V.Milán blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • A használt VGA piac kincsei - Július I

    GTX 690, Zotac AMP! Omega edition, és sok más finomság a használtpiacról; avagy lehet igényes, szép dolgokat is szerezni a használtpiacon

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 2 hete 24

  • Fessünk újra rollert! Van aki csinálta már?

    A történet egyszerű, Pesten (főleg a belvárosban) egyre kevésbé éri meg buszozni/autózni, kis, és középtávra ottvan még a bicikli, de azt nem feltétlen hurcolásznád két saroknyira, így maradt a roller (legalábbis számomra) Viszont a masszív napi szintű használat sok éven át eléggé megvisel akármilyen járművet.

    Nekem egy "analóg" Oxelo town 7-es rollerem van (nem az XL verzió, hanem a régi 2015 előttről), amihez ugyan kerékcsere, csapágycsere, rugócsere, stb. nem nehéz, de a kopást, és elhasználódottságot (felületi rozsda még nem :DDD ) már nehezebb orvosolni. Szóval gondoltam, akkor kap egy új festést egy kicsit feldobva valami mintával.

    A festésben szinte teljesen amatőr vagyok (se bicikli, se fém oszlopok, se semmi hasonló szerkezetű), de utánanézés után arra jutottam, hogy zománcfestékkel szeretném megoldani, és elvileg annyi az egész, hogy lecsiszolom fémig; alapozó; alapszín; minta; lakk, és kész. A koncepció az, hogy fehér (alap), és vörös (minta) színekkel vitelezném ki; a minta csikokat, és egyszerű alakzatokat takarna, amit valamilyen maszkolással oldanék meg. A keretet én 20-25-re lőttem, ebbe szerintem mindennek bele kell férnie.

    Segítségképp a roller így néz ki:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 8 hónapja 21

  • Egy érdekes eset II.felvonás

    Ahogy Besenyő Pista bácsi mondta volt, ahány ház, annyi baj legyen. Nos ez igaz az emberekre is, mindenkinek más a hozzáállása, mást gondol arról, hogy mikor mi számít korrektnek, és ki mit érdemel meg. Ez akkor válik különösképp érdekessé, amikor előkerül valamilyen probléma (pláne ha pénz is van a dologban)...

    Ezalkalommal nevek, és adatok nélkül írok, hiszen semmiképp sem akarom a vevőmet kellemetlen helyzetbe hozni (főleg mivel nélkülem nem jött volna létre a gond).

    Az előző "Egy érdekes eset"-hez képest alig változtak a dolgok... Vénebb lettem, és egyre nő a forgalom a még mindig csak hobbi szinten üzemeltetett profilomnál. Már nem ritka, hogy közel teljes napot kell rászánnom, hogy 10+ hardvert hirdessek meg. Szerencsére a technika velünk van; a hirdetések szövegének jó részét már egy általam fejlesztett program generálja; a tesztgép is használhatóbb lett; több kábel, és jobb eszközök állnak rendelkezésre. De a nagy számok alapján (főleg ha csak a fennmaradó (nem mindig sok) szabadidőmben tudom csinálni) szinte időzített bombává vált az üzlet.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 hónapja 40

  • Amiért rosszak az e-autók?Alapulhatnak globálisan elfogadott nézetek tévhitekre?

    Kedves látogató!

    Egy projektmunkámhoz úgymond közvéleménykutatásként tervezem bedobni a közösbe a kérdést egy néhányak számára megosztó témáról. Az elektromos autók térnyerésének egyik fontos alappillére az, hogy a kedves vásárló azzal a tudattal veszi az autót, hogy majd milyen zöld jövő, és csend, és fenntarthatóság lesz (Most arról a rétegről ne beszéljünk, aki azért veszi, mert drága). Miközben ugye mind tudunk egyrészt arról, hogy az energiaforrásaink kis része megújuló (és az is rossz hatásfokkal működik), valamint arról, ahogy az akkumlátorok, és egyéb alkatrészek gyártása milyen körülmények közt zajlik (jelenleg). Nyilván van az a réteg, aki ezekről nem feltétlen tud, de ha csak a társadalom 70%-a olvas a témában, akkor is miért van az, hogy az e-autót ennyire zöld színben tűntetik fel (és fogadják el), és ha környezetbarát megoldásokat sorolunk, ez az elsők között szerepel.

    Köszi, hogy elolvastad, és segítesz azzal, hogy leírod a véleményed! :R

    Blogbejegyzés 1 éve 172

  • Nézzük a tyúkólat? Avagy egy kis farm mindennapokba

    Nemrég mutatta be egyik ismerősöm a jutyúb újabb nagy csodáját, ami által a városok népe is egy kicsit átérezheti a vidéki életet. Egészen pontosan [HENFLIX] nevű felhasználó lájvjairól van szó (igen, több), melyeknek keretein belül éjjel nappal nézhetünk egy tyúkudvart, és egy tyúkólat. A lájvok alatti leírásban szereplő linken még etettetni is lehet a tyúkokat (1000ft/alkalomért).

