zone blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Új távmunka átverés

    tl;dr WhatsApp-on ajánlottak egy távmunkát, napokon át próbálták bizonyítani, hogy működik, aztán otthagytam őket, miután kiutaltam magamnak $62-t kriptovalutában

    Figyelmeztetés: az alábbi telefonszámok és weboldal cím tájékoztató jelleggel jelennek meg, felkeresésük nem ajánlott! A weboldalt önmagában nem találtam kártékonynak, de ez a jövőben változhat.

    Random US telefonszámról (+1 813 609-8737) kaptam üzenetet WhatsApp-on, azt állította az illető, hogy a Hays toborzóirodától keres és hogy érdekelne-e egy munka. Rögtön tudtam, hogy ez egy átverés, így természetesen igent mondtam. El is küldte az egyetlen kitételt: legyen egy internetképes eszközöm. Megkérdezte, hogy a munkaadó megkereshet-e, beleegyeztem.

    Valószínűleg azért tartott egy kis ideig a következő lépés, mert még nem készült el a weboldal. Egy héttel később "Tony" rám írt egy angol számról (+44 7309 272451), egy AI generált arcképe volt profilképként. Azt állította, hogy a PhdLabs céggel dolgozik és a munka lényege, hogy mobilos appok jobb értékelést kapjanak. A weboldala aznap lett regisztrálva, nézz utána ha érdekel: platform-phdlabs.com. Az Alibaba Cloud-nál regisztrálták, kínai webhosting.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 hónapja 10

  • Beadtam a derekam...

    Új telefont vettem 3,5 év után.

    Pedig nagyon nem akartam, de már ideje volt. Az LG V20 lassan 5 éve jelent meg és már 2 éve nem jön rá szoftverfrissítés, sőt az én dualsim verzióm még a 9-es Androidot sem kapta meg. Egyre többször vettem észre lassulást, a kijelzője meg egyre gyakrabban ég be ideiglenesen.

    Viszont nagyon feltette a lécet. Full alumínium ház, kivehető akksi (gyári 3500-as 4100-asra cserélve), 3.5mm jack, lézeres autofókusz, OIS, 16:9 képarány, 513 ppi. Extraként always-on másodlagos kijelző, quad-DAC, 3 mikrofon, rádió és infra.
    A mai kínálatot elnézve nagyon sok mindent ki kell húzni erről a listáról, ha új telefont keresek...

    De azért lassan összeállt a kívánságlista a GSMArena keresőjét használva: ne legyen üveg hátlapja és legalább a keret legyen fém. Legalább 2020-as megjelenésű, hogy kapjon frissítést egy darabig és a chipset se legyen túl régi. Android 11. Nem nagy igények, de máris leszűkült a kör 18-ra.
    Legyen magas képfrissítés, SD slot és 5G az időtállóság miatt. A kameránál OIS.
    Egyetlen versenyző maradt: Galaxy S20 FE 5G. Külön bónusz, hogy ez az egyetlen S20 verzió, amelyik Snapdragont kapott a Samsung Exynos helyett.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 11

  • Igényfelmérés - teszt/bemutató

    A cégtől nemrég kaptam egy HP Zbook 15 G6-ot, ha van rá igény, írok róla bemutatót vagy lefuttatok pár tesztet.

    i9-9880H 2.3Ghz 8-core
    32GB RAM
    2x 1TB m.2
    Quadro RTX 3000 6GB

    Azért kérdezem, hogy van-e rá igény, mert ha csak pár embert érdekelne, akkor nem szánok az írásra órákat. Viszont kérésre futtatok tesztet.

    Blogbejegyzés 3 éve 14

  • Újra divatba jöhetnek a billentyűzetes telefonok?

    Az indiegogo oldalán nézelődve két Androidos telefont is találtam, melyek fizikai billentyűzettel rendelkeznek.

    Egyikük az Astro Slide a Planet Computer műhelyéből. A cég már korábban bizonyította, hogy képes teljesíteni a kampányát két hasonló készülékkel, bár azok inkább PDA jellegűek voltak. A legolcsóbb opció €491 és 24 különböző nyelvű kiosztással választható. A fontosabb adatok:
    Méret: 17.24 x 7.65 x 1.78 cm, 6.39 inch, 2340x1080, 403 ppi
    Chipset, GPU: MediaTek Dimensity 800 MT6873, Mali-G57 MC4
    OS: Android 11, Linux OS kompatibilis
    RAM, tárhely: 8GB, 128GB + microSD
    Akku: 3500mAh Frissítve! 4000mAh
    Egyéb: 3.5mm jack, 2x(!) USB-C, rádió, NFC, dual-SIM, 5G, WiFi 6

