weiss blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • 1N5819 dióda VA karakterisztika

  Építettem egy napelemes kakukkos órát, és felmerült az igény, hogy néha megmérjem a töltőáramot. Adná magát, hogy iktassak be egy mérőpontot, de AFAIK a multiméter uA-mA mérésnél viszonylag nagy söntellenállással dolgozik. Mivel a napelemekhez amúgy is kell egy sorba kötött Schottky-dióda, így kihasználtam, hogy valamennyi feszültség esik rajta, és ebből lehet következtetni az átfolyó áramra. Sajnos az alany már be volt építve, de kettő még volt kéznél, így ezeknek mértem le a VA görbéjüket, az átlagból meg az excel számolt közelítő képletet, amely meglepően pontos ott, ahol engem érint.

  Blogbejegyzés 3 hónapja 3

 • Bojler és hűtő készenléti fogyasztás

  Karácsonykor üresen hagytuk a lakást, és hazamentünk, csak a bojler és a hűtő maradt bekapcsolva. A bojler azért, hogy mikor visszajövünk, legyen meleg víz. Fixen be van kötve éjjeli áramra, az meg elég előnytelenül jön. A nappali áramon csak a hűtő ment. Osztva-szorozva az jött ki, hogy a hűtő nyugiban 0,5 kWh fogyaszt naponta, ami 20,83 W átlagban. A bojler pedig 1,6 kWh-t naponta, ez átlagosan 66,6 W, amit én eléggé sokallok. Megjegyzésképp, ha használjuk is a meleg vizet, akkor 5,06 kWh /210,8 W/ a fogyasztás.

  Blogbejegyzés 4 hónapja 26

 • Brother DCP-1610WE kezdő toner

  Rövid infó magamnak, meg akit még érdekel: egy év és két hónap valamint 566 oldal kinyomtatása után fogyott ki a nyomtatóhoz adott toner.

  Blogbejegyzés 6 hónapja 5

 • GP ReCyko+ 2050 önkisülés teszt

  Régebben /sok-sok éve/ vettem pár ilyen alacsony önkisülésű akkumulátort, mert kellett vakuba és multiméterbe. Vakut eladtam, így 4 db. felszabadult, multiméter pedig azt játszotta, hogy 1-2 hónap alatt lemerült, pedig 2 hetente használtam csak. Gondoltam lemérem, hogy ha csak hagyom állni, hogy alakul az üresjárati feszültségük. Semmi tudományos metodológia, konklúzió pedig nincs. Mindkét képen a feszültség látható az y tengelyen, az elsőn mV-ban, a másodikon %-ban önmagához viszonyítva. Érdemes megfigyelni, hogy a leggyengébb cella miután lemerült, elkezdett növekedni a feszültsége egy darabig, majd megint csökkenni kezdett. A gyengébb cellák a multiméterben voltak, a másik kettő a vakuból maradt, egyébként nem tudom, mennyi ciklus van bennük.

  Blogbejegyzés 6 hónapja 0

 • Egy bicilkiszerviz margójára

  Nem akarom megnevezni az írásban szereplő szervizt, szóval ne is kérdezzetek rá a hozzászólásokban.

  Beadtam a biciklimet egy szervizbe, mert első kereket kellett benne cserélni, és egy generál is már ráfért a potom 85 €-ért vett drótszamaramra. Másnap közli velem a szerelő, hogy meg tudták oldani olcsóbban, tök jó, ki ne örülne neki. Aztán mikor mentem vele munkába, feltűnt, hogy kattog valami. Visszavittem, mondták, hogy a kormánycsapágy, és kicserélték. Persze a kattogás nem szűnt meg, de már nem vittem vissza, mert nincs időm arra, hogy egyenként nézzék át a biciklit, meg amúgy is, első kereket semeddig sem tart szétszedni.

  Szóval kerék lekap, tengely szétszed... ja nem, mert a jóember olyan erősen húzta rá a kónuszra a kontraanyát, hogy elgörbült a kónuszkulcsom. Persze csak egy kontraanyára való kulcsom volt, úgyhogy a másik felét csőfogóval kellett megfognom, és így tudtam lassacskán letekerni a másik feléről a kónuszt + anyát. Vicces volt, ahogy tekertem az anyát, és együtt jött a kónusszal. Mutatom, milyen csapágygolyók voltak benne:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 9 hónapja 18

 • Nyaralás keleten

  Elöljáróban: a bejegyzésben csak negatív dolgokat emelem ki, egyébként közel sem volt ennyire gáz.

