TigerCat blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Ultraszéles 38 colos monitor és a Mac Mini

    Valamikor 2014. környékén jelent meg az LG első 34"-es ultraszéles kijelzője, amire akkortájt le is csaptam. Azóta eltelt 6 év és a szélesvásznú lelkesedésem tovább nőtt. Olyannyira, hogy amikor a 38"-es nagy testvért bemutatták, konkrétan megindult a nyálelválasztásom, miszerint egy ilyen szörnyeteg nekem márpedig kell.

    Első este: LG 38WK95C-W, Mac Mini, plusz az eszcájgok

    Szerencsésnek mondhatom magam, hogy mostanra ez a vágyam is valóra vált, hiszen tegnap megérkezett az LG 38WK95C-W fantáziadús fantázianévre hallgató monitor. A dobozt látva kisebb sokkot kaptam, hogy miként fogom egyedül összeszerelni, de végül egyszerűbb volt, mint gondoltam. A talp összecsavarozását követően, a monitort csak be kellett pattintani a megfelelő VESA aljzatba és már állt is, mint Katiban a gyerek. A mellékelt Type-C kábellel összekötöttem a Mac Minivel, majd vártam a csodát. Aztán csak vártam és vártam, de csak nem jött a földindulás. Ja, mondom: kettőhúsz. Oké. Megkapta a kraftot és életre kelt.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 18

  • MacBook Pro SSD: 128 GB mire elég?

    MacBook Pro 13 hüvelykes modell 128 GB tárhellyel

    Az Apple továbbra is árul 120 GB-os SSD-vel szerelt gépeket, ugyanakkor az új rendszer valamennyivel több helyet igényel, mint a korábbiak. Többek között ezért:

    Több mint 2GB csak a háttérképek mérete

    2019. végén egy Pro gépet (bár szerintem semmilyen Mac-et) nem szabadna ilyen kicsi tárhellyel értékesíteni. Egész egyszerűen szívás. Nem a mindennapokban, mert csak nem kell minden azonnal, de ha épp igen, akkor jön a szopóroller: pendrive, átalakítók, külső vinyó, felhős tárhely, NAS, stb.

    256-os gépet használok, amin tegnap magammal vittem egy halom anyagot. Közben rájöttem, hogy valamit a céges NAS-on felejtettem, így azt is elkezdtem letölteni. Mikor végzett, akkor jött a fekete leves. Kicsomagolni már nem tudtam, mert nem maradt elegendő hely. Pendrive be, másolás, kicsomagolás, visszamásolás. Időigényes és kellemetlen.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 18

  • macOS Catalina betűsimítás

    A Catalina megjelenését követően, néhány alkalmazásban borzasztó szőrösen, elmosódottan jelentek meg a fontok, ami erősen fárasztotta a szemem, mivel tudat alatt is folyamatosan arra koncentráltam, hogy nem elég éles a kép.

    Frissítés előtt és után

    De ennek végre-vége! Tegnap este frissült a macOS Catalina és már javították is a betűsimítás hibákat! Immár a Mac Minihez csatlakoztatott, nem retinás 34 colos, 3440x1440-es felbontású kijelzőm is jól olvasható megjelenítést biztosít annak ellenére, hogy nincs bekapcsolva a betűsimítás és még a TinkerTool-lal sem trükköztem.

    Azt nem mondom, hogy gratulálok, hiszen jobb lett volna nem elcseszni, de azért örülök, hogy egyelőre még sem kell kijelzőt cserélnem... Szóval, frissítsetek!

    i  mac

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • Messenger app Mac

    Facebook függőknek kedvez az alábbi hír, ugyanis a Facebook még idén tervezi kiadni a Messenger alkalmazást Mac-re. Az Official Messenger for Mac elméletileg mindent tudni fog mint mobilos testvére, plusz áttekinthetőbb lesz, hiszen mégis csak egy kényelmes használatot biztosító asztali kliensről beszélünk.

