total90 blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • LEGO Technik 42096 Porsche 911RSR

    Gyerekkoromban mindig a szomszédba jártam LEGO-val játszani, mert a nekem a szüleim soha nem vettek, drága volt...

    Kb. egy hete nézelődtem a neten és belefutottam a LEGO Technik sorozatba és szerelem volt első látásra a címben említett verda.

    Van sima és LED-es verzió is, de én a simát vettem, nem hiányzik, hogy világítson: [link]

    Összesen 10 óra volt összerakni és habár a leírás elég jó, néhol vakartam a fejem. A leírásban találtam pár hibát, jeleztem is a LEGO-nak és kíváncsi vagyok, hogy jön-e vissza egy "köszi" :B
    Van app is telefonra és tabletre, de az csak egy pdf, szóval nem lettem volna előrébb vele.

    Minden esetre jól elvoltam vele, valami jól látható helyre fogom rakni és örülök, hogy megvettem.

    Íme a kicsike:

    A 10 éves énem viszont már előre örül, hogy a 33 éves énem már kinézte a következőt ;]

    Blogbejegyzés 4 éve 21

  • Miért mehet tönkre a YouTube, Instagram stb. az EU-parlament döntése miatt

    Még az elején leszögezném, hogy nem vagyok egy politizálós típus és örülnék neki, hogy ha a hozzászólásokban sem törne fel ez a téma, vagy legalább normális keretek között.

    Azt már megszoktam az elmúlt évek alatt, hogy itt Németországban nagyon figyelnek a személyi jogok megsértésével kapcsolatos témákra és nagyon sok dolgot EU-s szintre visznek a különféle pártok.
    Vegyük csak pl. a „drón törvényt”, amit itt eléggé kontrollálnak és nagyon sok pontja Magyarországra is érvényben van, még ha ott kevésbé (vagy is semennyire) is van kontrollálva. Hogy melyik a jó, döntse el mindenki maga.

    Kb. egy hete az európai parlament személyi jogokért felelős biztosa (aki épp német), elérte a célját. 2019-től (konkrét dátum még nincs) a személyi jogsértésért az online platformokon nem a feltöltő lesz felelősségre vonva, hanem maga a plartform.

    Mit jelent ez?

    Pl. feltöltesz Instagramra egy „story”-t a hétvégi buliról, amin olyan személyek is felismerhetőek, akik nem jogosultak ehhez hozzá, akkor az Instagram mint platform lesz beperelhető.
    Jelen pillanatan a feltöltőt lehet ilyenért beperelni... de elvileg 2019-től nem így lesz, így vélhetőleg ez a funkció el fog tűnni és ha tovább megyünk a témán, akkor maga az Insta is.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 32

  • 9 év után újra a Szigeten, 2 év után újra Budapesten... mi változott?

    Idén lesz 8 éve, hogy Németországban élek és 9 éve voltam utoljára a Sziget fesztiválon. Ritkán járok Magyarországra, legutóbb 2 éve voltam.
    Idén a Sziget, valamint Budapest mellett szólt, hogy pár haver mindenképp el akart menni a fesztiválra és emiatt igent mondtam.

    Amikor 1-2 évente látogatóba megyek, akkor mindig nagy érdeklődéssel vágok neki, mert sokat változnak a dolgok és ezt az ott élők talán kevésbé veszik észre, épp azért, mert ott élnek.
    Maga a Sziget fesztivál viszont külön érdekelt, mert 9 év alatt baromi sok mindennek kellett változnia.

    Minden évben olvastam a fesztiválról a neten és érdekes kontrasztba ütköztem a magyar és külföldi portálokat látogatva.
    2017-ben Európa legjobb fesztiváljának választották a Szigetet a Tomorrowlandod letaszítva a trónról. Ennek ellenére a magyar közösség valami olyan szinten szidta, fikázta a rendezvényt, hogy nem is értettem, hogy akkor hogyan választhatták a legjobb fesztiválnak.
    Tomorrowlandon voltam 2 éve, szóval itt volt az idő összehasonlítani, pláne, hogy a külföldi fórumokon a Sziget istenítve volt/van...

