TheLázs blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • A pedáns férfi siráma (vigyázz, önirónia!)

  Kéretik "buta hangon", ritmikusan dünnyögve olvasni:

  Itt voltál, és elvitted a kedvenc golyóstollamat,
  Mégsem ebből jöttem rá, hanem a villany úgy maradt.
  Kávét ittál, tudom jól, a zacc a főzőben maradt,
  Már hadd meg se említsem az összeszáradt poharat!

  Itt voltál és nyitva hagytad a nappali ablakát,
  Nem túl tapintatos a beköltözött szúnyogcsalád.
  Úgy siettél, láttam nyomát, szétvetett a lendület:
  Nem bírtam nem kiszúrni a csálé kukafedelet!

  Vegán Csia magos zabkásádat vakarom a pultról,
  Meglepődsz, ha nem akarok beszélni a múltról?
  Nem érdekel, most mi fáj és kivel randevúzol,
  Bizton tudom, hálát adok, ha végre elhúzol.

  Blogbejegyzés 2 hete 7

 • Túl sok a betegség és halál mostanában...

  Kedves Olvasók,

  most minket szépen utólért. Pár napja véget közös megegyezéssel Dorkával a kapcsolatunk. Öröm az ürömben, hogy most úgy érezzük mindketten, hogy jobban tudom támogatni abban, amin keresztülmegy, mint eddig. A történethez hozzá tartozik, hogy mindketten most kellene lediplomáznunk.

  Március közepén elment a nagymamája. Ő volt a családot összetartó erő. Túlzás nélkül jelenthetem ki, hogy Ő jelentette Siófokon az Otthont számára. Eddig tartott, hogy a nagypapa is kövesse: most érkezett a telefonhívás, várunk az orvosra, hogy kijöjjön. Közben az édesapjáról, aki nem régen jött haza a külföldi munkájából, derülnek ki a dolgok: ugyan mérés még nem támasztja alá, de harmadik-negyedik stádiumú szívelégtelensége van, a cukra évtizedekig kezeletlen volt, elmúlt 55 éves és majd' 200 kiló.

  Ehhez képest a pálya nálunk sima, mint a takonycsík amit a csiga húz maga után: itt "csak" egy nagypapa van rossz állapotban, közeli lejárati dátummal. Ő metasztázisos rákbeteg. Nem tisztázott, hogy miből terjedt szét rajta, de valószínűleg a bőréből indult, majd a beleiben, a pajzsmirigyén. a májában és a tüdejében is felbukkant. Már nem gyógyítják, csak kezelik. Messze van, érzelmileg és távolságban egyaránt, jobban aggódok nagyanyámért, aki ezt közelről nézi végig: amikor telefonálunk, meg-megremeg a hangja néha.

  Itt is: Eastman, Vakegérke, és ki tudja, kiről nem tudunk még.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hónapja 44

 • Szeparációs szorongás

  Pontosvessző lettem,
  a saját .csv-ben.
  Bár lehetnék vessző,
  Lemenne pár kiló,
  De valami meggátol:
  A Lokalizáció.

  Az ügyem sajnos ismét
  kissé csehül áll:
  Más nyelvre állítva,
  Egy egyszerű vessző,
  Komoly egy akadály,
  Nehezen szeparál.

  Hol unalmas munkahely,
  vitte el a nyarakat,
  Máskor kútba esett év
  Félrement kapcsolat.
  Egy a lényeg,
  Legyen vége!

  Ki a régit, be az újat,
  Talán pont fordítva,
  A szeparátor után,
  Következzen más,
  Pezsgő ifju vérrel,
  Várok folytatást.

  Nach dem Intro
  Beschäftigen
  Wir uns mit dem
  Separieren.

  Kurz zusammen-
  gefasst wird es
  Mit ein bisschen
  Entfernung und
  ein Paar Tage
  Unvergleichbar
  besser gehen.

  And for it to seamlessly go,
  you shall seek the right country code.
  But why run towards the next entry,
  When the current one is just as comfy?

  The answer is blatant,
  brutal and simple.
  Popped in my mind,
  Like an old, ripe pimple.

  If I want to see the whole file
  In my remaining CPU time
  I have to act before
  The EOF arrives.

  Blogbejegyzés 2 hónapja 0

 • Családi csalódások

  Ma tudtam meg sok részletet az ármánykodásból.

  Én vagyok az Onoka. Van egy hitelre vett lakásom Pesten, jól áll a szénám, adott a közelgő diploma és mellette munka, és eddig - lekopogom - jó élet felé haladok, sőt. Jó életem van.