    Facebook Messenger app for Mac

    Speciel én örülök neki, végre nem kell 3. fél által kiadott appokkal küzdeni... Várható megjelenés 2019. vége. (forrás)

    Messenger Mac letöltés

    i  mac

    Blogbejegyzés 5 éve 1

  • macOS Catalina ikoncsere

    Ha a rendszer alapértelmezett ikonjait szeretnéd lecserélni, akkor készülj fel, mert az Apple egyre jobban megnehezíti a dolgod. Persze ezek mind adataid védelmét és saját, valamint rendszered biztonságát szolgálják, így Sierra óta automatikusan bekapcsolásra kerül a lemeztitkosítás, megjelent a System Integrity Protection (SIP), illetve a most debütált Catalinával külön partícióra kerültek a felhasználói adatok, a rendszeralkalmazások is eltérő helyen vannak, stb., szóval két-három főverzió óta tényleg trükközni kell... No, de nézzük is hogyan!

    macOS Catalina ikoncsere

    Az alábbi pár lépést végrehajtva könnyedén cserélhetőek az ikonok:

    1. System Integrity Protection (SIP) átmeneti kikapcsolása

    Indítsd újra a géped, tartsd lenyomva a ⌘+R billentyűkombinációt és lépj be a Helyreállítási menübe. Nyisd le a menüsort, az Eszközök fülön indíts el egy Terminal ablakot és írd be a következőt: csrutil disable. Nyomj Entert, mire kapsz egy üzenetet, hogy System Integrity Protection kikapcsolva. Kész is vagy, csak indítsd újra.

    2. Hozzáférés rendszeralkalmazásokhoz

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 6

  • macOS Catalina háttérkép

    A gyári háttérkép megtalálható a rendszerben, de akinek nem a macOS Catalina van telepítve, jól jöhet az eredeti méretarányú, éjszakai és nappali, nagy felbontású kép:

    Catalina háttérkép nappal

    Catalina háttérkép éjjel

    Kattints a képekre a négyméretű képek (~2x50MB) letöltéséhez!

    i  mac

    Blogbejegyzés 5 éve 2

  • Skype és a magyar nyelv

    Apró örömök az életben. Mindenki ismeri az érzést... Ez is egy ilyen.

    Tegnap megérkezett a legfrissebb macOS, a Catalina. Az új 10.15-ös főverzió rengeteg látványos és motorháztető alatti frissítést hozott magával, többek között kaptunk magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzést, diktálást, szóval valamelyest komfortosabbá vált a mindennapi használat. És még valami...

    A frissítést követően végre-valahára a Skype is észrevette, hogy nem angol felségvizeken evezünk, így már nem rondít bele a képbe és nem húzza alá az összes begépelt szavunkat! Tudom, nem nagy dolog, de személy szerint én kimondottan örülök neki, hiszen rettentően zavart, hogy minden egyes szót hibásnak vélt és vörös vonallal húzott alá.

    Szóval, kicsit megint jobb lett mekezni.

    i  mac

    Blogbejegyzés 5 éve 2

  • macOS Catalina első tapasztalatok

    Tegnap este megjelent a macOS 10.15 Catalina. Ma reggel rá is eresztettem mindkét gépre... Sokáig molyolt a frissítéssel, többször újraindult, de szerencsére hiba nélkül lefutott.

    Elsőként ami nem tetszik:
    - Launchpad teljesen szétesett, újraindítást követően egy halom app nem is jelent meg. Tinkertool reset megoldotta, de 4 oldalnyi alkalmazást visszarendezni nem túl kényelmes.
    - Rengeteg app kér engedélyt erre-arra. Szerencsére csak egyszer.
    - Lemezkezelőben kétszer jelenik meg a rendszerpartíció. Még nem olvastam utána, majd kiderül...
    - Jópár alkalmazás ablaka össze-vissza nyílik, sőt akad ami kilóg az ablakból (pl.: Pages). 21:9-es kijelzőn ezzel akadnak gondok.
    - Fotók app 2 órája molyol valamit. Rendszerez, válogat, elemez. Talán egyszer végez és akkor kihúzhatom a konnektorból.
    - MacMediaKeyForwarder nem működik. Szerettem, mert ezzel nem a legutolsó médialejátszó vezérlése ment, hanem amit akartam. Remélem frissítik.
    - LiteIcon nem megy. Most szórakozhatok kézzel... Grrr! (frissítették az alkalmazást, már megy)
    - Számológép ezres tagolás csak millió fölött működik. Béna.
    - iCloud Drive nem szinkronizál. Sehogy. (egy nap után elindult)

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 51

  • Ablakok közötti váltás macOS-en: CMD+TAB

    Ma felmerült a topikban, hogy a macOS Dock és CMD+TAB ablakváltó mennyivel bénábban működik, mint Windows-os megfelelője és a tálca. Nos, ezzel részben egyetértek...