    Vélemény a Szigetről:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 59

  • Tömegközlekedés Münchenben

    Írhatnékom volt és azon gondolkodtam, hogy milyen téma lehetne, amit érdemes lenne feldolgozni a Münchnbe vágyóknak. Végül is a tömegközlekedés melett döntöttem, mert a többi nagyvároshoz képest, ez itt egy kicsit bonyolultabb.

    Münchenben a következő járművekkel tudsz tömegközlekedni:
    - U-Bahn (metró, U1-U8)
    - S-Bahn (városon belül küzlekedő vonat, S1-S8)
    - Tram (villamos, 15-37)
    - Bus (busz, 100-999 és X***)
    - Zug (vonat)

    München (és környéke) 16 gyűrűből áll, amit 4 zónára osztanak. Zónánként 4 gyűrű van:
    - 1-4 Ring (gyűrű) Innenraum (belváros)
    - 5-8 Ring (1-8-ig München XXL)
    - 9-12 Ring
    - 13-16 Ring (5-16-ig Außenraum ergó külváros és 1-16-ig Gesamtnetz, tehát teljes hálózat)

    A müncheni tömegközelekedési vállalat az MVG (Münchner Verkehrsgesellschaft), ami a DB-al (Deutsche Bahn), vagy is a német vasúttal dolgozik össze.
    Ezt azt jelenti, hogy a 16 gyűrűn belül közlekedhetsz vonatokkal is, amik a DB-hoz tartoznak, ha tömegközelekedésre veszel jegyet.

    U-Bahn és S-Bahn

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 31

  • Lassan egy évesek leszünk: Fujifilm X-T2 & co.

    Nem sokkal a vásárlás/váltás után írtam egy bejegyzést és most megosztanám a véleményem a gépről és az objektívekről.

    Ez nem teszt, hanem vélemény!

    Nagy a szerelem, ezt el kell mondjam már most. Már az elején nagyon tetszett a gép, de folyamatos szoftveres frissítésekkel sokat faragtak rajta és közel tökéletes lett a gép számomra. Mikor lenne tökéletes, tudom, most ez a kérdés.
    Mint a korábbi bejegyzésben írtam, a gép nagyon jól bírja magas ISO-t, vagy is elég jól bele lehet nyúlni a képekbe és a zajt csökkenteni. Ennek ellenére vannak szituációk, hogy ez nem a számomra elvárt kategória. Az is lehet, hogy csak én vagyok béna... de ha az ISO érzékenységen még javítanak, vagy is szoftveresen javítani tudnak, annak tudnék örülni.

    Annó írtam, hogy a markolattal mennyire jó, kézre esik... ennek ellenére most szinte csak anélkül használom. Ha úton vagyok, akkor a markolattal tud nagy lenni, vagy is zavaróan nagy a táskából/ba ki/be rakosgatni.

    Az akksi a szoftevres frissítések után lényegesen jobb lett. Ha fent van a markolat, akkor lazán 1000 kép felett vagyok és az már fincsi.

    A manuális beállítási lehetőségek, mag a váz az első pillanattól tökéletes. Nagyon jó kezelni, minden kézre esik és logikusan van elrendezve.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 0

  • Korrekt ganarciáztatás

    Kb. 3 hete vettem észre, hogy a nyolc darab memóriából csak egyet ismer fel a Windows. A gépet újraindítva a BIOS-ban sem volt jobb a helyzet.
    A memóriákat ezután egyesével kipróbáltam és bizony egy kivételével az összes elszállt.

    Mivel hétvége volt, így az egy darab modullal gépeztem tovább, mert gariba küldeni csak hétfőn tudtam volna és mivel szettben vettem, így azt is vissza kellett küldeni.

    Vasárnap este egyszer csak elsötétült a képernyő, a számítógépház üveg oldallapján szikrákat láttam, majd füstjelekkel próbált velem kommunkálni.
    A processzor (aktuális konfig) gyakorlatilag beleégett az alaplapba...

    Szóval a lap egy MSI X299 Tomahawk Arctic:

    Hétfőn a szervízzel minden lebeszéltem, visszaküldtem. Sajnos voltam olyan hülye, hogy a PCI slotok közötti takaró lemez alatt lévő M.2-es SSD-t nem vettem ki. Nem is gondoltam rá és „láthatatlan”.
    Ezt már akkor vettem csak észre, amikor kb. egy héttel később megjött a csere lap.