  A szüleim elvannak, apu mérnök, anyu tanárnő. Bőven elég amit hazahoznak, pláne úgy, hogy pár éve már én is kereső vagyok. Az alábbi történet egyik szereplője sem éhezik vagy szenved hiányt bármiben.

  Nagyapám meghalt két éve ősszel. Szerettük nagyon, nagy szövegei voltak, és egészen 15 éves koromig nem jöttem rá hogy nem a vér szerinti nagyapa. Anyai oldali nagyszülők, mama még él és jó egészségben él. A jog szerint anyukám a nem vér szerinti nagyapa után semmit nem örököl. Anyukám szerint ez ugyan jogos, de nem etikus. Szerintem sem, tekintve hogy 50+ évet anyukám családjában élt élete végéig. A ház másik fele a nagymamánké. Biztos vagyok benne, hogy a nagybátyám minden követ megmozgat majd, hogy megszerezze az egészet - persze a kifizetését leszámítva. Egyszerűen nem olyan alkat. Közel kétszer annyi bevételből gazdálkodik a családjuk mint a miénk, de nagyon rosszul bánnak a pénzzel. Összezsúfolva élnek felesleges kacatok között, túl sok gyerek túl kevés helyen, de közben minden rettenetesen exkluzív kell hogy legyen.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 hónapja 19

 • Mi motivál engem a mindennapokban?

  Az írás válasz erre a személyes bejegyzésre.

  6-14

  Az általános iskolában figyeltem fel egy különleges tulajdonságomra. Amit mondtak, megértettem. Amit feladtak, könnyedén megcsináltam. Nem okozott számomra nehézséget az iskola. Mellette számos fakultatív foglalkozással próbálták a szüleim lekötni az energiámat. Olyan voltam, és vagyok azóta is, mint egy mókus, ami mindenfelé rohangál gyors cikkcakkban, és az eldugott zsákmányt keresi. A figyelmem pontról pontra ugrált, nagyon gyors voltam asszociációkkal és erős volt a memóriám. Csodagyerek még sem lett belőlem, mert a képesség vagy a motiváció hiányzott ahhoz, hogy kiemelkedjek a társaim közül, mondjuk versenyeken.

  A tétel mondatom az volt, hogy csináljuk meg a feladatot minél gyorsabban, majd húzzunk vissza pihenni, szórakozni, vagy akármi mást csinálni.

  14-19

  Ahogy az anyag mennyisége nőtt, muszáj voltam rendesen leülni tanulni néha. Még mindig nem vittem túlzásba, pláne az első egy-két évben. Kéttannyelvűs voltam, hátha az elég kihívás lesz. Ott is egész jól szerepeltem, és megtanultam németül. Még mindig csapongtam, amíg el nem döntöttem, hogy mit szeretnék csinálni az egyetem után.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 8 hónapja 1

 • Merjek burkolni?

  Konyha hátfal burkolása a cél. Minden megoldásnak próbáltam utána nézni, és egyelőre mindenre nyitott vagyok. Szívesen hallgatnám meg egy-egy módszer előnyeit illetve hátrányát.

  Jelenleg a konyha hátfal teljesen csupasz. A következő megoldások közül melyiket a legkönnyebb - és legolcsóbb egyszerű halandóként kivitelezni? Műszaki érzék és türelem adottak.

  - csempézés vagy burkolás nagyobb lapokkal
  - munkalap-szerű anyag hátlapként
  - edzett üveg lapok (nagyon drága, legalábbis amit eddig találtam)

  Ki milyet csinált eddig házilag?

  Blogbejegyzés 10 hónapja 36

 • Egy rossz álom

  Ma hajnalban egy rossz álom a fejemre olvasta a gyerekkorom hibáit.

  Gyerekkorom
  Apukám szekált. Nem csak úgy aranyosan néha, hanem egészen gonoszul. Volt, hogy már anya szállt rá, hogy ne szekáljon, hiszen ő látta, hogy a szemem már kicsit jobban csillog az átlagosnál. Persze a fiúk nem sírnak, akkor sem sírtak. Inkább gombóccal a torkomban ültem végig egy családi ebédet, vagy akár ennek kibővített formáját, ahol vendégek is a közönség részét képezték. Persze anya sem volt mindenható, a szekálás egészen sokáig folytatódott. Nem mondhatom, hogy rossz apukám van. Gyerekkoromtól kezdve dolgos, becsületes embernek ismerem, és sok időt töltött velem, amikor kicsi voltam. Emlékszem ahogy nyírtuk a füvet, együtt takarítottuk az autót. Emlékszem, hogy hozott haza biciklivel az iskolából.
  Egyszerűen csak az ő apja is szekálta őt. Annak idején, nyolc évesen beírattak zongorázni. Pár év múlva apa megkért, hogy tanítsak meg egy darabot neki, amit nagyon kedvelt. Elkezdtük. Én nagyon örültem a haladásnak, anyának újságoltam boldogan hogy apa milyen aranyosan próbálkozik. Erre apa vérig sértődött, hogy őt szekáltam. Szóval ilyen természete volt a szekálással.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 9 hónapja 6

 • Ezt fújhatom?

