Rönk hinta és csúszda születése

Lassan 3 éves lesz az én gyönyörű kisfiam, aki imádja a hintákat és a csúszdákat, ezért csináltam neki egyet. – írta: kenwood3, 6 éve

Lassan 3 éves lesz az én gyönyörű kisfiam, akivel minden egyes együtt töltött perc, felbecsülhetetlen érzés. Ahányszor elhaladunk vele egy játszótér mellett, mindegyikbe be akar menni, és persze a kedvence a csúszdák, vagyis inkább úgy írnám, hogy ez az egyetlen dolog a homokozó mellett, ami érdekli, de az nagyon. Általában mindenhol az érdekli, amelyik még nem neki való, mert nem tud rá felmászni, mert túl kicsi hozzá, ezért ilyenkor a sírás már megszokott dolog.

Ő a mi szemünk fénye :)

Ekkor jött az ötlet, hogy venni kellene neki, egy ilyen rönkből készült hintát , csúszdával. Ezután jött a hosszú-hosszú keresgélés és a szomorú valóság: a legolcsóbb építmények is (mivel mindenképp újat akartam) 100.000 felett kezdődnek, és a határ a csillagos ég.

Ennyi pénzt nem szerettem volna érte adni, emiatt elvetettem a vásárlás ötletét és egyre jobban az motoszkált a fejemben, hogy én is meg tudnék építeni neki egyet. Ha már úgy is építőmunkásként dolgozom, valószínűleg nem lesz olyan nehéz dolgom. Az igazság az, hogy kőműves vagyok, így a fa nem éppen az én szakterületem, de azért elég sokat dolgozunk mi is fával zsaluzásokkor, emiatt van elég sok tapasztalatom fával is.

Szóval jött a terv. Kimentem egy játszótérre és megnéztem és lefényképeztem egy-két ilyen építményt. Ezután jött az osztás-szorzás, és így is arra jutottam, hogy nem lesz olcsó, mert nagyon drága a faanyag. Ekkor épp megrendeltük a téli tüzelőt a szokásos eladótól, aki felhívta a figyelmünket arra, hogy ez most másfajta fa lesz, emiatt 10k-val drágább lesz.
Nem örültem neki természetesen, de amikor mondta, hogy ezek a fák most 2,5 méter hosszú rönkök lesznek, egyből a rönkhinta gondolata kezdett el motoszkálni a fejembe. Aztán egyik nap megérkezett a fakereskedő az IFA-val és lezúdította a 7 m3-nyi fát a kertbe. Ezután jött a válogatás! Nagyon megszenvedtem vele, mert a "vékonyabbjai" majdnem mind az aljára kerültek, emiatt az egészet át kellett forgatnom, raknom. A legvékonyabb rönkök is 14 centi vastagok voltak, mondanom se kell, voltak köztük becsületes vastagságú és tömegű darabok, némelyek közel 1 mázsát nyomtak, vagy még lehet többet is. Végül sikerült kiválasztanom azt a pár darabot, amire szükségem volt. Próbáltam a legvékonyabbjait illetve a legegyenesebbjeit kiválogatni, ami nagyjából sikerült is, majd jött a kézi háncsolás egy ilyen szerszámmal.

Ezután jött a megfelelő anyagok beszerzése. Szükség volt menetes szárakra, alátétekre, anyákra, és 1 jó hosszú fafúrószárra. Szerencsemre az egyik melóhelyen, ahol épp végeztünk, pont ilyen anyagokkal dolgoztunk ,és megmaradt néhány menetes szár alátettel és csavarral, így alig kellett hozzá néhány darabot vennem. Ezután hozzáláttam az építésnek egyedül. Nem volt könnyű dolgom, mivel nem volt segítségem emiatt az első tervet el is vetettem. Az első terv olyan hinta építése lett volna aminek a csúszda része felett lett volna tető is ilyesmi , de ezt egyedül nem tudtam megvalósítani, így jött a B terv, ami egyedül is ment. Jöttek a furkálások, csavarozgatások, majd néha az idegbajt is elkaptam, amikor a menetes szárra elfelejtettem alátétet tenni és emiatt újra le kellett csavarnom az anyákat...
Majd miután összecsavargattam a fákat, jött a felállítás és helyrerakás. Ezután miután a fő részek a helyükre kerültek, jött az egymáshoz rögzítés, ami után így nézett ki a projekt:

Ezután jött a stabilizálás és a merevítések felszerelése, illetve a csúszda aljának az elkészítése és a felmászó lécek (létra) felcsavarozása. Szerencsémre volt itthon pár darab deszka is, amiből meg tudtam csinálni a csúszda alját, így ezért se kellett most pénzt adnom. Mivel nem gyalult deszka volt, így sarokköszörűre való csiszolókoronggal csiszoltam át a deszkákat.

Majd nekiálltam kifúrni a hinta felszerelésének biztosító lyukakat, illetve helyére csavaroztam a csúszdát is. Ezután kész lettem, a fiam birtokba vehette a neki szánt építményt.

A végeredmény ez lett:

Természetesen teljesen készen nincsen még, mivel hátra van a festés, de az elmúlt napok csapadékossága miatt ezt még nem tudtam kivitelezni.

Most jöjjenek az anyagiak. A rönkök árára nem tudok konkrétat írni, mivel az adva volt. 1 menetes szár ára kb. 450 Ft volt, a hozzá levő csavarok, alátétek árára sajna nem emlékszem, de mivel nem sokat kellett vennem, így 3 k-ból kijött minden. A hinta felszereléséhez szükség volt rögzítőre is, ez is kb. 1500 Ft körüli áron volt megvehető.
Egy fúróhegy ára 1500 Ft volt, vettem néhány darab hosszú facsavart is, ez kb. 500 Ft volt, illetve vettem 2 db 6m-es 5x5 cm-es fűrészárut is a félmászóhoz, ez kb. 2500 Ft volt. A csúszda 23k-ba került, a hinta meg már megvolt, így most azért se kellett pénzt adni. Vettem 1 favédőszert rovarok, gombák, kártevők ellen ez 2 k-ba került. Vettem 2 liter lenolajkencét, lazúrom van itthon, így most az se kerül pénzbe, illetve elment 1 pár tank benzin a stihlbe ami pénzbe került még. A végén jutott eszembe, hogy jó lenne az anyacsavarok tetejére valami védősapka, hogy a kisfiút nehogy kikarmolja a kiálló menetes szár vágott vége, így ebből is vettem 50 db-ot 1000 Ft-ért. A belefektetett időt ha összeadnám, kb. 2 nap volt . Az összköltséget, ha összeadnám kb. 40k körül állna meg, de annyira nem számoltam ki.

A fiam nagy örömmel és megelégedéssel használja is amikor csak lehet :))
Az építő jellegű hozzászólásokat köszönöm, és azt is hogy elolvastad!