TigerCat blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Ablakok közötti váltás macOS-en: CMD+TAB

  Ma felmerült a topikban, hogy a macOS Dock és CMD+TAB ablakváltó mennyivel bénábban működik, mint Windows-os megfelelője és a tálca. Nos, ezzel részben egyetértek...

  Egyrészt ott a Trackpad, ami szinte tökéletes erre a célra, hiszen csak legyintek egyet és máris az összes megnyitott ablak megjelenik, azonban csak azért "szinte", mert a Dock-ra lecsukott alkalmazásokat nem jeleníti meg, másrészt ha az ember nem MacBook, hanem asztali Mac előtt ül egy egérrel és billentyűzettel a keze alatt, akkor ez az opció szintén nem játszik. Igen, van aktív sarok, meg BetterTouchTool, (fizetős app, nagyon jó, abszolút megéri az árát), meg minden, de az sem ugyanaz, ráadásul a Dock-ra lecsukott appokkal ezek sem tudnak mit kezdeni.

  Másrészt van kísértetiesen hasonló (CMD+TAB) billentyűkombináció mint Windows-on, csakhogy ez meg nem listázza az összes ablakot, kivéve a megnyitott alkalmazásokat. És természetesen a lecsukott appokat ez sem nyitja fel. Habár van billentyűkombó a Dock-ra rejtett ablakokra és az alkalmazásokon belüli váltásra is, de valahogy mégsem lett a barátom egyik sem. Pedig évek óta Mac-en dolgozom.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hete 12

 • PH! rangrendszer

  Lassan 12 éve fórumozom itt a PH!-n, de tegnap azért meglepődtem, mikor az egyik topikban, a nevem alatt megjelent a PH! nagyúr felirat. Nem érzem így, de azé' jól esett, na. És természetesen köszönöm, hogy továbbra is itt lehetek, hiszen rengeteg kérdésemre kaptam hasznos választ, nem utolsó sorban pedig jó a közösség, szívesen jövök tartalmat fogyasztani, amikor csak tehetem!

  i ❤ PH!

  Blogbejegyzés 2 hónapja 50

 • Windows 10, céges hálózat, eseménytelen napok

  Szeretek Mac-ezni, nem szívesen térnék vissza Windows-ra, de mivel a teljes céges hálózatot is én kezelem, azért még találkozom a Microsoft rendszerével. Itt a PH!-n gyakran olvasom, hogy sokan azért váltanának Apple számítógépre, mert elegük van a Win ilyen-olyan hülyeségéből, kiszámíthatatlan frissítési rendszeréből, stb.


  Szerencsére ilyet nem látok...

  Őszintén szólva ebből konkrétan semmit nem veszek észre, pedig rendszergazdaként nagyjából 25 gép ügyes-bajos dolgát intézem folyamatosan és mégsem érzem, hogy bármi gond lenne velük. Legutóbb is csak amiatt állt meg egy PC, mert koszos környezetben üzemelt és a felgyülemlett por miatt kontakthibás lett az egyik memória modul. Egy kis takarítást követően pöccre indult. Szóval lehet, hogy csak szerencsés vagyok, vagy túl kis számú géppel találkozom napi szinten, de hál’ istennek – informatikai problémákat tekintve – eseménytelenek a napok.


  Tetszetős kerekítés

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hónapja 0

 • Mac Mini, FileVault és a kijelző probléma - javítva!

  Nemrég volt némi kompatibilitási probléma az új Mac Mini és az LG UltraWide kijelzőm között, amelyet egy látványos videóval illusztráltan jeleztem feléjük, de sajnos akkor nem találtak épkézláb megoldást. Az ügyintéző, majd a szervizes, akikkel beszéltem, nem sok jóval kecsegtettek. FilaVault kikapcsol, probléma megoldva. Nagyjából... Azonban valakik az Apple-nél felfigyeltek a dologra és mostanra ripsz-ropsz javították!

  Yeah! Thanks Apple!

  i ❤ mac

  Blogbejegyzés 4 hónapja 0

 • Mac Mini, FileVault és a külső kijelző

  Nemrég céges gépnek vásároltam egy új Mac Minit. Combos i7 processzor, 16GB memória, 256GB SSD, szóval úgy gondolom két-három évig nem lesz gondom vele. Kijelzőm már volt, 34 colos LG UltraWide, 3440x1440-es felbontással, ami szintén elegendő a mindennapi munkámhoz. Egyedül a kábel hiányzott, hogy összekössem a kettőt...

  Mikor megkaptam a gépet, beüzemeltem, elvégeztem az első beállításokat, majd belaktam a rendszert. Közben volt egy-két újraindítás, de különösebb fennakadást nem tapasztaltam, szóval boldogan teltek a napjaim az újabb almás terméknek köszönhetően.