    Egyrészt ott a Trackpad, ami szinte tökéletes erre a célra, hiszen csak legyintek egyet és máris az összes megnyitott ablak megjelenik, azonban csak azért "szinte", mert a Dock-ra lecsukott alkalmazásokat nem jeleníti meg, másrészt ha az ember nem MacBook, hanem asztali Mac előtt ül egy egérrel és billentyűzettel a keze alatt, akkor ez az opció szintén nem játszik. Igen, van aktív sarok, meg BetterTouchTool, (fizetős app, nagyon jó, abszolút megéri az árát), meg minden, de az sem ugyanaz, ráadásul a Dock-ra lecsukott appokkal ezek sem tudnak mit kezdeni.

    Másrészt van kísértetiesen hasonló (CMD+TAB) billentyűkombináció mint Windows-on, csakhogy ez meg nem listázza az összes ablakot, kivéve a megnyitott alkalmazásokat. És természetesen a lecsukott appokat ez sem nyitja fel. Habár van billentyűkombó a Dock-ra rejtett ablakokra és az alkalmazásokon belüli váltásra is, de valahogy mégsem lett a barátom egyik sem. Pedig évek óta Mac-en dolgozom.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 12

  • PH! rangrendszer

    Lassan 12 éve fórumozom itt a PH!-n, de tegnap azért meglepődtem, mikor az egyik topikban, a nevem alatt megjelent a PH! nagyúr felirat. Nem érzem így, de azé' jól esett, na. És természetesen köszönöm, hogy továbbra is itt lehetek, hiszen rengeteg kérdésemre kaptam hasznos választ, nem utolsó sorban pedig jó a közösség, szívesen jövök tartalmat fogyasztani, amikor csak tehetem!

    i ❤ PH!

    Blogbejegyzés 5 éve 50

  • Windows 10, céges hálózat, eseménytelen napok

    Szeretek Mac-ezni, nem szívesen térnék vissza Windows-ra, de mivel a teljes céges hálózatot is én kezelem, azért még találkozom a Microsoft rendszerével. Itt a PH!-n gyakran olvasom, hogy sokan azért váltanának Apple számítógépre, mert elegük van a Win ilyen-olyan hülyeségéből, kiszámíthatatlan frissítési rendszeréből, stb.


    Szerencsére ilyet nem látok...

    Őszintén szólva ebből konkrétan semmit nem veszek észre, pedig rendszergazdaként nagyjából 25 gép ügyes-bajos dolgát intézem folyamatosan és mégsem érzem, hogy bármi gond lenne velük. Legutóbb is csak amiatt állt meg egy PC, mert koszos környezetben üzemelt és a felgyülemlett por miatt kontakthibás lett az egyik memória modul. Egy kis takarítást követően pöccre indult. Szóval lehet, hogy csak szerencsés vagyok, vagy túl kis számú géppel találkozom napi szinten, de hál’ istennek – informatikai problémákat tekintve – eseménytelenek a napok.


    Tetszetős kerekítés

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • Mac Mini, FileVault és a kijelző probléma - javítva!

    Nemrég volt némi kompatibilitási probléma az új Mac Mini és az LG UltraWide kijelzőm között, amelyet egy látványos videóval illusztráltan jeleztem feléjük, de sajnos akkor nem találtak épkézláb megoldást. Az ügyintéző, majd a szervizes, akikkel beszéltem, nem sok jóval kecsegtettek. FilaVault kikapcsol, probléma megoldva. Nagyjából... Azonban valakik az Apple-nél felfigyeltek a dologra és mostanra ripsz-ropsz javították!

