y@g4n blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Alapvető képmegjelenítés FPGA alapokon

    Helló!

    Sikerült egy elektrolumineszcens kijelzőt szereznem egy kiszuperált life-monitor eszközből, 320x256 pixelre és egy szín megjelenítésére képes, árnyalatokra nem.

    Manuál: Planar - EL320.256

    Van itthon egy Spartan-3E Starter Kit fejlesztői lapkám egy fórumtárs jóvoltából, és ezzel hajtom meg.
    Egy jó darabig fogalmam nem volt hogy induljak neki, a manuálban megtalálható időzítési diagramok alapján kezdtem, ezeket akartam egy az egyben lemásolni, de sok sikertelen próbálkozás után elegem lett belőle egy időre.

    Egyszer azonban beugrott, hogy egyetemi tananyag volt VGA kijelzők interfészelése, és végülis semmit sem veszíthetek ha kipróbálom a példaprogramot, ami után elsőre természetesen nem működött tökéletesen, de reményre adott okot hogy kaptam képet! Kis idő után rájöttem hogy mi a probléma, nem tetszett neki az órajel meg a horizontal/vertical porchok időzítése, és mivel ISE szimulátorában már láthatóak voltak az adott kimeneteken megjelenő hullámformák, ezeket össze tudtam hasonlítani a manuálban megtalálhatóakkal, és amikor eléggé hasonlított ahhoz, akkor természetesen működött is rendesen.

    Első "normális" működés:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 14

  • Retro telefonos játékok

    A retro szó lehetne idézőjeles, de az első játékélményem egy Sony Ericsson W880i-n volt általános suliban valami java alapú Super Mario azt hiszem.
    Igen szép emlékek fűznek az okostelefonos era előtti telefonos játékokhoz; Gothic 3 The Beginning (ez mérte a játékidőt és 150 órát toltam minimum, tisztán emlékszem), platformer Indiana Jones, random platformer Batman, random platformer DMC, random worms-ök stb.

    Nemrégiben elkapott a nosztalgia, és mivel emlékszem hogy a játékok nagy része .java file volt, emulátorban elvileg lehetséges ilyeneket futtatni.

    Sajnálatos módon elvesztettem mind a régi telefonjaimat (W880i, W910i), mind az M2-es kártyákat amiken voltak a játékok, így nincs semmim amivel próbálkozhatnék, az internet sem segített különös módon. Lehet rosszul kerestem? :F

    Valakinek ötlete van hogy ilyenek hol elérhetőek?

    Blogbejegyzés 3 éve 17

  • Android okostelefonnal irányított RC autó

    Eredetileg egy egyetemi tárgyra készült el egy elég kezdetleges kis cucc, tudott előre és hátrafelé menni, de nem volt elég kraftos, így összeraktam hogy tudjam kormányozni is.

    Szinte mindenhol kész komponenseket használok:

    ESP32: a mikrokontroller és a wifimodul szerepét tölti be
    L298N: a motor driver, pwm-mel megy
    PCA9685: a szervó driver, szintén pwm-mel megy
    külső akksi: az ESP-nek biztosít tápellátást
    totálisan biztonságos 18650 cellák: tápellátás a szervó és a motor drivereknek
    MG996R: ez az eredeti kormányzó szerkezet helyére került be

    A működése eléggé fapados, az ESP-nek hotspottal osztok wifit, ezután az ESP szerver üzemmódba kapcsol (van egy tök jó kis WiFi.h ilyenekre), a telefon pedig kliensként funkcionál, socketen keresztül kommunikálnak.
    Találtam egy nagyon jó kis okosságot javában, a sendUrgentData metódust, ami egy bájtnyi adatot instant kiküld, és lényegében ez minden utasításnak (előre, hátra, balra, jobbra, stb.) a működési elve. Pl. "előre" esetén kiküldi az 'F' és a 'W' karaktereket ascii decimálisban, az ardunio a vevő oldalon pedig erre azt reagája hogy elindítja a motort.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 6

  • Agyserkentő, erőnlétjavító gyógynövények

    Néhány hasznos gyógynövény, és az általam tapasztalt hatásaikról rövid szösszenetek:

    Ginkgo biloba: Általános memóriajavító, az igen hatékony/tömény formátuma a kapszula, ami eddig legjobban bejött az a Vitaking Ginkgo Forte, és a Sun Moon Ginkgo Biloba Szálas tea forrázata.
    A kapszulából napi 1-2 elég, a teát nem szoktam mérni, csak iszom.
    Túl sokat szedni belőle nem könnyű, nincs tapasztalatom vele. Minél többet iszom annál hatékonyabb eddig a tapasztalatom vele.
    Folyamatosan szedem.

    Ginseng: Erőnlétjavító, és szintén nagyon jó hatású a memóriára. Ami eddig a legjobb/legerősebb volt az a Swanson Koreai Vörös Ginzeng, csak ő sajnos ritkán kapható, viszont ami elfogadható és próbáltam az a Zen-Szen ginzeng kapszula.
    Ebből napi egy, maximum 2 kapszula elég majdnem minden esetben.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 39