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 47

  • Karácsonyi készülődés

    Nem, nem a szokásos bevásárlásról, sütésről és fenyőfadíszítésről lesz szó, hanem arról, hogyan készítettem elő a gépem az év végi szabadságom idejére. :D

    Kezdésnek a szűkös 250GB SSD rendszerlemezt lecseréltem egy 1TB M.2 NVMe SSD-re, ez már esedékes volt jó ideje.
    Az idősödő Z170 alaplap és i5-6500 páros elgondolkodtatott egy platformváltáson, egy Ryzen 7 5800X volt a kiszemelt CPU. Csakhogy keménydrogokhoz is könnyebben lehet hozzájutni, mint ehhez (és hogy megspóroljak egy alaplapcserét), a "best-in-slot" mellett döntöttem, azaz egy i7-7700K lett a választás.
    A gyári Intel hűtőt erre már nem akartam visszatenni, így kapott egy Cryorig H7-et.
    Mivel mostanában egyre többet használok VirtualBoxot, a 16GB 2300Mhz memóriapárost 32GB 3200Mhz-re cseréltem.

    És a lényeg, a videókártya. Bár a GTX 1070 elég jól szolgált már két éve, a helyére egy RTX 3060Ti került... volna. Ám itt is a készlethiány és az aranyáron újraértékesített példányok miatt egy használt 1080Ti lett a befutó. A tulajdonosa Phanteks vizesblokkal használta, ezért még külön kellett rendelnem egy Arctic Accelero Extreme IV hűtőt rá. Kissé szkeptikus voltam ezzel szemben, mert a memóriákat a nyák másik oldaláról hűti egy borda, szemből csak levegőt kap, de teszi a dolgát.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 0

  • A Google adta, a Google elvette

    Két napja derült ki, hogy a Google Photos alkalmazással mindeddig korlát nélkül szinkronizálható/feltölthető fotók és videók 2021 Június 1-től a már Google fiókhoz járó ingyenes 15GB tárhelyből fognak helyet foglalni. Természetesen megemlítik a Google One előfizetési lehetőséget, ha valakinek ez a hír problémát okozna.

    Még csak az egyik email címemre jött meg a levél, tehát valószínűleg több lépcsőben küldik ki ezeket.
    Az emailben volt egy személyre szabott kalkulációra mutató link, miszerint az eddigi felhasználásom alapján több, mint 4 évig elegendő a tárhely. Személy szerint ez nem nagy érvágás, de azért elgondolkodtató, hogy miért tettek ilyen lépést.
    Egyszerűen csak bevételnövekedést szeretnének? Esetleg növelni a Pixel telefon értékét, amihez korlátlan média tárhely jár? Vagy már elég fényképet és videót gyűjtöttek egy arcfelismerő/deepfake AI fejlesztéshez?

    Link a hivatalos hírhez: [link]

    Blogbejegyzés 3 éve 37

  • YouTube algoritmus 👌

    Blogbejegyzés 4 éve 4

  • Bud Spencer múzeum

    A nápolyi királyi palota (Palazzo Reale) egyik szárnyában ideiglenes multimédiás kiállítást nyitottak meg szeptember 13-án, mely december 8-ig látogatható.

    A budapesti reptérről indulva kb. másfél óra alatt Nápolyban lehetünk, ahonnan tömegközlekedéssel és egy rövid sétával egy órán belül a Palazzo Reale előtt állhatunk. Ha már ott vagyunk, érdemes a palotába is benézni, 6 euro a jegy ára, és így a Bud Spencer kiállítás belépőjét is kedvezményesen lehet megvenni újabb 6 euróért 10 helyett.

    Szerencsére nem csak olaszul olvashatók az információs táblák, hanem angolul is. A bejárat után egyből egy hatalmas vertikális vászon fogad, amire fényképeket vetítenek a filmjeiből. A kiállítás átgondolt szekciókra van osztva. Először a születési anyakönyvi kivonata, különböző igazolványai és oklevelei láthatók.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 1

  • Két játék ingyen

    Még nem láttam, hogy ki lenne írva Gamepodra:

    Guacamelee! Super Turbo Championship Edition - Humble Bundle (Steam)
    [link]

    Steep - Uplay [link]

    Blogbejegyzés 5 éve 3

  • Tom Cruise a mozgássimítás ellen

    Közérdekű közlemény

    Tom Cruise: - Kérem kaccsolja ki!