  Aztán eljött az első hétvége... Kikapcsoltam a Minit, kinyomtam a monitort és két napig felé sem néztem. Hétfőn reggel megnyomtam a Mini hátulján lévő power gombot, bekapcsoltam a kijelzőt és leültem, hogy begépelem a belépési jelszavam. Igen ám, de a monitorom közölte, hogy "nó szignál", majd fogta magát és visszaaludt. WTF?! Mini világít, kezdi termelni a hőt, billentyűzet, trackpad és egér aktív, villany van, szóval miért nem kap jelet a monitor? Ki-be kapcsolgattam a monitort, kihúztam-bedugtam a kábelt, semmi. Más választásom nem volt, mint kinyomtam a gépet és újra elindítottam.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 hónapja 6

 • Élet az Apple ökoszisztémán kívül

  Munkatársam vásárolt egy MacBook Air-t. Nekem is volt ilyen, szerettem. Könnyedén hordozható, napi dolgokra bőven elegendő, jól bírja az akkumulátora, szóval jönni-menni tökéletes. Igen ám, de neki ez az első Apple eszköze, azaz nincs iPhone-ja, sem iPad-je, sem semmilyen más almás terméke. Mit jelent ez a gyakorlatban? Nos... A klasszikus PC-s világból érkezőknek szinte semmilyen változást, azonban nekem, vagy azoknak, akik szeretnek több célra és helyzetre különböző kütyüket használni, nagyon is szembetűnő a kontraszt. És ez egész addig nem is tűnt fel, amíg be nem állítottam neki az Air-t.

  Az első rendszerindítást követően bejelentkeztünk az Apple ID-vel, létrejött a felhasználói fiók és már kezdődhetett is az élet...

  Csakhogy, mivel ez az egyetlen eszköze, a telefonjával készült képek nem szinkronizálódnak a Fotók alkalmazásban, a zenéi – még ha elő is fizet az iTunes Music-ra – csak itt tárolódnak, naptár és emlékeztető bejegyzései, jegyzetei, szintúgy helyhez kötődnek. A Safari jól muzsikál, mindazonáltal a céges PC-ről áthozni az adatokat macera, nem beszélve arról, hogy ha jelszavait, előzményeit napi szinten szinkronban akarja tartani, akkor főleg nem ideális választás a gyári webböngésző. Sorolhatnám...

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 hónapja 15

 • Mac Mini 2018

  Szerencsére bemutatták, a tesztek alapján úgy tűnt érdemes megvenni, így némi hezitálás után én is megrendelem. Egy hét használat után azt gondolom nem bántam meg.

  Szubjektív értékelés következik, mivel egyetlen árva tesztet nem futtattam... Sorry, nagy a hajtás karácsony előtt.

  A 13-as MacBook Pro után piszok gyorsnak érződik a kis masina, minden azonnal történik, semmire nem kell várnom, nem akad, nem röccen. Bár ez elvárható egy több mint félmilliós géptől. A portok eleinte okoztak némi fejtörést, de gyorsan rendeltem egy itec Type-C Thunderbolt 3 - USB 3 HUB-ot, így a pendrive kérdés megoldódott. Nagyobb problémának minősült a kijelző és a gép összekötése, mivel a Mini igen válogatós, nem mindegy milyen kábelt használok erre a célra. Elsőként pár ezer Ft-ért vásárolt Type-C - Display Port kábellel próbálkoztam, kevés sikerrel. Ezt követően az Apple oldaláról rendeltem Moshi USB C – DisplayPort kábelt, amely szerencsére már rendben működik.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 8 hónapja 37

 • Mi lesz, ha nem lesz Mini?

  Van egy MacBook Pro-m, amivel többé-kevésbé elvagyok, de egyrészt csak 2015-ös modell, másrészt csak kétmagos, így időszerű lenne a csere. No de mire?

  Irodában dolgozom, nagy monitorra dokkolt gép előtt ülök egész nap. Kényelmes, átlátható, hatékony. Munkám javarészt levelezésből, böngésző használatból, Excel táblázatok kezeléséből és viszonylag egyszerű grafikai munkákból áll, ami első hallásra nem tűnik gépigényes dolognak, de mindezek kombinációja – bizonyos esetekben – érezhető lassulást eredményezhet. Persze közben nézek filmeket, hallgatok zenét, néha konvertálgatok, telefonnal készített videót vágok, stb. Mindent összevetve kell a négy mag és a combosabb grafikai teljesítmény. Mármint a jelenlegihez képest. Nem kérdés.