  Barátnőmékkel Miskolc környékén voltunk nyaralni, egy meg nem nevezett hotelben voltunk elszállásolva, félpanzióval. A vacsora menü minden nap ugyanaz volt, szóval gondolná az ember, hogy a szakácsok már rutinból el tudják készíteni. Ennek ellenére a lime levesben barack volt, és a leve pedig palacsintatészta, nem viccelek, érezted benne a nyers lisztet. Érdekes mód másnap már rendesen meg tudták csinálni ugyanezt. A palacsinta valakinek fel volt tekerve, valakinek meg összehajtva. A szürkemarha gulyásba egyik nap sikerült disznóhúst rakni, de volt olyan is, hogy ketten rendeltek gulyást, és az egyik adag tele volt hússal, a másik meg elég híján volt neki. A fokhagymakrémlevesre egyik nap egy pirítóst raktak, másik nap meg kettőt, ráadásul sajttal megszórva. Van olyan gyanúm, hogy különálló étteremként már lehúzhatták volna a rolót.

  Megejtettünk egy aggteleki látogatást, szép meg minden, tényleg nem tudok belekötni, de ugye a határ ott van egy köpésre, nézzük meg a szlovák oldalon levő Domicát is. Nem kellett volna. Valami fényévekkel el van maradva a magyar társától kb. mindenben. A parkoló fizetős, persze kártyával nem lehet fizetni, pénzváltó nuku, parkolós néni jófej volt, és fizethettünk forinttal, 400-ért váltotta. A környék lepusztult, vannak épületek, de elhagyatottak, mindent benőtt a gaz.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 16

 • ESP32 vs. Rapsberry Pi 2B sebesség WTF

  Vettem egy ESP32 boardot, és gondoltam megpróbálom összevetni a sebességét a raspberrymmel. Erre írtam egy nagyon egyszerű prímszámkereső programot, és eléggé meglepett az eredmény, tekintve, hogy mindkettő kb. 20-22 másodperc alatt végzett. Nem tudom hova tenni a dolgot, mivel az ESP32 csak 240 MHz-es. Mi lehet ennek az oka? :F

  ESP32 Arduino kód:

  void setup()
  {
  Serial.begin(112500);
  delay(1000);

  unsigned long start = millis();
  int primes = 0;

  for(unsigned int i = 2; i < 100000; i++)
  {
  bool is_prime = true;

  for(unsigned int j = 2; j < i; j++)
  {
  if(0 == (i % j))
  {
  is_prime = false;
  break;
  }
  }

  if(is_prime) primes++;
  }

  Serial.println(millis() - start);
  Serial.println(primes);
  }

  void loop()
  {
  }

  raspberrys kód gcc -std=c99 -O3 -o prime -Wall prime.c opcióval fordítva:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 11 hónapja 2

 • Bogárinvázió Pesten

  Értem én, hogy tavasz van, és a bogaraknak is b@szhatnékjuk van, de ezt most konkrétan mi a rák? 3 métert nem tudok úgy menni, hogy ne legyek tele apró kis repülő köcsögökkel :(( Nem rémlik, hogy tavaly is ilyen lett volna a helyzet.

  Blogbejegyzés 12 hónapja 31

 • Tensorflow pillanatok

  A múltkor szembe jött velem egy egyszerű next-next-finish tensorflow tutorial youtube-on, szóval gondoltam felszállok én is az AI/machine learning/bullsitbingó vonatra.

  Van egy hobbi projektem, azt csinálja, hogy próbálja megsaccolni mikor fog esni nálad. Van hozzá egy minimáldizájnos web appom is, így mobilon csak elindítom, és látom, mikor jön az eső. Jól hangzik? Kár, hogy az esetek többségében nem működik felhőtlenül /pun intended/, de hát az ember szereti a gyerekét, akkor is, ha haszontalan.