  Vettem egy lakást.

  Megtekintéskor ott volt az elektromos fűtőtest. Szerződéskötés után már nem. Fénykép, bizonyító erejű dokumentum nem készült.

  Egyetlen plusz van, hogy a barátnőm eljött velem megnézni, és ő is emlékszik, hogy ott volt a fűtőtest.

  Mi védene meg attól, hogy ne lopják fel a földről a laminált padlót, vagy hogy ne lopják ki az ablakokat meg a bojlert ennyi erővel?

  Blogbejegyzés 1 éve 36

 • 23-25 Másfél év szikkadó beton

  Az előző élet-tervezős írás folytatása, szakmai és személyes oldalról visszatekerve, megvizsgálva az elmúlt másfél évet és a jelenem kérdéseit.

  Előző írás 2019-09-30

  Rendhagyó módon előre fogom venni a kérdéseimet, mert rövidek és velősek:

  Mit takar egy géptervező munkája? Sok tárgyunk van, sok különböző területbe betekintünk, de a kérdés az, hogy ez milyen gyakorisággal, milyen területeken fordul elő?

  Mi szerintetek az, ami elengedhetetlen egy párkapcsolatban?

  Szerintetek a lakáspiac merre mozdul? Budapesten lehet, hogy meg tudnék csípni valami picikét a gondosan kuporgatott zsetonból.

  A "Merre tovább" érzés sajnos cseppet sem enyhült bennem a legutolsó írás óta. Most, hogy az oktatás lassan a helyére kerül, és már lassan, de biztosan fogynak a tárgyak a diplomamunka mellől, más kérdések kezdtek el foglalkoztatni. Nem látom magam a jövőben. Sem betegen, sem egészségesen, sem boldogan, sem szomorúan, sem gazdagon, sem szegényen. Teljes Limbo-ban vagyok, a szüleim házában élek és dolgozom, néha már csak azért találok ki teendőket, hogy legyen miért elmennem otthonról. Olyan ez, mint minden nap üres tejbegrizt enni. Egyre nehezebb ránézni.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 8

 • Megnyitom az ablakot,

  Megnyitom az ablakot,
  Színek, pompa, illatok,
  Megnyitom a fèszbukot,
  Az egyén már itt elbukott:

  Csökkentsük a szenvedést,
  Nézzünk apróhirdetést!
  A lét fájdalma nem kapar,
  A görgő hangosan hadar.

  Ne szólj, ne zavarj, ezt itt
  Most éppen nézem!
  Kevésbé mar így a fájdalom
  Merengve száz színes csillagon.

  Ingerelj, szúrj, akarni akarok
  Valamit, ami majd mindent megold.
  Hangszer, hardver, álmaim,
  Autó, veterán motor.

  Aztán amikor elmegy az áram,
  Vagy az internet egy kicsit,
  Felállok, sóhajtok egy nagyot,
  És én is végre: kikapcsolok

  Blogbejegyzés 2 éve 1

 • Lázadás lite

  Avagy így lett pár percre Siófok Kanada:

  Blogbejegyzés 2 éve 20

 • Jonice Webb: Running on empty

  Találtam egy könyvet. Már nem is tudom, hogy sikerült ráakadnom, mondhatni véletlen volt. A könyv sajnos csak angolul érhető el - ahogy látom, az önsegítő könyvek közé tartozik. Ez már képezni szokott egy adag vaskos szkepticizmust, hiszen önsegítő könyvnek álcázva el lehet adni a szcientológiát is - csak hogy egy példát említsek, de a Szabó Péteres önsegítés is elég jó alkalom arra, hogy a kategóriát messze elvessük.

  Ahogy az óvatos olvasást elkezdtem, a könyv két lábbal a földön, realisztikusan, példákon keresztül mutatta be, hogy a szüleink - akik sokszor ugyan a legjobbat akarják a gyerekeiknek - hogyan nem siettek a segítségünkre érzelmi érésünk során. Ahogy egy szülő éli az életét, amilyen hatások érik a munkahelyén vagy érték a gyerekkorában, mind kihat ránk. A mű pedig hozza sorba a tipikus hatásokat, és a jellemhibáinkat hozzá.

  Marhanagy élmény volt átélni, ahogy olvastam a könyvet és gondolkoztam egy-egy rész végén, hogy milyen helyzetekben vártam volna egy kicsit több megértést, akár csupán kiváncsiságot arra, hogy miért szeretnék valahogy másképp csinálni, mint ahogy a szüleim elvárják. Rengetegszer a szöveg kellős közepén akadt aha! érzésem, és abba is kellett hagynom az olvasást, annyira rádöbbentem a megfogalmazott igazságokra. Még gyerekkori barátok - akivel gyakorlatilag együtt éltük meg a felnőtté válást - jellemhibái és szülei is be-beugrottak.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 0

 • Miata tulajok! NA, főleg...

  Kedves Mx5-tulajok. Szeretnék venni egy szép példányt '98 előttről. De nagyon tetszik, tipikusan a rózsaszín köd állapotában vagyok.

  Miért NE vegyek? Milyen hátrányai vannak? Mivel szúrok ki magammal, ha beruházok egy ilyen csodába? Főleg tulajdonosok véleményére lennék kiváncsi.

  Blogbejegyzés 2 éve 39

 • Videokártya halálok

  Sziasztok!

  Úgy érzem, jó lenne látni, hogy milyen kártyák lehelték ki a lelküket a kezeink alatt. Most köszönt el egy RX 580 tőlem, és arra inspirált ez, hogy készítsek egy kisebb statisztikát a Ti tapasztalataitokból.

  A következőket szeretném kérni

  Típus
  Gyártmány
  Használat időtartama
  Elköszönés módja

  Ha nincs meg minden adat, az sem baj, elég saccolni.

  A legutóbbi kártyáim:
  Radeon HD 7850 2Gb
  Gigabyte GV-R787OC-2GDH
  Használtan vettem, ismeretlen előélettel, nálam fél évet ment.
  Skyrim alatt egyszer csak befagyott, utána már nem POST-olt vele a gép.

  RX580 8Gb
  Power Color Red Devil
  Használt kártya ez is, PC-be szerelve érkezett hibásan.
  Csak a tesszellációs effektek kirajzolásakor színes csíkok ugrálnak térben.

  Érdekes módon az Nvidia kártyáim közül nem volt egy sem, ami elment volna (nem is volt a családban 8800, csak egy 9600...). Bár ehhez az is hozzá tartozik, hogy zöld fronton egy 1050 Ti-m volt csak mostanában, ami driver és felhasználói konfort szempontjából a legjobb kártyám volt. Egy fapad MSI Aero itx méretű darab, tökéletesen kiszolgált. Sajnos már kicsit határesetnek érzem a teljesítményét, így a cseredarabként 1660-ra esett a választásom.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 31

 • Igényfelmérés - kevésből sokat

  Dell E7240 felhasználója vagyok.

  Arra gondoltam, hogy a lehető legnagyobb szakmai igényességgel ami tőlem kitelik, bemutatnám egy laptop mindennapi feladatokra optimalizálásának folyamatát.

  A munkaköröm részmunkaidőben "utazgatós-kereskedelmis-mérnökös" amihez jó, ha mindig hozzáférek gyorsan az e-mailjeimhez, fel tudok ütni egy CAD szoftvert hogy egy-egy egyszerűbb rajzot megnézzek az úton. A rendelkezésre álláshoz persze kell az üzemidő és az sem utolsó, ha az érintett témákban minél gyorsabban cselekszik a kis masina.

  A következő témákkal szeretnék foglalkozni, amivel egy utazó, könnyebb és gyorsabb gépet varázsolhatok a rendelkezésemre álló laposból. A következő témákat érinteném:

  - Az alapanyag értékelése, hardver összevetése a használt és új piaci alternatívákkal
  - Windows installálás a lehető legkevesebb szeméttel
  - Undervolt - avagy az üzemidő nyomában
  - Memóriaidőzítések - mihez kezdhetünk laptopon ezekkel?

  Tudom, hogy minden témát érintettünk már itt-ott, kivéve talán az időzítéseket. Ezért a célom csak félig-meddig a módszerek pontos bemutatása, inkább arra törekszem, hogy az eredményeket mutathassam be egy-egy lépés után, és hogy a használhatóságot a notesz cseréje nélkül növeljem meg amennyire csak lehet.

  Blogbejegyzés 2 éve 17