2 mag vagy 4 mag? Intel vagy AMD?

Gyakrolati megközelítése egy szerintem sokakat érdeklő kérdésnek – írta: echterion, 14 éve

Lássuk a résztvevőket

Phenom FX-5000:

Erről a processzoromról már írtam egy korábbi cikkemben, így nem akarok túlzottan belemerülni a részletekbe. Legyen elég annyi, hogy ez egy teljes értékű, 4 magos Phenom II-es processzort takar, leszámítva azt, hogy a DDR3-as memóriákat nem tudja kezelni, így ilyen alaplapba nem is lehet beletenni. Illetve lehet, de nem biztos, hogy túléli a proci…
Az órajelet 3,3 GHz-re állítottam be, ezen még stabilan tudott teljesíteni. 3,4 GHz-en a prime órákig is elketyegett, de a játékok kiraktak az asztalra, rosszabb esetben kékhalál jött. Ezért ez lett az a frekvencia, ahol az összes processzort teszteltem.
Több variációban használtam a procit a teszt során: először 4 maggal + L3-mal, majd 2 mag + L3, végül csak simán 2 maggal, L3 cache nélkül.

Intel:

Az Intel oldaláról két versenyzőt indítottam.

Az egyik egy Intel Celeron E1400-as névre hallgató processzor. Ez a kis „cerka” 65 nm-es gyártástechnológiával készült, 65 W-os TDP-vel rendelkezik. 2 GHz-es frekvencián üzemel, 512 kB másodlagos gyorsítótárral és 800 MHz-es rendszerbusszal rendelkezik. A tokozása LGA775-ös, ami ugyan félig-meddig kihalófélben van, ugyanis az Intel megszüntette az új fejlesztéseket erre a platformra, de éppen ennek köszönhetően eléggé lement az ára ahhoz, hogy olcsó alternatívát nyújtson azoknak, akik a lehető legkisebb beruházással szeretnének egy relatíve sokáig használható, később akár kisebb beruházással négy magra bővíthető rendszert építeni.

A másik oldalon egy Intel Core 2 Duo E7300-as processzor áll, a maga 2,66 GHz-es alapórajelével és 3 MB-os másodszintű gyorsítótárával. Ezek mellett 1066 MHz-es FSB-vel rendelkezik, és ez is LGA775-ös tokozású. 45 nm-es gyártástechnológiával készül, 65 W-os TDP osztályba sorolás mellett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!