ZolaMan blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • PCI-E tápcsatlakozó 6pin/8pin elosztó MADNESS!!!

    Erről lesz szó:

    Bocs az ékezetek hiányáért, telón pötyögtem.

    A PCI-E tápcsati splitterekbol kulon diplomamunkat lehetne csinalni kb...

    Keresztmetszet az egyik dimenzio.
    Van 0.5mm2, 18awg, 16awg es kamu 18awg. Ez utobbibol sajat magam lattam mar minimum 5 fele keresztmetszetet a nevleges 0.82mm2 helyett 0.2-0.5mm2 kozott... iszonyat. Es a valos keresztmetszet vagy a csatlakozo bontasaval, vagy a vezetek elvagasaval ellenorizheto csak. Szal nagyon konnyu leegetni, meg akkor is, ha gondolkozik az ember es egy 18awg-nek eladott valamit hasznal, ami kiderul, hogy 4ed akkora, mint kellene.
    Ja es siman kapni magyar boltban is kamu kabeleset. Pl delock markanak a splitterebol is volt nalam 0.4mm2 es... mar leegve hoztak nekem, hogy na hat ilyen a boltban kaphato splitter.

    Megbontas nelkul azt tudja a vegfelhasznalo csinalni, hogy terhelesen par perc elteltevel vehemensen szorongatja a mindket vegen csatlakozok toveben a vezetekeket, hogy forrosodnak-e.
    Ugyesebbek piacos 1500Ft-os multimeterrel ramerhetnek, hogy terhelesen mennyit esik a 12V a kartyahoz minel kozelebb. Ebbol mar vissza lehet szamolni, hogy a vezetek tul van e terhelve.
    A balfaszabbak pedig megvarjak amig leeg a pics@ba.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 0

  • Kalkuláljunk szerver (Intel Xeon) gyakorlati teljesítményt!

    Mivel ez a kérdés szinte napi szinten felmerül és mindenkinek külön kell megválaszolnom, ezért gondoltam közzéteszek egy pár gondolatot a témában.

    Kérdések:
    "Játékra jó lesz ez a 28 magos Xeon?"
    "Hogy fog 16 szálon futni az xy program pontosan?"
    "Mennyivel gyorsabb ez a 2x 8 magos Xeon procis szerver az asztali i7 3770 procimhoz képest?"

    stb, azt hiszem ebből már érezni a lényeget...

    Update: Mielőtt nekem ugranak a kritikusok, kérem figyelembe venni, hogy az alábbi írás figyelmen kívül hagy minden egyéb teljesitményt befolyásoló tényezőt, vagy inkább az ideális szituációt tételezi fel, amikor a teljesitményt valóban a processzor határozza meg és nem egyéb szűk keresztmetszet (RAM, GPU, disk, hálózat, stb). Tehát az alábbiak akkor tekinthetőek igaznak, ha például azok a peremfeltételek teljesülnek, hogy a memóriacsatornák megfelelően ki vannak populálva modulokkal, ami az adott alkalmazáshoz bőven elegendő memóriasávszélt biztosít, valamint GPU-t is használó alkalmazásoknál nem egy gyenge GPU fogja vissza a rendszert.
    Ha mindent figyelembe vennénk, akkor egy könyvet lehetne írni a témáról.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 0

  • Hogy tegyünk tápcsatlakozós VGA-t szerverünkbe, ha hiányzik a csati?

    Mit lehet tenni, ha kedvenc szerverünkbe tápcsatis videókártyát szeretnénk tenni, de a gép nem rendelkezik belül se 6 pines, se 8 pines VGA tápcsatival?

    Azonnal felsírunk, mert ugye általában ott van a szerverben a minimum 700W-os bivaly tápból minimum 1 darab, de nincs madzag, amin szaladjanak az elektronok a GPU-hoz...

