ez már megvan, és szeretem magam szívatni/a lehetőségeket feltárni (főnököm meg egyszerűen lekockázni).

  Jelen esetben egy McBurito MacBook Air (late 2010) illetve jómagam látja ennek hátrányát.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 5

 • Hackelés, illegalitás, szürke zóna vagy valami más?

  Nem is olyan rég, pár napja bejegyzést tettem közzé egy Windows 10 frissítési procedúrával kapcsolatosan, mely nagy siker ellenére (legalább is megnyitási számok alapján), törölve lett a moderátorok által.

  A bejegyzés egyébként megtalálható tárolt változatként. Thx google

  Kíváncsiságból (mert hát kíváncsi az ember, szeret kísérletezni, vagy pofonba beleszaladni), így megkérdeztem az illetékes topikban, hogy miért is lett törölve a bejegyzésem.

  Sajnos, személyi jogokra, ÁSZF-re, GDPR-ra, Információ biztonságra, meg anyám tyúkjára hivatkozva nem tehetem ki a kommenteket, ellenben név, hanganyag nélkül összefoglalhatom az ott kapott egyoldalú (és érzésem szerint enyhén lekezelő) választ.

  De mielőtt ezt leírnám, kiemelném, hogy nem akarok háborút indítani senki ellen, csak egy kulturált vitatopikot elindítani, vagy fenntartani (ameddig nem lesz bezárva, illetve ez is törölve az adminok által, aztán kapom a hozzászólási limitációt, vagy egy hétig felfüggesztenek :DDD ).

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 79

 • Ha vagyonőrnek mész, készülj fel, hogy levelező tanfolyamot is végezned kell

  Kellett a pénz, majd elvezettek egy szobába, ahol leültettek egy kanapéra szembe a kamerával....

  Na, nem teljesen így történt ( :P ), de lényeg a lényeg, kaptam egy levelet a NAV-tól (mellesleg már harmadjára..., nem vagyok hülye gyerek [valahogy csak elvégezem az egyetem jó eredménnyel], de úgy tűnik ők igen), hogy nyilatkozzak erről meg arról. De miről is? Lássuk:

  (megjegyzés: a beazonosíthatóság elkerülése miatt kivágtam a lényeges adatokat, így megőriztem az inkognítóságot illetve nem sértem a jó hírnevüket a megnevezett cégeknek és személyeknek)


  Paragrafusokkal való dobálózás, és egy gyengébb fenyegetés személyes beidézésre.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 6

 • Ép testben ép lélek...

  ...avagy a válás előtti utolsó jótétek.

  Lassacskán 2,5 éve jutottam hozzá, majd pár nehézség és jó pár eltöltött kellemetlen óra, na meg persze az érintésvédelmi "upgrading" és fogászati beavatkozás után meg kellett válnom tőle.

  Hisz megérkezett Andy, Sandy, az-az Ivy (de maradjon csak Szandi), aki szebb és jobb volt.

  Fent volt a hardverapro-n, korrektül leírva minden nyűgje-baja, meglebegtettem a lokál topikban is hátha új gazdára lel (felének a feléért viszem, sicc), de úgy tűnik a digitális világban ez nem sikerül.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 0

 • Hogyan vásároljunk Seiko 6139-600X-et? (frissítve 2020.07.03)

  Elég rég vásároltam meg, majd sokat vártam az elkészültére, mire azt mondhattam, hogy majdnem 100%-ban elégedett vagyok a végeredménnyel. (igen, beütött a vezérhangya, ismét, de már meg lett oldva a Seiko szerviz által a mutató csere is. ).

  Nagyon magyar oldallal nem találkoztam, ami belement volna a mélységekbe így több külföldi oldalon megtalálható leírás alapján megpróbáltam elkészíteni egy magyar "know-how"-t ha valaki esetleg egy Seiko 6139-600X vásárlásra adná a fejét.