    Mit nem mondjak, kapdosott az ideg és azonnal hívtam a szervízt. Azt mondták, hogy „szopás”, de rákérdeznek az MSI-nál és megpróbálják menteni a menthetőt.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 18

  • Napi jócselekedet, bébi mókus mentés és egyéb

    Itt Münchenben rengeteg mókus van és megszokták már az embereket. Jó, mondjuk nem ad pacsit ha arra jársz, de nem rohannak el azonnal, mint ha az erdőben futnál velük össze.

    Tegnap hazaérve a munkából elmentem sétálni a közeli tóhoz és erőteljes „nyávogásra” lettem figyelmes, mint ha kínoznának valami álltatot.
    Követtem a hangot és végül egy banda varjút láttam, akik rátámadtak egy mókus családra, ahol 3 kis mókus is volt. Már csipkodták őket a dögök :((

    Szerencsére időben értem oda, elhessegettem a varjakat, de a kicsik eléggé készen voltak. Az egyik tulajdonképpen nem is mozgott már.
    A neten rákerestem, hogy mi a teendő ha bébi múkust találok. Nem kis meglepezésre azonnal rátaláltam egy oldalra, ahol még egy telefonszám is volt a német mókusvédő szövetkezeté.

    Betekertem a kicsiket a pólómba, mert azt írták, hogy legyenek meleg helyen, jobb ötletem meg nem volt és felhívtam a számot.
    Az egyesülte mindenféle álltkerttel és menhellyel dolgozik együtt és a hívásom után 15 percel (!!!) már jött is egy hatalmas mellű hölgyemény. Meglepődtem, hogy mekkora melle van a nőnek ilyen gyorsan ki tudott valaki jönni.

    A kicsit el lettek látva, majd most délelőtt kaptam egy hívást, hogy mind jól van és köszönik amit tettem.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 40

  • Fizetések Münchenben

    Legutóbb arról írtam, hogy mennyiből lehet kijönni Münchenben és ígértem, hogy leírom mennyit lehet itt keresni.
    Azt hittem sokkal nagyobb utánajárás szükséges ezen adatok összegyűjtésére, de szerencsére találtam néhány hivatlos oldalt, ahonnét meglettek a friss (2017 dezember) adatok.
    Mint az előző írásomban is, ez is CSAK Münchenre értendő és ÁTLAG, tehát van aki jobban, van aki rosszabbul keres.

    Íme a lista (bruttó):

    Persze nincs rajta minden, de ha valami érdekel, akkor azt kérdezzétek meg kommentben (és nem privátban).

    A listán általános pozíciók vannak és nem fokozatok. Pl. IT Support, ott is van 1st, 2nd, 3rd level és junior, senior... és így tovább. Ezekből a fizetésekből viszont már kb. lehet következtetni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 54

  • Mennyi pénzből lehet megélni Münchenben?

    München egyre több embernek szimpatikus, akik különféle okok miatt, de elvágyódnak szülőhazájukból. Az ok, amiért egyre többen jönnek ide az a fizetés, vagy is amit átlagfizetésnek hallanak. Ez ugyan eléggé megtévesztő, de ebbe most nem mennék bele és abba sem, hogy melyik munkával mennyit lehet keresni.

    München Németország legdrágább városa, amit Frankfurt követ és átlagosan 22%-al drágább München Frankfurtnál, tehát lényegesen.
    Mint kb. minden német, vagy is inkább minden európai nagyvárosra jellemző, itt is a lakhatás a legdrágább, de ez Münchenre duplán értendő.

    2015 elején írtam egy cikket a lakásbérlésről Münchenben és környékéről. Ezt átolvasva én is csak pislogok, mert vannak változások.

    Lakást/házat vagy bérelsz (és most nem nézem a cég vagy a város általi lehetőségeket) vagy veszel. A lakás és ház bérlése is hasonló árban megy. Egy müncheni, vagy környékbeli lakos átlagosan 22 eurót fizet négyzetméterenként ha bérelni szeretne. Ez is mint minden ár amit itt leírok: átlag!!!