    Tehát a kraft rendelkezésre áll, mi pedig töprengünk, hogy mi legyen... és ekkor bekövetkezik, hogy a mennyiség minőségbe megy át... (vagy nem...)
    ...és aztán jön az ötlet, hogy hát akkor forrasszunk be egy kábelkorbácsot a PSU backplane-re, mert olyan szép fényesen csillog rajta a sok feszültség alatt lévő fém :)

    Ez egy saját gyártású 6x1,5mm^2 -es korbács, ami kb 280W-ot képes ellátni azon az egy 6 pines csatlakozón keresztül.
    A csatlakozótól szabadfogással haladhatunk tovább a konkrét VGA-hoz szükséges átalakítóval, vagy akár Y kábellel, ha 2 csatlakozós a kártya.
    Jelen esetben én egy 6pin->8pin átalakítót alkalmaztam.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 10

  • Hibás DDR4 javítás

    Minap kezembe került jó pár használt DDR4 ECC memória modul, melyek tesztelése közben találtam egyet, amit hibásnak jelzet a szerver.

    Épp ráértem, gondoltam megnézem alaposabban, hogy mi a probléma. Általában egy helytelen kezelésből/szállításból adódóan letört SMD ellenállás szokott a ludas lenni. Ez relatíve egyszerűen javítható, ha a nyomvonal nem sérült végzetesen.. Durvább esetben már láttam törött memória IC-t is..

    Nagyítóval szemügyre vettem és kb 10 perc nagyon alapos kutakodás után megtaláltam a hibát....

    Miért nem szabad úgy szállítani memória modulokat, hogy össze tudjanak dörzsölődni egymással, vagy más kemény tárggyal?
    Hát pontosan ezért nem szabad:

    Sajnos a képen gyengén látszó fekete hajszál a kis fehér dupla tokozású ellenálláson valójában egy hajszálrepedés. Nagyon nehéz még nagyítóval is észrevenni.

    Na mondom, erre rámérek és pakk, bingó! Szakadás van az egyik felén.

    Előkaptam a régi DDR2 modulos dobozkámat és kerestem egy hasonló értékű és kialakítású ellenállást.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 2

  • Szerver RAM-optimalizálás tesztek

    Szerk: Némelyekben komoly kételyeket vetett fel, hogy valóban lehetséges-e a dolog. Törekszem ezeket korrektül megválaszolni.
    Ebben a posztban igyekszem valós mérésekkel alátámasztani az eljárás létjogosultságát.
    Kérem, hogy akinek kérdései, vagy ellenérzései vannak a témával kapcsolatban, az hozzám forduljon, hogy megvitassuk. Szívesen folytatok szakmai diskurzust.
    Egyelőre a tesztek még feltöltés alatt állnak, hamarosan AIDA64 és egyéb tesztekből is lesznek screenshotok....türelem.

    Itt konkrét számokkal és példákkal szeretnék szolgálni a memória optimalizációval kapcsolatban.

    1. példa

    Samsung DDR3 Registered ECC 1333MHz-en Quad Channel olvasás és írás kb 42GB/s,
    Ugyanez a memória modul 1600MHz-en 50 GB/s
    1866MHz-nél van az, hogy Xeon V3 procival már nem nagyon gyorsul tovább az írás, de az olvasás felmegy akár 65GB/s-re.

    Valamint nem csak a sávszélt növeltem, hanem a latencyt is csökkentettem, ami pl valós idejű alkalmazásoknál elég jelentős reakcióidő javulást okoz (pl 1600 MHz-nél 9-9-9... et állítok be a gyári 11 helyett.)

    2. példa

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 0

  • Hogyan álljunk neki a HW babrálásnak?

    Kaptam egy kérdést, hogy hogyan álljon neki valaki a hardveres barkácsolásnak, hogyha erős késztetést érez magában ilyesmire.
    Itt a válaszom, hátha másnak is segít elindulni.

    "
    Szia!

    Örülök a lelkesedésednek, ez fontos!
    Manapság az a módja az ilyen tudás megszerzésének, hogy rengeteget kell olvasni a témában, leginkább angol nyelvű fórumokban (overlclock.co.uk és hasonlók), valamint elektronikai témákban orosz fórumoban is nagyon sok hasznos info van, google translate-tel angolra fordítva még egészen érthető is.
    Itt PH-n is végigolvashatod a téged érdeklő témájú topicokat.
    Youtube-on is van néhány hardverjavítással foglalkozó csatorna, keress rá hogy gpu repair, graphics card repair.
    pl. BuildZoid egy nagy mester és sokmindent elmagyaráz a videokban (ráadásul eszméletlen fiatal, szerintem 20 éves sincs).