  Van egy nagy monitorom, amit imádok. 34 col, 3440x1440 pixeles felbontás, IPS panel, sok csatlakozó, szóval ezt megtartanám. Kössem egy új 13-as MacBook Pro-ra? Jó kérdés... Egyrészt nem akarok fel-le dokkolgatni, másrészt a hordozható gépek akkumulátorának sem tesz jót az állandó töltés, emiatt valami stabil megoldás kellene. Például egy cuki kis Mac Mini. Csakhogy abban még régebbi a hardver, ergo nem éri meg megvenni. Nézzek Mac Pro-t? LOL! Viccnek is rossz... iMac? Van monitorom, nem kell, bár ha arra kötve használom tovább a meglévőt, talán.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 11 hónapja 11

 • macOS Mojave tapasztalatok

  Megjelent a macOS Mojave, van öröm és boldogság, de nézzük, az elmúlt két napban a sok újdonság mellett miben lett szegényebb a felhasználói élmény:

  - Alvó állapotban nagyon komolyan merül (MacBook Pro retina 13" 2015 early). 50%-ot esett egyetlen éjszaka alatt, ami egy hete még 4-5% környékén volt jellemző.

  - Normál madzagos egeret kissé mostohábban kezeli, néha nem érzékeli a kattintást, fura. Megmagyarázni nem tudom, de érzem a különbséget. Razer DeathAdder Chroma.

  - App Store egyrészt jobb, másrészt bénább. Nem látom az új alkalmazásokat, így nem tudok mazsolázni az újdonságokból. Esetleg keresővel... A frissítések kezelése sem az igazi, nincs lista a sikeres frissítésekről.

  - Külső kijelző esetén a megjelenített szöveg elmosódottabb, Viberben minden szöveg félkövér lett, stb. Szerencsére egy terminal parancs megoldja, de akkor is szívás. Nincs sok retina display a piacon. Mármint külső.

  - Az ablakok elmásznak. Pontosabban kevesebb alkalmazás jegyzi meg a pozícióját, ha le-, vagy felcsatlakoztatom a külső megjelenítőt.

  - Képernyőkímélő a jelszó begépelése közben is aktív. Nem kritikus, inkább szokatlan.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 15

 • Hogyan óvjam az akkumulátort?

  Hordozható Mac számítógépekkel kapcsolatban gyakran teszik fel a kérdést, vajon mivel teszek jót a gépem akkumulátorának?

  A válasz röviden: használd.

  Az én esetemben kicsit bővebben ez annyit jelent, hogy rendszeresen járatom akkumulátorról és hálózatról is vegyesen. Mivel az irodában sokat dokkolom külső kijelzőre és perifériákra, alkalmanként beállítok egy filmet, amelyet egész éjjelre ott is hagyok, így szépen lassan lemerül a készülék. Ezáltal – mivel a lejátszás nem igényel nagy teljesítményt – nem merül hirtelen és ezt szereti az akku. Persze, ciklus is kerül bele, de ez nem vészes, hiszen a Mac-ek akkumulátorát nagyjából 1000 ciklusra tervezik.

  Szóval csak használd természetesen, így elkerülheted, hogy az állandó töltéstől idővel felpúposodhat az akkumulátor...

  i ❤ mac

  Blogbejegyzés 1 éve 9

 • Képek mentése Fotók alkalmazásból

  Kezdő Mac-es ismerőseim sokszor kérdezik, hogy miként tudják (Windows-on jól megszokott módon) lementeni külső meghajtóra a képeiket. Szinte kivétel nélkül másolni szeretnének, de nem találják a fájlokat, pedig a megoldás egyszerűbb, mint legtöbben gondolnák...

  Szóval, a Fotók alkalmazásban kijelölöd a fájlt, amit szeretnél menteni, majd a menüben megkeresed az Exportálás menüpontot és már csak azt kell megadnod, hova mentse a rendszer:

  Természetesen több fájlt kijelölve is működik a dolog:

  Ha a normál exportot választod, akkor választható formátumban (JPG, TIFF, PNG) a módosított, effektekkel ellátott képet/képeket menti le a rendszer, ha pedig az eredetit, akkor módosítatlanul, .HEIC kiterjesztéssel.

  Voila!

  i  mac

  Blogbejegyzés 2 éve 0

 • 10 éves PH! tagság

  Ma 20:25-kor jubilálok, 10 éve jövök-megyek a PH! oldalain.
  Jó társaságban hogy repül az idő...

  Egyúttal köszönöm az oldal üzemeltetőinek, hogy lehetővé tették, illetve a fórumtársaknak, hogy ők is itt vannak!