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 49

  • Másik állampolgárság felvétele?

    Kiváncsi vagyok kinek mi a véleménye arról, hogy ha valaki lemondja a magyar állampolgárságát és felvesz egy másikat helyette.

    Maga az írás érint/foglalkoztat engem is és ahogy eddig tapasztalom, igencsak vegyes érzelmekkel vannak az emberek ezen téma iránt.

    Az én szituációm már eleve érdekes, mert Szegedtől nem mesze, de a határon túl, Vajdaságban születtem. Nem Szerbiát írok, mert mindig is utáltam, ha leszerbeztek.
    Gyerekként átjártunk Szegedre rokonokhoz/ismerősökhöz stb. és ott elég sokszor kaptam meg, hogy „te szerb” és hasonló beszólások.

    Az egész családom magyar, magyar iskolákba jártam és habár értek/beszélek minimális szinten szerbül, ez inkább azért van, mert volt egy kapcsolatom és náluk az egyik szülő szerb, nem is beszél magyarul.

    Vajdaságan a szerbek lemagyaroztak, Magyarországon a magyarok leszerbeztek... akkor mi vagyok, hol vagyok otthon, mi az én hazám? Sokszor járt ilyen és hasonló téma a fejemben.

    Múlt héten pénteken kaptam egy értesítést, hogy mivel már elég ideje Németországban élek, így novemberől jogosult leszek a német állampolgárság felvételére. Ha akarom, akkor jelentkezzek mielőbb, mert ez egy hosszú folyamat és kell tenni egy vizsgát is, amire fel kell készülni...

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 63

  • (M)Ilyen volt 2017 !?

    A 2017-es évem volt eddig talán a legunalmasabb évem. Igazából történt több említésre méltó dolog is, de semmi olyan, amiért elmondhatnám, hogy ez volt az én évem.
    2017-re igaz, nem is nagyon volt nagyobb/több célkitűzésem és célok nélkül nem is lehet előre haladni.

    Az év mint, kb. mindíg igencsak lassan indult. Cégen belül és a privát életemben is érezni lehetett, hogy év elején még a legtöbben szabadságon vannak és elutaztak.
    Én nem voltam így ezzel, vagy is nem vettem ki szabadságot, mert karácsonyra vettem ki és év elejére nem akartam.

    Január közepén volt apám születésnapja, de nem mentem haza, mert márciusra terveztem menni és ha egy évben egyszer hazamegyek, az épp elég. Hazamenni az nekem nem jelent szabadságot, persze ezt a szüleim kevésbé értik meg... de már nem zavar. Ők is tudnának jönni, de az ugye „nagy előkészülettel jár”, mert annyi dolguk van a nyugdíjasoknak, hogy csak na :B

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 6

  • Miért adnak ki egy szoftvert, ha még béta állapotban van (Adobe CC)?

    Ez most olyan ki kell írnom magamból dolog, így az év elején..

    Az Adobe kiadta a „szuper” frissítését a CC appokhoz, amivel még jobban szét*-ta a használhatóságot.
    Tele van az internet, hogy Windows-on (7/8/8.1/10), de macOS-en sem teljes az öröm az új Adobe CC 2018 megjelenése óta. Nálam épp a legtöbbször előforduló hiba jelentkezett, vagy is rövid használat után kékhalál.
    Először az új gép egyik hardverére gyanakodtam, de mindent leteszteltem és más, alternatív programok, valamint játékok alatt nem jelentkezik ez a hiba, kizárom a hardver problémát. Azt is lehet olvasni, hogy a Window 10-es 1709-es frissítés is beleront az illesztőprogramokba, de itt most erről talán nincs szó.