    Ajánlott alapvető elektornikai tudásra is szert tenni, kb a középiskolás elektronika tananyagot ha jól tudod, azzal már rengeteg mindent meg lehet érteni. Ha meg fakultációra is jársz az még jobb. Ilyen tudást is meg lehet szerezni neten fellelhető tananyagokból manapság.

    Szóval, mint láthatod az a kulcsa a tudás megszerzésének, hogy jól tudj keresni az interneten és tudj olvasni minimum angolul.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • Meglátásom a használt hardverek garanciájáról

    Itt főleg használt VGA, CPU, alaplap, RAM komponenseket érintő garanciáról írtam kicsit:

    Kicsit túl van misztifikálva a garancia.
    Egy 1 évet hibátlanul ment csúcs videokáryánál már gyakorlatilag nulla az esélye garanciális meghibásodásnak.
    A ventilátor kikopásán kívül nincsen semmilyen potenciális veszély. Ez szériánként változó, hogy mennyit bírnak.

    Valljuk be, hogy rengeteg esetben amikor gariztatnak pl. egy videokártyát akkor NEM garanciális (gyári) eredetű a probléma, hanem laikus felhasználó által előidézett károsodás. Nem megfelelő táppal/tápvezetékekkel/beállításokkal/szereléssel/stb. tönkretette az eszközt.

    Attól, hogy a gyártó általában ilyen esetben is cseréli/javítja a terméket, még nem jelenti azt, hogy gondolsabb használattal ne lett volna elkerülhető a probléma.

    Ez a veszteség bele van kalkulálva a kereskedelmi árba minden terméknél, ami azt jelenti, hogy a bevizsgálás, bizonyítás a gyártó részéről nagyobb költséget jelent, mint inkább kijavítani a keletkezett kárt és cserélni gariban.

    Az pedig, hogy a szakszerű húzás önmagában csökkenti az élettartamot szintén egy tévhit, ezt elmagyaráztam ebben a másik bejegyzésemben.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 0

  • NVIDIA (MSI AfterBurner) behangolási alapelvek

    Nvidia Inspectorral P2-t ki kell kapcsolni és performance módba rakni a kártyát és utána kell az msi ab-ben a clock offseteket belőni. Egy kezdeti érték lehet CC +100, MC +400, PL 75%
    És fontos, hogy Core clock offset soha ne legyen negatív, mert azzal valójában túlfeszelést érsz csak el. Ha azt akarod, hogy alacsonyabb órajelen menjen a kártya, jó fogyasztással, akkor a legmagasabb stabil + CC t add neki és a PL-lel vidd le a frekit (70-80%).

    Ha MSI AB-ben megnyitod a frek-fesz görbét ctrl+F-fel és közben állítod a CC offsetet, akkor meglátod, hogy miért így kell, ahogy írtam. Mégpedig, hogy Nvidianal a CC offsettel valójában fix feszültségértékekhez tartozó órajeleket tologatod le-fel.
    Tehát ha lefelé viszed, akkor azt mondod a GPU-nak, hogy mondjuk 1000 mV-on mostantól nem a gyári 1800MHz-en menjen, hanem 1700MHz-en. Ezt viszont ugye nem akarjuk, mert ez valójában túlfeszelés. Pont az ellenkezőjét akarjuk, mégpedig, hogy pl a gyári 1800MHz-et ne 1000mV-ra tegye, hanem mondjuk 950mV-ra. Tehát megnöveled a CC-t és ugye a görbe felső tartományában ez kiverné a biztit, mert 2000+ MHz-et akarna menni, de ezért lekorlátozzuk a PL lehúzásával. Így el lehet érni, hogy pl csúcsterhelésen a gyári frekit alacsonyabb feszültséggel vigye. A görbéből adódik, hogy általában +100MHz CC-t 85%-os PL-lel lehet visszahuzni ugyanarra a csúcsfrekire. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy 15% fogyasztást spóroltál azonos sebesség mellett.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 0

  • Szervertáp Breakout Board gondolatok

    Sziasztok!

    Már többen kérdeztétek, hogy miért nem használok breakout boardot a szervertápokhoz.

