USS Longbow: csillaghajó papírból

Nagyjából 13 évvel az első vázlat és 11 évvel az építkezés kezdete után befejezettnek tekintem a makettemet. – írta: wetomi, 5 éve

A végeredmény

Bő 10 éves folyamat végére értem az elmúlt hetekben. Nagyjából 13 évvel az első vázlat és 11 évvel az építkezés kezdete után eljött az a pont, hogy befejezettnek tekintem a saját tervezésű, a Star Trek univerzumában elképzelt csillaghajó makettemet, a USS Longbow-t. Lassan 5 éve már, hogy írtam róla egy keveset, ideje volt befejeznem végre.

Voltak persze hosszú évek, amíg méltatlanul, félkészen porosodott a makett otthon a szekrény tetején, de az elmúlt két évben összekaptam magam. A kész makett olyan-amilyen, de az eltelt időre tekintettel gondoltam, megadom a módját a befejezésnek egy cikkel és normális fotókkal. Kérlek, nézzétek meg a végeredményt:

Igyekszem nem szaporítani a szót, kezdjük rögtön az összefoglalóval. Ezután 9,999-es fokozatra kapcsolunk, és a következő oldalakon haladjunk tovább a mély űr felé a Star Trek-rajongók, a kitartó érdeklődők és természetesen minden más idelátogató szórakoztatása érdekében. Remélem, mindenkinek szerzek néhány jó percet.


Csak pár vonal valamikor a 2004 és 2006 közötti időszakból...

Még bőven gimnazista voltam, amikor megrajzoltam az első vázlatot, és hamar eldöntöttem, hogy megépítem. Akkor már a harmadik saját csillaghajó makettemnek ígérkezett és bár a második még azóta sem készült el (már rajta vagyok az ügyön), a Longbow-t minél látványosabbnak és nagyobbnak szerettem volna elkészíteni.

A kezdetekben még nem sok tervhez jutottam hozzá, ezért saját ötletet akartam megvalósítani. Az alapanyagokat tekintve pedig elsősorban a papírra esett a választásom, annak minden előnyével és hátrányával együtt. A belső szerkezet végül nagyrészt balsafából készült, de a külsőt egyértelműen a papír határozza meg.


A második, véglegesnek tekintett tervrajz

Az egyszerű számolás érdekében szép kerek, 1:2000-es méretarányban készültek a tervek egy A4-es papíron. Maga a makett 1:500-as méretarányban épült, így az „eredetihez” viszonyítva egészen látványos, 104,5 cm hosszú lett. Ez a méret már elegendő részlet kidolgozására ad lehetőséget, ha az embernek van egy kis fantáziája, kézügyessége és főleg türelme.

A koncepcióhoz az évek során tartottam magam, így az otthoni 3D nyomtatás és lézervágás korában talán kezdetlegesnek hat az eredmény, de nem bánom, ennek így kell lennie!

A hajó szerkezetének építéséről annak idején nem készültek fényképek, de egyrészt a régi cikkben is van pár, és most ide is betettem egy utólag renderelt képet. Az alulnézeti képet ide kattintva nézhetitek meg. Ezeken a 3D modelleken a legfontosabb (belső) alkatrészek láthatók. Az apróbb merevítéseket elhagytam, de a valóságban azért van bőven.


Ebben az állapotában még nekem is ködös elképzeléseim voltak a folytatásról, nem hogy másoknak...

A legelső (telefonos) képem 2007 őszéből borzalmas minőségű, ezért egy későbbi, ám sajnos ugyanazt az állapotot mutató és fent látható 2009-es fényképpel folytatom a cikket. Ez az állapot a gyakorlatban további bő 4 évig alig változott.

A múló évek során egy-egy apró részt beburkoltam, de aktívan nem foglalkoztam az üggyel. Először például a főhangár bejárata készült el egy 2010.11.02-án készült kép alapján (és a hajtóművek alsó burkolatának egy része). A fehér karton már megsárgult azóta, de mégis inkább meghagytam az eredeti formájában. Ezután került fel a hajó gerincére is a burkolat, majd a hajtómű pilonok felső részére is.

Végül csak 2016 szeptemberében gyorsultak fel az érdemi munkálatok. Abban az évben egészen sok időt tudtam a papírmakettezésre szánni és az adott új lendületet, lelkesedést a Longbow végleges befejezéséhez is. A végleges befejezés pedig a gyakorlatban a hajó felöltöztetését jelentette.

A hajó szinte egészét ugyanazzal a fényes, fémes hatású kartonnal burkoltam. Az évek során az és néhány más szürke felület is fokozatosan mattult, kifakult. Ennek a természetes és esetenként szerencsés öregedésnek lett az eredménye a sok eltérő színárnyalat, amit remélhetőleg a JPEG-tömörítés sem tüntetett el teljesen a fotókról.

Ha pedig már fotózás, igyekeztem megadni a módját befejezésnek. Gyuri kollégám és párja segített ki profi technikájukkal. A makett méretei, színe és a rögtönzött házi "stúdiónk" adta lehetőségek nem könnyítették meg a dolgukat, de helytálltak. A munkájukat ezúton is köszönöm nekik! (Gyuri képein a saját vízjel mellett KGY megjelölést használok még. Különböző mértékű vágáson kívül más módosítást nem végeztem.)

A fotózáshoz egy érdekesség: Az építés közben készült képek többségét különös véletlen folytán éveken keresztül végigkíséri ugyan az a sötétszürke pléd a háttérben.

De nézzük meg a következő oldalakon, hogyan öltözött fel és lett kisminkelve a csillaghajónk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Papírból bármit

    Mint a fából vaskarikát, a papírból is szinte bármit meg lehet építeni. Még űrhajókat is.

  • Fel a csillagokba!

    Avagy saját terveim megvalósítása papírmakett formájában a kedvenc TV sorozataim világa alapján.