    Szóval, akármelyik Adobe CC appot használom, legyen az Lr, Ps vagy Pr, rövid idő után jön a kékhalál. A hibakód alapján hardver vagy szoftver hiba. Sokkal okosabb lettem :U

    Az egyik megoldás lehet, hogy leboronálod a Windowst, majd frissíted telepítés után és minden drivert a legújabb verzióban felteszed. Van akinél nem használ... és vagy kékhalál jön megint, vagy csak nem indul el az adott app.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 19

  • Galaxy S8+-ról Note 8-ra + Gear S3 frontier

    Gondolom most sokatokban ott a kérdőjel a szemetek előtt, hogy minek? Megérte-e? Ezekre a kérdésekre választ is kaptok ha tovább olvassátok a bejegyzést, a végére meg egy kis #techporn videó :Y

    Szóval, több évnyi almás élet után váltottam Androidra és azon belül egy akkor megjelenő Samsung Galaxy S8+-ot választottam. Megvettek kilóra a dizájnnal és egy telefont akartam, amivel kihúzok legalább egy évet. Nem így lett, de nem így terveztem.
    Egy-két apróságot eltekintve elégedett is lettem hamar a rendszerrel és mára már vissza sem mennék iOS-re.

    Lehet fura ez, épp egy iOS után, de hamar ráuntam a rendszerre és teljesen rákaptam, hogy kb. minden nap másik dizájnal használom a rendszert. Ennek ellenére bennem volt, hogy jó lenne valami más... de ez csak egy ok volt.
    Leginkább az bosszantott, hogy egy 2017-es csúcstelefont meg tudok fogni, szerintem nem hardcore felhasználási móddal. Ergó el tudtam fogyasztani a 4 GB-t memóriát és úgy vagyok vele, hogy ha már egy valag pénzt lerakok a telefonért, akkor ilyet nem szabadna csinálni. Az iOS fanokat itt ki is lőném a „de az iOS jobban kezeli a dolgokat”, mert nem. Céges iPhone X és azt is be tudom szopatni...

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 2

  • Telekom DE, inkompetencia, az van..

    Már megfogadtam, hogy nem megyek hozzájuk ha lejár a szerződésem, de volt pár jó ajánlatuk és a váltással most nem jöttem volna ki jobban.

    Szóval, lassan lejárt volna a szerződésem és, hogy időbe beadjam a szerződés felbontását, elkezdtem keresgélni a másik szolgáltatóknál.
    Lehetőségek közül volt az 1und1, O2 vagy Vodafone, mert a többi kisebb szolgáltatónál mindig van valami bibi és végül nem úgy van, ahogy szeretnéd.

    Kb.mindenhonnét kértem ajánlatot, bónusz a váltás miatt stb. Végül a Vodafone látszott a legszimpatikusabbnak, hálózat is elég jó és a számot is meg tarthattam volna.

    Eközben jött egy akció a Telekomnál, hogy ha egyel nagyobb csomagra váltok, akkor igénybe tudom venni a StreamOn-t. A StreamOn egy ingyenes opció bizonyos nagyságú csomagtól kezdve, ahol pl. Spotify, Apple Musik, Amazon Musik/Unlimited stb. zeneszolgáltatók és YouTube, Amazo Prime, Netflix stb. videószolgáltatók streamelésekor nem használja a havi adatmenyniséget.
    Utána nézve ez elég jó is, zene streamelésekor nincs korlátozás, videónál meg HD-ra le van korlátozva... de az annyira nem zavaró.

    A lényeg, hogy bementem 2 hónappal a csomagom lejárása előtt a Telekomhoz és mondtam, hogy hosszabítanék, váltanék a nagyobb csomagra és akkor a telekom.de szerint tudok egy iPhone 7-es a csomag mellé pakolni ingyen. Ezt akartam anyámnak adni karácsonyra, mert neki épp elromlott a mobilja.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 16

  • Destiny 2 - ajándék termékkód

    A nem rég vásárolt GTX 1080 Ti-hez kaptam egy Destiny 2 termékkódot és mivel én nem játszom PC-n, gondoltam felajánlom itt valakinek.

    A játék letöltéséhez és aktiválásához rendelkezned kell egy nVidia kártyával és a GeForce Experiencet kell letölteni.

    A játékot dezember 31-ig aktiválni kell, különben elvész a kód.

    Kérem, csak olyasvalaki jelezzen, aki magának szeretnék a játékot és nem eladni... :U

    Jelentkezni ide a fórumba és semmiképp privátba.

    Blogbejegyzés 6 éve 16

  • Összeállt az új gép... x299, i9, 1080ti...

    Nem írnék róla, inkább videón mutatom meg :B

    Link ha nem menne a beágyazás: [link]

    Blogbejegyzés 6 éve 16