    1 .Kevésbé robosztus
    -sokkal gyengébb a kontaktus
    -elmozdulásveszély
    -zárlatveszély nagyon nagy, mivel sok esetben csupasz az egész

    2. Drágább
    -breakout boardnak is van ára
    -a mindkét oldalon krimpelt kábelek legyártása jóval költségesebb.
    -ha pedig a kínai eladótól származó kábelt szeretnéd használni, az 90%-ban elégtelen keresztmetszetű szokott lenni, ilyenkor kvázi dupla annyi darab főág kell a gyenge minőségűből

    Az ezekhez járó kábelek minősége hagy kivetni valót maga után (keresztmetszet, réz aránya, saruk minősége).
    Ez nem minden esetben probléma, de én pl párosával szeretem kialakítani a csatlakozókat, amihez kell, hogy a főág bírja a 300W-ot. Ezek meg kb 200W-ig jók.
    Persze tudok csinálni mindkét végén csatlakozós jó minőségű kábeleket, de az gyakorlatilag kétszer annyiba kerül.

    Az is fontos szempont, hogy az általában használatos szervertápoknak csak a töredékéhez létezik elérhető breakout board. Ráadásul sajnos pont azokhoz nincsen, amikre nehezebb ráforrasztani a vezetékeket.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 0

  • Halk szervertáp kalkuláció

    Szervertáp hangja:

    Alapvetően a halkításnak a terhelési arány az ára. Tehát ha kb 60%-kal terhelsz max egy tápot, akkor le lehet jelentősen halkítani. Persze ehhez még hozzájön a saját egyedi hűtési megoldásom, ami van jópár táphoz. Így kb egy közepesen hangos PC terhelés alatti hangerejével lesz azonos.

    HD 7950/7970/280x kalkuláció halk táphoz:

    79xx kártya az algotol függően 150-220W között eszik. Persze feszeléstől, stbtől függ.
    Én 200W-tal számolnék minimum, 6db => 1200W. Ha halkat akarsz akkor 2000W -os tápot tudom ehhez ajánlani. Az 1300W-os az csodálatosan süvít ilyen terhelés mellett.

    Blogbejegyzés 7 éve 0

  • ASIC Quality magyarázat

    Magasabb ASIC quality -> kisebb szivárgás -> kisebb szükséges VDDC azonos frekvencián -> kisebb fogyasztás -> adott feszen jobban húzható, de kevésbé toleráns a túlfeszeléssel szemben

    Kisebb ASIC quality -> magasabb szivárgás -> nagyobb a szükséges feszültség ugyanahhoz a frekvenciához, viszont cserébe toleránsabb is a túlfeszeléssel szemben, tehát általában jobban húzható emelt feszültségen és nagyobb a fogyasztás

    Ha pl megnézek 2 különböző ASIC quailityjú 470 alap WattMan feszültség értékeit, akkor látszik, hogy az nagyobb ASIC Quality-val rendelkező GPU-nak kisebb feszt állít automatikusan a BIOS, hiszen kisebb a szivárgási áram, ami pocsékba megy.

    Tévhit, hogy a magasabb ASIC quality-jű GPU mindig jobban húzható.

    Blogbejegyzés 7 éve 0

  • Szervertáp nem ATX táp!

    (Szerk.: A blogbejegyzes irasa ota mar van megoldasom az atx tap kikuszobolesere.)

    Egy gyakori félreértést szeretnék eloszlatni a szervertápokkal kapcsolatban.

    EZ NEM ATX TÁP! :)

    Az ATX szabványt a desktop PC-khez találták ki, a szervertápokra ez nem vonatkozik.

    Ergo kell egy kis elsődleges ATX táp az alaplap/proci/ram/hdd kombohoz.

    A szervertáp nem rendelkezik az ATX 24 pin csatlakozóval és az azt ellátó logikával sem. (Átalakítható, de pénzben/időben nem éri meg, gyakorlatban nem ajánlott.)
    Tehát ezek a szervertápok PC-ben csak másodlagos tápnak használhatóak főként a nagy 12V fogyasztókhoz. (VGA, proci, akármi.)

    És persze még egy csomó egyéb 12V applikációra ideálisak (LED világitás, minerek, és gyakorlatilag bármi, aminek nagy és stabil 12V tápellátás kell).

    A szervertápok minőségi belső komponenseket tartalmaznak, melyek a folyamatos üzemre vannak tervezve, ellentétben az ATX tápokkal.
    Ezért pl. bányászatra ideálisabbak, mint az ATX tápok és árban kb a felére jönnek ki!

    (Szerk.: A blogbejegyzes irasa ota mar van megoldasom az atx tap kikuszobolesere.)