    Yeah! Thanks Apple!

    i ❤ mac

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • Mac Mini, FileVault és a külső kijelző

    Nemrég céges gépnek vásároltam egy új Mac Minit. Combos i7 processzor, 16GB memória, 256GB SSD, szóval úgy gondolom két-három évig nem lesz gondom vele. Kijelzőm már volt, 34 colos LG UltraWide, 3440x1440-es felbontással, ami szintén elegendő a mindennapi munkámhoz. Egyedül a kábel hiányzott, hogy összekössem a kettőt...

    Mikor megkaptam a gépet, beüzemeltem, elvégeztem az első beállításokat, majd belaktam a rendszert. Közben volt egy-két újraindítás, de különösebb fennakadást nem tapasztaltam, szóval boldogan teltek a napjaim az újabb almás terméknek köszönhetően.

    Aztán eljött az első hétvége... Kikapcsoltam a Minit, kinyomtam a monitort és két napig felé sem néztem. Hétfőn reggel megnyomtam a Mini hátulján lévő power gombot, bekapcsoltam a kijelzőt és leültem, hogy begépelem a belépési jelszavam. Igen ám, de a monitorom közölte, hogy "nó szignál", majd fogta magát és visszaaludt. WTF?! Mini világít, kezdi termelni a hőt, billentyűzet, trackpad és egér aktív, villany van, szóval miért nem kap jelet a monitor? Ki-be kapcsolgattam a monitort, kihúztam-bedugtam a kábelt, semmi. Más választásom nem volt, mint kinyomtam a gépet és újra elindítottam.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 6

  • Élet az Apple ökoszisztémán kívül

    Munkatársam vásárolt egy MacBook Air-t. Nekem is volt ilyen, szerettem. Könnyedén hordozható, napi dolgokra bőven elegendő, jól bírja az akkumulátora, szóval jönni-menni tökéletes. Igen ám, de neki ez az első Apple eszköze, azaz nincs iPhone-ja, sem iPad-je, sem semmilyen más almás terméke. Mit jelent ez a gyakorlatban? Nos... A klasszikus PC-s világból érkezőknek szinte semmilyen változást, azonban nekem, vagy azoknak, akik szeretnek több célra és helyzetre különböző kütyüket használni, nagyon is szembetűnő a kontraszt. És ez egész addig nem is tűnt fel, amíg be nem állítottam neki az Air-t.

    Az első rendszerindítást követően bejelentkeztünk az Apple ID-vel, létrejött a felhasználói fiók és már kezdődhetett is az élet...

    Csakhogy, mivel ez az egyetlen eszköze, a telefonjával készült képek nem szinkronizálódnak a Fotók alkalmazásban, a zenéi – még ha elő is fizet az iTunes Music-ra – csak itt tárolódnak, naptár és emlékeztető bejegyzései, jegyzetei, szintúgy helyhez kötődnek. A Safari jól muzsikál, mindazonáltal a céges PC-ről áthozni az adatokat macera, nem beszélve arról, hogy ha jelszavait, előzményeit napi szinten szinkronban akarja tartani, akkor főleg nem ideális választás a gyári webböngésző. Sorolhatnám...

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 15

  • Mac Mini 2018

    Szerencsére bemutatták, a tesztek alapján úgy tűnt érdemes megvenni, így némi hezitálás után én is megrendelem. Egy hét használat után azt gondolom nem bántam meg.

    Szubjektív értékelés következik, mivel egyetlen árva tesztet nem futtattam... Sorry, nagy a hajtás karácsony előtt.

    A 13-as MacBook Pro után piszok gyorsnak érződik a kis masina, minden azonnal történik, semmire nem kell várnom, nem akad, nem röccen. Bár ez elvárható egy több mint félmilliós géptől. A portok eleinte okoztak némi fejtörést, de gyorsan rendeltem egy itec Type-C Thunderbolt 3 - USB 3 HUB-ot, így a pendrive kérdés megoldódott. Nagyobb problémának minősült a kijelző és a gép összekötése, mivel a Mini igen válogatós, nem mindegy milyen kábelt használok erre a célra. Elsőként pár ezer Ft-ért vásárolt Type-C - Display Port kábellel próbálkoztam, kevés sikerrel. Ezt követően az Apple oldaláról rendeltem Moshi USB C – DisplayPort kábelt, amely szerencsére már rendben működik.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 38