    https://twitter.com/TomCruise/status/1070071781757616128/video/1

    Blogbejegyzés 5 éve 26

  • AmbiBox hangulatvilágítás monitorokhoz

    Megfizethető, remek látványt nyújtó, egyszerű beüzemelhetőségű "ambilight" megoldás monitorokhoz.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 6 éve 43

  • Outlook signature deployment

    Azt a feladatot kaptam, oldjam meg, hogy minden felhasználónak egységes aláírása legyen Outlookban. Természetesen léteznek fizetős megoldások, mint a CodeTwo és Exclaimer, de a cél az ingyenesség volt.
    Az adatokat az AD fiókokból nyeri ki. Nem találtam sehol normális leírást, így több helyről összeszedett részletekből állítottam össze a megoldásom.
    És ha már egyszer működik, gondoltam közzéteszem, hátha más is hasznát veszi.

    Az aláírás felépítése:

    Üdvözlet

    Név
    Beosztás

    Tel.: 000000 (színes pötty) Mobile: 000000 (színes pötty) Em@il.com
    Logo
    (kép, weboldal hivatkozással)
    Follow us on: Linkedin, Twitter, YouTube (képek, hivatkozással)

    Első lépésként kell egy .vbs script, ami generál egy htm fájlt az aláíráshoz, a főbb cserélhető részek ***-al vannak jelölve. Ez egy login scrip lesz (User Configuration > Policies > Windows Settings > Scripts > Logon), de természetesen ajánlott lokálisan tesztelni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 12

  • A Quiet Place - ne nézd meg

    Magyar címe: Hang nélkül. Nem ajánlom ezt a filmet senkinek. Ha érdekel miért, és meg akarsz spórolni másfél órát az életéből, amit akár egy jobb filmre is felhasználhatsz, az alábbi összefoglalót kb. 5 perc alatt elolvashatod.

    *** Ha mégis megnéznéd ezt a filmet, akkor ne olvasd el ezt a bejegyzést, mert erősen spoiler tartalmú. ***

    Kifejezetten szeretem a kevés szereplős filmeket. Nem kell hozzá nagy költségvetés, vagy sok helyszín, csak pár tűrhető színész és egy jó sztori. Az ilyen alkotásnál lényeges, hogy ne legyen túl egyszerű, adjon egy kis munkát a nézőnek és fenn tudja tartani az érdeklődést. Az már eleve nem jó jel, ha egy thriller(?) azzal indít, hogy már az első 10 percben röhögnöm kell a szereplők ostobaságán és már a kezdeti kevés információ ellenére is megkérdőjelezhetők a tetteik. Mit tudtam az elején? Annyit olvastam megelőzően, hogy poszt-apokaliptikus környezetben játszódik és valami idegen lények miatt csendben kell lenni. Magas értékelések mindenütt. Emily Blunt, jó színésznő. Ígéretesen hangzik, nézzük.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 17

  • Két játék ingyen, hétvégére

    Az egyik egy frissen megjelent, korai hozzáférésű battle royal stílusú játék: Cuisine Royale, aminek a magyar Gaijin Distribution KFT a kiadója. Június 25-ig ingyenesen letölthető, és utána véglegesen a fiókunkon marad. Valószínűleg egy induló játékosbázist akarnak összeterelni ezzel az akcióval, lehet, hogy később fizetős lesz.

    A másik egy régebbi, körökre osztott szerepjáték, Shadowrun Returns Deluxe, ezt szombat kora estig (19:00) lehet ingyen beszerezni a Humble Bundle boltjából. Steamen aktiválható kódot kapunk.

    Blogbejegyzés 6 éve 9

  • Ingyenes a Swords and Soldiers HD

    A Romino Games az új Kickstarter projektje alkalmából rövid ideig ingyenesen ajánlja a játékát. Az alábbi Stem linkről még kb. 23 órán át a fiókunkhoz adható: [link]

    Blogbejegyzés 6 éve 0

  • Quake Champions újra ingyen

    Beszerezhető a Steamről: [link]
    Június 18 hajnal 3-ig él a lehetőség.

    Blogbejegyzés 6 éve 4

  • Ingyenesen beszerezhető Battle Royale játék

    A Totally Accurate Battlegrounds a megjelenéstől számított első 100 órájában ingyenesen letölthető (kb vasárnapig), később $5 lesz az ára.
    A biztonság kedvéért érdemes az akció lejártáig a gépen tartani, egyesek jelezték, hogy a játék törlése után nem maradt a Steam fiókon a játék.
    Az április elsejére tervezett paródia játékkal az elmúlt napokban átlagosan 16 ezren játszottak egy időben.

    Trailer:

    Blogbejegyzés 6 éve 2