    Blogbejegyzés 8 éve 0

  • Táp matek RX 480-nal

    Valaki kért tápot 6db RX 480 és gondoltam megosztom, hogy hogyan is kell számolni ilyen esetben.

    "
    RX 480 slotból eszik 80W-ot, a tápcsatiról meg 75W-ot. Persze alulfeszelve ETH only módban ez kb 80W és 50W a gyakorlatban, de számoljunk a nagyobb számokkal.

    Szóval 3db kártya veheti akár a slotból a kakaót, annyit elbír a lap. A 4. től kezdve kell mindenképp betápos riser.
    Az elsődleges tápnak én beraknék egy olcsóbb 500W körüli tápot, amiről megy a rendszer és mondjuk 4db-5db kártyának adja a slot felőli 80W-ot. Tehát 5 x 80W = 400W az elsődleges tápról a kártyáknak. Ha 600W os a táp, akkor akár a 6. kártyának is adhatja ő a slot áramot.

    Akkor a másodlagos tápra marad az a feladat, hogy a 6db kártyának a külső PCI-E 6 pines tápcsati ellátását adja.
    Ez 6 x 75W = 450W (plusz ugye még riser betáp, ha az elsődelges táp nem bírja)
    "

    Természetesen, ha fog az ember egy 1000W tápot és megcsinálja 12db kártyához a csatlakozókat, akkor két ilyen gép is elhajtható róla egyszerre.

    Blogbejegyzés 8 éve 0

  • Mire jó a Powered PCI-E Riser (aka: külső tápcsatlakozós kiemelő)?

    Általában 150W feletti alaplapon átfolyó 12V slot teljesítmény felett külső betápos pci-e risert ajánlott használni. Ez persze alaplaponként változó, de kb általában ezt az értéket még problémamentesen bírják tartósan. Fontos, hogy ezt egyébként az alaplapot ellátó táp ATX24 csatiján használt érintkezők és a kábelvastagság is befolyásolja. (Silány minőségű tápoknál előszeretettel használt 0,5mm2 vezetékek esetében a határ kb 100W-ra módosul!)

    Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy kb az 3. vga kátyától kezdve külső betáposat kell használni, hogy levegyük a terhelést az alaplapról és az ATX 24 tűs csatlakozóról.
    Tehát ha van egy 6 gpu riged, akkor a 3.,4., 5., 6. kártyánál kell külső betápos riser, hogy ne terhelje túl se az alaplap, se a (elsődleges) táp ATX 12V körét.

    Nyilván a konkrétan használt videokártya típusa is befolyásolja a kalkulációt, hiszen például az újonnan megjelent AMD RX 480 80W-ot vesz fel a slotból, így a 150W-os határt már 2 kártya eléri. Ilyen esetben már a 2. kártyától powered risert kell használni!

    (Egyébként a PCI-E erőforrások szempontjából gyakorlatban az összes kártyát ajánlott riserre tenni, ne legyen a lapba dugva közvetlenül egy kártya sem!)

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 8 éve 0

  • RAM <-> Alaplap inkompatibilitás? NEM!

    Elég sok időt eltöltöttem különféle RAM-ok tesztelésével mindenféle alaplapokban és arra jutottam, hogy valódi inkompatibilitás szinte nem is létezik.
    Legalábbis a kérdéses esetek 95%-ában, ha kézzel beállítod a timingokat, akkor tökéletesen működik utána a gép azzal a rammal, amivel előtte el sem indult.

    A probléma abból adódik, hogy az automata „by SPD” beállítás nagyon sok esetben rossz értékeket állapít meg magától.
    Ilyenkor, ha fog az ember egy olyan modult, amivel auto modban is bootol a gép és a biosban felveszi az időzítéseket és utána visszarakja a kérdéses ramot, akkor 95% hogy bebootol és utána el lehet kezdeni megtalálni kézzel az optimális beállításokat (prime95 RAM teszt, stb).

    Ezzel módszerrel már renegeteg esetben megcáfoltam ilyen inkompatibilitási feltételezéseket.

    Jövőbeni tippnek szántam, mert sok az ezzel kapcsolatos téves feltételezés.

    Tehát NE adjuk fel, ha elsőre nem megy egy RAM modul a gépünkben!

    Blogbejegyzés 8 éve 0