  TigerCat
  :-)

  Blogbejegyzés 2 éve 8

 • Lego Millenium Falcon 2017

  Megtaláltam a non plus ultra karácsonyi ajándékot magamnak. Igen, Lego. De nem akármilyen, hanem maga a megtestesült kaland és sebesség, a Millenium Falcon.

  Sajnos nem olcsó a "játék", kőkemény negyedmillió forintot kell leszurkolni érte, azonban rettentő nagy a kísértés. Ez van. Ha Star Wars rajongó az ember, néha kénytelen belenyúlni a buxtárcába...

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 13

 • Apple ökoszisztéma: It Just Works

  Marhajó az Apple ökoszisztéma. A rendszer működik ahogy kell, valamennyi eszköz szinkronizál mindennel, így bárhol elérem a zenéimet, képeimet, stb. Már ha működik... Merthogy újabban csak a szívás van vele. Ehh.

  Az egyik kedvenc szolgáltatásom az iTunes Match, aminek az a lényege, hogy a zenéimet feltölti a felhőbe és minden eszközömre leszinkronizálja úgy, hogy akár letöltés nélkül is hallgathatom, vagy le is tölthetem minden eszközömre. Természetesen bármikor hozzáadhatok új számokat, komplett albumokat, válogatásokat, melyek szintén felszinkronizálódnak a felhőbe.

  Sajnos mostanában nem akar működni. Hiába adok hozzá zenéket, hiába lépek ki az alkalmazásokból, hiába csatlakozom le-fel a hálózatra, az istennek sem jelenik meg a hozzáadott track.

  Miután mindent megpróbáltam, újraindítottam a problémás eszközt.

  Lássanak csodát, működik!

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 7

 • MacBook Pro akkumulátor probléma: a púpos

  Régebben csak hálózatról üzemeltettem a gépem, aminek az akkumulátorral kapcsolatban volt egy jótékony és egy meglehetősen kellemetlen mellékhatása. Nézzük mindkettőt...

  A jobbik, hogy az állandó áramellátás miatt, relatíve kevés töltési ciklus került bele. Ez nyilván jól jön eladáskor, hiszen az alacsony ciklusszám miatt kevésbé lestrapált a gép és a használt Mac-et vásárlók ezt - jellemzően - elsődleges szempontként veszik figyelembe.

  A rossz hír viszont az, hogy az akkumulátor nem szereti az állandó 100%-os töltöttséget, mert ellustul és pocakot ereszt. Nem vicc, tényleg meghízik. Sajnos ennek egyenes következménye, hogy elkezdi szétfeszíteni a gyönyörűen megmunkált, alumínium unibody gépházat, ami közel sem esztétikus látvány. Ráadásul sík asztallapon, a közepén billegő gépen nem nagy élmény gépelni...


  Nem szép látvány a púpos unibody MacBook Pro

  Mivel már volt szerencsém hasonlóhoz - de időben közbeavatkoztam - rutinból belenézek a kezem közé kerülő gépek élébe, jelentkezik-e deformitás, átlátok-e az alja alatt, púposodik-e a teteje, stb.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 17

 • macOS Mail app vázlatok vs. Gmail piszkozatok

  Szeretem a Gmail-t. Stabil, gyors, biztonságos, mindenhol elérhető, jók a szolgáltatások, szóval szinte tökéletes. Egy dolgot leszámítva... A webes felületet. Sajnos azt nem tudom megszokni, ezért csak végszükség esetére van fenntartva. Nem tehetek róla, nekem a levelezés külön alkalmazást jelent és nem a böngészőben elérhető fiókot. Legfőképp azért, mert lényegesen kényelmesebb egy dedikált alkalmazásban dolgozni, ahol egy-egy kattintással átláthatóbbá rendezhetem a tartalmat, kiélvezhetem a rendszerrel együttműködő szolgáltatásokat és nem utolsó sorban, több kijelzős munkaállomáson (vagy egy nagy megjelenítőn) fix pozícióban tartva hatékonyabb munkavégzést eredményez a megszokott helyen levő levelező kliens.


  Mail app Mac-en

  Mac-en a Mail app az ilyen-olyan aprócska hibái ellenére nagyon bejött, tehát ezt használom elsődleges levelezésre. Azonban a macOS gyári Mail alkalmazása a vázlatokat nem kezeli túl jól, így a Gmail webes felületén rendszeresen egy halom duplikált levél keletkezik a Piszkozatok címke alatt. Szerencsére erre is van megoldás és nem is nagyon kell trükközni miatta...

  Lépjünk ki a Mail-ből, majd böngészőben nyissuk meg a Gmail-t.


  Gmail beállítások

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 6