    A kezdeményezés szerintem elég nagy sikert aratott, mivel már hajnali 6-kor 10 ember nézte a még üres tyúkólat, de reggel 8 körül már 400-500-an nézték MINDKÉT sztrímet. Ha valaki vágyik egy kicsit a vidéki élet hangjaira, mindenképp nézzen rá :)

    Tyúkudvar:

    Tyúkól:

    Blogbejegyzés 1 éve 17

  • Egy érdekes eset

    Mostanra közel másfeledik éve bővítem a Prohardver társaságát, eleinte azért regisztráltam föl, mert borzasztóan érdekeltek a különböző hardverek, és a Hardverapró tökéletes felületnek bizonyult, hogy minél több mindent a kezembe foghassak. Azóta hobbiként adok-veszek, valamint próbálgatok ki mindenféle HW-t, de sajnos ahogy mondani szokás "nagy az isten állatkertje..." szóval óhatatlanul ütközök érdekes szemléletű emberekbe.

    A történetem ott kezdődik, hogy éppen egy Sapphire Nitro+ RX 480 típusú kártyát hirdettem (pár másik kártyával együtt vettem egy megbízható, rendes embertől itt aprón), a kártyáról nem sokat kell tudni, csupán annyit, hogy a hűtése hozta a márkától vártat, a stabilitása átlag feletti volt (3dmark Time Spy 99,5% fölött), dobozában, esztétikai hibák nélkül (egészen konkrétan ez a hirdetés: [link] ) És erre a hirdetésre jelentkezett is a vevő (nevet nem fedek fel, nehogy valaki belekössön, de ha valakit nagyon érdekel, az értékeléseim közt úgyis megtalálja). Átlagosnál lassabb kommunikáció jellemezte (max napi egy üzenet), úgy, hogy mikor már azt hittem mégsem kell neki a kártya, csak nem érdeklem annyira, hogy visszaírjon; egyszer csak megcsörrent a telefon.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 1 éve 233

  • Tech-galéria - avagy lehet egy számítógép belseje szép?

    (Megjegyzés: a téma jellegéből adódóan kifejezetten nem ajánlom, hogy mobilról tekintsd meg a blogot, ha teheted, várjál amég következőnek gép elé tudsz ülni ;) )

    Egy pár napja (megvan az már pár hete is :DDD ) kölcsönkértem egyik családtagom fényképezőgépét (egy Nikon D3100-as modellről van szó), hogy készítsek vele néhány képet néhány meghirdetendő GPU-hoz, és végül úgy megfogott a végeredmény, hogy azóta ha jár nálam kártya, akkor azt így fényképezem,

    A fentiek kapcsán fogalmazódott meg a gondolat, hogy itt logouton is láttam már pár galériát (azt nem tudom, hogy konkrétan ilyen jellegű van-e), és gondoltam közzéteszek néhányat én is a mesterműveimből. Egészen pontosan 4+1 képet hoztam kezdetnek, de nem is húzom tovább a szót, mindenki készítse elő a legszebb monitorját, és vágjunk bele.

    Időrendi sorrendben haladunk, az első kép:

    Ezen a képen egy ROG STRIX RX 470 videókártya látható, eleinte a ROG logót próbáltam meg fókuszba helyezni, de véletlen sikerült egy olyat csinálnom, ahol inkább egy redő van a középpontban ezáltal egy igen érdekes kompozíciót létrehozva.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 8

  • Amikor túl egyszerű az élet II.

    Végül a nagy melegben ismét billentyűzetet ragadott a kezem, és amíg a család a strandon élvezi az életet, én a "kellemes" 32 fokban írok ide valami jelentéktelen szöveget :D

    A sztori adott, az előző bejegyzésemre épül, így aki szeretne picit kontextusba kerülni javaslom az előző "rész" elolvasását (előző rész).

    Először is leszögezném, hogy ez megint csak kb 3 hónap történéseit fogja összefoglalni, így lehet hogy több infó (mint pl.:árak) nem lesznek aktuálisak.

    Előszónak az előző főszereplőről a 6120-as nokia sorsáról: a telefonnal hosszú közös múltam van, így nem volt szívem csak úgy kidobni (nah, van aki bélyegeket gyűjt) így egy igen előkelő helyen porosodik a fiókban az összes aksijával együtt, és mivel előző alkalommal nem adatott meg a technika a képekre, így most mellékelnék utólag a "szépségről".:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 12

  • Amikor túl egyszerű az élet.

    Feltételezem mindenki érezte már úgy, hogy gyanúsan egyszerűen mennek a dolgok, és kiesik a mindennapi szenvedésből... Na én ezt saját magamnak orvoslom, hogy még véletlen se könnyítsem meg a saját dolgom. Persze mondjuk én könnyen beszélek kemény 16 életévvel a hátam mögött, de igazából én így szeretem.

    A téma tárgyát ezalkalommal egy nokia 6120 classic adja, amit tulajdonképpen mindennapi telefonként használok. Ez összességében nem is lenne fura, mivel én is ismerek olyan embert a környezetemben, akinek nem számít mi van a kezében, csak tudjon telefonálni, és talán esemest írni, de én ezt a szerencsétlen telefont arra igyekszem használni, hogy lehetőleg kikényszerítsem belőle egy okostelefon tudását.

    Alapvetően ezen kívűl is érdekelnek a telefonok, szeretem a különböző OS-eket, fizikai megvalósításokat kipróbálni (WP-ben, meg egyéb symbian telefonokban is van már pár órányi melóm), de a fent említett nokia az, ami először a kezembe került (anno apám munkahelyi telefonja volt) és nekem kb 6 évesen jutott először a kezembe; majd 2013-ban végleg megkaptam.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 13