  Nem lesz rövid olvasmány (és nem is annyira profi, mint amivel a kronométeres srácok szoktak előrukkolni) szóval csak bátor (illetve elég mobilinternettel rendelkezők) jelentkezőknek ajánlott ;)

  De előtte egy kis történelem:

  Sok helyen úgy írják, hallották, olvasták, hogy a Seiko 6139 volt az első automata chronograph szerkezet. Ami részigazságot tartalmaz. (és írás közben belefutottam az igazi sorrendbe). Az első volt az órapiacon ami megvásárolható volt.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 0

 • Sandy, az újabb szerelem

  Kezembe kerülése óta azért eltelt pár év. Voltak nyűgjei, nem volt a legszebb állapotban, de végül csak kapott egy kis pozitív törődést az együttélésünk során (azért mindenkinek kijár, nem?).

  De eljött az idő, hogy leváltsam.

  Rizso-val felvéve a kapcsolatot, végül maradva "családnál" (és nem elszállva a budge-vel) egy Dell Latitude e6430-ra esett a választás.

  Külföldi licitálós beszerzési oldalunkon ('bay) az ára pár 10e Ft-től indul és akár a 180e Ft-is elérheti (hogy miért kerülhet ennyibe nem tudom). Próbálkoztam volna beszerezni, de sajnos utolsó percekben mindig fölé lőttek a budge-nek.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 8

 • Nem bírtam magammal

  Lassan egy éve tettem közzé, hogy megérkezett, majd pár hónapra rá újjá is született "Masinyiszt".

  Azóta is pörgettem ebay-t. Valahogy nem hagyott nyugodni a dolog (na meg szeretem eltölteni valahogy az időt), és szembejött velem a testvérét. Jobb állapotban volt mint Masinyiszt, és elkezdtem vacillálni rajta.

  Hamarosan ismét elkapott a gépszíj, licitáltam, majd meg is nyertem. 1 hét alatt ideért Új-Zélandról hála a DHL Express-nek (majd pokolba kívánva, hogy miért nem sima postával kérve, így csökkentve a sarcot).

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 10

 • Microsoft Lumia 950 (dual SIM) vs. Samsung Galaxy S6, avagy 5.1 majdnem duálban

  Lassan 1,5 évvel ezelőtt írtam egy bejegyzést az akkor pár hétig párhuzamosan használt okostelefonról.

  Most jelenleg ismételten, 2 darab majdnem egy időben megjelent (2015 tavasza illetve év vége) készüléket használok, hála a cégnek (meg az elmúlt hónap negatív kimeneteinek).

  Aki olvasta előző bejegyzésemet megemlítettem egy Evolveo Strongphone Q6 LTE-t, ami nem kiemelem NEM mindennapi használatra alkalmas telefonnak minősíthető valami.

  De a lényeg a lényeg: mire jók, mire nem a lassan 2-2,5 éves akkor flagship-nek kikiáltott készülékek, átlag felhasználónak átlag igények mellett. (igen tudom a vélemény szubjektív)

  Technikai jellemzőket, a 950 dual sim esetében itt, S6 esetében itt lehet alaposan átnyálazni, ha valaki a számokra gerjed.

  Külső megjelenés

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 7

 • Meghalt a WP, éljen a WP

  Ahogy régebben írtam anno egy messzi-messzi galaxisban átálltam a W10M-ra (már ilyen régen? :Y ), amit a saját igényeimnek megfelelő szinten tudtam a mindennapokban jól (!) használni.

  Aztán eljött a vég, téglásodott hőn szeretet készülékem (RIP 2017.07.12, mint párom 735-e majdnem egy évvel ezelőtt), és sehogy sem lehetett vissza hozni a menyei nyákokból.

  Így bele kellett költöznöm a céges Evolveo-ba (cseh "csoda", ne is kérdezzétek, bár nem tudom mit szívtak amikor a cégnél megkaptam, azzal a kijelentéssel, hogy strapabíró jó kamerával felszerelt telefont kérek...) a saját kártyámmal a második SIM foglalatba.

  Innen nagyon gyönyörű anomáliák jelentek meg kb. olyanok mint egyes WP topikokba írnak: fagyás, rettentő lassulás, melegedés, hálózat eldobás stb. Az-az volt minden mint a búcsúban (de hát az android a király ;) )

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 25