2016 CTO MacBook Pro 15” tapasztalatok

Hardveresen erősebb, szebb, jobb a kijelző, van Touchbar is, viszont nincs MagSafe, SD, USB3 mint a 2015-ösben. – írta: TBMC, 7 éve

Billentyűzet, TouchBar

Az előző cikkhez a billentyűzettel kapcsolatosan jöttek negatív kommentek. Szerintem k****jó, bocsánat a kifejezésért, de tényleg. Nekem nagyon, de nagyon bejött. Sokkal jobb a felépítése az egésznek, puha, de mégis kemény, elmagyarázhatatlan. Érezni kell, gépelni kell vele pár órát és imádni fogod – legalábbis nálam ez áll fenn. Egy valami zavar, az pedig nem más, mint az icipici nyilacskák. Bár keveset használom őket, csak pozicionálásnál, de mégis mindig mellényúlok.

Az Escape billentyű igazából már nem is a billentyűzet része, de tulajdonképp még az, csak fizikálisan nem. Tehát érintésérzékeny „billentyűről” beszélünk.

Továbbá, míg el nem felejtem, még egy zavaró tényező. Gépelések közben, például, mint most eme cikk írása közben, hajlamos vagyok a Backspace lenyomása helyett az érintőfelületet tapogatni – lehet ez csak az én megszokásom, de itt ezen a területen valami nem stimmel nekem.

Visszatérve az Escape billentyűre, nagyon sok negatív kritikát kapott, nem védeni akarom az Apple-t, félre ne értsetek, csak a tapasztalataimat osztom meg veletek (kinek tetszik, kinek nem – az ne olvassa), miszerint nekem jó helyen van, nagyrészt ugye grafikai programoknál használom, de sosem nyomok mellé, egyből reagál, ezen a téren nekem OK minden.

A billentyűzet háttérvilágítása végre nem kelti számomra a „bikicsunáj” érzést, mert csak és kizárólag magát a betűt-számot világítja meg, végre ez is elegánsan néz ki. Tudom, sötétben kit érdekel, de akkor is, végre ez is passzol a dizájnhoz.

Ami negatívumot véltem felfedezni, mintha jobban gyűjtené az ujjlenyomatokat az új billentyűzet... és ez azért minden nap végére jócskán látható. Korábban ez nem tűnt fel ily mértékben – bár lehet csak a kisebb billentyűk miatt volt kevésbé látható, de szerintem az új billentyűk anyagukban is mások, érzésre legalábbis.

TouchBar. Avagy a keskeny, de hosszú érintésérzékeny terület a billentyűzet fölött – talán az új MacBook legmegosztóbb "része". Felbontása: 2170x60 pixel. Nem túl kontrasztos szövegeknél – talán a matt hatás miatt, hisz az ujjlenyomatokat nem gyűjti egyáltalán, de ikonok kijelzéséhez – egyebekhez – jó. Nyilván fognak még fejlődni a későbbiekben. Egyből reagál mindenféle task váltáskor, nincs késés. Tökéletesen fogad minden érintést, crash-be még eddig nem futottam bele.

Alapesetben amik kint vannak nekem jobb felül, és rendszeresen használom őket:
– fényerő,
– kijelző zárolása,
– hangerő szabályozása.

Safariban pl. tabok váltására tök jó, míg 5-6 tab van maximum, fölötte már kabaré, fölösleges. De nem is erre van kitalálva. A keresés, előre-hátra nyilak is jók, egész megszoktam, már inkább tapizom a TouchBar-t, mintsem a trackpadet. A felső könyvjelzőim elérése érdekében is gyorsabb számomra, mint egerezni.
PS-ben a következő a TB-om kinézete:

A színskálát előszeretettel használom, ha nincs színkódom, csak valami kell, tök jó. A brush size, opacity, hardness és egyebek csak kint vannak, nyilván nem fogja felváltani az x éve megszokott shortcutokat, de néha jó. Fejlődőképes a TouchBar, én azt mondom, van jövője. Ami még nagyon tetszik, a historyban való lépegetés a TB-ral, mert mutatja a kis kijelzőn az épp megjelenített állapotot.

A TouchBar mellett , illetve a Backspace fölött lévő pici részen kapott helyet az ujjlenyomat-olvasó, ami a már az iPhone-nál megszokott működésnek örvend. Ja nem, itt mindig működik, gyorsan, megbízhatóan. Bár az iPhone 7 Plusom óta az is mindig működik... A korábbiaknál sokszor nem akarta az igazságot, de ez már egy másik téma. Szóval jól működik, pont úgy, ahogy illik neki.

Apropó trackpad:

...hogy a kintiek szavaival éljek: „huge, massive, pretty impressive”... és tényleg. Óriási, nem lehet rá mást mondani. Kényelmes, az egész területet tudom használni. A felröppent pletykák, miszerint ha hozzáér a tenyered, elugrál a kurzor, butaság, a palm rejection kiválóan működik, nyugodtan pihenhet rajta a tenyered, ha úgy szeretnéd, s közben egerezhetsz a trackpaden. Az új taptic engine-nek köszönhetően még lágyabb, még precízebb érzést kelt, pedig korábban azt hittem, már nem lehet fokozni. DE.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények