TheLázs blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Sínen, mint József Attila

    Régóta nem írtam erre a nyílt naplóként kezelt felületre.

    Azt hiszem, ismét eltelt annyi idő, hogy egy combos bejegyzésre való gondolat összegyűlt.

    Az utolsó bejegyzésben rögzített melankólia időnként be- bekopogtat. Röviden összefoglalva az önmagammal és az élettel szemben támasztott vaskos, megfelelhetetlen elvárások fojtogatnak időnként.

    Úgy érzem, hogy ezzel kapcsolatban sikerült kisebb mértékben előre lépnem. Nem belülről jött a megváltás, hanem leszakadt a lakásunkban a plafon, augusztus 19-én. A felettünk hibásan cserélt bojlerből szivárgó vízzel együtt a nyakunkba szakadtak a mennyezetet alkotó vályoglapok (téglaház az 1850-es évekből). Mindez a két, egymásra tolt íróasztalt borította be. A víz és a vályog lószarra emlékeztető keverékkel hintette be elektronikai eszközeinket, és a sarkot, ahol általában töltöttük az időnket.
    A szoba pihenésre és munkára egyaránt használhatatlanná vált. Így éltünk nagyjából egy bő hónapot, mire sikerült kiköltöztetni minket az ingatlanos cégnek, hogy elinduljon a renoválás. Egy egy szoba plusz alvóluk elrendezésű pirinyó lakásban kaptunk helyet, konyha nélkül. Itt esély sem volt felállítani az asztali PC-t, vagy úgy elrendezni hangszereket, egyebeket, hogy ne zavarjuk egymást.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 hónapja 1

  • Miért?

    Sziasztok! Sokan ismerhettek a képtelen nőügyekről és az ezzel kapcsolatos siránkozásról, az el-elkezdett de be nem igazán fejezett témákról, és a választékosságra törekvő, de többnyire inkább nyakatekert fogalmazásmódomról. Felerősödött egy probléma az életemben, ami érzésre eddig is mindig jelen volt, és ha szigorúan vesszük, több emberi kapcsolatomban, párkapcsolatban hagyta már ott a nyomát és ejtett sebeket, melyek aztán vagy begyógyultak, vagy nem.

    Mindig azzal kezdődik, hogy messziről, egészen alattomosan a gondolataimba mászik egy-egy csípősebb mondat vagy értékelés önmagammal szemben. a szakmában képes vagyok csak azt látni, amit nem tudok. A mindennapi életben is könnyen a hibákra fókuszálok, arra, hogy nem sikerül mozogni, ezt-azt elintézni. Többnyire az időnek tudom be, hogy nem jön össze.

    Nagyobb bajnak érzem, hogy nem lelek örömet mostanában úgy igazából semmiben. Normál esetben szeretek finomakat enni, leülni egy-egy hangszerrel játszani, mozogni, valamit csinálni, amiben úgy érzem, hogy élek. Ezek egyike sem járt örömmel, nem okozta azt az élvezetet, amit szokott. - sőt mi több, most értem egy Philip K Dick regény végére - hosszú ideje először olvastam valami klasszat - és itt is elmaradt a katarzis.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 11 hónapja 10

  • Arduino napló - 2. nap

    Az első napon nagyjából másfél órát sikerült tapogatnom a kezdőszettet, amit rendeltem magamnak.

    A másfél órába belefért, hogy elolvastam a fecnit, ami felsorolja a készlet tartalmát, valamint telepítettem az IDE-t. Eddig semmi tapasztalattal nem rendelkeztem C-területen, csupán egy évnyi - próbálok nem megfulladni - Visual Basic és néhány órányi Python áll mögöttem.

    Két mintakódot töltöttem le, az egyikkel analóg pint igénybe véve olvastam be egy poti ellenállását, a másikkal pedig a léptetőmotort mozgattam.

    A második napon megtalált a barkácsoló kedv, ezzel gyorsan fel is forrasztottam a tüskesort az LCD modulra. Természetesen nagyon gány lett, elsőre nem is működött az összes pin. Estére az LM35 hőmérőszenzorral, valamint referenciák és dokumentációk bújásával keletkezett egy hőmérő, ami az LCD-re jelez ki. Valami természetesen nem kerek vele, mert helytelen értlket és összevissza jelez ki

    A csapásirányt viszont már sikerült ezzel a kétszer két óra munkával elég jól belőni:

    Rendeltem egy nanót és egy motorvezérlőt. Amíg az nem jön meg, addig a készlet minden apró elemét szeretném kipróbálni, belőlük értelmetlen mintaáramköröket összerakni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 1 éve 5

  • Megkésett évértékelő

    Ebben a posztban megpróbálom - amennyire röviden és tömören sikerülhet - összegezni a 2022-es évet. Sokat vitt és sokat hozott, de kezdjük a legelején.

    Az év első napjának hajnalára tisztán emlékszem. Nálunk voltunk Ambrussal, Minóval, Zolival, Bogival és Dorkával (Gyerekkori barátok, kishúgom, barátnőm ebben a sorrendben). Nagyon meleg volt, és valami csoda folytán mindenkibe rengeteg energia költözött. Hajnalban sétáltunk a Balaton partján, amit kis alvás után délután egyedül megismételtem. Egyszerűen reményteli érzés volt, áthatott a nyugalom, pedig kemény vizsgára készültem.

    Februári születésnapom környékén megvettem életem első nagymotorját. Egy szépen - de sajnos nem valami jól sikerült T5-ös pannónia, melyet először csak tologattam - idő és jogosítvány hiányában.

    Ahogy tekerem vissza az idővonalamat, egy-egy alkalom feltűnik, amikor nem a megszokott környezetemben keringtem, hanem nagyobb utakat tettem. A munkahelyi kitérők és a Dorkával tett közös kirándulások mellett kitűnt február hatodika, amikor még láthattam életben a nagyapámat. A vastagbelében talált daganatot hiába operálták ki körülbelül másfél éve, már túl későn került orvoshoz, és menthetetlenül megindult lefelé a lejtőn. A legutolsó, március 19-i találkozásunkkor már nagyon gyenge volt.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 1 éve 6

  • Kedves naplóm,

    Múltkor azért jól megkaptam, mennyire szerencsétlen helyzetbe sodortam magam, ami a szerelmet illeti. A bejegyzésben igyekszem a kiköltözésem óta eltelt időre megfelelően reflektálni, de tagadhatatlanul hangsúlyos eleme ennek Ő (továbbiakban A.)

    Előző részek tartalmából

    Ott hagytam abba, hogy óvatos közeledésem közben kiderült, hogy A foglalt, viszont nincsenek valami jó passzban a jelenlegi kapcsolatában. Ha ez egy egyszerű, "összemelegedős" jellegű kapcsolatként indult volna, örömmel hagytam volna annyiban. Valami azonban beütött már egészen az elején: rendesen szerelmes lettem. Utoljára közel tíz évvel ezelőtt ért hasonló, és ezt egyszerűen nem tudtam véka alá rejteni. Szenvedtem, küszködtem a bűntudattal, hogy mi legyen a következő lépésem, hogy hagyjam az egész miskulanciát magam mögött, mire a helyzet megoldotta önmagát: A és a jelenlegi pasija leültek beszélni, ahol az úr magától dobta fel, hogy nyissák ki a kapcsolatot, hiszen az elején ő is hibázott.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 1 éve 2

  • Kész a "baj"

    ismét szerelmes lettem, és hála az égnek, már biztos, hogy nem egyedül. Ráadásul most úgy rendesen, pont úgy, mint kicsit több, mint 9 évvel ezelőtt.

    A helyzet rövid kifejtését megelőzi ismét egy német nyelvű költemény:

    Glaubst du an das Drehbuch,
    Was für uns geschrieben ist?
    Wenn ich den Aufblättern will,
    Liest du es mit?

    Was drin steht ist nich nur
    Spaß und Abenteuer,
    Die nächste Zeilen bringen
    Uns wahrscheinlich herunter.

    Das Feuer ist heiß, wir
    Werden gerade verbrannt.
    Wird doch dein Streichholz
    Jetz zum Waldbrand?

    Tegnap elmentünk motorozni az érchegységbe kettesben a Pannonián. Egy kilátót néztünk meg Spiegelwaldnál. A kilátóban fent beszélgettünk, majd megkérdeztem, hogy megölelhetem-e. Azt mondta, hogy nagyon szeretné, de nagyon feszült. Megöleltem, majd megkérdeztem tőle, hogy csökkent, vagy nőtt-e a feszültség. Szorosan visszaölelt, majd azt súgta, hogy nem tudja. Nagyon szép hely volt, és nagyon szép pillanat.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 1 éve 25

  • Az élet szép

    Das Leben ist schön,
    zwar gibt es immer ein aber,
    Zu jedem Schmerz gehört
    Ein einziger Täter

    Das Leben ist schön,
    Wurde zur Überdruckventil
    Hält den Platz für alles
    Was nicht ausgesagt wird.

    Schrei mich an,
    Verjag mich jetzt, und schütze was du hast,
    Ihr spielt aus Noten,
    Mein Herz schlägt nicht den gleichen Takt

    Gefühle beißen mir langsam den Fleisch ab
    Gedanken stummgeschaltet
    Die Seele Umgestaltet
    Ich trockne mir die bittere Zähren,
    Ich muss lernen weiterzugehen.

    Blogbejegyzés 2 éve 6

  • Napló

    Az előző bejegyzés óta kiköltöztem Németországba. A költözés és a lakáskeresés simán zajlott, alig hoztam magammal valamit. Apránként lakom be a helyemet. Garázsom is van, ami eddig soha nem volt rendesen. Zwickau nem arról híres, hogy gazdag, vagy drága hely lenne, de azért kellemes meglepetés volt a garázzsal-rezsivel együtt is mindössze 400 €-s albérletár. Már van ágyam, konyhabútorom - ami ráadásul egyre kevésbé hever darabokban - előszobám, íróasztalom. primkó ruhásszekrényem, hűtőm, mosógépem, fürdőszobapolcom és egy nagy, hosszúszőrű szőnyegem. Élvezet berendezni, miután már az "alap" dolgok megvannak.

    Nőügyek

    Ezt az elejére vettem, mert már nagyon szerettem volna kiírni magamból. Az áprilisi szakítást követően az volt az eredeti elképzelésem, hogy amennyiben totális sikertelenséggel jutok el októberig - a nyarat, otthon töltött időt is beleértve - akkor regisztrálok valami csodás társkeresőre idekint. Ehhez képest találkoztam...

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 23

  • .

    Nincs étel, ami jóllakat.
    Nincs alvás, miután friss
    mozdulatokkal hesegetem
    odébb a bent ragadt álmokat.

    Nincs csend, ami elég halk,
    Hogy végre dolgozzak:
    Bezengi a szerpentinként
    Kanyargó dallam-gondolat.

    Vártam ezt a percet, és most
    mégis megremeg a térdem,
    Fekete betűk fehér papíron,
    Valahogy mégsem értem.

    Blogbejegyzés 2 éve 2

  • Napló

    Három hete az életem szakmai oldalának tanácstalansága vetette ki belőlem az ide írt posztot. Az élet ugyanolyan, ahogyan a világ is, mint július elején. Én azonban mégis gyökeresen más oldalát ismertem meg mind az életnek, mind saját magamnak. Szeretném megörökíteni itt mindazt, amin keresztülvitt az elmúlt három hónap.

    Az áprilisi szakítást követően a túlélésé volt a főszerep. Nem volt más, csak a diplomaszerzés. Ennek rendeltem alá mindent: fizikumot, étkezést, függőséget. Minden annak a szolgálatába állt Június 29-ig, hogy teljes mellszélességgel bírjak tanulni és koncentrálni. A munka meghozta a gyümölcsét, kiválóan sikerült a záróvizsga.

    A vizsga közeledtével azonban elkezdtem érezni, hogy ez a működés tarthatatlan. Rend és rendszer kellett az életembe. Néhány sík, amin elindulva rendbe tudom magam szedni. Kell a fegyelem - legyen ez a munkában és a testedzésben, kell a játék - legyen ez a kirándulásban és a zenében, és kell a pihenés - ez pedig a filmekben, baráti kapcsolatokban. Rohamtempóban elkezdtem edzeni, szigorúan tartva egy ritmust. Megszállottja lettem rövid időre az önfejlesztésnek. A legerősebb, legjobb önmagamat akartam kihozni magamból. Ruhákat vettem ész nélkül - amikre egyébként szükség is volt - faltam a pszichológiai témájú könyveket és új dolgokkal kísérleteztem.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 5

  • Ahol a part szakad - inspiráció kerestetik

    Tisztelt Mindenki!

    26 éves vagyok, és nem tudom, hogyan tovább. Mindig csak azt tettem, ami "jó lesz", és eddig be is vált. Van két C1-es nyelvvizsgám, angol és német. Mellé egy vegyészmérnök BSc és egy gépészmérnök MSc diplomám. Két hete záróvizsgáztam.

    Az egyetem alatt dolgoztam egy külföldi vállalatnak, KATA-s ként számláztam be. A kapcsolat a céggel jó, Németo. keleti részére (ahol nagyon nagyon olcsó a megélhetés, cserébe a fizuk is kisebbek) azonnal kiköltözhetek, 1600-1900 € közti fizuért (Nettó) + Céges autó saját használatra. Pesszimistán számolva is 4-500 €-t tudok így egy hónapban félre tenni a lakáshitelem előtörlesztésére.
    A munka szakmailag nem ad sokat. Nagyon kicsit kell VEM-ezni, sokat CAD-ezni, beszállítókkal tárgyalni, újakat keresni, alkatrészhibákat felismerni és javítani/javíttatni. Nem rossz munka, a kollégák nagyon nagyon rendesek, jófejek és támogató a légkör. Fejlődési lehetőséget benne azonban nem látok.

    Magyar munkavállalástól az alakulóban lévő helyzet tart vissza (megtartottam volna a KATA-t, ha találok egy jó helyet itthon, és mellékállásban űzöm a kintit - ami bizonyos feladatok terén nagyon pörgősen ment is volna), és a félsz, hogy milyen munkatapasztalataim voltak eddig az országban.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 32

  • A pedáns férfi siráma (vigyázz, önirónia!)

    Kéretik "buta hangon", ritmikusan dünnyögve olvasni:

    Itt voltál, és elvitted a kedvenc golyóstollamat,
    Mégsem ebből jöttem rá, hanem a villany úgy maradt.
    Kávét ittál, tudom jól, a zacc a főzőben maradt,
    Már hadd meg se említsem az összeszáradt poharat!

    Itt voltál és nyitva hagytad a nappali ablakát,
    Nem túl tapintatos a beköltözött szúnyogcsalád.
    Úgy siettél, láttam nyomát, szétvetett a lendület:
    Nem bírtam nem kiszúrni a csálé kukafedelet!

    Vegán Csia magos zabkásádat vakarom a pultról,
    Meglepődsz, ha nem akarok beszélni a múltról?
    Nem érdekel, most mi fáj és kivel randevúzol,
    Bizton tudom, hálát adok, ha végre elhúzol.

    Blogbejegyzés 2 éve 7

  • Túl sok a betegség és halál mostanában...

    Kedves Olvasók,

    most minket szépen utólért. Pár napja véget közös megegyezéssel Dorkával a kapcsolatunk. Öröm az ürömben, hogy most úgy érezzük mindketten, hogy jobban tudom támogatni abban, amin keresztülmegy, mint eddig. A történethez hozzá tartozik, hogy mindketten most kellene lediplomáznunk.

    Március közepén elment a nagymamája. Ő volt a családot összetartó erő. Túlzás nélkül jelenthetem ki, hogy Ő jelentette Siófokon az Otthont számára. Eddig tartott, hogy a nagypapa is kövesse: most érkezett a telefonhívás, várunk az orvosra, hogy kijöjjön. Közben az édesapjáról, aki nem régen jött haza a külföldi munkájából, derülnek ki a dolgok: ugyan mérés még nem támasztja alá, de harmadik-negyedik stádiumú szívelégtelensége van, a cukra évtizedekig kezeletlen volt, elmúlt 55 éves és majd' 200 kiló.

    Ehhez képest a pálya nálunk sima, mint a takonycsík amit a csiga húz maga után: itt "csak" egy nagypapa van rossz állapotban, közeli lejárati dátummal. Ő metasztázisos rákbeteg. Nem tisztázott, hogy miből terjedt szét rajta, de valószínűleg a bőréből indult, majd a beleiben, a pajzsmirigyén. a májában és a tüdejében is felbukkant. Már nem gyógyítják, csak kezelik. Messze van, érzelmileg és távolságban egyaránt, jobban aggódok nagyanyámért, aki ezt közelről nézi végig: amikor telefonálunk, meg-megremeg a hangja néha.

    Itt is: Eastman, Vakegérke, és ki tudja, kiről nem tudunk még.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 44

  • Szeparációs szorongás

    Pontosvessző lettem,
    a saját .csv-ben.
    Bár lehetnék vessző,
    Lemenne pár kiló,
    De valami meggátol:
    A Lokalizáció.

    Az ügyem sajnos ismét
    kissé csehül áll:
    Más nyelvre állítva,
    Egy egyszerű vessző,
    Komoly egy akadály,
    Nehezen szeparál.

    Hol unalmas munkahely,
    vitte el a nyarakat,
    Máskor kútba esett év
    Félrement kapcsolat.
    Egy a lényeg,
    Legyen vége!

    Ki a régit, be az újat,
    Talán pont fordítva,
    A szeparátor után,
    Következzen más,
    Pezsgő ifju vérrel,
    Várok folytatást.

    Nach dem Intro
    Beschäftigen
    Wir uns mit dem
    Separieren.

    Kurz zusammen-
    gefasst wird es
    Mit ein bisschen
    Entfernung und
    ein Paar Tage
    Unvergleichbar
    besser gehen.

    And for it to seamlessly go,
    you shall seek the right country code.
    But why run towards the next entry,
    When the current one is just as comfy?

    The answer is blatant,
    brutal and simple.
    Popped in my mind,
    Like an old, ripe pimple.

    If I want to see the whole file
    In my remaining CPU time
    I have to act before
    The EOF arrives.

    Blogbejegyzés 2 éve 0

  • Családi csalódások

    Ma tudtam meg sok részletet az ármánykodásból.

    Én vagyok az Onoka. Van egy hitelre vett lakásom Pesten, jól áll a szénám, adott a közelgő diploma és mellette munka, és eddig - lekopogom - jó élet felé haladok, sőt. Jó életem van.

    A szüleim elvannak, apu mérnök, anyu tanárnő. Bőven elég amit hazahoznak, pláne úgy, hogy pár éve már én is kereső vagyok. Az alábbi történet egyik szereplője sem éhezik vagy szenved hiányt bármiben.

    Nagyapám meghalt két éve ősszel. Szerettük nagyon, nagy szövegei voltak, és egészen 15 éves koromig nem jöttem rá hogy nem a vér szerinti nagyapa. Anyai oldali nagyszülők, mama még él és jó egészségben él. A jog szerint anyukám a nem vér szerinti nagyapa után semmit nem örököl. Anyukám szerint ez ugyan jogos, de nem etikus. Szerintem sem, tekintve hogy 50+ évet anyukám családjában élt élete végéig. A ház másik fele a nagymamánké. Biztos vagyok benne, hogy a nagybátyám minden követ megmozgat majd, hogy megszerezze az egészet - persze a kifizetését leszámítva. Egyszerűen nem olyan alkat. Közel kétszer annyi bevételből gazdálkodik a családjuk mint a miénk, de nagyon rosszul bánnak a pénzzel. Összezsúfolva élnek felesleges kacatok között, túl sok gyerek túl kevés helyen, de közben minden rettenetesen exkluzív kell hogy legyen.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 19