1986. április 26.

Csernobil előtt is voltak komoly erőművi balesetek, de hogy jutottunk el a mindmáig legsúlyosabb esetig? – írta: sh4d0w, 5 éve

Utcai balesetek a teljesség igénye nélkül

Mexikóváros

1962-t írunk. Egy nem megfelelően elzárt kobalt-60-as (Co-60) orvosi kapszulát talált egy 10 éves kisfiú. Sajnos a kapszula nem szigetelt tökéletesen, így 38 nappal a "lelet" megtalálása után a fiú meghalt az elszenvedett sugárzás következtében. Őt az édesanyja, a 2 éves kishúga, majd a nagymamája követte. Az édesapja túlélte a "találkozást", de komoly sugárdózist kapott.

Marokkó

1984-ben egy munkás megtalált egy elvesztett radiográfiás, Iridium-192-t (Ir-192) tartalmazó, nukleáris veszély-jelzést nélkülöző sugárzás-forrást. A "kaland" 8 ember életét követelte, többen pedig komoly dózist kaptak.

Goiânia

Brazília, 1987. Szövevényes jogi csűrés-csavarás és emberi hanyagság következtében őrizetlenül maradt egy orvosi besugárzó berendezés egy elhagyott kórházban. Fémgyűjtésből élő hajléktalanok elvitték a gépet, majd szétszedték. Nehezen, de sikerült kiműteni a benne lévő, cézium-137-et tartalmazó kapszulát. A gömb formájú kapszula sötétkék fényt és gamma-sugárzást bocsátott ki, így sokan a csodájára jártak, mi több, egyesek kis darabokat is kaptak belőle - sajnálatos módon valaki véletlenül meg is evett belőle porszemcséket. Végeredmény: 4 halott, 249 súlyos beteg.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy ilyen balesetek csak a fejletlen országokban történhetnek, meg kell említenem, hogy hasonló, radiológiai balesetek leírásával az Amazonast el lehetne rekeszteni, a résztvevők között pedig megtalálhatjuk az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Svájcot, Izraelt, Kanadát, Tajvant, Spanyolországot - szintén a teljesség igénye nélkül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!