10 nap az USA-ban - kalandok

A múltkori (New York 1 nap alatt) cikkem után elmesélem hosszabban is, merre is jártam az USA-ban. – írta: Infomaker, 13 éve

A Philadelphiai agglomeráció

Tehát kb. itt éltünk (klikk) 10 napig, látni a kanyargós utcákat, ahogy előzőleg írtam. Ezeknek a házaknak ingatlanadója éves szinten kb. 1 millió forint, ami tartalmazza a szemétdíjat, iskolabuszt(!), parkosítást az utcán, és sok minden mást. A parkosítást komolyan veszik: gyakorlatilag nincs olyan része az utcának, ahol nem tökéletesen nyírt pázsit lenne. Sőt, ha az út melletti részeket is nézem, hatalmas mezők vannak szépen nyírva. De nem ám úgy, hogy hébe-hóba' lekaszálják, hanem kb 1-2 hetente gyűjtős géppel nyírják, hihetetlen.
Az autósok is nagyon szabályosan hajtanak, ezekben a lakóövezetekben szépen lassan, kb 20km/h sebességgel. Természetesen a közelben is volt a kedvenc Taco Bell gyorskajáldámból itt.

Jellemző a környékre, hogy teljesen más szerkezetileg, mint mondjuk Magyarországon a vidék. Itthon ugye az van, hogy mondjuk "Vecsés vége", majd jönnek a szántóföldek, sehol egy ház, semmi, majd "Üllő eleje", és jönnek a házak egymás után. Itt teljesen más. Gyakorlatilag el tudok autózni 50 km-t is úgy, hogy itt egy lakópark, kis rét, iskola, egy multicég irodaháza, kis rét, pár kis ház, egy pici bevásárlóközpont, és ezek ismétlődnek, közben már név szerint a tizedik városkában vagyok. Simán előfordul, hogy egy nagy multinál dolgozom úgy, hogy 5 percet autózom, és nem érintek semmilyen nagyvárost, tehát nem túl centralizált. Klasszikus városközpont - pusztaság elrendezés inkább a még vidékibb részeken vannak.

Gyakorlatilag mindenki kocsival jár mindenhová. Gyalogost, kerékpárost nem lehet látni (nem mondom, hogy ez jó, de nem kritikai cikk ez, hanem bemutató). Tavaly épp $2.79 volt a benzin gallonja, ami olyan 155 forint per liter, de ma már ott is jóval drágább lett. Persze, menjünk shoppingolni, ha már ráérünk, irány tehát a Twin Pines Mall (már megint a fránya Vissza a jövőbe :) ) illetve a legközelebbi Montgomery mall. Itt találtam egy Home Depot-ot, (barkácsáruház), nem messze pedig egy Walmart is van (mint a Tesco). A Home Depot-ban órákig elvoltam a fűnyírókkal, kerti dolgokkal. $250ért olyan Toro benzines fűnyíró volt, ami itthon minimum a duplája..Persze minden elektro cucc 110 Voltos, ezért sok mindent ki kellett hagynom.

A Walmart is érdekes: ugyebár ez Amerika legnagyobb lánca, a bejáratnál egy idős bácsi dolga az, hogy "Welcome to Walmart"-ot mond a betérőknek, és segít útbaigazítani. Természetesen az árak itt is hihetetlen olcsók: 24 darab 3 decis kóla volt $6, tehát kb 50ft per darab. Azt mondanom sem kell, hogy szinte felesleges az autót bezárni, a GPS tartóját nyugodtan fixen ott lehet hagyni a szélvédőn, fel sem merül, hogy feltörjék az autót. A kertvárosban láttam olyan autót, ami nyitva volt, benne a kulcs, és sehol semmi. Amikor rendeltünk valamit postán, akkor a csomagot a postás rátette a küszöbre, és el is ment. Szerintetek itthon mennyi idő alatt lopnák el? :)
Ott szövetségi bűntény, ha hozzányúl valaki.

Még érdekesek a postaládák is: emlékeztet biztos, kis piros zászló van rajtuk. Mire jó ez? Arra gondolhattok, amire én először: ha kapunk levele, felhatja a postás, és ránézve tudjuk, hogy jött levelünk. De nem!
Arra való, hogy ha küldeni szeretnénk valamit valakinek, lemérjük a levelünket otthon, kifizetjük a neten az árát, nyomtatunk egy vonalkódos nyugtát, ráragasztjuk a küldeményre, kitesszük a ládába, és felhajtjuk a piros zászlót. Innen tudja a postás, hogy el akarunk küldeni valamit, és ő kiveszi, elviszi. Jó, mi?

A rendőrök az utakon máshogy viselkednek. Nem úgy radaroznak, hogy kiáll, fotóz, és majd küldik postán, hanem ha leradaroz a kézi kütyüvel, gázt ad, és utánad ered, azonnal adja is a ticketet.

Mondjuk az autópálya is érdekes: Pennsylvania államban a legnagyobb sebességű autópálya amit láttam, 65 MPH sebességet engedett, ez kb 105-ös tempó. Kissé unalmas, még jó, hogy van tempomat. Persze az emberek belecsalnak a 75-be...A kamionokban nincs limiter, mint itthon, hogy 90-nel mehetnek max, ott annyit tud nyomni, amennyit nem szégyell..A külső(!) sávban letolt 75-tel egy csőrös Mack, gondoltam is, hogy most mit csináljak? Nem akartam, hogy radarozzanak, így hát szépen megelőzött olyan 120km/h sebességgel, huh..

Az autópályákon kapuk vannak mindenütt az államban,de ha nem akarunk bajlódni a készpénzzel, lehet venni EZ-Pass kártyát, és a szélvédőre ragasztva nyílik minden sorompó, majd beterhelik a hitelkártyát hó végén. Ja, bankkártya: huszadrangú apróság, de érdekes, hogy ott az ATM-ek nem nyelik be a kártyát, aztán vagy visszaadja, vagy nem, hanem elég lehúzni, és adja is a pénzt.

Autót is vehettem volna.. :) Megálltunk egy kereskedésnél (www.fredbeans.com - nézzétek meg az árakat!) egy vasárnapi napon, se biztonsági őr, se kerítés, csak új autók egy rakáson. Nézzétek meg a képet, ezek a Dodge Challengerek olyan 5m Ft körül mentek újonnan..

Volt a kereskedésben egy eladó használt autó is (persze nem csak egy), de ez egy 1978-as Oldsmobile volt, 16ezer mérföld volt benne (!) garantáltan, és minden része szinte új volt. Egyedül a gumikat cserélték ki, mert már nagyon el voltak öregedve. 1.8 millió forint körül adták, szerintem drágábban el lehetett volna itthon adni :)

Ami még érdekes, az az élővilág: szinte minden nap láttam vadkacsa mamát a gyerekekkel átsétálni az úton, vagy vadnyulat bejönni a kertbe, többet is. Ezek a dolgok valószínűleg a ritkább beépítettség miatt maradtak meg, nem tudom.

Volt egy róka hajnalban a kertben!

Szóval pár napot barangoltunk, vásárolgattunk, nézelődtünk, nekem minden érdekes volt. Aki turistáskodni megy Amerikába, mindig mondom, hogy pár napra menjen el vidékre is, mert nagy élmény, és sokkal olcsóbb minden, és jó nagyok a terek.

Na de induljunk el Washingtonba, mert sosem érünk a végére!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • USA keleti part

    Négy hetet töltöttem el a keleti parton - munkával, de szerencsére mellette néhány nap pihenés is jutott.