  Hogy is működik az egész? Gondolom mindenki látott már radarképet az esőről, akkor is, ha nem tudta hogy az az. Olyan szép színes izé, ami az ország felett megy, araszol. Azt is mondhatnánk, hogy van neki iránya és valamilyen sebessége. Na de hogyan tudjuk meg, hogy mennyi az annyi? Egyszerű, van egy mozgásbecslés nevű algoritmus, ami meg tudja mondani, hogy kép kép között melyik szegmensek merre és mennyit mozdultak el, tehát ennek segítségével meg tudjuk mondani, hogy merre tart az eső, a saját pozíciónkat nyilván ismerjük /ha a Google location API is úgy akarja :D /, ebből pedig már tudjuk, mikor ér hozzánk az égi áldás.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 6

 • Házdömping

  Elég régóta foglalkoztat már a kérdés, hogy hogy az istenbe van az, hogy miközben fogy a lakosság, lassan minden parkot beépítenek lakásokkal, házakkal. A falunkban már 10 éve egymás után építik a bér- és öröklakásokat, és kb. rögtön el is kelnek. Egyetlen dologra tudok gondolni, ami ezt magyarázná, és az elég morbid: a nagy- és dédszülők élettartama kitolódott, és nem halnak olyan hamar, hogy utánuk örökölni lehessen.

  Blogbejegyzés 1 éve 9

 • Falon mászó izé

  A szobám falán néha mászik ilyen kis lárva vagy akármi, 6-7 mm hosszú. Van valakinek tippje minek a mije lehet ez?

  Blogbejegyzés 1 éve 17

 • Dugulás - megoldva

  Nos, kiderült, hogy a lefolyóba szórt NaOH granulátum képes annyira összeállni, hogy kb. lehetetlen kiszedni. Duguláselhárítók oldották meg végül a problémát, valami speckó pumpával /nem voltam otthon, nem tudom milyennel/. Tanulság: csak folyékony oldószerrel szabad lefolyót tisztítani, főleg az ilyen szűkeket.

  Blogbejegyzés 1 éve 5

 • Dugulás

  Eldugult a lakásunkon a kád, de úgy, hogy WTF, egyik pillanatról a másikra. Megáll benne a víz, és egy csepp sem megy le. Próbáltuk pumpával, oldószerrel, görénnyel, semmi. Padlón is van lefolyó, abból is próbáltuk a görényt, 70 cm után megakad, ami már gyakorlatilag a kád nyílása alatt van, dzsuvát nem szed ki. Állítólag a kád lefolyója nem belső dugós, szóval nem az ment tönkre. Persze az egész be van csempézve, szerviznyílás nincs, szóval majd hétfőn jön a tulaj, aztán kitaláljuk, hogy megbontjuk vagy mi lesz. El nem tudom képzelni mi okozat ilyen dugulást :W

  Blogbejegyzés 1 éve 13

 • Ezüst tisztaság megállapítása

  Nem találtam ékszer topikot, és egy kérdés miatt nyitni sem akartam egyet. Szóval ha esetleg van köztetek ékszerész vagy olyan valaki, aki ért a témához, a kérdés: megállapítható egy ezüst fülbevalóról a tisztasága? Fémjel meg hasonló úri huncutságok nem játszanak, mert Peruban vettem a barátnőmnek a darabot, és bár 3/4 év viselés után nincs okom kételkedni a minőségében, mégis érdekelne, hogy a ráütött 950 mennyire fedi a valóságot.

  Blogbejegyzés 1 éve 9

 • Brother DCP-1610WE

  Pár hete érdeklődtem lézernyomtatók felől, és végül a címadó Brother mellett döntöttem, mert nem csipes a tonere és 3 év gari van rá. Egy nap után nem nagyon tudok róla mit írni, szóval talán csak pér sor arról, ami /talán/ nincs a neten.

  A nyomtató viszonylag kicsi, és a tápkábel rögzítve van, tehát ha valahova nem elég a kb. 130 cm, akkor hosszabbítózni kell. Az installálás kb. next-next-finish kategória, és ahogy észrevettem, huszadannyi szemetet sem rak fel, mint pl. egy HP. USB kábelt nem kapunk, de WIFI-s, így ez nem gond, bár az installálást megkönnyíti, ha csatlakoztatva van a kábel, mert így nem kell a kicsi, nem megvilágított displayen bepötyögni a WIFI kódot, igaz van WPS.

  Maga a nyomtatás tényleg hangos, de ez csak arra az időre korlátozódik, mikor a toner rákerül a papírra, szóval kb. 2 mp, engem nem zavar. A nyomat minősége jó, de képekre maximum vészmegoldás.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 12